wycieraczki co wybrac?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fcr19
    Drive
    • 2008
    • 67

wycieraczki co wybrac?

Zamieszczone przez edvard
    Wyłapałem Cię pod wieczór właśnie w tym lanserskim korku. Niestety nie jechałem moją Skodzią, a autem żony.
    Ale Twoje autko prezentuje się rewelacyjnie! Lans był przedni!!
    tam auto, kierownik zadaje szyku :!: :!: :!:
  • damianlach
    Ambiente
    • 2007
    • 107

wycieraczki co wybrac?

Witam.

proponuję podjąć taki temat jak powyżej...
    Piszecie wszystko z czym sie spotkaliście. Jakie wycieraczki polecacie. przegubowe bezprzegubowe ze spojlerami czy też nie, jakich firm ( lepiej markowe badź też podróbki) na trasy gdzie prędkość większa proponujecie cos innego a po mieście jeszcze inne. Które się szybko zużywają a czego już nigdy więcej nie kupicie. Jednym zdaniem "piszta co chceta" o wycieraczkach oczywisice
    Damian

Komentarz

• misiek^wro
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8321

No to moze zaczne od tego, ze auto za kadencji taty jezdzilo tylko na piorach z ASO - bodajze Valeo dawali wtedy, takie spojlerowki

Byly ok, aczkolwiek mi sie nie podobalo to, ze czasem potrafily swiszczec itd ...

Wymienilem na Valeo XTRM.

Bylo to ... ( szukam paragonu ) w marcu prawie rok temu Zaplacilem wtedy jeszcze 95 zl z odbiorem na miejscu we Wroclawiu ( zakup na allegro ). Do tej pory sa na aucie i jak narazie nie powiem na nie zlego slowa. Poza tym ze juz sie upominaja o wymiane ... :roll:

Ale i tak wytrzymaly duzo dluzej od zwyklych, zawsze zbieraly wode perfekcyjnie, to samo ze sniegiem. Nie mialem problemow ze smugami itd ...

Aha, i te 95 zl dalem za wersje, z mocowaniem pod litere U
      Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
      Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
      ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• Porter
        Ambiente
        • 2006
        • 144

było, ale...
        motgum, motgum, motgum
        półtora roku na nich jeżdże i jeszcze jest dobrze choć następnym razem gdy będę w Polsce kupię nowe. ciche, dokładne i tanie. polecam.
        Every man dies. Not every man really lives.
        1.6i 74kW [101KM] AKL, '01, KOMBI, AMBIENTE

Komentarz

• djczas
          RS
          • 2005
          • 9612

damianlach, ja mam mixa mam spojler od valeo na ramieniu a wycieraczki bosch aero ze starego typu mocowaniem naprawde niezły patent przy 180 i wyżej jeszcze zbierają :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech

Komentarz

• maru123
            Drive
            • 2007
            • 54

djczas, mógłbyś zarzućić fotkę jak ten spojler zamontowałeś bo to ciekawe moje wycierachki powyżej 140km/h robią się bezużyteczne :evil:
            LAURIN & KLEMENT 99' 1.8T 20V

Komentarz

• paprot
              Drive
              • 2007
              • 66

Też zdecydowanie polecam Motgumy, idealny stosunek jakości do ceny, zbierają bardzo dobrze (nie ma porównania z oryginalnymi z ASO). No i raczej nie padną ofiarą kradzieży (co się często zdarza przy droższych wycieraczkach). Dostępne na allegro za 29 zł.

Komentarz

• JanuszSz
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 2835
                • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez paprot
                Też zdecydowanie polecam Motgumy, idealny stosunek jakości do ceny, zbierają bardzo dobrze (nie ma porównania z oryginalnymi z ASO). No i raczej nie padną ofiarą kradzieży (co się często zdarza przy droższych wycieraczkach). Dostępne na allegro za 29 zł.
                Nie ma porównania,to znaczy,że są lepsze?
                Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• Porter
                  Ambiente
                  • 2006
                  • 144

Zamieszczone przez JanuszSz
                  ja z ASO to miałem w fabii i nie ma porównania na korzyść motguma. przy 160 pięknie zbierają, a nie ma nawet spojlera (choć oczywiście odradzam taką jazdę w deszczu!).
                  chcę tylko jedną korektę dodać do mojej wcześniejszej wypowiedzi - pamiętajcie, że mieszkam w Chorwacji, a tu deszczy jest mniej (choć w tym roku lało ponadprzeciętnie) i zimy sa znacznie lżejsze (parę miesięcy mrozu chyba najbardziej odbija się na gumach), także okres w jakim u mnie motgumy chodzą bardzo dobrze może byc nie do osiągnięcia w Polsce (co zresztą wynika z wypowiedzi innych forumowiczów).
                  pozdrawiam

Komentarz

• paprot
                    Drive
                    • 2007
                    • 66

Zamieszczone przez JanuszSz
                    Zdecydowanie. Nie wiem, może mi się taki egzemplarz trafił, ale po 2 miesiącach od odbioru Octavii z salonu fabryczne wycieraczki zostawiały jedną wielką smugę. Motgumy zostawiają czyściutką szybę i jak na razie nie widać, żeby się jakoś szczególnie niszczyły (chociaż jeżdżę z nimi dopiero niecałe pół roku, a zimy srogiej nie było - jeszcze :mikolaj). Inna sprawa, że nie szaleję za bardzo jak pada, do 120 Motgumy dają radę.

Komentarz

• misiek^wro
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 8321

No dobra przekonaliscie mnie, kupie Motgumy zamiast Valeo sraleo jak to napisal Purchawa :P

Ktos sie orientuje, czy te plaskie Motgumy sa warte tych 65 zl? Czy lepiej kupic najzwyklejsze?
                      Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                      Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                      ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• Ziomal
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 5841
                        • Octavia I (1U2)
                        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Ja nie narzekam na oryginalne z ASO , ale najczęściej kupuję firmy Bosch i nie zamierzam zmienic na takie co są teraz np w nowych O2 czyli valeo aero czy coś w tym stylu .
                        Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• henio
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 631

A ja kiedyś kupiłem płaskie za 80zł kmp na Allegro.Jednego dnia załorzyłem a drugiego wyrzuciłemLeżą w garażu nówka , ale do niczego się nie nadaja czyba żeby załorzyć w traktorze , ale pewnie pan kierowca po wypiciu kilku głębszych też by narzekał.Jak kupować to konkretnej firmy.

Komentarz

• iksik2
                            Elegance
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 844

Ja również używam Motgum'ów W poprzednim autku to samo. Cena przystępna, dosyć długo ładnie zbierają i ponieważ raczej 130 raczej nie przekraczam (najbliższa autostrada jakieś 250km stąd i to ten "remontowany" odcinek) to za bardzo nie wiem jak powyżej tej prędkości zbierają. No i teraz planuje mały tjuning jeszcze :szeroki_usmiech Dorwałem ramię od bosha (tego z lotką - nie pamiętam jak sie nazywa) i założę samą gumę od motguma (widziałem ostatnio u mnie w sklepie) Ale to pewnie na wiosnę, jak moje teraźniejsze wycieraczki wyzioną ducha (mają rok i ~20kkm za sobą) bo na razie dają radę.
                            o1 poszła w świat. 10 lat minęło jak jeden dzień

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratoRS
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

Hmm kupilem jakies lepsze Motgumy, chyba ze sa juz jakies ich podrobki. Puki bylo cieplo nie ma problemow. Jak przyszedl mroz i cos pada, to przy ruchu do gory jest cisza, a na dol jak zjezdzaja, to skrzypia i skacza po szybie i g. widac. Teraz jak jest cieplej i pada deszcz to nie ma problemu i mozna powiedziec, ze w obie strony scieraja dobrze.
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• Geralt
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 589

Maicroft, w passacie mialem dokladnie to samo (tez na motgum)
                                pozdrawiam
                                Adam W.

Komentarz

• Sławek
                                  Classic
                                  • 2006
                                  • 29

Potwierdzam opinię poprzedników. Zwykłe Motgumy mam jakieś 1/2 roku i jak jest ciepło to wporzo, do 140 ok (szybciej w deszczu :shock: ?). Jak mróz to kicha, znaczy skrzypią :twisted:
                                  A 29 pln to "sporo", u mnie w sklepiku na Ursynowie były po 24-27 / szt (chyba że to za kpl?)
                                  Także raczej wersja budżet to jest. Ale idzie przeżyć.

ps: uwaga: tylna wycieraczka Motgum nie zbiera z szyby, zostawia w górnej części spory placek, mimo że niby jest do octy. Musiałem przełożyć samą gumę do starego pióra i dopiero bangla.
                                  O1 1.9 TDI Kombi

Komentarz

• dariuspolo
                                    L&K
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 1168

...proponuje Bosch Aerotwin czy jakos tak (plasie z adapterem na stare ramie),
                                    umnie pracowaly dwa lata i dwie zimy , jakist miesiac temu zmienilem znowu na te same. Jak najbardziej polecam.
                                    T4 CARAVELLE AXG 150PS/295Nm
                                    SEAT ALHAMBRA BLT 180PS/385Nm
                                    Zuzycie paliwa

Komentarz

• maru123
                                      Drive
                                      • 2007
                                      • 54

Sławek, mam tak samo a jakiej firmy masz stare pióro?
                                      LAURIN & KLEMENT 99' 1.8T 20V

Komentarz

• Misiekoctavia
                                        Elegance
                                        • 2005
                                        • 891

A ja wam powiem tak. Mnie juz dawno szlak trafia jak mam jezdzic w deszczu. Wymienialem wycieraczki i nic prawie to niedawalo. Ciagle na calym obszarze wycierania same smugi przez kilka sekund po przetarciu i nic niewidac zwlaszcza w nocy jak ktos z przeciwka jedzie. Skupilem sie bardziej na szybie no i zamowilem sobie Motgumki i czekam na przesylke A co do szyby to przelecialem ja benzyna ekstrakcyjna zeby odtluscic i nic niedalo a nawet chyba gorzej bylo. Potem zaczalem szorowac Ludwikiem chyba 4 razy mylem. No i teraz jest lepiej ale jeszcze mam smugi. Od teraz za kazdym razem gdy myje auto, na koniec bede myl szybek Ludwikiem i powinno byc lepiej. BTW wycieraczek. To u mnie przez 7lat byly 3 komplety wycieraczek. Ori z fabryki, potem Bosch z Makro i potem powrot do ori ramion z nowymi gumkami jakimis wiesniackimi, ktore trzymaly pol roku. Obecnie do czasu przyslania Motgumow powrocilem do Boscha i po przemyciu pior ekstrakcyjna i Ludwikiem jeszcze nawet do czegos sie nadaja. A moja ori wycieraczka ma takie ladny dokrecany plastikowy spojler. Tez bym sprubowal go przelozyc do nowych. Pozdro.

Komentarz

• Porter
                                          Ambiente
                                          • 2006
                                          • 144

Zamieszczone przez Maicroft
                                          Jak przyszedl mroz i cos pada, to przy ruchu do gory jest cisza, a na dol jak zjezdzaja, to skrzypia
                                          muszę się zgodzić, choć proszę zauważyć, że moje motgumy chodzą ponad półtora roku (choć może to jak pół roku w PL). tak jak napisał Maicroft, do góry ciągną, ale w dół potrafią poskrzypieć. ale uważam, że to wina zużycia (przed rokiem nie było problemów nawet na mrozie). teraz muszę dobrze dopasować prędkość wycieraczek, bo jak jest za mało wody to się męczą. ale i tak są najlepsze (jak dla mnie). po prostu mają dość.
                                          co do prędkości, to wspomniane 160 czy więcej w deszcu zdarza mi się żadko (obowiązkowo bez dzieci i żony), ale tu są autostrady jak marzenie (ponoć wszyscy ich zazdroszczą...) i motgumy, choć kupione za jakichś 30zł sztuka, bez spojlerków, nigdy nie sprawiały problemów. zbierały do sucha (o ile przy takiej prędkości szyba może być sucha...)
                                          podsumowując: po półtora roku wycieraczki mają opory poruszając się po suchej szybie...

[ Dodano: Sro 30 Sty, 08 20:55 ]
                                          no i rzeczywiście tylnej szyby w kombi nie wycierają w całości. strasznie mnie wkurza ten cieknący placek na górze, ale...

Komentarz

• zdroju
                                            Classic
                                            S_OCP Member
                                            • 2008
                                            • 3

A ja polecam Championy - nigdy mnie nie zawiodły, ładnie zbierają nawet zimą, przez jakiś czas jeździłem na Boschach i jak były świeżutkie to rewelka, ale szybko zaczęły wycierać jak jakieś chińskie z marketu i pomogła tylko... wymiana na championy.
                                            zdroju

Komentarz

• Geralt
                                              Rider
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 589

moze podepne sie do tematu...
                                              ktore wycieraczki zbieraja lepiej: tradycyjne ze spojlerem czy np takie:

i czy macie jakies doswiadczenia z tymi z powyzszego linku :?:
                                              pozdrawiam
                                              Adam W.

Komentarz

• JanuszSz
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 2835
                                                • Superb II combi (3T5)

Geralt, Właśnie w sobotę poczta przyniosła te wycieraczki,dzisiaj założe i zacznę testy.Na wyglą są zarąbiste:masywne,ale nie za ciężkie,szerokość w sam raz,krótko mówiąc budzą zaufanie.Oby były tak dobre,jak wyglądają.Za kilka dni zdam relację ze skuteczności.
                                                Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• Geralt
                                                  Rider
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 589

JanuszSz, bede wdzieczny za w miare szybka relacje - powod trywialny, podczas mycia auta gdy gąbką przejechałem po piórze pasażera 1/3 gumy została mi w rece... najpozniej pojutrze musze zakupic nowe
                                                  zatsanawiam sie jescze nad kombinacja:

+

ale nie mam pojecia co do jakosci i czy warto oszczedzic te 4 piwa czy nie...
                                                  pozdrawiam
                                                  Adam W.

Komentarz

Pracuję...