W instrukcji piszą, że moja AVU (czyli inny silnik niż Twój) i do 1l/1000km może łykać... I chyba skarżyło się na to kilka osób tutaj z silnikami w benzynach. Auto znam od 2 miesięcy, więc trudno powiedzieć - pewnie tak ma. Jestem w stanie to przeżyć - na razie olej "byle jaki" 10w40 (sprawdzić chciałem ile łyka), ale już w bagażniku stoi syntetyk 5w40 przyzwoitej klasy.
[O1] Eco - driving.... To działa, ale.....
Zwiń
X
-
Moja Skodzina AKL jeździ na półsyntetycznym Mobilu i wciąga około 0,2l/1000km. Przebieg ma 186.000km (i chyba prawdziwy, wnosząc po fakturach). Czy to normalne? Hmmm, instrukcja dopuszcza dużo większe zużycie, ale instrukcja jest po to, aby bronić producenta... Ale żadnych innych minusów nie zauważam, więc moze tak musi być...
Co ciekawe: mój 18-to letni VW Golf 1.6 z przebiegiem 218.000, jeżdzący od 50.000km właściwie tylko na LPG i na mineralnym Mobilu nie potrzebuje żadnych(!!!) dolewek...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez abyssW instrukcji piszą, że moja AVU (czyli inny silnik niż Twój) i do 1l/1000km może łykać... I chyba skarżyło się na to kilka osób tutaj z silnikami w benzynach. Auto znam od 2 miesięcy, więc trudno powiedzieć - pewnie tak ma. Jestem w stanie to przeżyć - na razie olej "byle jaki" 10w40 (sprawdzić chciałem ile łyka), ale już w bagażniku stoi syntetyk 5w40 przyzwoitej klasy.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Ja osobiście nie mam cierpliwości do jazdy ekonomicznej. Na trasie 450 km jaką ostatnio pokonałem średnia prędkość wg kompa wyszła 94km/h a obroty oscylowały w granicach 3 -4 tys Spalanie wg kalkulacji na stacji benzynowej po takim dystansie wyszło mi 7,3l
Co do oleju to mam Shell Helix Ultra 5W40 (100% syntetyk) i po przejechaniu 3 tys km od zakupu nie zanotowałem jego ubytku (przebieg auta 173tys.)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBI lepiej nie zmieniaj na 5w40 tylko pozostań przy 10w40. Zużycie oleju Ci wzrośnie po zamianie.
Komentarz
-
-
Co co do zużycia oleju - wyszło mi około 0.5l na 2300km, czyli jakieś 0.2l/1000km. Czyli podobnie jak u Ciebie Agamek12.
Oliwkę chce zmienić na 5w40 bo auto będzie robiło codziennie zawrotną trasę ze 2km i potem 10h stania i znowu jazda... Silnik nie rozgrzany, nie chce go katować wyższym 10 - bo pierwsza cyferka mówi o płynności w niższej (nie do końca rozgrzanego silnika) temperaturze. No i wybrałem też ten olej, co Ths: Shell Helix Ultra 5W40 (100% syntetyk)....
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez abyssOliwkę chce zmienić na 5w40 bo auto będzie robiło codziennie zawrotną trasę ze 2km i potem 10h stania i znowu jazda... Silnik nie rozgrzany, nie chce go katować wyższym 10 - bo pierwsza cyferka mówi o płynności w niższej (nie do końca rozgrzanego silnika) temperaturze. No i wybrałem też ten olej, co Ths: Shell Helix Ultra 5W40 (100% syntetyk).Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
Komentarz