[O2] 02 Clasic czy Suzuki SX4

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zkwiat1
    Classic
    • 2008
    • 14

QBA ale to co piszesz jest w wersji podstawowej, tylko w/g mnie silnik 1,4 jest za mały.

Komentarz

• zkwiat1
      Classic
      • 2008
      • 14

dejczas dzięki będę oczekiwał propozycji.

Komentarz

• hubert78
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 1576

zkwiat1, będzie Pan zadowolony Stszek alias djczas, napewno da Tobie dobrą propozycję

Komentarz

• Ziomal
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 5841
          • Octavia I (1U2)
          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez QBA
          Jezeli slaby silnik, brak klimy, radia i paru jeszcze rzeczy nazywasz komfortem, to luz
          Jak widać już za te pieniądze można mieć 1.6 poczekaj koleszko jeszcze :diabelski_usmiech

Zamieszczone przez zkwiat1
          Ziomal dzięki za rady właśnie takich oczekiwałem.
          Do usług
          Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• QBA
            RS
            • 2004
            • 2646

Zamieszczone przez zkwiat1
            QBA ale to co piszesz jest w wersji podstawowej,
            No wlasnie nie ma Przeciez mowiles o wersji Classic.

Zamieszczone przez Ziomal
            Jak widać już za te pieniądze można mieć 1.6 poczekaj koleszko jeszcze :diabelski_usmiech
            Koleszko, ale gadalismy o cenech "katalogowych"

Komentarz

• Big
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 6389

Może będe kontrowersyjny ale za 55 tys zł nie wziąłbym ani Suzuki SX4 ani Octavii II. Za to poszedłbym do salonu Kii i kupił Ceeda w wersji Comfort + z metalikiem, klimą i innymi bajerami oraz silnikiem 1.4 (109 KM).
              Takie jest moje zdanie.
              Czarny Elegance

Komentarz

• djczas
                RS
                • 2005
                • 9612

Big, a wiesz kiedy masz te 109 koni do dyspozycji powiem ci na odcięciu

Komentarz

• Big
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 6389

Zamieszczone przez djczas
                  Big, a wiesz kiedy masz te 109 koni do dyspozycji powiem ci na odcięciu
                  Djczas, nie musisz mi mówić mam w rodzinie taka własnie Kiie. Auto ma juz prawie rok i sprawuje sie super Nie raz sam nia jeździłem i wiem jak ten silnik chodzi. Powiem tylko tyle, to chyba najlepsza jednostaka o tej pojemnosci na rynku
                  Jak dla mnie auto super. Dobra cena i jeszcze lepsza relacja ceny do wyposazenia. Silnik też wystarczajacy.
                  Sam mam O II ale staram sie być obiektywny w swych wypowiedziach i wiem że O II w wersji Classic nie dorównuje Ceedowi w wersji Comfort + (a ceny bardzo podobne). Wiec dla mnie przy 55 tys zł do wydania wybór były prosty - Kia Ceed
                  Czarny Elegance

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

ale co to za wybór?!
                    SX4 to mały samochodzik, w dodatku tylko w wersji sedan ma bagażnik, rzeczywiście, cee'd czy i30 wydają się zdecydowanie lepszym wyborem.
                    saport techniczny baj DGW
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm
                    no i nie ma :-)

Komentarz

• MiKruS
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 7976

Zamieszczone przez Big
                      Sam mam O II ale staram sie być obiektywny w swych wypowiedziach i wiem że O II w wersji Classic nie dorównuje Ceedowi w wersji Comfort + (a ceny bardzo podobne). Wiec dla mnie przy 55 tys zł do wydania wybór były prosty - Kia Ceed
                      Patrząc z tej strony zapewne tak - natomiast jest jeszcze coś takiego jak utrata wartości i skłonność rynku do zasysania używanych modeli.

Sądzę, że w przypadku Ceeda i marki Kia nie będzie z tym zbyt różowo jeszcze przez wiele lat.

Wszystko kwestią własnych preferencji, potrzeb, itd., ale mimo lepszego wyposażenia w tej samej cenie wybór moim zdaniem wcale nie jest taki oczywisty.
                      TDI 205PS

Komentarz

• Lukas81
                        Ambiente
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 232

A może zastanów się nad O1, w tej cenie to powinieneś wyrwać nówkę...
                        Były:
                        Skoda Octavia 2004, 1.9 TDI 110 km, ASV,
                        Fiat Croma 2006, 1.9 MultiJet 150 km
                        Jest:
                        Volkswagen CC 2013, 1.4 TSI 160 km

Komentarz

• djczas
                          RS
                          • 2005
                          • 9612

Lukas81, my tu rozmawiamy o nowych

Komentarz

• Lukas81
                            Ambiente
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 232

No ja też...

A co O1 nowych już nie sprzedają????
                            Były:
                            Jest:

Komentarz

• djczas
                              RS
                              • 2005
                              • 9612

Lukas81, tak ale to jest już starej generacji auto i cenowo podobnie wychodzi

Komentarz

• Lukas81
                                Ambiente
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 232

Ok, może i starej, to jedynie moja propozycja, ale jak to dokładnie rozkminić jest bardzo rozsądna;
                                1. generalnie porównanie sx4 i o2 jest trochę dziwne, bo to w sumie diametralnie różne samochody - inny segment, klasa i zastosowanie. SX4 to taki podniesiony swift - nic więcejm o2 to limuzyna,
                                2. kupowanie O2 z silnikiem 1.4 - sorry, bezsenns, ten samochód odda się za parę lat za darmo,
                                3. kupowanie SX4, Kijów i innych - spoko, jak się liczysz z tym, że wartość auta spadnie o ponad 50%. Przy okazji Kii Sephi też mówiło się, że te sanmochody to nowa jakość, przełom w koreańskiej motoryzacji etc... I co? Teraz są z tym same problemy, brak części, awarie i drogi serwis. Po co to komu?
                                4. Tak więc jeżeli mowa o "nowych" samochodach, a w moim rozumieniu to takie, które dopiero co wyjechały z fabryki (niezależnie od tego były konstruowane 5 czy 10 lat temu) to sugerowałbym zdecydowanie rozważenie salonowej O1 - w tej cenie przede wszystkim mocniejszy silnik i klima. A i cene lepiej trzyma niż "skośnookie"

Ale to oczywiście tylko moje zdanie :P
                                Były:
                                Jest:

Komentarz

• Big
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 6389

Zamieszczone przez Lukas81
                                  kupowanie SX4, Kijów i innych - spoko, jak się liczysz z tym, że wartość auta spadnie o ponad 50%. Przy okazji Kii Sephi też mówiło się, że te sanmochody to nowa jakość, przełom w koreańskiej motoryzacji etc... I co? Teraz są z tym same problemy, brak części, awarie i drogi serwis. Po co to komu?
                                  Lukas ale zgodnie ztym co piszesz to po polskich drogach powinny jeździć tylko produkty Niemieckiej i Japonskiej motoryzacji
                                  Pozatym jeśli juz mówimy o spadku wartości to warto zadac pytanie na jak długi okres kupuje sie to nowe auto? Bo jeźeli to ma być 3-4 lata to WOGÓLE kupowanie auta fabrycznie nowego (jakiegokolwiek) mija sie z celem - gigantyczny spadek wartosci.
                                  Natomiast jeśli ktos kupuje to nowe auta na 6-7 i więcej lat to nie ma tu wiekszego znaczenia czy będzie do Skoda czy Kia
                                  P.S. Sephia to zupełnie inna sprawa niz Ceed nie przypominam sobie tak dobrych ocen dla Sephi jaki zbiera Ceed. Wogóle zauwazan ze ludzie zaczynaja bać sie Ceeda. Auto jest dobre, super wyposażone i tanie i ... ma znaczek kii co stanowi dla niektórych taki sam problem jak znaczek Skody jeszcze 10 lat temu
                                  Czarny Elegance

Komentarz

• AdamB
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 8033
                                    • Octavia IV (NX3)
                                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Big
                                    Auto jest dobre, super wyposażone i tanie i ... ma znaczek kii co stanowi dla niektórych taki sam problem jak znaczek Skody jeszcze 10 lat temu
                                    Kia Ceed jest tania w stosunku do konkurencji (chociaż nie do końca) - z tego wynika poziom wyposażenia - z tym super wyposażeniem bym nie przesadzał - chyba że masz na myśli sterowanie radiem w kierownicy i wyjście USB .
                                    Założyciel tematu powinien sobie kupić chyba to co mu się podoba i w czym się dobrze czuje , a silnik jest rzeczą drugorzędną. Szukać wyższości silnika 1.6 Sx4 nad 1.4 w OII to jest bez sensu- to są dwa różne samochody.
                                    Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• paf
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 3140

Zamieszczone przez AdamB
                                      Założyciel tematu powinien sobie kupić chyba to co mu się podoba i w czym się dobrze czuje
                                      z tym się zgadzam

Zamieszczone przez AdamB
                                      a silnik jest rzeczą drugorzędną.
                                      a to bardzo zależy w jakim przypadku i dla kogo, dla mnie np był rzeczą pierwszorzędną i dlatego kupiłem O1 ale z fajnym dla mnie silnikiem
                                      inaczej kupiłbym O2 ze słabą (dla mnie) benzyną

inna sprawa że jakbym wtedy znał Staszka to bym trzymał obie sroki za ogon :szeroki_usmiech

Komentarz

• Lukas81
                                        Ambiente
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 232

Zamieszczone przez Big
                                        Natomiast jeśli ktos kupuje to nowe auta na 6-7 lat to nie ma tu wiekszego znaczenia czy będzie do Skoda czy Kia
                                        Porównaj proszę ceny Kii i Skody z tych roczników... Ma to zajebiste znaczenie :diabelski_usmiech

Zamieszczone przez Big
                                        Auto jest dobre, super wyposażone i tanie
                                        Tak naprawdę to się zweryfikuje po kilku latach funkcjonowania tych modeli na rynku... Auto Świat już o wielu samochodach pisał, że są super i gucio z tego wyszło. Weźmy np. taką primerę 3 generacji - super oceny w pierwszym roku produkcji, a potem przekleństwo. Jak ktoś szuka auta do 55 tys, to nie nie stać go na ryzyko - chce mieć niezawodny i pewny samochód. Żeby była jasność, ja źle Kiji nie życzę, oby to auto święciło samie sukcesy na europejskich rynkach. Ale póki co nie jest w stanie dać takiej pewności jak Skoda...

Zamieszczone przez Big
                                        ... ma znaczek kii co stanowi dla niektórych taki sam problem jak znaczek Skody jeszcze 10 lat temu
                                        Nie zaliczam się do tzw. znaczkowców, bo jeździłem kilkoma Fiatami i możliwe, że do tej marki jeszcze wrócę... :P
                                        Były:
                                        Jest:

Komentarz

• Big
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 6389

Zamieszczone przez AdamB
                                          z tym super wyposażeniem bym nie przesadzał - chyba że masz na myśli sterowanie radiem w kierownicy i wyjście USB .
                                          Bardzi Cie przpraszam ale czy 6 poduszek, ABS z EBD, aktywne przednie zagłowki, klima, czy komp. pokładowy to standard u konkurencji za 51 900 zł?? i bynajmniej nie są to pierduły ale rzeczy majace wpływ na bezpieczenstwo zarówno bierne jak i czynne.
                                          Wiem, że odchodzę troche od tematu ale jakos nie mogłem przejść obojętnie obk tego.
                                          Czarny Elegance

Komentarz

• AdamB
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 8033
                                            • Octavia IV (NX3)
                                            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Big
                                            Zamieszczone przez AdamB
                                            z tym super wyposażeniem bym nie przesadzał - chyba że masz na myśli sterowanie radiem w kierownicy i wyjście USB .
                                            Bardzi Cie przpraszam ale czy 6 poduszek, ABS z EBD, aktywne przednie zagłowki, klima, czy komp. pokładowy to standard u konkurencji za 51 900 zł?? i bynajmniej nie są to pierduły ale rzeczy majace wpływ na bezpieczenstwo zarówno bierne jak i czynne.
                                            Wiem, że odchodzę troche od tematu ale jakos nie mogłem przejść obojętnie obk tego.
                                            Tylko że dokładasz teraz 6 tyś i masz porównywalnie wyposażoną OII ( z rabatem) z podobnym silnikiem i dużo lepiej zrobioną i o klasę wyższą furę. ( Przed kupnem OII porównywałem z KIA Ceed i Fordem Focusem, jak i Aurisem w różnych wersjach)
                                            A gwarancja 7 lat na Ceed ma swoje dobre i złe strony
                                            Suzuki SX4 porónwywał bym raczej do Kii Ceed a nie do OII

Komentarz

• Big
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 6389

Zamieszczone przez AdamB
                                              Tylko że dokładasz teraz 6 tyś i masz porównywalnie wyposażoną OII ( z rabatem) z podobnym silnikiem i dużo lepiej zrobioną i o klasę wyższą furę. ( Przed kupnem OII porównywałem z KIA Ceed i Fordem Focusem, jak i Aurisem w różnych wersjach)
                                              A gwarancja 7 lat na Ceed ma swoje dobre i złe strony
                                              Soory ale ta dyskusja zmierza do nikąd :? A jak dołożysz jeszcze parenascie tys to kupisz Audi a jak dołożysz jeszcze troche to nawet Maybacha
                                              Czarny Elegance

Komentarz

• szkoda
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 22543

Big, a dlaczego ty się O2 przemieszczasz a nie cee'dem?
                                                (byc może cos mi umkneło, sorry)
                                                saport techniczny baj DGW
                                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                                była BXE '08 190kkm
                                                no i nie ma :-)

Komentarz

• AdamB
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 8033
                                                  • Octavia IV (NX3)
                                                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Big, no wreszcie :szeroki_usmiech

Komentarz

• Big
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 6389

Zamieszczone przez szkoda
                                                    Big, a dlaczego ty się O2 przemieszczasz a nie cee'dem?
                                                    (byc może cos mi umkneło, sorry)
                                                    No umknęło Ci umkęło i to sporo
                                                    Piszemy tu o aucie za MAX 55 tys zł a w takiej cenie mamy O II Classic 1.4 (gołą) lub Ceeda 1.6 Comfort + (54 400) z dobrym wypasem.
                                                    Ja wydałem troche więcej na O II no i jeśli pisalibyśmy o nowej O II Elegance + dodatki (jak moja) w takiej cenie jaka ja za nia dałem (65 tys zł) no to tu O II jest bezkonkurencyjna
                                                    Czarny Elegance

Komentarz

Pracuję...