Witam) Juz wrocilem z pracy i teraz 4 tyg w domu) Mozna ustalic jakis termin i spotkac sie. Pozdrawiam)
Olej do 1.6 AEE
Zwiń
X
-
Olej do 1.6 AEE
Witam wszystkich forumowiczów. Niedawno stałem się posiadaczem w/w O1 z 98 roku. Ma już nakręcone ok 200 tys. Ostatnio jadąc na trasie trzy razy zapiszczała i mignęła kontrolka oleju po czym zgasła. Dzis jadąc na krótkim odcinku zdarzyło sie to ponownie. Wnioskuje że nieuchronna jest zmiana oleju tylko na jaki? Nie mam pojęcia jaki był lany do tej pory dlatego pytam posiadaczy jaki najlepiej sie sprawdza? Z góry dziekuje, pozdrawiamCzarna strzała..
-
-
-
Zamieszczone przez snakdakWitam wszystkich forumowiczów. Niedawno stałem się posiadaczem w/w O1 z 98 roku. Ma już nakręcone ok 200 tys. Ostatnio jadąc na trasie trzy razy zapiszczała i mignęła kontrolka oleju po czym zgasła. Dzis jadąc na krótkim odcinku zdarzyło sie to ponownie. Wnioskuje że nieuchronna jest zmiana oleju tylko na jaki? Nie mam pojęcia jaki był lany do tej pory dlatego pytam posiadaczy jaki najlepiej sie sprawdza? Z góry dziekuje, pozdrawiam
Rzuć okiem na karteczkę pod maską bądź wlepkę. Powinno być jak byk co jest w aucie zalane.
Komentarz
-
-
Właśnie auto jest sprowadzone z holandii i żadnych karteczek odnośnie oleju nie ma.
Zamieszczone przez elemenateurmogę się mylić ale czy kontrolka nie zapala się kiedy oleju jest bardzo mało?Czarna strzała..
Komentarz
-
-
Właśnie auto jest sprowadzone z holandii i żadnych karteczek odnośnie oleju nie ma.
Zamieszczone przez snakdakWyjąłem właśnie bagnet i faktycznie olej jest już tylko na końcówce ale czy dioda nie powinna sygnalizować brak oleju non stop, a nie po jakimś czasie?
Komentarz
-
-
Kolega pyta jaki olej - i ja odpowiem, że szukam i na razie zam nie jestem pewien jaki (silnik też 1.6 benzyna, ale AVU, 2001r). W instrukcji napisali, że są w uproszczeniu 2 opcje:
- oleje long life, droższe, przeglądy niezbyt często - specyfikacja VW 503.00
- oleje "zwykłe", które powinny być tańsze (i w wypadku nieco przechodzonego staruszka, któremu trzeba polewać chyba bardziej sensowne). No i tutaj mamy:
Multigrade high lubricity oils:
- Specification VW 500 00
- Specification VW 502 00
Multigrade oils:
- Specification VW 501 01
- Specification ACEA A2 or A3- 96 /TYLKO dolewki awaryjne/
Niestety NIE ZNALAZŁEM do dziś sobie odpowiedniego oleju (najchętniej 5W/40 albo 10W/40), zazwyczaj na opakowaniach nie ma za dużo informacji. Dużo jest do Diesli lub tych 503.00 - a ja chcę nieco tańszy zgodny z VW 502.00, dostępny w różnych miastach/stacjach. Owszem, jest wiele olejków ale BEZ wskazania na specyfikację 502.00
No i dalej muszę szukać - jak jakiś znajdę to dam znać....
Komentarz
-
Komentarz