Olej do 1.6 AEE

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bogdancbr
    Classic
    • 2009
    • 36

Olej do 1.6 AEE

Witam) Juz wrocilem z pracy i teraz 4 tyg w domu) Mozna ustalic jakis termin i spotkac sie. Pozdrawiam)
    Octavia 2 FL 2.0BKD DSG L&K
  • snakdak
    Classic
    S_OCP Member
    • 2008
    • 9

Olej do 1.6 AEE

Witam wszystkich forumowiczów. Niedawno stałem się posiadaczem w/w O1 z 98 roku. Ma już nakręcone ok 200 tys. Ostatnio jadąc na trasie trzy razy zapiszczała i mignęła kontrolka oleju po czym zgasła. Dzis jadąc na krótkim odcinku zdarzyło sie to ponownie. Wnioskuje że nieuchronna jest zmiana oleju tylko na jaki? Nie mam pojęcia jaki był lany do tej pory dlatego pytam posiadaczy jaki najlepiej sie sprawdza? Z góry dziekuje, pozdrawiam
    Czarna strzała..

Komentarz

• zgucio
      Rider
      • 2007
      • 691

dziś już opisywałem ten temat
      masz link http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=15976
      ROCZNIK 98 PO LIFTINGU ;-) ---> fotki

JOHNNY II ASC + SIRIO AS-100

Komentarz

• elemenateur
        Elegance
        • 2007
        • 803

Zamieszczone przez snakdak
        Witam wszystkich forumowiczów. Niedawno stałem się posiadaczem w/w O1 z 98 roku. Ma już nakręcone ok 200 tys. Ostatnio jadąc na trasie trzy razy zapiszczała i mignęła kontrolka oleju po czym zgasła. Dzis jadąc na krótkim odcinku zdarzyło sie to ponownie. Wnioskuje że nieuchronna jest zmiana oleju tylko na jaki? Nie mam pojęcia jaki był lany do tej pory dlatego pytam posiadaczy jaki najlepiej sie sprawdza? Z góry dziekuje, pozdrawiam
        ja wnioskowałbym natychmiastową a nie nieuchronną, mogę się mylić ale czy kontrolka nie zapala się kiedy oleju jest bardzo mało?
        Rzuć okiem na karteczkę pod maską bądź wlepkę. Powinno być jak byk co jest w aucie zalane.

Komentarz

• snakdak
          Classic
          S_OCP Member
          • 2008
          • 9

Właśnie auto jest sprowadzone z holandii i żadnych karteczek odnośnie oleju nie ma.
          Zamieszczone przez elemenateur
          mogę się mylić ale czy kontrolka nie zapala się kiedy oleju jest bardzo mało?
          Wyjąłem właśnie bagnet i faktycznie olej jest już tylko na końcówce ale czy dioda nie powinna sygnalizować brak oleju non stop, a nie po jakimś czasie?
          Czarna strzała..

Komentarz

• hubert78
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 1576

Właśnie auto jest sprowadzone z holandii i żadnych karteczek odnośnie oleju nie ma.
            :shock: wymieniaj jak najszybciej bo nie wiesz co masz w silniku

Zamieszczone przez snakdak
            Wyjąłem właśnie bagnet i faktycznie olej jest już tylko na końcówce ale czy dioda nie powinna sygnalizować brak oleju non stop, a nie po jakimś czasie?
            Tak to już w Octavi jest że jak sie kończy olej to pomryguję i popiskuję ( tak samo masz z kontrolką płynu chłodzącego jak zaczyna płynu być mało) swoją drogą bardzo przydatny patent

Komentarz

• abyss
              Ambiente
              S_OCP Member
              • 2007
              • 245

Kolega pyta jaki olej - i ja odpowiem, że szukam i na razie zam nie jestem pewien jaki (silnik też 1.6 benzyna, ale AVU, 2001r). W instrukcji napisali, że są w uproszczeniu 2 opcje:

- oleje long life, droższe, przeglądy niezbyt często - specyfikacja VW 503.00

- oleje "zwykłe", które powinny być tańsze (i w wypadku nieco przechodzonego staruszka, któremu trzeba polewać chyba bardziej sensowne). No i tutaj mamy:
              Multigrade high lubricity oils:
              - Specification VW 500 00
              - Specification VW 502 00
              Multigrade oils:
              - Specification VW 501 01
              - Specification ACEA A2 or A3- 96 /TYLKO dolewki awaryjne/

Niestety NIE ZNALAZŁEM do dziś sobie odpowiedniego oleju (najchętniej 5W/40 albo 10W/40), zazwyczaj na opakowaniach nie ma za dużo informacji. Dużo jest do Diesli lub tych 503.00 - a ja chcę nieco tańszy zgodny z VW 502.00, dostępny w różnych miastach/stacjach. Owszem, jest wiele olejków ale BEZ wskazania na specyfikację 502.00
              No i dalej muszę szukać - jak jakiś znajdę to dam znać.
              ...

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Mobil Synt S 5W40
                Castrol TXT spelnia 505.01, 502.00, 505.00
                Elf Excelium 5/40
                Spritmonitor.de

Komentarz

• hankasz7
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 1097

snakdak, Ja mam też 1.6 AEE, od 10 lat jeżdżę na Mobilu 5W/50 i wszystko jest ok.
                  Piszę poprawnie po polsku.
                  Parkujesz? Zdrapujesz!!!

Komentarz

• thommeck
                    Drive
                    • 2008
                    • 49

Sprawdz wneki badz krawedzie drzwi. W holandii wlasnie tam umieszczaja naklejki przy wymianie oleju.

Komentarz

• paweld
                      Ambiente
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 144

Zamieszczone przez hankasz7
                      snakdak, Ja mam też 1.6 AEE, od 10 lat jeżdżę na Mobilu 5W/50 i wszystko jest ok.
                      Ja też. Chwalę sobie bardzo Mobil1.
                      Wcześniej jeździłem na 10W40 ale do tego silnika z przebiegiem ponad 120kkm lepszy jest 5W50 (mniej go idzie :-))
                      .:SKODOVKA-CLUB:.
                      F1 1,4 16V BKY - Tour de France (kombi)
                      .:KREWNIACY:. 0 Rh+

Komentarz

• abyss
                        Ambiente
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 245

Trafiłem dzięki podanym przez kolegów nazwom olejów na pdf z listą spełniających 502.00

Mam nadzieję, że i wam się przyda.
                        ...

Komentarz

Pracuję...