woda w samochodzie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mufi
    Classic
    • 2007
    • 38

woda w samochodzie

Geralt, ja proponuje trzy korony lub bluecafe ewentualnie willa kinga w Krościenku z atrakcji jezioro czorsztyńskie kolejka na Palenicę, Trzy Korony przełom Dunajca niedaleko Poprad Łomnica i inne atrakcje zapraszam serdecznie zdjęcia w galerii zlotów w Krościenku
  • Wojtek
    Drive
    • 2006
    • 59

woda w samochodzie

Jest teraz dość mokry okres i pojawiła mi się woda pod nogami z tyłu od strony kierowcy. Czy ktoś wie co może być sprawcą tego zamieszania? Podejrzewam zapchany jakiś otwór odprowadzający wodę ale ... to tylko podejrzenia. Bardzo proszę o jakieś wskazówki, gdzie szukać przyczyny.

Komentarz

• Wojtek
      Drive
      • 2006
      • 59

Dzięki za linki; od drzwi to raczej nie leci , bo to zbiera się na dole pod wykładziną i nie widać wody na uszczelce drzwi. Sprawa podszybia i rynienki jest interesująca i jutro sprawdzę, ale żeby to spowodowało wylanie aż 3-4 litrów wody.... aż się nie chce wierzyć. Szybciej już podejrzewałem, że nie mam spodu samochodu, ale raczej jest na swoim miejscu

Komentarz

• rezon
        RS
        • 2006
        • 1894
        • Volvo
        • AKL 1.6 MPI 101 KM
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

jak za kierowcą to jeszcze może być skrzynka bezpieczników, ale obstawiam uszkodzoną folię w drzwiach lub zapchane odpływy w drzwiach (rozumiem, że sprawa dotyczy O1)

Komentarz

• Wojtek
          Drive
          • 2006
          • 59

Dzisiaj sprawdziłem rynienkę na podszybiu i jest cała. Zacieka zarówno z przodu jak i z tyłu , z tym że tylko z jednej strony. Stan alarmujący wody zobaczyłem z tyły od strony kierowcy, kiedy przez dzień postawiłem samochód na stromym podjeździe... ale żeby tego było ze 3-4 litry..... W takim razie zobaczę otwory odprowadzające wodę z drzwi. Domyślam się, że są one gdzieś pod drzwiami.....

Komentarz

u mnie byly identyczne objawy, tez czesto nie bylo sladow na uszczelce drzwi... a okazalo sie ze w Skodzie przy robieraniu drzwi nie dokleili do konca płaszcza wodnego i lecialo drzwiami...

Komentarz

• hubert78
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 1576

Wojtek, Skoro stała na wysokim podjeździe i padał deszcz (rozumiem że auto stało krzywo) , a jak spojrezysz przy otwartych drzwiach odległość od progu do uszczelki to jest ona bardzo mała i przy przechyle do uta dostaje się woda , ostatnio na spocie kolega mówił o tym samym objawie że jak postawi krzywo Auto to mu woda do środka leci

Komentarz

• Alberto
                Ambiente
                • 2006
                • 202

U mnie woda leciała ale miałem źle założone podszybie dobrze wcisnąłem i oki. Nie wiem czy to wpływa na dostawanie się wody ale jak zakładałem chlapacze z tyłu trzeba było wykręcic śruby plastyka nadkola o ile tam było zaschniętego błota wyczyściłem to ale wcześniej tamtędy woda się nie dostawała.

Komentarz

• Wojtek
                  Drive
                  • 2006
                  • 59

panowie, drzwi raczj wykluczam, bo boki wykładziny są suche a mokro jest tylko na spodzie i to odkierowcy i pasażera. Obstawiam na podszybie. Położyło mnie do łóżka i dlatego musiałem wstawić samochód do mechanika. Zobaczymy co odkryje.

Komentarz

• noogi
                    Ambiente
                    • 2006
                    • 114
                    • Octavia III combi (5E5)
                    • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Wojtek, obstawiam korki gumowe w podłodze auta - o ile jeździłeś w czasie deszczu..
                    Po pewnym czasie farba na korkach pęka a same korki się luzują i nie uszczelniają jak trzeba, pod autem w czasie jazdy tworzy się ciśnienie które wtłacza pył wodny pod wykładzinę.
                    -= BXE Power =-

Komentarz

• Brooklyn
                      Drive
                      • 2007
                      • 74
                      • Octavia III (5E3)
                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Wojtek
                      panowie, drzwi raczj wykluczam, bo boki wykładziny są suche a mokro jest tylko na spodzie i to odkierowcy i pasażera. Obstawiam na podszybie. Położyło mnie do łóżka i dlatego musiałem wstawić samochód do mechanika. Zobaczymy co odkryje.
                      Sprawdź uszczelkę pomiędzy drzwiami a otworem drzwi (wiesz ta czarna guma :wink: ). U mnie była mała dziurka w tej gumie na górnej części (przy górnej krawędzi drzwi) a spływało wszystko jakoś tak, że mokro było pod dywanikiem pasażera.
                      Widzę, nie tylko ja miałem podobnie:

Zamieszczone przez lec
                      u mnie byly identyczne objawy, tez czesto nie bylo sladow na uszczelce drzwi... a okazalo sie ze w Skodzie przy robieraniu drzwi nie dokleili do konca płaszcza wodnego i lecialo drzwiami...
                      A jeżeli to nie uszczelka, to może zapchane masz otwory i woda źle odpływa.
                      Życzę miłego dnia!

Komentarz

• maysee
                        Ambiente
                        • 2007
                        • 146
                        • Superb I (3U4)

No dobrze ale jak sprawdzic czy leci przez drzwi? U mnie mokro na wykladzinie pasazera z tylu i z przodu. Podszybie sprawdzalem i nawet zakleilem otwarty otwor (do mechanizmu wycieraczek dla modeli po odwrotnej stronie). Moze z podwozia, jak ktos juz napisal wczesniej? Chyba po prostu zdemontuje wykladzine i zobacze o co jej chodzi !!!

Komentarz

• Brooklyn
                          Drive
                          • 2007
                          • 74
                          • Octavia III (5E3)
                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez maysee
                          No dobrze ale jak sprawdzic czy leci przez drzwi?
                          Zacznę od tego, że ja borykałem się z tym problemem było jeszcze trochę słońca. Wyjmowałem zatem dywanik spod nóg i czekałem, aż wykładzina wyschnie jako tako. Następnie lałem szlauchem wodę w jedno miejsce, np. wyczytałem na forum, że to może być zatkany otwór i woda leje się gdzieś pod podszybiem, to lałem w to miejsce. Następnie patrzyłem, czy zrobiło się bardziej mokro. Potem to samo powtarzałem z różnymi miejscami. Dłuuugo nie wpadłem jednak na to, żeby lać wodę z góry na szczelinę między drzwiami. Podpowiedział mi to ktoś w ASO, więc lałem wodę tam. Niestety sam nie zauważyłem strużki wody, która płynęła po krawędzi drzwi, więc pojechałem do ASO (wcześniej byłem ze 2 razy jeszcze) i oni doszli do tego, że woda przez przedziurawioną uszczelkę, niewielką strużką wlewa się pod dywanik.

Mam nadzieję, że nie zagmatwałem :lol: :spin:

Jednym zdaniem, lać wodę po kolei w każde miejsce i uważnie obserwować czy jest bardziej mokro.
                          Życzę miłego dnia!

Komentarz

• maysee
                            Ambiente
                            • 2007
                            • 146
                            • Superb I (3U4)

Ale czy w przypadku przeciekajacej uszczelki w drzwiach. Wykladzina miedzy otworem drzwi a podloga musi byc mokra?

Komentarz

• Wojtek
                              Drive
                              • 2006
                              • 59

mam przyczynę. zgadł noogi. korki od spodu były już nieodpowiednie a jeden nawet jakoś uszkodzony. poza tym brud w kanałach odprowadzających wodę z podszybia. jednej możliwości tylko nie sprawdzili - może być pęknięcie blachy na zgrzewie i wodaz podszybia idzie przez taką szczelinę, ale żeby to sprawdzić trzeba zdjąć caly błotnik. Dziękuję tym samym za wiele cennych rad.

[ Dodano: Sob 08 Gru, 07 10:21 ]
                              ps. wodę zgrubnie odciągnąłem mocnym odkurzaczem na myjni samochodowej i reszta poszła gładko dmuchawami elektrycznymi oraz ostrożnie ręczną opalarką (tu trzeba bardzo uważać ale efekt też jest szybki)

Komentarz

• Marcello01
                                Rider
                                • 2009
                                • 491
                                • Octavia I (1U2)
                                • AGP 1.9 SDI 68 KM

miałem to samo męczyłem się 3 dni jeździłem bez ogrzewania z otwartymi oknami :x przyczyna była w źle założonym podszybiu dziś wybrałem wodę z układu prawego nawiewu, zmieniłem filtr, wybrałem wodę z auta, wysuszyłem o jest dobrze. Tu kieruje do Was pytanie czy jakoś to odgrzybiać?? czy zostawić tak jak jest ??
                                https://www.facebook.com/tapicerekpranie

Komentarz

Pracuję...