Airbag

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tkisiel
    Classic
    • 2008
    • 21

Airbag

Ja korzystałem wcześniej z PIONEER DEH-P9800BT i z Nokiami chodził ok. Pobierał książkę z telefonu.
  • Danxer
    Classic
    • 2007
    • 3

Airbag

Wywaliły mi poduszki powietrzne(pasażera i kierowcy) boczne w siedzeniach sa całe.
    Chciałbym to naprawić. Wiem że muszę wymienić lub przeprogramowć sensor poduszek, nowe pasy z napinaczami i chyba jeszcze czujnik wstrząsowy od tych poduszek( pytanie gdzie się on znajduje) ,deskę rozdzielczą.
    Jeżeli ktoś to robił mógłby mi odpisać jak się za to zabrać.

Komentarz

• shado
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 5315
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Danxer, moim zdaniem to sensor od poduch i czujnik wstrząsowy to jedno. Znajduje się na tunelu środkowym z przodu (zapewne jeszcze za popielniczką). Sam tego nie zrobisz.
      A tak w ogóle to napisz czy OI czy OII. Będzie prościej pomóc.
      BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• Danxer
        Classic
        • 2007
        • 3

Samochód jest to OI. Sensor od poduch to znajduje się w tunelu środkowym z przodu tak jak napisałeś ale czujniki wstrząsowe odpowiedzialne za odpalenie poduch kierowcy i pasażera muszą znajdować się gdzieś z przodu auta, ale nie wiem dokładnie gdzi ich szukać.
        Wnioskuję tak ponieważ czujniki zderzeniowe od poduch bocznych znajdują się pod wykładziną siedzeń przednich. Nie wiem jeszcze czy ten sensor od poduch da się naprawić czy trzeba go wymienić na nowy.

Komentarz

• shado
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 5315
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Od poduch przednich czujnik jest w sensorze. Od bocznych są tak jak napisałeś. Da się go naprawić. Na allegro to robią za 50-150PLN.

Komentarz

• misiek^wro
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 8321

Zamieszczone przez Danxer
            Nie wiem jeszcze czy ten sensor od poduch da się naprawić czy trzeba go wymienić na nowy.
            Masz na mysli sterownik :?: Ja balbym sie naprawiac czesc, ktora stanowi o Twoim bezpieczenstwie :idea:
            Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
            Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
            ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• Ziomal
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 5841
              • Octavia I (1U2)
              • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Danxer, Zapytaj kolege krzynol on miał poduchy wywalone i zmieniał deskę więc powinien wiedzieć ocb
              Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• esjot
                Ambiente
                S_OCP Member
                • 2005
                • 152

Jeżeli się nie mylę to czujniki poduszek znajdują się pod zderzakiem z przodu

PZDR
                Superb - 2 Kombi

Komentarz

• shado
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 5315
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

misiek^wro, niby tak, ale naprawa tego sterownika polega na wgraniu mu od nowa programu. Mi się w Fabii sterownik wywala sam z siebie raz do roku. Jakbym go chciał kupować, a nie naprawiać to bym płacił co roku 1700PLN. Wywalił się już 3x więc policz ile to kasy. Kupiłbym już za to auto.

Komentarz

• Krzych
                    Rider
                    • 2005
                    • 671

Zamieszczone przez shado
                    Mi się w Fabii sterownik wywala sam z siebie raz do roku.
                    Może do diagnostyki używasz program VagCom w wersji 3.xxx ?
                    Ten program potrafi uwalić program sensora, tak że potem jest błąd defekt sterownika którego nie można skasować. Jest nawet ostrzeżenie na początku programu.

Z przodu auta nie ma czujników, jest tylko sensor na tunelu i dwa czujniki uderzeń bocznych pod siedzeniami.
                    DigiTech PROMOCJA na chiptuning ZOBACZ
                    www.chiptuning.katowice.pl
                    DIAGNOSTYKA, CHIPTUNING, HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA

Komentarz

• shado
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 5315
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Krzych, sensor mi się sam uwala. Co do VAG-COMa to wiem, że uwala i nigdy nie sprawdzam sensora jak jest z poduchami wszystko OK. Do czytania sensora uważam VASa.

Komentarz

• zbychu
                        Ambiente
                        • 2007
                        • 180

Wywaliły mi poduszki powietrzne(pasażera i kierowcy) boczne w siedzeniach sa całe.
                        z jakiego powodu wywaliło poduchy :?: czy w wyniku zderzenia, czy nie uzasadnionej diagnostyki
                        .. no cóż, tak się składa że istnieje możliwość zablokowania sterownika AirBag w VW Golf, Bora, oraz w niektórych modelach Seata i Skody z roczników 2000 i 2001.
                        każda próba połączenia się za pomocą programu Vag-Com, lub innego urządzenia diagnostycznego, ze sterownikiem AirBag, w wyżej wymienionych samochodach może spowodować zablokowanie sterownika. Objawia się to zapisaniem w pamięci sterownika kodu błędu o numerze 65535 (oznaczającym uszkodzenie sterownika) oraz zaświeceniem się na stałe kontrolki AirBaga. Problem ten występuje tylko w samochodach wyposażonych w sterowniki o numerach 6Q0 909 605 A oraz 6Q0 909 605. Aby uniknąć kłopotów należy przed próbą połączenia ze sterownikiem AirBag sprawdzić jego numer zapisany na obudowie, jeżeli numer ten jest taki sam jak powyżej, jest prowdopodobieństwo uszkodzenia. Jeżeli nr. jest inny można bezpiecznie przeprowadzić diagnostykę, problem ten może być spowodowany błędem w oprogramowaniu sterownika, czego dowodem może być fakt wycofania go ze sprzedaży i zastąpienie go sterownikiem o numerze 1C0 909 605 A, który jest pozbawiony omawianego błędu.
                        Jeżeli w w/w samochodach, z roku 2000 i 2001, nie świeci się kontrolka AirBag to najlepiej nie łączyć się z tym sterownikiem. Jeżeli kontrolka AirBag w danym samochodzie świeci to możemy połączyć się ze sterownikiem i odczytać kody błędów.

pozdr.
                        mając poduchy...nie zapominaj o pasach

Komentarz

• shado
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 5315
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

zbychu, wydaje mi się, że problem dotyczy całej serii 6Q0 909 605.
                          Ja mam 6Q0 909 605 H (Fabia'2000) i się wypiernicza sam z błędem 65535. Naprawa kosztuje 150PLN. Używany sprawny też kosztuje 150PLN.

Komentarz

• krzynol
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 10960
                            • Superb II combi (3T5)
                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Podsumowując.
                            Faktycznie sterownik znajduje się na samym początku tunelu środkowego (za popielniczką). Wyciąga się go odkręcają pokrywkę tunelu obok pedału gazu.
                            W sterowniku jest sensor bezwładnościowy, który odpala poduszki przednie.
                            Najlepiej wyciągnąć ten sensor i zobaczyć numer oraz sprawdzić jego stan.
                            Bo może się zdarzyć, że naprawa - czyli skasowanie błędu wypadku (tzw. crash data) będzie niemożliwa. Zdarza się, że kulka, która jest zalana w takim żelu, chodzil luźno i wtedy mocne hamowanie i BUM!!!.
                            Daltego najlepiej sensor wyjąć, obejrzeć, potrząsnąć i dać do elektronika samochodowego niech się wypowie.
                            Faktycznie jak się da to można spokojnie skasować pamięć wypadku. Koszt nowego to koszmar. Więc rachunek jest jednoznaczny :wink:
                            ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                            ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                            poprzednie modele:
                            ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                            ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                            O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• zbychu
                              Ambiente
                              • 2007
                              • 180

Zamieszczone przez shado
                              wydaje mi się, że problem dotyczy całej serii 6Q0 909 605.
                              Ja mam 6Q0 909 605 H (Fabia'2000) i się wypiernicza
                              tak masz rację, cała seria z rocznika(2000, 2001), i zdarzają się auta z roku 2003 które też mają montowane sterowniki z tej serii.
                              mając poduchy...nie zapominaj o pasach

Komentarz

• informatkot
                                Classic
                                • 2007
                                • 38

Tak z ciekawości zapytam się czy w jaki sposób można sprawdzić pamięc wypadku ??
                                Najlepsze Skodzidsu

Komentarz

• Danxer
                                  Classic
                                  • 2007
                                  • 3

A więc tak wykręciłem sensor od poduch z samochodu i go rozebrałem. Okazało się że jak nim się potrząśnie to w środku coś lata tak jak napisał kolega krzynol:
                                  Zamieszczone przez krzynol
                                  Bo może się zdarzyć, że naprawa - czyli skasowanie błędu wypadku (tzw. crash data) będzie niemożliwa. Zdarza się, że kulka, która jest zalana w takim żelu, chodzil luźno i wtedy mocne hamowanie i BUM!!!.
                                  Nie wiem więc czy kasowanie pamięci wypadku w tym przypadku ma sens czy poprostu trzeba nabyć nowy lub z samochodu bezwypadkowego.Bo jeżeli u mnie ta kulka lata w sensorze( choć jej nie widze bo jest ona obudowana w takim małym tunelku) to przypuszczam iż po każdym odpaleniu pochuch w czasie wypadku mamy do czynienia z sytuacją iż ta kulka nie powraca na swoje miejsce.
                                  PZDR

Komentarz

• mroko
                                    Rider
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 659
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Miałem okazję być w fabryce poduszek powietrznych w TRW w Częstochowie i tam dowiedziałem się że po wypadku należy wymienić wiadomo napinacze pasów, poduchy no i sensor przede wszystkim, nie wymieniając sensora nie ma już pewności czy przy następnym wypadku poduchy wypalą oraz istnieje duże prawdopodobieństwo że wypalą w niechcianym momencie. Ten sensor jest przewidziany tylko na jedno zadziałanie.
                                    A dodam że taka poduszka jest w stanie bez problemu zabić człowieka nie mówiąc już o złamaniu karku.
                                    Pozdrawiam.
                                    Rozum każdy ma, ale nie każdy go używa.

Komentarz

• krzynol
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 10960
                                      • Superb II combi (3T5)
                                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

po każdym odpaleniu pochuch w czasie wypadku mamy do czynienia z sytuacją iż ta kulka nie powraca na swoje miejsce.
                                      zdaża się, chociaż nie znam się na konstrukcji dokładnie, natomiast jest też tak że nawet przy istniejącym błędzie wypadku, sensor działa nadal sprawnie (wiem z autopsji )

Daje się do elektronika samochodowego taki sensor i on sprawdzi czy da się zrobić, ale do elektronika, a nie gdzieś na allegro...
                                      Polecam forum OBD2
                                      ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                                      ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                                      poprzednie modele:
                                      ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                                      ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                                      O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• hamster
                                        Ambiente
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 130

Witam,
                                        ECU bedzie dzialac bez problemu po wyczyszczeniu bledu w pamieci odnosnie zdarzenia, natomiast wszystkie dane dotyczace wypadku beda w pamieci.
                                        Ilosc "zdarzen" z ktorymi sterownik bedzie dzialac jest specyficzne dla danej marki.
                                        Natomiast odrebna sprawa jest czujnik przyspieszenia ( element z kulka) teoretycznie jest nie naprawialny, Wiadomo sa osoby , ktore moga zrobic wszystko i taki sensor "dziala"ale czy poprawnie tego nie wiadomo.
                                        Jednak mialbym na uwadze ze jest to system bezpieczenstwa w samochodzie a nie radio , ktore moze nie dzialc czasem.
                                        Osoby, ktore sie tym zajmuja zazwyczaj zmieniaja pamiec w steroniku na wolna od "zdarzen" oraz probuja naprawci akcelerometr.
                                        Nowe sensory sa juz w calosci scalone i nie ma problemu kulki.
                                        pzdr
                                        hamster

Octavia II 1.9 TDI BXE Elegance + Xenon

Komentarz

• shado
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 5315
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

hamster, nowe sensory tzn jakie?

Komentarz

• hamster
                                            Ambiente
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 130

shado, Czujnik przyspieszenia na plytce w sterowniku to dla mnie jest sensor.
                                            A calosc to poprostu sterownik (ECU).
                                            pzdr
                                            hamster

Komentarz

• shado
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 5315
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

hamster, mam konkretnie na myśli to zdanie:

Zamieszczone przez hamster
                                              Nowe sensory sa juz w calosci scalone i nie ma problemu kulki.
                                              Zrozumiałem z tego, że obecnie produkowane sensowy nie mają już kulek. Możesz rozwinąć co miałeś na myśli, żebyśmy się dobrze zrozumieli?

Komentarz

• hamster
                                                Ambiente
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 130

Obecnie produkowane "sensory" sa w postaci ukladu scalonego (czujniki przyspieszenia)
                                                Pod okresleniem "sensor" rozumiem wlasnie ten czujnik.
                                                Moze nie jasno to wyrazilem , dzisiaj mam jaks dziwny dzien :cry:
                                                pzdr
                                                hamster

Komentarz

• shado
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 5315
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

hamster, a czy to oznacza, że skoro nie ma kulek tylko układy scalone z czujnikami przyspieszenia to nadają się one po wypadku do rewitalizacji czy są jednorazowego użytku?

Komentarz

Pracuję...