KUBAŃCZYK, A JAK BYŚ JĄ WSADZIŁ DO ZWYKŁEGO PIEKARNIKA NA JAKIEŚ 60 STOPNI? MOŻE BY SIĘ ROZKLEIŁA... TYLKO CZY FARBA NA ODBŁYŚNIKU SIĘ NIE ZŁUSZCZY... :roll:
Dziwna sprawa z olejem
Zwiń
X
-
Dziwna sprawa z olejem
Zgodnie z zaleceniem serwisow zmienilem pierwszy raz oliwe juz przy ok. 2,5 tysiaca. Potem przy około 15 tysiącach zamierzałem zrobić już znów przegląd z wymianą. Jednak tuz przed 15tką jadąc na gwizdku szybko nagle ... "ping" włączyła się kontrolka oleju. Natychmiast zwolniłem... Zaniepokojony zjechalem na bok. Wylaczylem silnik...odczekałem aż troche ostygnie i podjechalem na stację. Zakupiłem oliwe, otworzylem korek odczekałem i dolałem troszkę oleju. Następnie już po dojechaniu na miejsce docelowe pojechałem na przegląd i wymianę oleju. (15tysiecy). Obecnie dociągam prawie do 26 tysięcy i aby sie nie powtorzylo sprawdziłem olej (auto "odstane" w garażu) a tu jak gdyby nigdy nic... oleju az do kreski gornej (Jakby nic nie wzięło - a czytałem że "dyszle" grupy VW lubią olej).
Dla pewnosci wycieralem i wsadzalem bagnet dwa razy. Dwa razy ;-) to samo. Dolewka lezy grzecznie w bagazniku.
Czy to jest normalne zjawisko?Combi 1.9TDI
-
-
nie wiem, skąd się wzięło przekonanie że diesle VW lubią olej
Ja jestem po trzech w sumie wymianach i nic nie dolewałem - ani grama
W serwisie powiedzieli, że jeśli motor OK to nic nie powinien brać, a tu czytam bez przerwy, że biorąbyła O1 1,6 102 KM
była O1 1,9 TDI 90 KM
była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
był Citroen Berlingo 1,6 HDI
jest Ford Tourneo Courier
Komentarz
-
-
Branie oleju zależne jest często od sposobu jazdy i przebywanej trasy
Olej lub znikać np. jak sie jedzie z duzą, stałą predkością autostradą.
Natomiast moze nie znikac wcale jezdząc np. po mieście.
Tak naprawdę jest to dość indywidualna sprawa.
Jednak jest to możliwe, ze w jakis warunkach moze zniknąć całkiem sporo oleju, a potem może nie znikać wcale.
Jest okej! :kciukgora
[ Dodano: Wto 01 Kwi, 08 09:36 ]
Zamieszczone przez plebannie wiem, skąd się wzięło przekonanie że diesle VW lubią olej
Ja jestem po trzech w sumie wymianach i nic nie dolewałem - ani grama
W serwisie powiedzieli, że jeśli motor OK to nic nie powinien brać, a tu czytam bez przerwy, że biorąTDI 205PS
Komentarz
-
-
marqz Ty chyba nie masz silnika AHF(110KM), tylko AXR (101KM), bo masz auto za 2007 roku ? :roll:
[ Dodano: Wto 01 Kwi, 08 10:07 ]
Zamieszczone przez MiKruSBranie oleju zależne jest często od sposobu jazdy i przebywanej trasy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marqzW serwisie
Ewentualnie przy docieraniu silnika moze oleju tez zjesc troche wiecej, a pozniej po dotarciu branie oleju sie minimalizuje.
[ Dodano: Wto 01 Kwi, 08 10:12 ]
Zamieszczone przez marekzua sprawdzales ile wlali???? bo pewnie niezbyt duzo przez pomylke
Ale jak cos to nie pomylka, tylko standart w ASO :P
Raz tak ladnie spuscili mi olej, ze po wlaniu wlasnej banki 4l(patrzylem na rece), po powrocie do domu musialem kupic i dolac 0,5l do maks stanu.
Komentarz
-
-
Dolewkę robiłem przy przebiegu 9800km a teraz mam ponad 16 tyś i stan się nie zmienia. Do pirewszego przeglądu zostało 12500km i myślę że nie będę musiał już robić dolewki.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
Komentarz