Zamieszczone przez MiKruS
1.8T czy Tdi 110?
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
1.8T czy Tdi 110?
Tagi: Brak
-
-
1.8T czy Tdi 110?
Witam,
Na poczatek sie przedstawie - Maciek. Aktualnie jezdze mondeo, ale powaznie zastanawiam sie na zakupem octavii I.
Przegladalem forum i widze, ze jest dosyc duzo osob z 1.8T.
Bylbym wdzieczny wam za rady co wybrac - 1.8T czy 110.
Jezdze okolo 30 kkm rocznie - pol miasto pol trasa. Mam dosyc ciezko noge. Watpie w akspekt ekonomiczny diesel'a, poniewaz jak jezdzil TDCI to mi palil nie caly litr mniej od benzyny. 12.5 zamiast 13 - ale faktycznie pieknie przyspieszal przy wyzszych predkosciach.
Obie wersje bym oczywiscie wirusowal. Czyli otrzymalbym pewno 180 i 140 KM okolo, a moment bylby bardzo zblizony - w 1.8T pewnie kolo 270, aby skrzyni nie meczyc - bo podobno do 290 wytrzymuje. Aspekty przyszlosciowe w obu silnikach sa takie same. 1.9 mozna tuningowac i 1.8t. 1.8t chyba nawet taniej wyjdzie - widzialem w anglii skrzynie 6-biegowo od 1.8t za 300 funtow - ona wytrzumuje juz wiekszy moment. Do tego turbinka k04 i mamy 220okolo. Cenowo 1.8t jest 2kzl taniej - troche to jest - chetnie sobie ESP sa ta kase dorzuce. Widzialem, natomiast ze sa pewne roznice w konstrunkcji - hamulce te same, ale tylne zawieszenie inne. W 110 standard - belka a w 1.8T - multilink. Poprawcie mnie jesli sie myle. Czytalem, ze te zawiasy i tak sa kiepksi, ale na poczatek to powinno byc duzo lepsze od belki? Z gory wielkie dzieki za wszystkie rady - zwiazane z samochodem, silnikami itp. Jesli komus to cos mowi to ja mysle o wersji Tour plus - najtanszej z tymi silnikami. Acha - jesli ktos wie w jakim salonie - najlepiej w WWA maja 1.8t na jazdy probne - to bylbym wdzieczny za info.
Maciek
PS.
Nie ukrywam, ze jesli bym sie zdecydowal na Tdi 110 to pewno jednak na seat'a leona - za taka sama kase daja tam duuuzo wiecej.
PS2.
Prosze o nie dawanie uwag, ze TDi palilby mi 7 jakbym lagodniej jezdzil - bo nie bede jezdzil lagodniej. Ja tez sie moge pochwalic, ze benzyna mondeo 1.8 125KM przy 120 w trasie palila mi ponizej 6l)), ale to bylo raz w celach naukowych.
-
-
przy 30 kkm rocznie TDI 110 kucy zwroci Ci sie po jakis 3 latach, mozesz to spokojnie zawirusowac na jakies 135/140 kucy i bedziesz zadowolony. 1.8T niestety nie ma gornej granicy spalania i nie trzyma serii, jesli w noffce bedziesz mial 140 kucy to powinienes byc happy - wirusuje sie na jakies 185 kucy i pieknie jezdzi.
Diesel czy benzyna to odwieczny problem i tak naprawde sam sobie musisz odpowiedziec czy zalezy Ci na bardzo ekonomicznym samochodzie czy nie.
Stojac przed wyborem 1.9TDI 110 i 1.8T wzialem 1.8T ale dlatego, ze :
- nie starczylo mi kasy na 1.9 TDI 130 PD
- roznica miedzy TDI a 1.8T, przy moich przebiegach, zwrocila by mi sie po ok 5 latach.
Jesli chodzi o zawias to problem jest w amorkach, sa beznadziejne, ale koszt Bilsteinow B6 do octavii to ok 1800 PLN + montaz.
watpie zeby bylo gdzies 1.8 T do jazd probnych, jakby co moge Cie moim przewiezc, z tym, ze nie jest to seria.
EDIT
eeeeeee sorka, 2 kpln zwroci Ci sie po roku albo i szybciej.
czlowiek na ziemi jest tylko sekunde, nie zmieni nic a zostawi burdel
Komentarz
-
-
PS2. Prosze o nie dawanie uwag, ze TDi palilby mi 7 jakbym lagodniej jezdzil - bo nie bede jezdzil lagodniej.
Ja lagodnie nie jezdze i mi pali 7l Jak sie lagodnie jezdzi to 110tka pali 5l"...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Re: 1.8T czy Tdi 110?
Zamieszczone przez mjaza(...)Widzialem, natomiast ze sa pewne roznice w konstrunkcji - hamulce te same, ale tylne zawieszenie inne. W 110 standard - belka a w 1.8T - multilink. Poprawcie mnie jesli sie myle.
Zaś odnośnie wyboru to już jest kwestia czysto subiektywna - jak masz kasę na paliwo i chcesz zrobić z tego w miarę szybkie auto, bierz 1.8T. jeśli chcesz wózek ekonomiczny, też o zadowalających osiągach - polecałbym TDI110KM. jeśli planujesz zakup 1.8T i robienie modów typu wymiana turbiny, poważnie pomyśl, czy nie taniej będzie zakupić TDI 130KM - chyba, że kupisz stare 1.8T z niewiadomo jakim przebiegiem i niepewną historią - wtedy to ja bym się bał robić w tym jakiekolwiek większe mody :roll:
Pozdr!
BPbyła mocna Octa, a jest konik
Greckie Delikatesy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BaPitczy nie taniej będzie zakupić TDI 130KM - chyba, że kupisz stare 1.8T z niewiadomo jakim przebiegiem i niepewną historią - wtedy to ja bym się bał robić w tym jakiekolwiek większe mody :roll:
Pozdr!
BP
Co do spalania to potwierdzam to co mówi Purchawa - 7,5 l/100km to są już górne granice. Mi wyszło 7,6l przy codziennym butowaniu + ok. 20 startów 0-100 kmh bo mierzyłem przyspieszenia G-techemTak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
czarna AR 156 1.8 T.Spark
Komentarz
-
-
panowie bez przesady z tym spalaniem w 1.8 T...faktycznie przy ostrym butowaniu dochodzi czasmi i do 15-18 l ( tyle przynajmniej pokazuje komp.) ale przy spokojnej jezdzi mi sie udało zejsć do 9-9,5 l.....a to moim zadniam jest cąłkiem ok......biorąc uwagę ze takie np tfu...tfu... :diabelski_usmiech SC 900 mojej teściowej pali w miescie ok 7 l .... :lol:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez EŁpanowie bez przesady z tym spalaniem w 1.8 T...faktycznie przy ostrym butowaniu dochodzi czasmi i do 15-18 l ( tyle przynajmniej pokazuje komp.) ale przy spokojnej jezdzi mi sie udało zejsć do 9-9,5 l.....a to moim zadniam jest cąłkiem ok......biorąc uwagę ze takie np tfu...tfu... :diabelski_usmiech SC 900 mojej teściowej pali w miescie ok 7 l .... :lol:Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez EŁpanowie bez przesady z tym spalaniem w 1.8 T...faktycznie przy ostrym butowaniu dochodzi czasmi i do 15-18 l ( tyle przynajmniej pokazuje komp.) ale przy spokojnej jezdzi mi sie udało zejsć do 9-9,5 l.....a to moim zadniam jest cąłkiem ok......biorąc uwagę ze takie np tfu...tfu... :diabelski_usmiech SC 900 mojej teściowej pali w miescie ok 7 l .... :lol:
Pozdr,
Greckie Delikatesy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MisiekWAWZamieszczone przez EŁpanowie bez przesady z tym spalaniem w 1.8 T...faktycznie przy ostrym butowaniu dochodzi czasmi i do 15-18 l ( tyle przynajmniej pokazuje komp.) ale przy spokojnej jezdzi mi sie udało zejsć do 9-9,5 l.....a to moim zadniam jest cąłkiem ok......biorąc uwagę ze takie np tfu...tfu... :diabelski_usmiech SC 900 mojej teściowej pali w miescie ok 7 l .... :lol:
czlowiek na ziemi jest tylko sekunde, nie zmieni nic a zostawi burdel
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez QBAPoza tym kto ze zmodyfikowanym 1.8T będzie jeździł jak emeryt :?: Nie znam takich osób :szeroki_usmiech"...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MisiekWAWwidzisz... ja znam takie przypadki kliniczne, które twierdzą, ze 1.8T przy normalnej jeździe palą 8l/100 po mieście :rofl
Pozdr,
Greckie Delikatesy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mjazaMam dosyc ciezko noge. Watpie w akspekt ekonomiczny diesel'a, poniewaz jak jezdzil TDCI to mi palil nie caly litr mniej od benzyny. 12.5 zamiast 13 - ale faktycznie pieknie przyspieszal przy wyzszych predkosciach.
Zamieszczone przez mjazaProsze o nie dawanie uwag, ze TDi palilby mi 7 jakbym lagodniej jezdzil - bo nie bede jezdzil lagodniej.
No chyba, ze preferujesz jakis dziwny styl jazdy skoro doladowany diesel pali u Ciebie duzo wiecej.
Ale w takim ukladzie zamiast polecania ktoregokoliwek z aut nad ktorymi sie zastanawiasz proponuje raczej jazdy doszkalajace albo zakup hulajnogi + biletu miesiecznego.TDI 205PS
Komentarz
-
-
Mam dosyc ciezko noge. Watpie w akspekt ekonomiczny diesel'a, poniewaz jak jezdzil TDCI to mi palil nie caly litr mniej od benzyny. 12.5 zamiast 13 - ale faktycznie pieknie przyspieszal przy wyzszych predkosciach.
No chyba, ze preferujesz jakis dziwny styl jazdy skoro doladowany diesel pali u Ciebie duzo wiecej.
Ale w takim ukladzie zamiast polecania ktoregokoliwek z aut nad ktorymi sie zastanawiasz proponuje raczej jazdy doszkalajace albo zakup hulajnogi + biletu miesiecznego.
Komentarz
-
-
Zepsuty ten TDCI to raczej nie byl, bo mial 3kkm przebiegu dopiero Jezdzilem nim przez dwa dni - jako zastepczy na czas naprawy. W trasie ze spalaniem mozna bylo zejsc faktycznie nisko, ale po miescie kleska. Jesli ktos pisze, ze mu TDi pali, 7 to chetnie bym poprosil o podanie powodu, czemu to akurat TDi ma takie znakomite osiagi, a inne diesle nie? Informacja, ze pali 7 nie za duzo daje. Mocno inne jest spalanie auta w trasie przy duzych predkosciach, a inne w miescie. Moze mozecie podac maksymalne wartosci spalania, przy maksymalnym katowaniu auta jakie mu sie udalo uzyskac - to juz moze dac mi jakies pojecie. Diesle sa poza tym bardziej awaryjne? - chyba, ze sie myle.
Maciek.
Ps.
Skoda twierdzi, ze w 1.8t (150Km) i 2.0 jest multilink z tylu - tak jest w specyfikacji technicznej, moze dotyczy to tylko najnowszych samochodow - ale watpie w to?
Ps2.
Napisalem, ze jesli Tdi to bezwzglednie leon - to jest forum octavii, to moze jakies opinie dlaczego powinienem wybrac skode a nie leona - zaznaczam, ze na bagazniku mi nie zalezy
Komentarz
-
-
mjaza,
Myślisz o OI czy OII?. Bo jeżeli masz kaskę to zamiast poić 1,8T zdecydował bym się na OII 2.0 TDI (140PD) kOKTA II 105/250 ELEGANCE /SERIA - NARAZIE
www.cb-radio.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mjazaZepsuty ten TDCI to raczej nie byl, bo mial 3kkm przebiegu dopiero Jezdzilem nim przez dwa dni - jako zastepczy na czas naprawy. W trasie ze spalaniem mozna bylo zejsc faktycznie nisko, ale po miescie kleska. Jesli ktos pisze, ze mu TDi pali, 7 to chetnie bym poprosil o podanie powodu, czemu to akurat TDi ma takie znakomite osiagi, a inne diesle nie? Informacja, ze pali 7 nie za duzo daje. Mocno inne jest spalanie auta w trasie przy duzych predkosciach, a inne w miescie. Moze mozecie podac maksymalne wartosci spalania, przy maksymalnym katowaniu auta jakie mu sie udalo uzyskac - to juz moze dac mi jakies pojecie. Diesle sa poza tym bardziej awaryjne? - chyba, ze sie myle.
Ps2.
Napisalem, ze jesli Tdi to bezwzglednie leon - to jest forum octavii, to moze jakies opinie dlaczego powinienem wybrac skode a nie leona - zaznaczam, ze na bagazniku mi nie zalezy
Leon a Octavia? To już kwestia gustu. Technicznie są takie same samochody. Pozostają preferencje odnośnie wyglądu auta i charakteru.Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
czarna AR 156 1.8 T.Spark
Komentarz
-
-
mjaza, Z calym szacunkiem dla Ciebie ale sam mowisz ze to nie bylo Twoje auto tylko demonstracyjne!! Te auta jezdza jak chca i kazdy nim jezdzi z pelnym butem. Powiedz mi czy Ty wsiadajac do Swojego auta odpalasz i odrazu pedal gazu masz w podlodze?? Nie uwierze ze to auto tyle pali w miescie no chyba ze odpalasz go gnajac ile wlezie prze 2km i stoi znow 2-3 godz i tak w kolko, to wtedy bardzo mozliwe ale tego turbo benzyna tez nie zniesie. Piszesz ze masz silnik 1.8 i on pali 13 i tu sie zgodze jezdzony w miescie tyle bedzie palil i to nie katujac go. Jesli jezdzisz tak jak przypuszczam z butem w podlodze zaraz po odpaleniu to moja rada odpusc sobie silniki turbo obojetne czy diesel czy benzyna. Ford i Alfa maja silnik 2,5V6 w ofercie, cena umiarkowana jak na V6.
O awaryjnosci to nie wiem co masz na mysli?? Turbo?? Jezdzac bez pojecia w turbo benzynie tez go zajezdzisz tak samo jak w dieslu.
Komentarz
-
-
TDI 110 przy bucie non stop zima na krotkich dystansach nie przekroczy 9l nie ma takowej
opcji przynajmniej u mnie. srednio jest to 6.5-7.5/100 .
oba silniki są doładowane wiec na zminym delikatnie i chlodzenie po szybkiej jezdzie... - to jakbys wolal benzynke bo nie trzeba "grzac" i "chlodzic"
moj znajomy ma passka 00 1.8t i nie potrafi za nic w swiecie zejsc nim ponizej 10l a wolno to on nie jezdzi. auto ma seryjne od nowosci. aha-jego rekord to 16ll przy bucie non stop oczywiscie po miescie... oczywiscie moze przeszkadzac CI dzwiek zimnego silnika diesla...ale mozna sie przyzwyczaic....
no i banan wiekszy pod dystrybutorem ON.....
Komentarz
-
Komentarz