Jak wymontować z deski (kokpitu) kratkę nawiewu na szybę na środku. Bo z tego co zauważyłem to skrzypi mi przy jezdzie po nierównościach (tylko nie wiem czemu zaczęło tak sie dziać po wymianie przedniej szyby może to przypadek)
Kontrolka zużycia klocków
Zwiń
X
-
Kontrolka zużycia klocków
Witam,
Posiadam Skodę Octavię Tour 1.9, 74kW. Zapaliła mi się lampka zużycia klocków hamulcowych. Kupiłem z czujnikami i okazało się że w tym modelu nie ma czujników. Klocki zostały wymienione na nowe (przód i tył), a lampka pali się nadal. Sprawdziłem płyn hamulcowy. Podłączyłam VAG'a i nic. Co może być przyczyną świecenia się lampki? Gdzie szukać usterki? Nadmienię że ABS i ASR działają bez problemu. Słyszałem o teorii z przełącznikiem nad pedałem hamulca, podobno trzeba coś w nim cofnąć ??? Spotkał się ktoś może z takim problemem?
Pozdrawiam
Pioontek
-
-
dariuspolo ale orientujesz się czy tylko przód czy również tył ma wyprowadzenia tych kabelków? Gdzie dokładnie ich szukać? Sam jestem ciekawy bo niby zaświeca mi sie na starcie kontrolka ale czy same klocki mają czujniki?Zamieszczone przez dariuspolowojtass, zaleznie od wyposazenia, nie ma reguly.
Podaj kodowanie licznika (Vagcom) to sprawdze( lub sprawdz czy od klockow z jednej strony L lub P ida kabelki do gniazda.Dostojnie do przodu by Dynosoft
Komentarz
-
-
dokładnie tak, tylko przednie hamulce mają czujnik zużycia okładzinZamieszczone przez MaicroftTylko przod. Jak cos takiego jest, to w lewym kole przednim przez felge widac, ze takie cos wystaje powyzej zacisku i ma wtyczke :wink:Garret
-----------
Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)
Komentarz
-
-
i u mnie za kazdym razem klocki konczyly sie najpierw w tym bez czujnika :szeroki_usmiech :lol:Zamieszczone przez koja86Były w tym roczniku od wersji ambiente czujnik tylko jeden na przednim koleZamieszczone przez wojtassa właśnie Czy ja w swojej mam coś takiego ASV z 2003r. Jeśli tak to jak sięzaświeci to kończą się z tyłu czy z przodu PZDRTorque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
U mnie szlo rowno, ale spokojnie mozna bylo po zaswiecenie kontrolki jeszcze z min. 1000km zrobic. Na tych samych tarczach jak sie drugi raz zapalila kontrolka grubosc klockow byla jeszcze wieksza niz za pierwszym razem, poniewaz rant od tarczy pierwszy styknal sie z kablem.Zamieszczone przez MisiekWAWi u mnie za kazdym razem klocki konczyly sie najpierw w tym bez czujnika :szeroki_usmiech :lol:
Komentarz
-
-
U mnie z pierwsze z przodu wytrzymaly 78kkm a z tylu 105kkm i zmienilem tylko dlatego ze mialem juz kupione EBC GS na zapasZamieszczone przez koja86A u mnie zawsze kończyły się klocki tylne a na nich nie ma czujnika .
Teraz założyłem ATE ciekaw jestem czy będą mieć dłuższą żywotność bo ory około 45kkm :shock:
Komentarz
-
-
No to siok ja już 4 komplet klocków mam z tyłu zawsze padały tak samo :?Zamieszczone przez SamiecU mnie z pierwsze z przodu wytrzymaly 78kkm a z tylu 105kkm i zmienilem tylko dlatego ze mialem juz kupione EBC GS na zapas
Przednie ory to tak jak piszesz 75,80kkm teraz już nie mam serii ale nie wiem ile te wytrzymają :lol:Takie zwykłe Ambiente
Komentarz
-
-
U mnie w Ambiente ASV z 2003 roku ostatnio udało mi się przez zużyte klocki zajeździć przednie tarcze, a kontrolka się nie zaświeciła :? Także reguły chyba nie ma...Zamieszczone przez koja86Były w tym roczniku od wersji ambiente czujnik tylko jeden na przednim koleZamieszczone przez wojtassa właśnie Czy ja w swojej mam coś takiego ASV z 2003r. Jeśli tak to jak sięzaświeci to kończą się z tyłu czy z przodu PZDR2006 - 2016 --> O1 1.9 TDI ASV: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=24133
2016 --> O3 1.4 TSI: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=95492
Komentarz
-
-
Dlatego ja i tak kontroluje co jakis czas niezaleznie od czujnika wzrokowo stan/grubosc klockow. Na szybko tylko da rade sprawdzic te od zewnatrz, ale daja to juz jakieis poglad. U mnie scieraly sie wewnetrzne i zewnetrzne strony rowno. A zaswiecenie lampki to dla mnie jest tylko utwierdzenie, ze dobrze ze zaczolem sie rozgladac za nowymi klockami :wink:Zamieszczone przez AzazelU mnie w Ambiente ASV z 2003 roku ostatnio udało mi się przez zużyte klocki zajeździć przednie tarcze, a kontrolka się nie zaświeciła :? Także reguły chyba nie ma...
Komentarz
-
-
Oooooo - to ja mam pytanie o te EBC. Czy warto - jeżdżąc normalnie - zakładać Redy czy lepiej Greeny? Dotej pory spotkałem się z ludźmi napalającymi się na Redy, ale wyczytałem, że ich skuteczność na zimno to medium do good. Będę za chwilę ciągnął EBC zza Wody, więc wolałbym odpowiednie.Zamieszczone przez SamiecU mnie z pierwsze z przodu wytrzymaly 78kkm a z tylu 105kkm i zmienilem tylko dlatego ze mialem juz kupione EBC GS na zapas
Kiedyś OI Liftback
Potem OII Kombi Elegance 1.4 TSI DSG
Potem OII 1.9 TDI
Wkrótce OIII Liftback
Komentarz
-
jutro sprawdzę!
Komentarz