27 maja , trasa Katowice - Warszawa
Klimatyzacja ustawiona na 22, przy temperaturze na zewnątrz ok 30
jechałem z prędkością 110-120 km/h
czasem zwalniałem jak mi Automapa ( polecam ) mówiła że się moge spodziewać wszelkiej maści "suszarek"
[ Dodano: Nie 29 Maj, 05 00:18 ]
Upsssssssss
Zapomniałem podać zużycie : ok 5.5 litra
Moja 1,9 TDI 110KM spala według komputera 5,7 (ok. 70% na trasie). Jak sobie na trasie spokojnie jadę to bez klimy nawet 4,1 wyciągała, ale spokojnie na dłuższą metę się nie da, to jak trochę szybciej i z klimą to wychodzi 4,9-5,2.
Dla mnie to odpowiednio. Na początku więcej jeździłem w mieście, to wychodziło mi średnio 6,8, ale lubię szybciej ze świateł wyruszyć.
Na trasie 50 km zdarzyło mi się, że komp pokazał 3,7 średniego zuzycia przy prędkości do 90/godzinę - test na kropelkę.
A średnie 1/3 miasto (małe miasto), 2/3 trasa ok 5,4 gdzie w trasie poniżej 120 nie schodzę. Przy wyprzedzaniu nie żałuje buta.
Pzdr.
Przeciągnąlem wczoraj moją Octe po autostradzie(oczywiście u niemca) i spalanie średnie wynisło ok 7,6 l na 100 km
Prędkości na "otwartych" odcinkach średnio 180-190 km/h .Prędkość max 220(wg wskazań prędkościomierza) na prostym odcinku, więcej nie chciała.Z góry poleciała by pewnie więcej,ale przy tych prędkościach samochód robił się troszeczke nerwowy :shock: ,więc nie próbowałem.Pewnie gdyby auto obniżyć i założyć inne kapcie 17'' jeszcze lepiej by się prowadziła.Polecam każdemu Octe II z 2,0 tdi
Na weekend dalem octe mojemu ojcu Zatankowalem na maxa plus zbiornik wyrownawczy i wrocilem z wawy do siebie 70km. Predkosc 150km/h na klimie i korki na wislostradzie. Ojeciec pojechal i wrocil bylo przejechane 1050km (lacznie z moimi km) i dopiero co sie prawie rezerwa zapalila( w trasie ojcice jechal tak 120-130km/h i z 400km na klimie) :szeroki_usmiech Wedlug kompa spalanie wyszlo 4,8l/100km srednia predkosc 72km/h. Teraz ja jeszcze bak wyjezdzam :wink: do 1100km dojde k
Albo ja tak zapylam albo moja żona musi się odchudzić. Jak robie traske Wawa - Cieszyn to 6l/100km. Fakt że zupełni nie zwracam uwagi na to ile spali i średnią V ze wskazań kompa mam ponad 100kmh n
Ale jak tę samą trase zrobiłem AR156 1.8 to na stacji benzynowej sie rozpłakałemi lekko osiwiałem. Nie przekraczając 140kmh. TDI uber alles!!!!!!!!!!!!!
Ja w octavi 1.9 tdi bez problemu schodze do sredniego spalania na trasie rzedu 4,8 - 4,9 litra na setke
Po miescie nie da rady zejsc ponizej 6 litra.
To ciekawe: po mieście ok. 6-6,5 l/100 a na trasie 6,5-7,8 (ale pedał w podłodze, średnia 108 km/h). Sprawdziłem też wskazania komputerka pokładowego. Jest skubany bardzo dokładny. Z obliczeń na podstawie tego ile wlałem 7,08 komp podawał 7,1
Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
a na trasie 6,5-7,8 (ale pedał w podłodze, średnia 108 km/h). Sprawdziłem też wskazania komputerka pokładowego. Jest skubany bardzo dokładny. Z obliczeń na podstawie tego ile wlałem 7,08 komp podawał 7,1
no mi właśnie na trasie w sobotę wyszło 6.6l/100 przy średniej 116km/h 8) dystans to trochę ponad 300km
a na trasie 6,5-7,8 (ale pedał w podłodze, średnia 108 km/h). Sprawdziłem też wskazania komputerka pokładowego. Jest skubany bardzo dokładny. Z obliczeń na podstawie tego ile wlałem 7,08 komp podawał 7,1
no mi właśnie na trasie w sobotę wyszło 6.6l/100 przy średniej 116km/h 8) dystans to trochę ponad 300km
Imponujące. Moj by chyba wchłonął więcej. Dużo hamowań czy cały czas kita? Jakie masz ciśnienie w oponach?
Wirus nie zaszkodził spalaniu?? Wręcz przeciwnie??
Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
to ja niewiem , może na boxie pali wiecej ale mi wychodzi 6,2 -6,5 trasa codziennie ta sama 3/4 poza miastem v ok 130 , czasami190 ale czasami też i około80-100 jak nie ma warunków. , ale komputer pokazuje 4,7-5,0 , to przez ten box walony . aha , zawsze grzeję maszynę
Imponujące. Moj by chyba wchłonął więcej. Dużo hamowań czy cały czas kita? Jakie masz ciśnienie w oponach?
Wirus nie zaszkodził spalaniu?? Wręcz przeciwnie??
bo ja wiem czy takie imponujące :roll: na tym wirusie mi pali wiecej niż na poprzednim raczej :roll: głównie w mieście, a przy ostrzejszej jeździe to już ciągnie jak smok :?
a w sobotę jechałem raczej w miarę płynnie ale dość szybko :zlosnik:, kilka razy przyspieszyłem dość ostro do ~200 a pod Piotrkowem próbowałem się rozbujać na max, ale udało się tylko do 230, bo był za duzy ruch :roll: Do zjazdu z "katowickiej" na ekspresówkę w kieunku A4 dojechałem w 2h20minut, ale nie wiem ile tam jest km z Wawy.
Później na ekspresówce i na A4 też jechałem 140 - 160.
ciśnienie mam 2.5, koła to 215/45/17 :idea:
O kur...... :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
To ile poleci ten Twój potwór??? Silnik się nie rozleci? Ile masz obr przy 230??? To już gdzieś koło czerwonego pola?
A propos spalania: Ja mam takie wyniki na drodze jednojezdniowej (1-ka) z Gdyni do Łodzi w nocy. Niestety nie jest to płynna jazda: do 180 i po heblach do 90 (TIR) i znów do 180... i taka zabawa. Rekord Gdynia-Łódź to 3:30.
O kur...... :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
To ile poleci ten Twój potwór??? Silnik się nie rozleci? Ile masz obr przy 230??? To już gdzieś koło czerwonego pola?
spokojnie :lol: ja mam 6 biegową skrzynię 8) i nie traktuję tej predkości jako podróżnej, tylko sprawdzam do jakiej się rozpędzi :zlosnik: predkości podrózne to max okolice 200 na autostradzie a siakieś 170 na gównianych drogach typu gierkówka... no czasami szybciej, ale w ramach wyjątku a nie reguły :wink:
Zamieszczone przez Masmo
A propos spalania: Ja mam takie wyniki na drodze jednojezdniowej (1-ka) z Gdyni do Łodzi w nocy. Niestety nie jest to płynna jazda: do 180 i po heblach do 90 (TIR) i znów do 180... i taka zabawa. Rekord Gdynia-Łódź to 3:30.
im mniej hamowań i przyspieszen tym mniejsze spalanie :roll:
na tym wirusie mi pali wiecej niż na poprzednim raczej
Gdzie sie dlubal "uparty klekot"??
Piszesz cos o A-4, chyba nie w...
mimo, ze jest uparta to za bardzo ją lubię, żeby ją oddać w ręce fspaniałej firmy na "v" :lol: :lol: :lol: :zlosnik: a teraz w ogóle to pali mniej :spin: ale jeszcze za mało przejechałem żeby powiedzieć coś konkretnego :roll: ten spadek zuzycia to pewnie przez to łożysko co je chyba szlag trafił :evil: :evil: :evil:
AAAhhhhhhhhhaaa.
Nie podpisałeś jaki masz motor. Wiec myślałem że coś koło AHF.... Czyli masz PD? Teoretycznie PD powinno brać trochę mniej.....
Zamieszczone przez MisiekWAW
im mniej hamowań i przyspieszen tym mniejsze spalanie :roll:
Nooo co TY??? :shock: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Tylko trochę niefajnie jak dochodzisz TIR'a a z przeciwka też TIR!!! Wtedy wskazane jest hamowanie..... No chyba że masz skrzydła :diabelski_usmiech
Komentarz