Zamieszczone przez lec
Przyciemnianie szyb
Zwiń
X
-
Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
-
-
z tym mierzeniem to jest w ogóle niezły temat. U mnie w zakładzie jest stacja diagnostyczna. Prowadzi ją bardzo skrupulatny majster. Zakupiono tam sprzęt do mierzenia właśnie przepuszczalności szyb. Gość zmierzył dla przykładu swoje własne auto, w którym nic absolutnie nie jest zrobione z szybami no i wyszło, że nawet czołowa nie spełnia normy :shock: nie mówiąc o przednich bocznych... Wyglądało by na to, że sam sobie powinien odebrać dowód.
Tak więc urządzenie generalnie w użyciu nie jest...życie zaczyna się powyżej 4000 rpm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Mr T.z tym mierzeniem to jest w ogóle niezły temat. U mnie w zakładzie jest stacja diagnostyczna. Prowadzi ją bardzo skrupulatny majster. Zakupiono tam sprzęt do mierzenia właśnie przepuszczalności szyb. Gość zmierzył dla przykładu swoje własne auto, w którym nic absolutnie nie jest zrobione z szybami no i wyszło, że nawet czołowa nie spełnia normy :shock: nie mówiąc o przednich bocznych... Wyglądało by na to, że sam sobie powinien odebrać dowód.
Tak więc urządzenie generalnie w użyciu nie jest...Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MisiekWAWak nakleisz na nie folie i pan z drogowki Cie zmierzy to watpie zeby go obchodzilo ze fabryczne "ledwo sie mieszcza" w normachżycie zaczyna się powyżej 4000 rpm
Komentarz
-
-
Tymon, A jak sprawa ma sie z foliami przezroczystymi antywlamaniowymi. One w zaden oficjalny sposob nie przyciemniaja pola widzenia.
Co do wypadku, widziales wypadek gdzie pytali czy ktos im drzwi otworzy czy cos takiego. Wali sie szybe nie pytajac nikogo i pozwolenia, do tego stosujac rozne narzedzia. Liczy sie czas, a nie zastanawianie sie nad sensem. Zazwyczaj jak trzeba szybe wywalac, to nie otwieraja sie tez drzwi, bo sie zaklinowaly.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Mr T.Zamieszczone przez MisiekWAWak nakleisz na nie folie i pan z drogowki Cie zmierzy to watpie zeby go obchodzilo ze fabryczne "ledwo sie mieszcza" w normachTorque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
Maicroft, To co napisał :
Zamieszczone przez Jabar1975ale problem moze byc wlasnie np przy wypadku i sporze kto jest winny - a winny jest ten kto ma niesprawne auto - a z punktu widzenia prawa twoje takie wlasnie jest. Kolejny problem to ubezpieczalnia ktora dotad bedzie szukac winy kierujacego - az ja znajdzie
Wiesz jakie było pytanie Policjanata do drugiego :?: Przejrzystość szyb i folia.
Więc wiem co mówie.Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
BMW serii 3... Radość z jazdy.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftTak, to wiem i z tego zdaje sobie sprawe. W gruncie rzeczy, to do Ciebie mogliby sie tez dowalic za lampy i uniewaznic ubezpieczenia :idea:
W takim razie jak jest z piecowym, wolno/nie wolno, zrobia sie lustra z szyb i jak wtedy, tak ladnie odbija swiatlo takie cos.
Piecowe przyciemnianie szyb-wyniki badania SKP
11/09/04 09:17 PM
[kilka miesięcy temu...]
Pod koniec kwietnia tego roku (akurat podczas najazdu antyglobalistów na Warszawę) wybrałem się do Kiełpina pod Zieloną Górę do firmy Technicolor Studio celem przeprowadzenia operacji przyciemnienia szyb tzw. metodą piecową. Jest to, AFAIK, jedyna firma w Polsce świadcząca tego typu usługi.
Operacja przebiegła bezboleśnie, szybki ładnie przyciemnione, wykonanie bez zarzutu, jednym słowem git
Otrzymałem stosowną naklejkę na szybę (mowa o oznakowaniu "R43-0308-ISiC" z decyzji Instytutu Szkła i Ceramiki Oddział Zamiejscowy w Krakowie), stosowny certyfikat, kopię świadectwa badań przeprowadzonych przez ISiC i pojechałem do domu szczęśliwy i radosny, że mam w sposób legalny przyciemnione szyby przednie boczne (tył zrobiłem nieco ciemniej).
Świadectwo badań ISiC wygląda tak:
[dziś...]
Dzięki uprzejmości jednego z naszych kącikowych kolegów i dzięki uprzejmości jednego z jego kolegów udałem się dziś do jednej z warszawskich Stacji Kontroli Pojazdów celem sprawdzenia przepuszczalności szyb przednich bocznych mojego pojazdu celem zaspokojenia mojej i nie tylko mojej ciekawości, jakąż to przepuszczalność światła mają moje szyby przyciemnione metodą napylenia związkami tytanu. Wyniki postawiły mi nieliczne włosy na głowie, spowodowały drżenie rąk i nerwowe pociąganie nosem połączone z przewracaniem oczami na wszystkie strony
Oto wyniki badania specjalistycznym urządzeniem pomiarowym do tego przeznaczonym (które nie wiem jak się nazywa, bo co mnie to obchodzi, ważne, że takim urządzeniem mierzą przepuszczalność światła Stacje Kontroli Pojazdów podczas badań okresowych lub po skierowaniu na badanie techniczne przez Policję na przykład), dokonanego na samochodzie marki Skoda Fabia (HB) w wersji Comfort (szyby przyciemnione fabrycznie-takie zielonkawe, wiecie o co chodzi) wyprodukowanym we wrześniu Roku Pańskiego 2003, a zakupionym przeze mnie w początku października tegoż samego Roku Pańskiego 2003:
- szyba przednia boczna lewa (od kierowcy) - wynik badania 46,7% przepuszczalności światła (czyli 53,3% przyciemnienia)
- szyba tylna boczna lewa - 34% przepuszczalności światła (czyli 66% przyciemnienia) - luzik, można...
- szyba czołowa (w ogóle nie ruszana) - 70,9% przepuszczalności światła (czyli 29,1% przyciemnienia fabrycznego!!!) -
Wnioski: ani fabryczna szyba czołowa, ani boczna przednia mojego pojazdu nie spełniają norm określonych w stosownych przepisach, wg wskazań urządzenia do pomiaru przepuszczalności światła na SKP, w której dokonałem pomiaru. Zatem moje auto porusza się po drogach publicznych niezgodnie z prawem (outlaw ).
Pragnę Was zapewnić, że z wyglądu szyby wcale nie są mocno ciemne. Tak na moje oko, to moje przednie boczne szyby są bardzo zbliżone kolorem i jasnością do fabrycznych szyb Peugeota 206, bo mam okazję czasem parkować obok takiego na parkingu w pracy i sobie porównywałem...
Po zbadaniu moich szyb, z ciekawości, Diagnosta sprawdził szybę przednią znajomego kierowcy w VW Passacie, przyciemnioną lajtową folijką (naprawdę jasną). Wynik badania: 20% przepuszczalności światła
Własne wnioski wyciągnijcie sami
mar00ha
Re: Piecowe przyciemnianie szyb-wyniki badania SKP
11/09/04 10:44 PM
Po zbadaniu w/w Passata zbadane zostały szyby w samochodzie Skoda Octavia, produkcja lipiec 2004, wersja Rider (czyli Ambiente + kilka dodatków - między innymi szyba przednia z pasem przeciwsłonecznym) szyby przyciemnione fabrycznie-takie zielonkawe, wiecie o co chodzi.
Oto wyniki:
- szyba przednia boczna lewa (od kierowcy) - wynik badania 70,7% przepuszczalności światła (czyli 29,3% przyciemnienia)
- szyba czołowa 62,7% przepuszczalności światła (czyli 37,3% przyciemnienia fabrycznego!!!)
- pasek przeciwsłoneczny 26,1% przepuszczalności światła (czyli 73,9% przyciemnienia fabrycznego )
W ten oto sposób zaoszczędziłem 1350zł, które wydałbym na piecowe przyciemnianie szyb w firmie Technicolor Studio i żyłbym w jakże błędnym przeświadczeniu, ze mam legalnie przyciemnione przednie szyby
Jutro rano, nie śpiesząc się specjalnie poinformuję pana z firmy Technicolor, czemu nie przyjechałem na umówione przyciemnianie szyb
Właściciel firmy Technicolor
11/10/04 06:23 PM Edycja Bez cytatu Odpowiedz Szybka odpowied?
Zdaje się wziął sobie do serca nasz test
Dzwonił do mnie dzisiaj dwa razy i informował o tym jakie zdanie o opisywanych przez nas urządzeniach ma Instytut Szkła I Ceramiki z Krakowa(" ").
Podobno urządzenia te nie maja homologacji i ich wskazania nie powinny być wiązące. Co więcej używanie tych urządzeń będzie obowiązkowe od 1 stycznia 2005.
Nie chcę pisać więcej szczegółów, ponieważ nie chciałbym nic przekrecić. Najlepiej byłoby gdyby Pan Witold Szewczyk sam tu wszystko wyjaśnił.
Mam nadzieję, że cała sprawa zostanie wyjaśniona po myśli Pana Witolda i ludzi, którzy chcę mieć legalnie przyciemnione szyby w swoich samochodach
Jednak dopóki wątpliwości nie zostaną wyjaśnione, ja raczej się wstrzymam z przyciemnianiem Przeznaczone na to pieniążki znalazły inne zastosowanie
Oczywiscie temat umarl, Pan wlasciciel wiecej nie zadzwonil, szyby koniec koncow przyciemnilem foliaTorque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
Mnie zastanawia, ta przepuszczalnosc szyby czolowej. Biorac pod uwage, ze nie byl on robiony na nowej szybie, a kazdy szyba powiedzmy po 100kkm ma rysy odpryski i jest zmatowiona nie bedzie miala takiej samej przepuszczalnosci jak nowa. Tak samo sprawa ma sie z bocznymi. Te urzadzenia przeciez przepuszczaja wiazke swiatla, ktora ma po drugiej stronie ma byc odebrana w 100%. Przykladajac dwie te sondy do siebie, bez zadnej przeszkody, nie otrzymamy 100%, nawet smiem twierdzic ze 90% bedzie ciezkie do uzyskania.
Komentarz
-
-
nie znam zasady działania tego ustroistwa do badania przepuszczalności, ale tak na chłopski rozum może przychodzić do głowy takie coś - czy szyba przed badaniem nie powinna być porządnie wypucowana? I czy niektóre preparaty do czyszczenia szyb nie pozostawiają jakiejś "powłoczki", która może mieć strategiczne znaczenie przy badaniu? Są też takie cuda-płyny, reklamowane jako "niewidzialna wycieraczka", czyli generalnie działające tak, że woda się ładnie ześlizguje z szyby. Ostatnio jeździłem trochę w deszczu i znów mi się pojawił temat, że wycieraczki zostawiają taką dziwną smugę (było to na tym forum w jakimś wątku typu "jak wycziścić szybę" poruszane). Czy to też nie jest powodem takich a nie innych wskazań? A jak często myje się szyby od środka? ;-) (na zewnątrz sprawę załatwia myjnia, ale czy tak dokładnie?)...
Btw jeden mój znajomy zajmował się kiedyś takim nano-zabezpieczaniem szyb, podobno znakomicie poprawia to utrzymywanie czystości szyb, uodparnia na zarysowania i w ogóle. Tylko czy nie wpływa aby też na badanie przepuszczalności?życie zaczyna się powyżej 4000 rpm
Komentarz
-
-
nie wiem jak technologicznie dziala takie urzadzenie do mierzenia przepuszczalnosci swiatla, ale na pewno jedna jego czesc przykladamy z jednej strony, a druga czesc z drugiej. Zauwazmy ze szyba nie jest idealnie plaska, lecz wypukla. Jezeli jest wypukla, to swiatlo na pewno sie zalamuje, rozprasza itp.. Ciekawe czy to ma jakis wplyw.
Ciekawi mnie, czy bedzie i jezeli tak to jaka, roznica w przepuszczalnosci po oklejeniu szyby wypuklej - samochodowej, oraz idealnie plaskiej - np w domu.O2FL RS | S2 | F2
Komentarz
-
-
lec
Zamieszczone przez MisiekWAWZamieszczone przez lecna dobra sprawe prawie nie widac ze przod jest ruszony. I jest to zrobione tak slabo ze niech sobie mierza przepuszczalnosc swietlną...
Komentarz
-
Do nie dawna byłem posiadaczem Skody Fabia w wersji wyposażeniowej Clasic czyli miała fabrycznie białe szyby więc postanowiłem to zmienić i przyciemnić wszystkie poza czołową znalazłem firme która robi to ponoć legalnie ale teraz sam nie wiem :niewiem
Mam nową brykie i też chcę zrobić ciemne szyby ale chyba jednak tym razem sam tył bo czytając to co napisaliście to ciężko podiąć mi decyzje :cry:
A tak wyglądała moja Fabia po przyciemieniu, nawet zaświadczenie dostałem że wszystkie szyby są zrobione zgodnie z prawem :niewiem
[glow=darkred:e12d3832f1][/glow:e12d3832f1][glow=darkred:e12d3832f1][/glow:e12d3832f1][glow=darkred:e12d3832f1][/glow:e12d3832f1]
Gostek który to robił mówił że to się mieści w normach i że jest to 100% legalne nawet artykuł w gazecie mi pokazał o swojej firmie która jako jedyna na pomorzu przyciemnie legalnie przednie boczne szybyDaniel
Komentarz
-
-
podłaczę się pod temat, przyciemniajcie tył i luz :wink: , wygląda i działa znakomicie (folia SunGard)
tylko nie koniecznie w ASTRONie, ja już drugi raz musze do nich zapitalac na poprawke... Ciekawe czy tym razem uda się sprawić by z tyłu znowu nastała cisza powyżej 100km/h :evil: Jak na razie dramat a ponoć zrobione wszystko mega dobrze!!!
Komentarz
-
-
zeb,
Jak możesz to zrób całkiem z tyłu jeszcze fotkie :bigyellow musze zobaczyć dokładnie jak wygląda stop w szybie , ponieważ ja w mojej Fabii miałem całą tylnią szybe przyciemione a teraz zastanawiam się czy w Octavi też całą przyciemnić czy też mówić im żeby wycieli miejsce na światło STOP :niewiemDaniel
Komentarz
-
-
Od jakiegos czasu planuje przyciemnienie szyb w mojej czeszce :diabelski_usmiech . Zaczalem przeszukiwac forum z znalazlem ten temat. Po przeczytaniu go mialem powazne watpliwosci... ale jakos sie zdecydowalem przyciemnic mimo wszystko :diabelski_usmiech . Jednak nikt nie dal namiarow na firmy, z ktorych korzystaliscie (chyba, ze cos przeoczylem :P ). Wiec mam prosbe, dajcie jakies namiary na Wawe ew. okolice. Dzienx :!:
pzdr!Żaden wiatr nie jest dobry dla okrętu, który nie zna portu swego przeznaczenia.
Komentarz
-
Komentarz