Na pierwszy rzut oka ok ale coś mnie w nim odrzuca takie TT na sterydach.
Problem z silnikiem
Zwiń
X
-
Problem z silnikiem
Witam!
Mam problem z gaśnięciem silnika w Skodzie Octavi 1.4 16V.
W czasie jazdy silnik potrafi zgasnąc, po czym po kilku sekundach daje się uruchomić i można kontynuować jazdę. Dodatkowo zaobserwowałem nierówne obroty silnika na jałowym biegu silnika. Obroty maleją i rosną.
Gaśnie zarówno przy niskich obrotach jak i na wysokich obrotach w czasie jazdy.
Dodam, że auto nie ma gazu. przebieg = 92 000 i jest z 2003 roku.
Podpięty był do Vaga i nic nie wykazało!!!!!!
co może być tego przyczyną??? czy ktoś zetknął sięz takim problemem?
bardzo proszę o pomoc, ponieważ normalna jazda autem jest praktycznie niemożliwa.
POZDRAWIAM!!!
-
-
Sigma_74
nasta9,
1. kiedy wymieniłeś filtry
2. wpadnij na spota, to zobaczymy co i jak. http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...437&start=3210
3. 0713415658 ul. Międzyrzecka, podjedz poszukaj Piegusa, powiedź ze jesteś z forum OCP i masz załatwione.
Komentarz
-
dzieki wielkie za dotychczasowe rady, co do auta:
- filtr paliwa jest nowy, dopiero co wymieniony. Przy otwierianiu zbiornika nie slysze zassania, czyli przypuszczam, że korek jest w porządku.
- akumulator jest również sprawny, nie wymaga doładowywania
- odnośnie przepustnicy nie posiadam żadnej wiedzy. nie wiem gdzie ona jest i jak ją przeczyścić itp.
Dodam jeszcze, że auto jak jedzie na wyższych obrotach gasnie, ale sporadycznie. natomiast podczas zwalniania, jak puszczam na luz to spadają obroty i gasnie bardzo często. po uruchomieniu muszę dodać lekko gazu bo w przeciwnym wypadku zgaśnie.
czy mowi wam to cos wiecej?? pomóżcie!!
Komentarz
-
-
Sigma_74
-
Standardowy objaw w tym silniku, niestety
Po pierwsze radziłbym wyczyścić przepustnicę, ale dobrze by było wprowadzić nastawy podstawowe,
po drugie jak to nie pomoże, podobne objawy może powodować uszkodzony czujnik podciśnienia w kolektorze ssącym, albo sonda lambda ale myślę, że czyszczenie przepustnicy załatwi sprawę
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
dziekuję Wam bardzo za dotychczasową pomoc. naświetliliście mi problem i napewno teraz łatwiej bedzię mi ten problem rozwiązać. mam nadzieję, że w tym tygodniu wystarczy mi czasu aby podjechać i sprawę rozstrzygnąć.
Oczywiście jak tylko będzie autko sprawne i będzie wiadomo co było przyczyną, napiszę o tym
jednak jesli ktoś miałby jeszcze jakieś rady lub sam miał taki problem, to proszę piszcie jak sobie z tym poradziliście.
pozdrawiam!!!
[ Dodano: Nie 09 Gru, 07 10:42 ]
dziekuję Wam bardzo za dotychczasową pomoc. naświetliliście mi problem i napewno teraz łatwiej bedzię mi ten problem rozwiązać. mam nadzieję, że w tym tygodniu wystarczy mi czasu aby podjechać i sprawę rozstrzygnąć.
przyznać jednak muszę, iż dalej nie mam pojęcia gdzie przepustnica, o ktorej juz trochęsłyszałam, się znajduje i jak ją sprawdzić
Oczywiście jak tylko będzie autko sprawne i będzie wiadomo co było przyczyną, napiszę o tym
jednak jesli ktoś miałby jeszcze jakieś rady lub sam miał taki problem kiedys, to proszę piszcie jak sobie z tym poradziliście.
pozdrawiam!!!
Komentarz
-
-
nasta9, Może zainteresujesz się tą pozycją:http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ht=ksi%B1%BFka
droga nie jest,a sporo może pomóc.
Bogato ilustrowany, fachowy poradnik dla posiadaczy samochodów osobowych Skoda Octavia pierwszej generacji (produkowanych od sierpnia 1996) w wersjach liftback i kombi, wyposażonych: w silniki...
a tu już wydawcaZbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.
Komentarz
-
-
udało się, najprawdopodobniej
trochę motywacji, poszperania na necie i czyszczenie przepustnicy okazalo się całkiem niedtrudną sprawą technicznie. ale czyszczenia było sporo, nazbierało siętam tego sporo!!!
autko juz zostało sprawdzone w jezdzie i jest super. oby tak dalej się sprawowało i nie było żadnych niespodzianek.
także KURYNIO miałeś rację. strzał w dziesiątkę mechanicy szli w kierunku zupełnie innym - w kierunku kosztów np sonda do wymiany.
wszystkim innym oczywiście też dziękuję za chęć pomocy.
pozdrawiam!
Komentarz
-
Komentarz