Zamieszczone przez edvard
wycieraczki co wybrac?
Zwiń
X
-
wycieraczki co wybrac?
Witam.
proponuję podjąć taki temat jak powyżej...
Piszecie wszystko z czym sie spotkaliście. Jakie wycieraczki polecacie. przegubowe bezprzegubowe ze spojlerami czy też nie, jakich firm ( lepiej markowe badź też podróbki) na trasy gdzie prędkość większa proponujecie cos innego a po mieście jeszcze inne. Które się szybko zużywają a czego już nigdy więcej nie kupicie. Jednym zdaniem "piszta co chceta" o wycieraczkach oczywisiceDamian
-
-
No to moze zaczne od tego, ze auto za kadencji taty jezdzilo tylko na piorach z ASO - bodajze Valeo dawali wtedy, takie spojlerowki
Byly ok, aczkolwiek mi sie nie podobalo to, ze czasem potrafily swiszczec itd ...
Wymienilem na Valeo XTRM.
Bylo to ... ( szukam paragonu ) w marcu prawie rok temuZaplacilem wtedy jeszcze 95 zl z odbiorem na miejscu we Wroclawiu ( zakup na allegro ). Do tej pory sa na aucie i jak narazie nie powiem na nie zlego slowa. Poza tym ze juz sie upominaja o wymiane ... :roll:
Ale i tak wytrzymaly duzo dluzej od zwyklych, zawsze zbieraly wode perfekcyjnie, to samo ze sniegiem. Nie mialem problemow ze smugami itd ...
Aha, i te 95 zl dalem za wersje, z mocowaniem pod litere UByła Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez paprotTeż zdecydowanie polecam Motgumy, idealny stosunek jakości do ceny, zbierają bardzo dobrze (nie ma porównania z oryginalnymi z ASO). No i raczej nie padną ofiarą kradzieży (co się często zdarza przy droższych wycieraczkach). Dostępne na allegro za 29 zł.Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez JanuszSzNie ma porównania,to znaczy,że są lepsze?
chcę tylko jedną korektę dodać do mojej wcześniejszej wypowiedzi - pamiętajcie, że mieszkam w Chorwacji, a tu deszczy jest mniej (choć w tym roku lało ponadprzeciętnie) i zimy sa znacznie lżejsze (parę miesięcy mrozu chyba najbardziej odbija się na gumach), także okres w jakim u mnie motgumy chodzą bardzo dobrze może byc nie do osiągnięcia w Polsce (co zresztą wynika z wypowiedzi innych forumowiczów).
pozdrawiamEvery man dies. Not every man really lives.
1.6i 74kW [101KM] AKL, '01, KOMBI, AMBIENTE
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez JanuszSzNie ma porównania,to znaczy,że są lepsze?
Komentarz
-
-
No dobra przekonaliscie mnie, kupie Motgumy zamiast Valeo sraleo jak to napisal Purchawa :P
Ktos sie orientuje, czy te plaskie Motgumy sa warte tych 65 zl? Czy lepiej kupic najzwyklejsze?Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
Ja również używam Motgum'ówW poprzednim autku to samo. Cena przystępna, dosyć długo ładnie zbierają i ponieważ raczej 130 raczej nie przekraczam (najbliższa autostrada jakieś 250km stąd i to ten "remontowany" odcinek) to za bardzo nie wiem jak powyżej tej prędkości zbierają. No i teraz planuje mały tjuning jeszcze :szeroki_usmiech Dorwałem ramię od bosha (tego z lotką - nie pamiętam jak sie nazywa) i założę samą gumę od motguma (widziałem ostatnio u mnie w sklepie) Ale to pewnie na wiosnę, jak moje teraźniejsze wycieraczki wyzioną ducha (mają rok i ~20kkm za sobą) bo na razie dają radę.
o1 poszła w świat. 10 lat minęło jak jeden dzień
Komentarz
-
-
Hmm kupilem jakies lepsze Motgumy, chyba ze sa juz jakies ich podrobki. Puki bylo cieplo nie ma problemow. Jak przyszedl mroz i cos pada, to przy ruchu do gory jest cisza, a na dol jak zjezdzaja, to skrzypia i skacza po szybie i g. widac. Teraz jak jest cieplej i pada deszcz to nie ma problemu i mozna powiedziec, ze w obie strony scieraja dobrze.
Komentarz
-
-
Potwierdzam opinię poprzedników. Zwykłe Motgumy mam jakieś 1/2 roku i jak jest ciepło to wporzo, do 140 ok (szybciej w deszczu :shock: ?). Jak mróz to kicha, znaczy skrzypią :twisted:
A 29 pln to "sporo", u mnie w sklepiku na Ursynowie były po 24-27 / szt (chyba że to za kpl?)
Także raczej wersja budżet to jest. Ale idzie przeżyć.
ps: uwaga: tylna wycieraczka Motgum nie zbiera z szyby, zostawia w górnej części spory placek, mimo że niby jest do octy. Musiałem przełożyć samą gumę do starego pióra i dopiero bangla.O1 1.9 TDI Kombi
Komentarz
-
-
A ja wam powiem tak. Mnie juz dawno szlak trafia jak mam jezdzic w deszczu. Wymienialem wycieraczki i nic prawie to niedawalo. Ciagle na calym obszarze wycierania same smugi przez kilka sekund po przetarciu i nic niewidac zwlaszcza w nocy jak ktos z przeciwka jedzie. Skupilem sie bardziej na szybie no i zamowilem sobie Motgumki i czekam na przesylkeA co do szyby to przelecialem ja benzyna ekstrakcyjna zeby odtluscic i nic niedalo a nawet chyba gorzej bylo. Potem zaczalem szorowac Ludwikiem chyba 4 razy mylem. No i teraz jest lepiej
ale jeszcze mam smugi. Od teraz za kazdym razem gdy myje auto, na koniec bede myl szybek Ludwikiem i powinno byc lepiej. BTW wycieraczek. To u mnie przez 7lat byly 3 komplety wycieraczek. Ori z fabryki, potem Bosch z Makro i potem powrot do ori ramion z nowymi gumkami jakimis wiesniackimi, ktore trzymaly pol roku. Obecnie do czasu przyslania Motgumow powrocilem do Boscha i po przemyciu pior ekstrakcyjna i Ludwikiem jeszcze nawet do czegos sie nadaja. A moja ori wycieraczka ma takie ladny dokrecany plastikowy spojler. Tez bym sprubowal go przelozyc do nowych. Pozdro.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftJak przyszedl mroz i cos pada, to przy ruchu do gory jest cisza, a na dol jak zjezdzaja, to skrzypia
co do prędkości, to wspomniane 160 czy więcej w deszcu zdarza mi się żadko (obowiązkowo bez dzieci i żony), ale tu są autostrady jak marzenie (ponoć wszyscy ich zazdroszczą...) i motgumy, choć kupione za jakichś 30zł sztuka, bez spojlerków, nigdy nie sprawiały problemów. zbierały do sucha (o ile przy takiej prędkości szyba może być sucha...)
podsumowując: po półtora roku wycieraczki mają opory poruszając się po suchej szybie...
[ Dodano: Sro 30 Sty, 08 20:55 ]
no i rzeczywiście tylnej szyby w kombi nie wycierają w całości. strasznie mnie wkurza ten cieknący placek na górze, ale...Every man dies. Not every man really lives.
1.6i 74kW [101KM] AKL, '01, KOMBI, AMBIENTE
Komentarz
-
-
Geralt, Właśnie w sobotę poczta przyniosła te wycieraczki,dzisiaj założe i zacznę testy.Na wyglą są zarąbiste:masywne,ale nie za ciężkie,szerokość w sam raz,krótko mówiąc budzą zaufanie.Oby były tak dobre,jak wyglądają.Za kilka dni zdam relację ze skuteczności.Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.
Komentarz
-
-
JanuszSz, bede wdzieczny za w miare szybka relacje - powod trywialny, podczas mycia auta gdy gąbką przejechałem po piórze pasażera 1/3 gumy została mi w rece... najpozniej pojutrze musze zakupic nowe
zatsanawiam sie jescze nad kombinacja:
+
ale nie mam pojecia co do jakosci i czy warto oszczedzic te 4 piwa czy nie...
Komentarz
-
Komentarz