mam to samo, u mnie chyba jest jedna opona uszkodzona. Założyłem zimówki i się zaczęło
[O1] skrzynia w nowych octaviach
Zwiń
X
-
Miałem nową Octavie tour 1.6 jeszcze kilka miesięcy temu(miałem ale ukradli) Występował problem ze skrzynią. Strasznie haczyła, czasami niemożliwe było włączenie biegu. W miarę nabijania kilometrów było coraz lepiej. I tak nabiłem do 8000km, dalej niestety już nie miałem okazji z niej korzystać.
pozdr.Ukradli mi moją OI, kupiłem Omegę 2.2 benz.
Komentarz
-
-
Podobny problem zgłaszał mi znajomy posiadacz (bliźniaczej konstrukcyjnie z Octavią) Bory. Problemy te nie muszą być regułą. Czasami można katować skrzynię zgrzytami i szybkimi zmianami biegów i nic jej nie będzie przez tysiące kilometrów, a czasem pada sama w pierwszych dwóch latach użytkowania. W związku z tym nie generalizowałbym problemu. Jeśli jest to auto nowe (tour) to najwyżej wymienią Ci skrzynię w ramach gwarancji i będzie to najmłodsza część samochodu, a w interesie ASO jest abyś już do nich szybko z tym problemem nie wrócił. Jeśli auto jest z drugiej ręki to warto sprawdzić, czy skrzynia była regulowana/wymieniana/naprawiana. Jeśli tak, to powinno być ok, jeśli nie to jest duża szansa, że wszystko dotarło się i nie powinno sprawiać problemów.Mądry Polak po ©kodzie...
Komentarz
-
-
Mój szkodnik ma już 155 000 km i zero problemów ze skrzynią. Fakt faktem że jak np dojeżdżam do krzyżówki, z której ciężko ruszyć na dwójce i trzeba wbić jedynkę a auto jeszcze się toczy, to jest problem by ją wbić ale to jest raczej normalne i nie jest to regułą tylko dla Skody. Ogólnie skrzyni hula jak trzeba (tfu tfu!).
Komentarz
-
-
Podsumowanie skrzyni po raptem 10 tys km.
Lubi sobie zgrzytnąć przy zmianie z 1 na 2 w momencie kiedy wchodzę w jakiś zakręt (np. ruszam na skrzyżowaniu z jedynki i od razu zmiana biegu). Co ciekawe zgrzyt słychać przez cały ruch lewarka.
Poza tym na początku jedynka ciężko wchodziła. Teraz jest lepiej (albo ja się przyzwyczaiłem).
No i sporadycznie zazgrzyta przy zbyt agresywnym wachlowaniu...
Komentarz
-
Komentarz