1.8T czy Tdi 110?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomcatek
    Classic
    • 2005
    • 24

1.8T czy Tdi 110?

Zamieszczone przez MiKruS
    @ Rnest - ja dla rownowagi spytalbym sie o opinie na jakims forum Forda tudziez Mondeo, o ile takie jest
    Jest takie forum na AutoCentrum . Pytalem ich o opinie jak wybieralem auto. Co prawda przyznawali, ze Mondeo rdzewieje i sa problemy z TDCI, ale wszyscy byli bardzo szczesliwi, ze posiadaja to auto i namawiali mnie do zakupu. Jeden nawet opisal, jak mu w TDCI 115KM przy 200km/h silnik zgasl. Nie rozumiem tych gosci :roll:.
  • mjaza
    Classic
    • 2005
    • 29

1.8T czy Tdi 110?

Witam,
    Na poczatek sie przedstawie - Maciek. Aktualnie jezdze mondeo, ale powaznie zastanawiam sie na zakupem octavii I.
    Przegladalem forum i widze, ze jest dosyc duzo osob z 1.8T.
    Bylbym wdzieczny wam za rady co wybrac - 1.8T czy 110.
    Jezdze okolo 30 kkm rocznie - pol miasto pol trasa. Mam dosyc ciezko noge. Watpie w akspekt ekonomiczny diesel'a, poniewaz jak jezdzil TDCI to mi palil nie caly litr mniej od benzyny. 12.5 zamiast 13 - ale faktycznie pieknie przyspieszal przy wyzszych predkosciach.
    Obie wersje bym oczywiscie wirusowal. Czyli otrzymalbym pewno 180 i 140 KM okolo, a moment bylby bardzo zblizony - w 1.8T pewnie kolo 270, aby skrzyni nie meczyc - bo podobno do 290 wytrzymuje. Aspekty przyszlosciowe w obu silnikach sa takie same. 1.9 mozna tuningowac i 1.8t. 1.8t chyba nawet taniej wyjdzie - widzialem w anglii skrzynie 6-biegowo od 1.8t za 300 funtow - ona wytrzumuje juz wiekszy moment. Do tego turbinka k04 i mamy 220okolo. Cenowo 1.8t jest 2kzl taniej - troche to jest - chetnie sobie ESP sa ta kase dorzuce. Widzialem, natomiast ze sa pewne roznice w konstrunkcji - hamulce te same, ale tylne zawieszenie inne. W 110 standard - belka a w 1.8T - multilink. Poprawcie mnie jesli sie myle. Czytalem, ze te zawiasy i tak sa kiepksi, ale na poczatek to powinno byc duzo lepsze od belki? Z gory wielkie dzieki za wszystkie rady - zwiazane z samochodem, silnikami itp. Jesli komus to cos mowi to ja mysle o wersji Tour plus - najtanszej z tymi silnikami. Acha - jesli ktos wie w jakim salonie - najlepiej w WWA maja 1.8t na jazdy probne - to bylbym wdzieczny za info.

Maciek

PS.
    Nie ukrywam, ze jesli bym sie zdecydowal na Tdi 110 to pewno jednak na seat'a leona - za taka sama kase daja tam duuuzo wiecej.
    PS2.
    Prosze o nie dawanie uwag, ze TDi palilby mi 7 jakbym lagodniej jezdzil - bo nie bede jezdzil lagodniej. Ja tez sie moge pochwalic, ze benzyna mondeo 1.8 125KM przy 120 w trasie palila mi ponizej 6l)), ale to bylo raz w celach naukowych.

Komentarz

• leff
      Elegance
      • 2004
      • 862

przy 30 kkm rocznie TDI 110 kucy zwroci Ci sie po jakis 3 latach, mozesz to spokojnie zawirusowac na jakies 135/140 kucy i bedziesz zadowolony. 1.8T niestety nie ma gornej granicy spalania i nie trzyma serii, jesli w noffce bedziesz mial 140 kucy to powinienes byc happy - wirusuje sie na jakies 185 kucy i pieknie jezdzi.
      Diesel czy benzyna to odwieczny problem i tak naprawde sam sobie musisz odpowiedziec czy zalezy Ci na bardzo ekonomicznym samochodzie czy nie.
      Stojac przed wyborem 1.9TDI 110 i 1.8T wzialem 1.8T ale dlatego, ze :
      - nie starczylo mi kasy na 1.9 TDI 130 PD
      - roznica miedzy TDI a 1.8T, przy moich przebiegach, zwrocila by mi sie po ok 5 latach.

Jesli chodzi o zawias to problem jest w amorkach, sa beznadziejne, ale koszt Bilsteinow B6 do octavii to ok 1800 PLN + montaz.

watpie zeby bylo gdzies 1.8 T do jazd probnych, jakby co moge Cie moim przewiezc, z tym, ze nie jest to seria.

EDIT

eeeeeee sorka, 2 kpln zwroci Ci sie po roku albo i szybciej.

czlowiek na ziemi jest tylko sekunde, nie zmieni nic a zostawi burdel

Komentarz

• Purchawa
        Admin
        S_OCP Member
        • 2004
        • 8007

PS2. Prosze o nie dawanie uwag, ze TDi palilby mi 7 jakbym lagodniej jezdzil - bo nie bede jezdzil lagodniej.
        Hehe :lol:
        Ja lagodnie nie jezdze i mi pali 7l Jak sie lagodnie jezdzi to 110tka pali 5l
        "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
        Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• EŁ
          L&K
          • 2004
          • 1168
          • Octavia III (5E3)
          • BJB 1.9 TDI PD 105 KM
          • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

1.8 T ma inne tylne zawieszenie od TDI???? :shock:

Komentarz

• BaPit
            Rider
            S_OCP Member
            • 2004
            • 630

Re: 1.8T czy Tdi 110?

Zamieszczone przez mjaza
            (...)Widzialem, natomiast ze sa pewne roznice w konstrunkcji - hamulce te same, ale tylne zawieszenie inne. W 110 standard - belka a w 1.8T - multilink. Poprawcie mnie jesli sie myle.
            hamulce są inne - w TDI110KM przednie tarcze są o średnicy 280mm, w 1.8T odpowiednio 288mm i 312mm (RS). co do zawieszenia, o takich różnicach nie słyszałem :roll:

Zaś odnośnie wyboru to już jest kwestia czysto subiektywna - jak masz kasę na paliwo i chcesz zrobić z tego w miarę szybkie auto, bierz 1.8T. jeśli chcesz wózek ekonomiczny, też o zadowalających osiągach - polecałbym TDI110KM. jeśli planujesz zakup 1.8T i robienie modów typu wymiana turbiny, poważnie pomyśl, czy nie taniej będzie zakupić TDI 130KM - chyba, że kupisz stare 1.8T z niewiadomo jakim przebiegiem i niepewną historią - wtedy to ja bym się bał robić w tym jakiekolwiek większe mody :roll:

Pozdr!
            BP
            była mocna Octa, a jest konik
            Greckie Delikatesy

Komentarz

• Martinez
              L&K
              • 2004
              • 1366
              • Audi

Zamieszczone przez BaPit
              czy nie taniej będzie zakupić TDI 130KM - chyba, że kupisz stare 1.8T z niewiadomo jakim przebiegiem i niepewną historią - wtedy to ja bym się bał robić w tym jakiekolwiek większe mody :roll:

Pozdr!
              BP
              Nie ma już w sprzedaży nowych 130 PD, a używek też za dużo nie ma. Żadko sie sprzedawała ta wersja, więc na rynku wtórnym mało ich jest. A w końcu nikt niekupuje diesla żeby po 2 latach go sprzedać

Co do spalania to potwierdzam to co mówi Purchawa - 7,5 l/100km to są już górne granice. Mi wyszło 7,6l przy codziennym butowaniu + ok. 20 startów 0-100 kmh bo mierzyłem przyspieszenia G-techem
              Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
              teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
              czarna AR 156 1.8 T.Spark

Komentarz

• QBA
                RS
                • 2004
                • 2646

jak masz kasę na paliwo i chcesz zrobić z tego w miarę szybkie auto, bierz 1.8T

Właśnie! Jeśli masz duży dopływ gotówki i nie masz myśli samobójczych po każdej wizycie na stacji benzynowej :wink: to bież 1.8T :szeroki_usmiech

Komentarz

• EŁ
                  L&K
                  • 2004
                  • 1168
                  • Octavia III (5E3)
                  • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

panowie bez przesady z tym spalaniem w 1.8 T...faktycznie przy ostrym butowaniu dochodzi czasmi i do 15-18 l ( tyle przynajmniej pokazuje komp.) ale przy spokojnej jezdzi mi sie udało zejsć do 9-9,5 l.....a to moim zadniam jest cąłkiem ok......biorąc uwagę ze takie np tfu...tfu... :diabelski_usmiech SC 900 mojej teściowej pali w miescie ok 7 l .... :lol:

Komentarz

• misiekwaw
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 7715
                    • Ford

Zamieszczone przez
                    panowie bez przesady z tym spalaniem w 1.8 T...faktycznie przy ostrym butowaniu dochodzi czasmi i do 15-18 l ( tyle przynajmniej pokazuje komp.) ale przy spokojnej jezdzi mi sie udało zejsć do 9-9,5 l.....a to moim zadniam jest cąłkiem ok......biorąc uwagę ze takie np tfu...tfu... :diabelski_usmiech SC 900 mojej teściowej pali w miescie ok 7 l .... :lol:
                    widzisz... ja znam takie przypadki kliniczne, które twierdzą, ze 1.8T przy normalnej jeździe palą 8l/100 po mieście :rofl
                    Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                    http://www.disi-tune.pl
                    Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                    Był WRX
                    Była Octa

Komentarz

• BaPit
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 630

Zamieszczone przez
                      no tak, ale mówisz praktycznie o serii, a Kolega chciałby coś jeszcze grzebnąć. w takim przypadku średnie spalanie w zależności od ciężkości nogi i jakości przeróbek będzie na poziomie 10-14l/100km. Przy tym samym stylu jazdy - w TDI o 3-5l/100 km mniej. ropa wciąż jest tańsza niż Pb98 - także różnice dla kieszeni są raczej zauważalne...

Pozdr,
                      BP
                      Greckie Delikatesy

Komentarz

• QBA
                        RS
                        • 2004
                        • 2646

Poza tym kto ze zmodyfikowanym 1.8T będzie jeździł jak emeryt :?: Nie znam takich osób :szeroki_usmiech

Komentarz

• leff
                          Elegance
                          • 2004
                          • 862

Zamieszczone przez MisiekWAW
                          Zamieszczone przez
                          widzisz... ja znam takie przypadki kliniczne, które twierdzą, ze 1.8T przy normalnej jeździe palą 8l/100 po mieście :rofl
                          nie swiruj, TJ jest niezle porabany .............

czlowiek na ziemi jest tylko sekunde, nie zmieni nic a zostawi burdel

Komentarz

• Purchawa
                            Admin
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 8007

Zamieszczone przez QBA
                            Poza tym kto ze zmodyfikowanym 1.8T będzie jeździł jak emeryt :?: Nie znam takich osób :szeroki_usmiech
                            Kto jakimkolwiek zmodyfikowanym autem jezdzi jak emeryt ?
                            "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                            Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• BaPit
                              Rider
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 630

Zamieszczone przez MisiekWAW
                              Przy normalnej jeździe to nie jest wykonalne. ale ja testując spalanie minimalne, w opcji max. kapelusz wykręciłem w mieście okolice 8.0-8.5 l/100km. test był wykonany na trasie białołęka - centrum, podczas małego natężenia ruchu, start już na rozgrzanym silniku, predkość nie przekraczała 80km/h, a kierowcy maluchów wygrażali mi fuckami testu nie zamierzam powtarzać 8) ops:

Pozdr,
                              BP
                              Greckie Delikatesy

Komentarz

• QBA
                                RS
                                • 2004
                                • 2646

Właśnie nie po to się przerabia :lol: Zawsze znajdzie się ktoś komu trzeba spóścić lanie :szeroki_usmiech

Komentarz

• MiKruS
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 7976

Zamieszczone przez mjaza
                                  Mam dosyc ciezko noge. Watpie w akspekt ekonomiczny diesel'a, poniewaz jak jezdzil TDCI to mi palil nie caly litr mniej od benzyny. 12.5 zamiast 13 - ale faktycznie pieknie przyspieszal przy wyzszych predkosciach.
                                  Chyba jakis zepsuty byl ten TDCI. :?

Zamieszczone przez mjaza
                                  Prosze o nie dawanie uwag, ze TDi palilby mi 7 jakbym lagodniej jezdzil - bo nie bede jezdzil lagodniej.
                                  TDI 110 mniej wiecej tyle pali przy dynamicznej jezdzie.

No chyba, ze preferujesz jakis dziwny styl jazdy skoro doladowany diesel pali u Ciebie duzo wiecej.
                                  Ale w takim ukladzie zamiast polecania ktoregokoliwek z aut nad ktorymi sie zastanawiasz proponuje raczej jazdy doszkalajace albo zakup hulajnogi + biletu miesiecznego.
                                  TDI 205PS

Komentarz

• EŁ
                                    L&K
                                    • 2004
                                    • 1168
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez BaPit
                                    predkość nie przekraczała 80km/h, a kierowcy maluchów wygrażali mi fuckami testu nie zamierzam powtarzać 8) ops:

Pozdr,
                                    BP
                                    predkośc dopuszczalna w miescie to 50 km/h :czytaj i tak powinno sie jeżdzić :!: :nono

[ Dodano: Pon 31 Sty, 05 14:37 ]
                                    żartowałem

Komentarz

• QBA
                                      RS
                                      • 2004
                                      • 2646

Mam dosyc ciezko noge. Watpie w akspekt ekonomiczny diesel'a, poniewaz jak jezdzil TDCI to mi palil nie caly litr mniej od benzyny. 12.5 zamiast 13 - ale faktycznie pieknie przyspieszal przy wyzszych predkosciach.
                                      Dziwny ten TDCi. Mi wersła 130KM przy katowaniu do granic możliwości paliła 9,5-10l ON.

No chyba, ze preferujesz jakis dziwny styl jazdy skoro doladowany diesel pali u Ciebie duzo wiecej.
                                      Ale w takim ukladzie zamiast polecania ktoregokoliwek z aut nad ktorymi sie zastanawiasz proponuje raczej jazdy doszkalajace albo zakup hulajnogi + biletu miesiecznego.
                                      Proponuję bilet miesięczny.

Komentarz

• mjaza
                                        Classic
                                        • 2005
                                        • 29

Zepsuty ten TDCI to raczej nie byl, bo mial 3kkm przebiegu dopiero Jezdzilem nim przez dwa dni - jako zastepczy na czas naprawy. W trasie ze spalaniem mozna bylo zejsc faktycznie nisko, ale po miescie kleska. Jesli ktos pisze, ze mu TDi pali, 7 to chetnie bym poprosil o podanie powodu, czemu to akurat TDi ma takie znakomite osiagi, a inne diesle nie? Informacja, ze pali 7 nie za duzo daje. Mocno inne jest spalanie auta w trasie przy duzych predkosciach, a inne w miescie. Moze mozecie podac maksymalne wartosci spalania, przy maksymalnym katowaniu auta jakie mu sie udalo uzyskac - to juz moze dac mi jakies pojecie. Diesle sa poza tym bardziej awaryjne? - chyba, ze sie myle.

Maciek.
                                        Ps.
                                        Skoda twierdzi, ze w 1.8t (150Km) i 2.0 jest multilink z tylu - tak jest w specyfikacji technicznej, moze dotyczy to tylko najnowszych samochodow - ale watpie w to?

Ps2.
                                        Napisalem, ze jesli Tdi to bezwzglednie leon - to jest forum octavii, to moze jakies opinie dlaczego powinienem wybrac skode a nie leona - zaznaczam, ze na bagazniku mi nie zalezy

Komentarz

• TomekH
                                          Drive
                                          • 2004
                                          • 47

mjaza,
                                          Myślisz o OI czy OII?. Bo jeżeli masz kaskę to zamiast poić 1,8T zdecydował bym się na OII 2.0 TDI (140PD) k
                                          OKTA II 105/250 ELEGANCE /SERIA - NARAZIE
                                          www.cb-radio.pl

Komentarz

• Martinez
                                            L&K
                                            • 2004
                                            • 1366
                                            • Audi

Zamieszczone przez mjaza
                                            Zepsuty ten TDCI to raczej nie byl, bo mial 3kkm przebiegu dopiero Jezdzilem nim przez dwa dni - jako zastepczy na czas naprawy. W trasie ze spalaniem mozna bylo zejsc faktycznie nisko, ale po miescie kleska. Jesli ktos pisze, ze mu TDi pali, 7 to chetnie bym poprosil o podanie powodu, czemu to akurat TDi ma takie znakomite osiagi, a inne diesle nie? Informacja, ze pali 7 nie za duzo daje. Mocno inne jest spalanie auta w trasie przy duzych predkosciach, a inne w miescie. Moze mozecie podac maksymalne wartosci spalania, przy maksymalnym katowaniu auta jakie mu sie udalo uzyskac - to juz moze dac mi jakies pojecie. Diesle sa poza tym bardziej awaryjne? - chyba, ze sie myle.
                                            Ps2.
                                            Napisalem, ze jesli Tdi to bezwzglednie leon - to jest forum octavii, to moze jakies opinie dlaczego powinienem wybrac skode a nie leona - zaznaczam, ze na bagazniku mi nie zalezy
                                            A czy wogóle jeździłeś jakimiś innym dieslami oprócz TDCI?? Bo jeżeli nie to nic dziwnego że masz marną opinię o dieslach. Fordy często sie psują, kopcą, nie jadą i dużo palą. Ale spalanie opisane przez Ciebie wskazuje na usterke. Mi sie jeszcze nie zadażyło na 1 baku przejechać mniej niż 550-600 km (zapala sie rezerwa). Więc max to 8 l no 8,5 na 100. Co do osiągów TDI to po chipowaniu większość 110 ma przyspieszenie w okolicy 8-9 sek do 100 kmh. Diesle bardziej awaryjne????? A skąd Ci to przyszło do głowy??

Leon a Octavia? To już kwestia gustu. Technicznie są takie same samochody. Pozostają preferencje odnośnie wyglądu auta i charakteru.
                                            Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
                                            teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
                                            czarna AR 156 1.8 T.Spark

Komentarz

• mjaza
                                              Classic
                                              • 2005
                                              • 29

Dokladnie co rozpatruje:
                                              Octavia I 1.8T - 59000
                                              Leon 1.9Tdi - 63000
                                              dla porownania octavia 1.9 110 61000 a nie ma klimy,radia, alufelg i tak wygodnych foteli
                                              Wiec jak widac Octavia II TDI 2.0 - jest wogole poza dyskusja.
                                              Ciekawa jest tez Ibiza Tdi 100PD za 52000 ale to troche male autko.

Komentarz

• Maicroft
                                                Moderator
                                                S_OCP MemberModeratorr
                                                • 2004
                                                • 25757
                                                • Audi

mjaza, Z calym szacunkiem dla Ciebie ale sam mowisz ze to nie bylo Twoje auto tylko demonstracyjne!! Te auta jezdza jak chca i kazdy nim jezdzi z pelnym butem. Powiedz mi czy Ty wsiadajac do Swojego auta odpalasz i odrazu pedal gazu masz w podlodze?? Nie uwierze ze to auto tyle pali w miescie no chyba ze odpalasz go gnajac ile wlezie prze 2km i stoi znow 2-3 godz i tak w kolko, to wtedy bardzo mozliwe ale tego turbo benzyna tez nie zniesie. Piszesz ze masz silnik 1.8 i on pali 13 i tu sie zgodze jezdzony w miescie tyle bedzie palil i to nie katujac go. Jesli jezdzisz tak jak przypuszczam z butem w podlodze zaraz po odpaleniu to moja rada odpusc sobie silniki turbo obojetne czy diesel czy benzyna. Ford i Alfa maja silnik 2,5V6 w ofercie, cena umiarkowana jak na V6.
                                                O awaryjnosci to nie wiem co masz na mysli?? Turbo?? Jezdzac bez pojecia w turbo benzynie tez go zajezdzisz tak samo jak w dieslu.
                                                Spritmonitor.de

Komentarz

• dede_adam
                                                  L&K
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2004
                                                  • 1449

TDI 110 przy bucie non stop zima na krotkich dystansach nie przekroczy 9l nie ma takowej
                                                  opcji przynajmniej u mnie. srednio jest to 6.5-7.5/100 .
                                                  oba silniki są doładowane wiec na zminym delikatnie i chlodzenie po szybkiej jezdzie... - to jakbys wolal benzynke bo nie trzeba "grzac" i "chlodzic"

moj znajomy ma passka 00 1.8t i nie potrafi za nic w swiecie zejsc nim ponizej 10l a wolno to on nie jezdzi. auto ma seryjne od nowosci. aha-jego rekord to 16ll przy bucie non stop oczywiscie po miescie... oczywiscie moze przeszkadzac CI dzwiek zimnego silnika diesla...ale mozna sie przyzwyczaic....

no i banan wiekszy pod dystrybutorem ON.....

Komentarz

Pracuję...