Dodatkowe wskazniki parametrów pracy silnika / auta

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • seba210
    Ambiente
    • 2011
    • 233

gobowski, Jestem pod wrażeniem! Wyświetlanie tych info w Bolero to naprawdę rewelacyjna sprawa - wszak Bolero ma się zawsze przy sobie .
    Choć jak się domyślam pewnie nie ma możliwości np narysowania wykresu, czy też wskaźnika analogowego ?
    Moja 4x4 FL'ka

Komentarz

• Zorr
      RS
      • 2011
      • 2110

no właśnie dajcie więcej informacji a szczególnie jak i kto i za ile przeprogramuje radyjko...

a skoro da się na bolero to może i na swingu też się uda?
      Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
      Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• gobowski
        Classic
        • 2009
        • 34

Bolero to temat trochę poboczny ponieważ wciąż mówimy o innym, dodatkowym urządzeniu. W przypadku tego radia modyfikowałem program sterujący. Nie miałem możliwości implementacji dodatkowej grafiki (wykresów, wskaźników itp). W tym modelu występuje także logowanie parametrów jazdy na SD, zmieniony ekran powitalny oraz obsługa czujników cofania i klimatronika. Nie jest to oczywiste, ponieważ sprawa dotyczy konkretnej wersji Bolero, która pochodzi z wersji FL (a wiec w oryginale nie dogada się do końca z samochodem przed FL-w sumie to nie wiem, czy dla wersji przed FL istniało radio o nazwie Bolero-jeśli tak, ot innego producenta). Dodatkowo możliwość diagnostyki silnika (np. przez bloki wartości mierzonych) przy użyciu zewnętrznego urządzenia podłączonego do gniazda EOBD.

Komentarz

• seba210
          Ambiente
          • 2011
          • 233

gobowski, Myślę że sporo osób mających Bolero właśnie w FL była by chętna na tego typu mod (odpłatnie). Może opisz co można wyświetlić na radyjku. Jak rozumiem te wartości np rpm są uaktualniane na bieżąco (tylko wtedy ma to sens)
          Moja 4x4 FL'ka

Komentarz

• macluke
            Elegance
            • 2010
            • 875

Zamieszczone przez gobowski
            Bolero to temat trochę poboczny
            tak jak pisał seba210, to wcale nie jest taki poboczny temat - z jednego projektu zrobią się teraz dwa :diabelski_usmiech

Komentarz

• loru
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 4286
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

ponieważ wciąż mówimy o innym, dodatkowym urządzeniu.
              jak będzie można to uwzględnij w nim przy parametrach doładowania jakąś możliwą do zdefiniowania granice po których będzie gong albo coś się zapali dodatkowego tak jak ma to miejsce w "klasycznych" wskaźnikach.
              O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• Zorr
                RS
                • 2011
                • 2110

Zamieszczone przez macluke
                Bolero to temat trochę poboczny
                tak jak pisał seba210, to wcale nie jest taki poboczny temat - z jednego projektu zrobią się teraz dwa :diabelski_usmiech
                no i tak jak pisałem wcześniej ... może dałoby radę na swingu też wprowadzić dane ...
                wtedy populacja klientów znacznie by wzrosła...

Komentarz

• leff
                  Elegance
                  • 2004
                  • 862

w razie co jestem zainteresowany takim modem bolero

czlowiek na ziemi jest tylko sekunde, nie zmieni nic a zostawi burdel

Komentarz

• Langusta
                    RS
                    • 2010
                    • 1864
                    • Seat

Zamieszczone przez leff
                    w razie co jestem zainteresowany takim modem bolero
                    A ja na Swingu jeśli to możliwe.
                    Pozdrawiam Zbigniew // OI FL __ OII FL // SIMPLY CLEVER

Komentarz

• Zorr
                      RS
                      • 2011
                      • 2110

gobowski zacząłeś temat z pytaniami o dodatkowym urządzeniu z wyświetlaczem LCD, koszty itd a potem dopiero na 3 stronie pokazujesz nam, że masz wszystko pięknie zintegrowane z radiem, czyli jeden z najlepszych wariantów.

Nie wiem czy chodzi o zyski ale jakby co to podaj cenę za "usługę adaptacji radia" i zobaczymy kto będzie chciał a kto nie itp...

Komentarz

• gobowski
                        Classic
                        • 2009
                        • 34

Tak jak wspomniałem, temat z Bolero wyszedł niejako przy okazji. W tej kwestii mam pewne doświadczenia, ale w dalszym ciągu to jest chałupnicza robota. Znaczy to tyle, że możliwe są skutki uboczne działania radia (których w tej chwili nie widzę). Osobiście byłbym w stanie się z nimi pogodzić - nie wiem, czy potencjalny nabywca też . I sprawa najważniejsza: moje możliwości kończą się na jednym i konkretnym modelu radia: 1Z0035156G (ew. 1Z9935156G ale tego nie jestem pewien). Wszystkie inne, włączając Streamy itp. sa poza zasięgiem.

Komentarz

• lampion
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 198
                          • Octavia II (1Z3)
                          • CLCB 2.0 TDI CR 140 KM

Jeśli znajdziesz rozwiązanie na swinga ja również się piszę.

Komentarz

• seba210
                            Ambiente
                            • 2011
                            • 233

Zamieszczone przez natash
                            Zamieszczone przez seba210
                            Nie wiem czy jest sens budować całą platformę sprzętową jeśli można wykorzystać np Androida i tel/tablet

Właśnie kupiłem ten interface ELM 327 OBD2 bluetooth Planuję się pobawić z tą aplikacją na android
                            Jak dostanę interfejs w łapki - opiszę jak to działa w praktyce.
                            Zdaj relację, bo wygląda to zachęcająco, chociaż niedawno kupiłem VCDS...
                            Tak na szybko (doĸadniej opiszę w osobnym temacie, żeby tutaj nie śmiecić):
                            Aplikacja działa naprawdę fajnie, tyle ze 3,5" wyświetlacz telefonu to zdecydowanie za mało.
                            Więc należało by kupić jakiś tani tablet:
                            - os Android
                            - wyświetlacz min 7"
                            - bluetooth
                            - i GPS byłby napewno badzo przydatny
                            Niestety nie jestem specjalistą od tabletów... może ktoś mógłby coś polecic ...
                            Moja 4x4 FL'ka

Komentarz

• Subaru
                              Rider
                              • 2005
                              • 640

Najtańszy tablet z bt kosztuje ok 500 zł z wysyłką. Trochę dużo...
                              Koniki są po to by je karmić

Komentarz

• Zorr
                                RS
                                • 2011
                                • 2110

Aplikacja działa naprawdę fajnie, tyle ze 3,5" wyświetlacz telefonu to zdecydowanie za mało.
                                - os Android
                                - wyświetlacz min 7"
                                - bluetooth
                                a gdzie chciałbyś umieścić, zamocować ten tablet?

też się zastanawiałem, może nie nad tabletem ale takim kombajnem:

w zasadzie ma wszystko co trzeba, tylko jest akurat niedostępny no i jest produkcji chińskiej w rozumieniu nie wiadomo jakiej jakości).

Komentarz

• seba210
                                  Ambiente
                                  • 2011
                                  • 233

Zamieszczone przez Zorr
                                  - os Android
                                  - wyświetlacz min 7"
                                  - bluetooth
                                  a gdzie chciałbyś umieścić, zamocować ten tablet?

też się zastanawiałem, może nie nad tabletem ale takim kombajnem:

w zasadzie ma wszystko co trzeba, tylko jest akurat niedostępny no i jest produkcji chińskiej w rozumieniu nie wiadomo jakiej jakości).
                                  Myślałem o tym schowku na podszybiu. Niestety to miejsce (i wogóle tablet w samochodzie) ma taką wadę, że nie da się zamontować na stałe, bo zaraz ktoś Ci szybę wybije.
                                  Ten kombajn jest fajny, gdybym nie miał bolero ... ale 450$ nie wydam. Zresztą obawiałbym się o część "analogową" odpowiedzialną za nagłośnienie.
                                  Moja 4x4 FL'ka

Komentarz

• Subaru
                                    Rider
                                    • 2005
                                    • 640

Pamiętajcie że BT nie zawsze oznacza "pełny BT", tzn można łączyć się z telefonem itd, przesyłać dźwięk, ale np: dane mogą nie schodzić. jednym słowem może być tak, że nie podepniecie ELM'a do tego radia

Komentarz

• Zorr
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 2110

Mam wrażenie, iż wyprzedzamy nasze czasy... tj. chcielibyśmy więcej niż rynek ma do zaoferowania ;-)

PS Jakby taki radio-tablet był w ASO to pewnie 12000zł by za niego zaśpiewali

Komentarz

• Subaru
                                        Rider
                                        • 2005
                                        • 640

Widziałem gdzieś Porsche Cayenne gdzie ma radio 2din i na to radio nałożony jest 10" tablet w konsoli centralnej. Jak chce się dostać do radia wciska guzik i tablet zjeżdża. Wciska drugi guzik i radio zjeżdża żeby płytkę włożyć. Ciekawie to wygląda. Jak wrócę do domu to podeślę.

Komentarz

• seba210
                                          Ambiente
                                          • 2011
                                          • 233

Kolega mi jeszcze podsuną pomysł z umieszczeniem na wewnętrznej stronie osłony przeciwsłonecznej.
                                          Moja 4x4 FL'ka

Komentarz

• Zorr
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 2110

Myślałem o tym schowku na podszybiu. Niestety to miejsce (i wogóle tablet w samochodzie) ma taką wadę, że nie da się zamontować na stałe, bo zaraz ktoś Ci szybę wybije.
                                            no ale schowek jest zamykany, więc niczego by nie było widać...

z tabletem jest jeszcze taki problem, iż trzeba by go albo ręcznie wyłączać albo zintegrować z canem aby też się wyłączał po wyłączeniu silnika.

Komentarz

• seba210
                                              Ambiente
                                              • 2011
                                              • 233

Zorr, do tego schowka raczej nie wejdzie tablet 7" tak żeby schowek się zamknął.
                                              Przyglądałem się też miejscu na osłonie przeciwsłonecznej i też raczej nie bardzo...
                                              Moja 4x4 FL'ka

Komentarz

• Zorr
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 2110

no zobacz jak ładnie wchodzi ;-)
                                                [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_zL9IFUO9Ag[/youtube]

Komentarz

• kowal 2002
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 5161

Tak to wygląda przy 7" Galaxy TAB; do tego żeby się zmieścił po zamknięciu schowka brakuje jakiś 1 cm. Po wycięciu podłużnego otworu w tylnej ściance schowka powinien się zmieścić. Trzeba by tylko wykombinować jakąś "windę" do wysuwania.

Zastanawiam się tylko czy takie urządzenia dadzą radę pracować w warunkach samochodowych ( w zimie pewnie -20 st. w lato jakieś +60 st ). Seryjne aku na pewno umrą na mrozie, elektronika trudno powiedzieć...
                                                  Załączone pliki
                                                  Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                                                  Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Zorr
                                                    RS
                                                    • 2011
                                                    • 2110

Zamieszczone przez kowal 2002
                                                    Zastanawiam się tylko czy takie urządzenia dadzą radę pracować w warunkach samochodowych ( w zimie pewnie -20 st. w lato jakieś +60 st ). Seryjne aku na pewno umrą na mrozie, elektronika trudno powiedzieć...
                                                    a co jest napisane na urządzeniu, tablecie, bo często jest tak, iż temperatura pracy to 0-40 natomiast temperatura przechowywania znacząco szersza.

Tak czy siak mając przenośny tablet kombinowałbym z rozwiązaniem "stacji dokującej " gdzieś w samochodzie, tak aby dało się wyjąć i zabrać ze sobą takie urządzenie.

wczoraj trochę się rozglądałem po samochodzie, przez chwilę myślałem nawet o koncepcji montażu na suficie (tam gdzie jest schowek na okulary) tylko kurcze, na 100% będzie zasłaniać lusterko wewn. Na suficie miałoby też ten plus że zawsze można by coś dzieciakom puścić no i jest tam doprowadzony prąd.

Tutaj masz przykład takiego montażu:
                                                    Jeśli męczy Cię hałas w samochodzie dobrze trafiłeś! Głośny silnik, szum opon, hałas z zewnątrz, huk z bagażnika? Zapraszamy! CICHE-AUTO.PL

Komentarz

Pracuję...