dłubanie 1.8 TSI

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • KAT
    Classic
    • 2011
    • 14

dłubanie 1.8 TSI

Zorr,
    u mnie w 1.4 TSI na postoju jest 0,6l/h

Znów w mojej opinii popełniamy błąd porównując spalania pozamiejskie, które są zbliżone dla wszystkich pojemności, ponieważ silnik nie wykorzystuje swoich możliwości. Porównaj spalania w mieście, bo tam wykorzystuje się osiągi silnika. Przykładając do tego normę wg której badania odbywają się zobaczysz różnicę. Akurat przykładanie tej normy jest OK ponieważ testy odbywają się w takich samych w-kach i różnice procentowe będą zachowane. Badanie przez tego samego producenta pozwala mieć nadzieje ze z normy korzystał tak samo.

Dlaczego miałbyś tak samo zmieniać biegi, traktować pedał gazu? Ponieważ wtedy stwarzasz podobne w-ki testu i wtedy należy porównywać. Katując auto wiadomo, że spalanie będzie większe.
    Możliwości uzyskania dobrych osiągów przy niskich obrotach są w momencie zakupu auta o lepszych osiągach. I jak widać Ty powinieneś takie auto mieć i masz Porównywanie jednak 2 aut o różnych osiągach, konstrukcji i twierdzenie, że to mocniejsze mniej pali jest daleko idącym uproszczeniem, ponieważ zawsze można stworzyć takie w-ki (różne dla obu aut), że uda się obronić każdą teorię. Metodyka porównań nie pozwala na takie uproszczenia.

PS. Norma badania spalania dla disel mówi, że badamy spalanie bez cyklu dopalania DPF (gdzie spalanie jest bardzo duże). To jest wg mnie oszustwo, celowe działanie lobby dislowskiego.

[ Dodano: Czw 17 Lis, 11 09:17 ]
    Zamieszczone przez xtremesystems
    Zamieszczone przez misiul
    W lato na odcinku 60 km przy nie przekraczaniu 90km/h spalanie 4,9 l/100 w 1.4 TSI jest do uzyskania, czego wielokrotnie doświadczałem.
    tylko w lato przy predkosci poznizej 90 jestes zawalidroga, przy nszej i tak malej ilosci drog

jadac nie przekraczajac 100 mialem 3.7 na odcinku 70 km w 1.6tdi . w 4 roslych chlopow jechalismy i terenie raczej gorzystym
    Gdzie mam jechać szybciej? Po drogach krajowych z jednym pasem ruchu prędkość max. jest 90 km/h. Jechać szybciej po prostu się nie da, nie łamiąc przepisów, a przede wszystkim nie stwarzając ogromnego zagrożenia wyprzedzając sznury aut cieżarowych na zatłoczonych trasach a i tak finalnie dojazd czasowy do celu będzie podobny.

Co do obciążenia to zgadzam się w 100%, disle nie czują tak obciążenia w spalaniu, to jest ich ogromny atut. Benzynka odczuwa każdą osobę na pokładzie, zmianę opon na zimowe, klimę.
  • arturo_freestyl
    Rider
    • 2010
    • 704

dłubanie 1.8 TSI

wiadomo serie CDAA wychodza ok 180ps/260nm
    po wirusie wychodza ok 230ps/320nm --> tak jest teraz u mnie - czas na 1/4m 14,6s

ale chcemy wiecej

TURBO K04
    IC Z S3
    WYDECH
    PROGRAM NOWY

przyrosty juz fajne na tym zestwie powinny byc 300+ ps podejrzewam

jakie moga byc koszta tych gratów/montażu - turbo to raczej nowe wchodzi w rachube, ic uzywka moze byc - orientuje sie ktos jaki konkretnie przyrost moze byc na tym zestawie? o ile sie poprawi czas na 1/4m ?
    Octavia FWD 370KM/460Nm + NX
    ET 14,607 - Bemowo 2011
    ET 13,482 - Ryki 2012
    ET 13,014 - Ełk 2013
    ET 12,939 - Ryki 2015
    0-200km/h - 13,2s
    2 v-ce Mistrz Polski FWD TURBO PROFI 2015 1/4Mili

Komentarz

• SilentEmpire
      Rider
      • 2009
      • 304

Zamieszczone przez arturo_freestyl

A ma to sens na jednej osi?
      SUPERB

Komentarz

• arturo_freestyl
        Rider
        • 2010
        • 704

Zamieszczone przez SilentEmpire

A ma to sens na jednej osi?

a jeździłeś kiedyś na semi-slikach?
        ET 14,607 - Bemowo 2011
        ET 13,482 - Ryki 2012
        ET 13,014 - Ełk 2013
        ET 12,939 - Ryki 2015
        0-200km/h - 13,2s

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

SilentEmpire, Rownie dobrze mozna zapytac, jaki sens bylo wypuscic Focusa RS :diabelski_usmiech
          Spritmonitor.de

Komentarz

• SilentEmpire
            Rider
            • 2009
            • 304

Zamieszczone przez Maicroft
            jaki sens bylo wypuscic Focusa RS
            Tego nie wiem. Czytałem, że akurat on problemów z trakcją nie ma. A octavia owszem. Ja mam koła seryjne, więc pewnie można sporo poprawić oponami i rozmiarem, ale miałem na testy RS'a, podobno tam są koła seryjne super, a problemy te same. Może te skody są za lekkie?
            SUPERB

Komentarz

• mirek_p11
              RS
              • 2010
              • 6630
              • Volkswagen
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Re: dłubanie 1.8 TSI

wiadomo serie CDAA wychodza ok 180ps/260nm
              po wirusie wychodza ok 230ps/320nm --> tak jest teraz u mnie - czas na 1/4m 14,6s

ale chcemy wiecej

TURBO K04
              IC Z S3
              WYDECH
              PROGRAM NOWY

jakie moga byc koszta tych gratów/montażu - turbo to raczej nowe wchodzi w rachube, ic uzywka moze byc - orientuje sie ktos jaki konkretnie przyrost moze byc na tym zestawie? o ile sie poprawi czas na 1/4m ?
              Ostatnio dowiadywałem się w compsport, bo już niedługo coś będę dłubał i koszt (wymiana wydechu,IC,nowe turbo,program) wynosi ok. 10 tys. zł. Kolejne 2000 zł na hamulce i 2000 zł na zawias, więc robi się z tego spora kwota i nie wiem czy nie lepiej kupić auta mocniejszego z 4x4 Oczywiście można bawić się w używki, ale nie wiem czy ma to sens. Jak dłubnąć to raz a porządnie

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
              Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
              Fotki

Komentarz

• Mihau
                RS
                • 2009
                • 7460
                • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

arturo_freestyl, tu masz ile mniej więcej możesz mieć po takich modyfikacjach

O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Ayu
                  RS
                  • 2009
                  • 4154

IMO - nie mam sensu ładowanie w 1.8 TSI takiej kasy. Dobrze sprzedać i kupić coś mocniejszego jeśli chce się człowiek bawić ściganie., a tak te 220 - 230 KM na co dzień jest całkiem wystarczające.

Komentarz

• arturo_freestyl
                    Rider
                    • 2010
                    • 704

Zamieszczone przez hotrain
                    IMO - nie mam sensu ładowanie w 1.8 TSI takiej kasy. Dobrze sprzedać i kupić coś mocniejszego jeśli chce się człowiek bawić ściganie., a tak te 220 - 230 KM na co dzień jest całkiem wystarczające.
                    a co to za różnica czy bedzie to golf6 gti,leon cupra czy octavia rs --- >wszystkie są droższe w zakupie,ponadto octa z nich najlżejsza

do jazdy na codzien mam yeti jeszcze, a takie 300+ tezsie nadaje do jazdy na codzien przeciez
                    ET 14,607 - Bemowo 2011
                    ET 13,482 - Ryki 2012
                    ET 13,014 - Ełk 2013
                    ET 12,939 - Ryki 2015
                    0-200km/h - 13,2s

Komentarz

• Ayu
                      RS
                      • 2009
                      • 4154

arturo_freestyl, ależ zrobisz jak uważasz, kwestia podejścia. Nie krytykuję tego, tylko po prostu uważam, że 300KM + lepiej uzyskiwać z innych silników niż 1.8 TSI.

Komentarz

• Sebastian
                        Rider
                        • 2004
                        • 412

arturo_freestyl, Jeżeli tylko masz parę groszy, które możesz wydać to nic nie stoi na przeszkodzie żeby to zrealizować. Hobby nigdy nie jest opłacalne. Ja na swoje hobby przestałem już liczyć wydatki.
                        Więc do roboty i czekamy na wyniki !!!
                        RS BLUE

Komentarz

• Sev
                          L&K
                          • 2007
                          • 1295

arturo_freestyl, go for it! Prawdą jest że przy mocach rzędu 300KM bonus w postaci jeszcze jednej napędzanej osi by się przydał a semi slick potrafi się skończyć palić na 3 biegu najwcześniej, to sam fakt 300 kucy na ośkę i rześkość przy większych prędkościach jest jak najbardziej argumentem za. Tak więc do dzieła!
                          6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
                          Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• _tm_
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 2333
                            • Superb III (3V3)
                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                            • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                            • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Re: dłubanie 1.8 TSI

orientuje sie ktos jaki konkretnie przyrost moze byc na tym zestawie? o ile sie poprawi czas na 1/4m ?
                            Nie zadawaj głupich pytań tylko bierz się za robotę . Ja ograniczę się pewnie do wymiany wydechu, bo w większe turbo nie ma sensu iść z DSG, ale chętnie zobaczę co u Ciebie da radę wyciągnąć z 1.8TSI.
                            S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                            Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                            -------------------------------------------------------------------------
                            O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                            O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                            O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

Sensownosc pakowania 10tys w 1.8TSI jest taka sama jak wsadzenie tej samej kasy w 2.0TDI :twisted: Przeciez tu chodzi o zabawe, duze klocki dla duzych dzieci :idea:
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• piramida
                                RS
                                • 2009
                                • 12222
                                • Superb III (3V3)

arturo_freestyl, dajesz stary, jezeli z babą w domu nie bedziesz mieć zgrzytów przez to to ładuj do CS, około 300PS w octavii to na ćwiartkę podobnie jak audi S5

[ Dodano: Wto 26 Kwi, 11 13:40 ]
                                Zamieszczone przez Maicroft
                                Sensownosc pakowania 10tys w 1.8TSI jest taka sama jak wsadzenie tej samej kasy w 2.0TDI :twisted: Przeciez tu chodzi o zabawe, duze klocki dla duzych dzieci :idea:
                                racja nie chodzi o kasę tylko o fan, równie dobrze można powiedzieć po co kupowac nowe auto skoro za rok czy dwa lata straci tyle kasy na wartości....
                                superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Sev
                                  L&K
                                  • 2007
                                  • 1295

Maicroft i piramida słusznie prawią, do dzieła!

Kolega do łazienki za 5 tys chce baterię wannową kupić... i weź tu wybij mu to z głowy skoro za 5kpln można zrobić wydech, program i na 1/2 FMICa do 1.8T zostanie

Każdemu wedle potrzeb! Jak iść w temat to z głową, mieć plan żeby 2x nie płacić tylko robić od początku do końca raz a dobrze :twisted:
                                  6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
                                  Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• _tm_
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 2333
                                    • Superb III (3V3)
                                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                    • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                                    • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez Sev
                                    Jak iść w temat to z głową, mieć plan żeby 2x nie płacić tylko robić od początku do końca raz a dobrze :twisted:
                                    Dokładnie. Ja przy modach O1 za każdym razem sobie powtarzałem, że to już koniec modyfikacji, po czym wymieniałem połowę części na inne - gdyby zrobić to raz a porządnie to bym pewnie mniej kasy wydał .

Komentarz

• piramida
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 12222
                                      • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez _tm_
                                      Zamieszczone przez Sev
                                      Jak iść w temat to z głową, mieć plan żeby 2x nie płacić tylko robić od początku do końca raz a dobrze :twisted:
                                      Dokładnie. Ja przy modach O1 za każdym razem sobie powtarzałem, że to już koniec modyfikacji, po czym wymieniałem połowę części na inne - gdyby zrobić to raz a porządnie to bym pewnie mniej kasy wydał .
                                      to tak jak u mnie, najpierw chip, następnie turbo z ersa, kolejno big turbo a teraz jeszcze pradopodobnie wydajniejsze wtryski a za chwilę trzeba bedzie auto zmienić :haha:
                                      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• zepter00
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 2304

Nie lepiej do banku po kredyt i kupić Focusa RS? Octavia nawet, najmocniejsza, po licznych modach i tak mu nie podskoczy. :?
                                        Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• _tm_
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 2333
                                          • Superb III (3V3)
                                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                          • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                                          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez zepter00
                                          Nie lepiej do banku po kredyt i kupić Focusa RS? Octavia nawet, najmocniejsza, po licznych modach i tak mu nie podskoczy. :?
                                          Ale Focusa też można tuningować i wtedy co ? Lepiej wziąć kredyt i kupić Audi RS6 ? Tak można w nieskończoność, a tuning to hobby, które polega to modyfikowaniu tego co się ma, a nie robieniu analiz opłacalności finansowej.

Komentarz

• arturo_freestyl
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 704

patrzac na czasy octy rs kombi kolegi wichlunn 13,1 et 320km/400nm to takiego rsa zjada na śniadanie

[ Dodano: Wto 26 Kwi, 11 21:31 ]
                                            Zamieszczone przez _tm_
                                            Ale Focusa też można tuningować i wtedy co ? Lepiej wziąć kredyt i kupić Audi RS6 ? Tak można w nieskończoność, a tuning to hobby, które polega to modyfikowaniu tego co się ma, a nie robieniu analiz opłacalności finansowej.
                                            zgadza sie

nowiutką octe 1.8tsi można miec za 70k + 10k w mody i masz nówke auto z mocą powyżej 300ps a na focusa rsa, evo czy rs6 trzeba dużo wiecej ... i nie ma takiej frajdy jak seryjną skodą objechać dużo mocniejsze seyjne auto
                                            ET 14,607 - Bemowo 2011
                                            ET 13,482 - Ryki 2012
                                            ET 13,014 - Ełk 2013
                                            ET 12,939 - Ryki 2015
                                            0-200km/h - 13,2s

Komentarz

• theOne
                                              Ambiente
                                              • 2010
                                              • 177

Tylko ciekawe czy dwumasa się ucieszy Ale chętnie zobaczyłbym 300 konne 1.8 tsi w akcji
                                              Witam

Passat 1.8 TSI R-Line MY2010

Komentarz

• zepter00
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 2304

Arturo_frestyl: Tylko i wyłącznie na równej prostej (choć jest jeszcze Focus RS500) Focus RS ma szperę. Zaraz pewnie powiesz, że taką szperę można też zamontować do Octavii ale RevoKnuckle już niestety nie.
                                                Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• Skfarek
                                                  RS
                                                  • 2010
                                                  • 4795
                                                  • Octavia I (1U2)
                                                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Nie lepiej do banku po kredyt i kupić Focusa RS? Octavia nawet, najmocniejsza, po licznych modach i tak mu nie podskoczy.
                                                  A może to jest właśnie wyzwanie? Po kredyt do banku owszem ale po to by zbudować Octę szybsza od Rsa :diabelski_usmiech
                                                  Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                                                  6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                                                  Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

Pracuję...