Problem z silnikiem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Ostlander
    Ambiente
    • 2009
    • 163

Problem z silnikiem

Na pierwszy rzut oka ok ale coś mnie w nim odrzuca takie TT na sterydach.
    Jest druga srebrna kochanka- CBF 600S...
  • nasta9
    Classic
    • 2007
    • 12

Problem z silnikiem

Witam!

Mam problem z gaśnięciem silnika w Skodzie Octavi 1.4 16V.
    W czasie jazdy silnik potrafi zgasnąc, po czym po kilku sekundach daje się uruchomić i można kontynuować jazdę. Dodatkowo zaobserwowałem nierówne obroty silnika na jałowym biegu silnika. Obroty maleją i rosną.
    Gaśnie zarówno przy niskich obrotach jak i na wysokich obrotach w czasie jazdy.

Dodam, że auto nie ma gazu. przebieg = 92 000 i jest z 2003 roku.
    Podpięty był do Vaga i nic nie wykazało!!!!!!

co może być tego przyczyną??? czy ktoś zetknął sięz takim problemem?

bardzo proszę o pomoc, ponieważ normalna jazda autem jest praktycznie niemożliwa.

POZDRAWIAM!!!

Komentarz

• JanuszSz
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 2835
      • Superb II combi (3T5)

nasta9, Takie rzeczy się zdarzały przy zbyt szczelnym korku wlewu paliwa,sprawdził bym to, a także filtr paliwa-czy nie zapchany.Objawy wyglądają mi na chwilowe braki paliwa.
      Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• SuchyX
        L&K
        S_OCP Member
        • 2007
        • 1170

nasta9, na falowanie obrotów obstawiałbym świece lub kable zapłonowe. Miałem to u siebie na biegu jałowym obroty mi falowały wymiana świec pomogła.
        Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
        Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka

Komentarz

• orimp
          Classic
          • 2007
          • 18

czy masz sprawny akumulator, ile ma lat i kiedy był wymieniany
          czy sprawdzana była przepustnica - ew. czyszczona lub wymieniana?

Komentarz

nasta9,
            1. kiedy wymieniłeś filtry
            2. wpadnij na spota, to zobaczymy co i jak. http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...437&start=3210
            3. 0713415658 ul. Międzyrzecka, podjedz poszukaj Piegusa, powiedź ze jesteś z forum OCP i masz załatwione.

Komentarz

• nasta9
              Classic
              • 2007
              • 12

dzieki wielkie za dotychczasowe rady, co do auta:

- filtr paliwa jest nowy, dopiero co wymieniony. Przy otwierianiu zbiornika nie slysze zassania, czyli przypuszczam, że korek jest w porządku.

- akumulator jest również sprawny, nie wymaga doładowywania

- odnośnie przepustnicy nie posiadam żadnej wiedzy. nie wiem gdzie ona jest i jak ją przeczyścić itp.

Dodam jeszcze, że auto jak jedzie na wyższych obrotach gasnie, ale sporadycznie. natomiast podczas zwalniania, jak puszczam na luz to spadają obroty i gasnie bardzo często. po uruchomieniu muszę dodać lekko gazu bo w przeciwnym wypadku zgaśnie.

czy mowi wam to cos wiecej?? pomóżcie!!

Komentarz

nasta9, dlatego móie przyjedż we wtorek na spota, obejrzymy na zywo.

Komentarz

• kurynio
                  Ambiente
                  • 2007
                  • 166

Standardowy objaw w tym silniku, niestety
                  Po pierwsze radziłbym wyczyścić przepustnicę, ale dobrze by było wprowadzić nastawy podstawowe,
                  po drugie jak to nie pomoże, podobne objawy może powodować uszkodzony czujnik podciśnienia w kolektorze ssącym, albo sonda lambda ale myślę, że czyszczenie przepustnicy załatwi sprawę

Pozdrawiam

Komentarz

• nasta9
                    Classic
                    • 2007
                    • 12

dziekuję Wam bardzo za dotychczasową pomoc. naświetliliście mi problem i napewno teraz łatwiej bedzię mi ten problem rozwiązać. mam nadzieję, że w tym tygodniu wystarczy mi czasu aby podjechać i sprawę rozstrzygnąć.
                    Oczywiście jak tylko będzie autko sprawne i będzie wiadomo co było przyczyną, napiszę o tym

jednak jesli ktoś miałby jeszcze jakieś rady lub sam miał taki problem, to proszę piszcie jak sobie z tym poradziliście.

pozdrawiam!!!

[ Dodano: Nie 09 Gru, 07 10:42 ]
                    dziekuję Wam bardzo za dotychczasową pomoc. naświetliliście mi problem i napewno teraz łatwiej bedzię mi ten problem rozwiązać. mam nadzieję, że w tym tygodniu wystarczy mi czasu aby podjechać i sprawę rozstrzygnąć.

przyznać jednak muszę, iż dalej nie mam pojęcia gdzie przepustnica, o ktorej juz trochęsłyszałam, się znajduje i jak ją sprawdzić

Oczywiście jak tylko będzie autko sprawne i będzie wiadomo co było przyczyną, napiszę o tym

jednak jesli ktoś miałby jeszcze jakieś rady lub sam miał taki problem kiedys, to proszę piszcie jak sobie z tym poradziliście.

pozdrawiam!!!

Komentarz

• JanuszSz
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 2835
                      • Superb II combi (3T5)

nasta9, Może zainteresujesz się tą pozycją:http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ht=ksi%B1%BFka

droga nie jest,a sporo może pomóc.

Bogato ilustrowany, fachowy poradnik dla posiadaczy samochodów osobowych Skoda Octavia pierwszej generacji (produkowanych od sierpnia 1996) w wersjach liftback i kombi, wyposażonych: w silniki...

a tu już wydawca
                      Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• nasta9
                        Classic
                        • 2007
                        • 12

udało się, najprawdopodobniej

trochę motywacji, poszperania na necie i czyszczenie przepustnicy okazalo się całkiem niedtrudną sprawą technicznie. ale czyszczenia było sporo, nazbierało siętam tego sporo!!!
                        autko juz zostało sprawdzone w jezdzie i jest super. oby tak dalej się sprawowało i nie było żadnych niespodzianek.

także KURYNIO miałeś rację. strzał w dziesiątkę mechanicy szli w kierunku zupełnie innym - w kierunku kosztów np sonda do wymiany.

wszystkim innym oczywiście też dziękuję za chęć pomocy.
                        pozdrawiam!

Komentarz

Pracuję...