100zł + 2pkt

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• he he, gasnice to ja mam chyba od nowosci jak ostatnio patrzylem, trzeba cos w z tym w koncu zrobic :roll:

Komentarz

• Bassus
      Drive
      • 2007
      • 81

Wystarczy oddać do badania - jak jest ciężka ok. 1kg to jest szansa, że nadal jest sprawna, wkleją Ci pieczątkę, zapłacisz jakieś grosze i załatwione..
      ale nowa to chyba 30-40zł więc szybciej sprawę załatwisz na każdej stacji benzynowej
      - ja kupiłem nową... i w wożę dwie.. a prawda jest taka, że jak się coś zapali, to niewiele Ci da taka gaśnica.. ale mieć trzeba..
      Szkoda, że nie ma w Skodzie jakiegoś porządnego, dedykowanego gaśnicy miejsca (może w Skodzie II jest..),
      zawsze gdzieś je utykam i potem czasem słyszę jak mi podskakują na naszych kochanych polskich drogach... (muszę sobie jakoś schowki boczne wyścielić...)
      ! POZDRAWIAM Z POZNANIA !

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Bassus, Ja daje na wymiane stara gasnice dostaje nowsza z pieczatka i ta impreza wiecej jak 10zl nie kosztuje. Kiedys za legalizacje placilem 5zl, a wymiane z legalizacja chyba wlasnie 10zl.

A nowa gasnica atest ma tez na rok Kiedys wlasnie pytalem tego goscia jak to jest i taka informacje otrzymalem.
        Spritmonitor.de

Komentarz

• shado
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 5315
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Tylko, że nie ma żadnych przepisów, które wymagają legalizacji gaśnicy co rok. A co do rewanżu, do ojca na stację przyjechal koleś, który kozakował misiakom i kazał sobie pokazać legalizację na radar - jeden koleś przyniósł mu papier, a drugi w tym czasie zabrał mu dowód za brak płynu w spryskiwaczach :lol: Musiał robić przegląd i odbierać dowód z wydziału komunikacji.
          BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• Bassus
            Drive
            • 2007
            • 81

To się dał zrobić, bo dowód można odebrać tylko w kilku szczególnych przypadkach, pozostałe są traktowane jako nadużycie..
            w takiej sytuacji możesz zawsze zadzwonić na komendę wojewódzką i poprosić by wysłali swoją, niezależną jednostkę.
            Troszkę to potrwa, ale utrzesz nosa głupiomądremu funkcjonariuszowi..

Nie muszę chyba dodawać, że każdy z nas też występowałby w roli "głupiomądrego" skoro po popełnieniu przestępstwa,
            wykroczenia drogowego związanego z przekroczeniem dozwolonej prędkości - wołałby o świadectwo legalizacji fotoradaru, w celu uniknięcia mandatu ;-)
            Przywołana jednostka z komendy wojewódzkiej również i nasze nadużycie by udowodniła i stosownie ukarała ;-)

Komentarz

• rimtimtim
              Drive
              • 2007
              • 65

Bassus, Witam, też jestem z poznania i też się noszę z chęcią wyklejenia szybek, i tu pytanie do Ciebie: ile ta "przyjemność" wyniosła w miejscu o którym wspominałeś??
              "It's not important to be better than someone else, but to be better than yesterday."
              Prof. Jigoro Kano

Komentarz

• neck99
                L&K
                S_OCP Member
                • 2005
                • 1326

Tak sobie czytam i sie zastanawiam czy ja mam gasnice :|
                OII 2.0 TDI BKD 140 PD Elegance+ @182KM/408NM F O T K I
                SII 2.0 TDI CFGB 170 CR Platinium+ F O T K I

Komentarz

• shado
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 5315
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Przypomniała mi się sytuacja jaka miała miejsce u nas w firmie. Była w firmie akcja przeglądu rocznego wszystkich gaśnic i postanowili zorganizować dla pracowników akcję przeglądu gaśnic samochodowych za właśnie 5PLN. I jeden z kolegów zrobił przegląd takiej gaśnicy, a następnie przy tym kolesiu uruchomił gaśnicę, z której nic nie poleciało. Z tego co wiem to była niezła rozróba i koleś się domagał odpowiedzi jakim prawem ktoś ryzykuje życiem jego i jego rodziny i twierdzi, że gaśnica jest OK skoro nie jest. Nie wiem na czym się to skończyło, bo mnie nie było przy tym, ale od tego czasu wolę kupić nową gaśnicę niż przyklejać naklejkę.

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Zamieszczone przez shado
                    yła w firmie akcja przeglądu rocznego wszystkich gaśnic i postanowili zorganizować dla pracowników akcję przeglądu gaśnic samochodowych za właśnie 5PLN
                    Na jakiej zasadzie byl ten przeglad?? Ktos rzucil okiem na taka gasnice i nakleil wlepe z przedluzonym atestem :lol:

Akurat ogladalem kiedys jak taki punkt gasnice legalizuje i nie bylo to wykonywalne w terenie
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• shado
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 5315
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Maicroft, z tego co pamiętam oni ważą te gaśnice czy coś takiego. No bo jak sprawdzić czy gaśnica jest sprawna nawet w warunkach innych niż w terenie? Poza tym jakoś legalizują w firmach te gaśnice, bo przecież nie zabierają ich na cały dzień, a potem przywożą z powrotem. Ta opowieść miała na celu tylko uświadomienie, że naklejka to nie wszystko by spać spokojnie. Nie zastanawiałem się nad tym dotąd dogłębnie, ale ojciec chrzestny mojego dzieciaka jest strażakiem więc spróbuje go wypytać jak to wygląda w rzeczywistości.

Komentarz

• kros
                        Ambiente
                        • 2007
                        • 120

Samo ważenie nie jest miarodajne.
                        Za czasów studenckich jeździłem z gaśnicą do legalizacji, bo było to 4 razy tańsze niż nowa gaśnica, raz miałem sytuację proszek się zbrylił i osiadł na dnie w postaci "skamieliny". Waga była OK, ciśnienie było OK, ale gaśnica nie była OK.
                        Przeglądy te robiłem w firmie która się tym specjalizuje i na warsztacie byli w stanie wychwycić taką usterkę. Zaproponowali wymianę proszku co kosztowało niewiele mniej niż nowa gaśnica więc się nie zastanawiałem i kupiłem nową.
                        Obecnie kiedy nowa gaśnica kosztuje ze 20 zł to chyba nie ma co kombinować z legalizowaniem tylko można kupić nową (a starą trzymam w mieszkaniu - na wszelki wypadek...).

A dla dbających o środowisko jest jeszcze inne rozwiązanie. W takich firmach p.poż często mają gaśnice "odnowione" tj. stare gaśnice, które zostały ponownie nabite, sprawdzone, polakierowane i z nowym terminem ważności. Działa to na zasadzie zostawiasz starą, cośtam dopłacasz i dostajesz "nową".

Choć prawda jest taka, ze taką kilogramową gaśnicą (nawet kilkoma) to bardzo trudno ugasić auto.

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

shado, Ja znam taka metode, ze proszek jest wysypywany z gasnicy po czym gasnica jest na nowo skladana po sprawdzeniu zaworu itd

Zamieszczone przez kros
                          A dla dbających o środowisko jest jeszcze inne rozwiązanie. W takich firmach p.poż często mają gaśnice "odnowione" tj. przeterminowane gaśnice, które zostały sprawdzone, ponownie nabite i z nowym terminem ważności. Działa to na zasadzie zostawiasz starą, cośtam dopłacasz i dostajesz "nową" polakierowaną z nową datą ważności.
                          Tak gosc w moim sasiedztwie robi
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• shado
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 5315
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Maicroft, to chyba zupełnie inne podejście Tylko co z nabojem (chyba CO2), który wyrzuca proszek z gaśnicy? Skąd pewność, że on jest OK?

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

shado, Kupujac nowa nigdy tez nie bedziemy mieli pewnosci, no bo jak to sprawdzic
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• Bassus
                                Drive
                                • 2007
                                • 81

Zamieszczone przez rimtimtim
                                Bassus, Witam, też jestem z poznania i też się noszę z chęcią wyklejenia szybek, i tu pytanie do Ciebie: ile ta "przyjemność" wyniosła w miejscu o którym wspominałeś??
                                Witaj,
                                wybacz, że tak długo nie odpowiadałem, ale miałem na głowie przeprowadzkę
                                i pare innych niełatwych tematów do załatwienia...

Co do szybek.. cóż... zdecydowałem się na przyciemnienie
                                przy pomocy folii - firma Bruxsafol - ciesząca się dobrą opinią profesjonalisty...
                                - niestety aż tak profesjonalnie nie jest...

Oczywiście folie są rewelacyjne... z atestem i certyfikatem ISiC z Krakowa
                                do ew. okazania nadgorliwemu policjantowi
                                - zwłaszcza przednia folia (foliowałem też przednie boczne szyby) jest dobra,
                                przyciemnienie jest niemal niezauważalne porównując z tylnimi szybami,
                                ale skuteczne... folia pochłania UV i takie tam...
                                (typy folii wg wcześniejszych postów)

Całość operacji do najtańszych nie należała.. zapłaciłem ok 1.300,00zł brutto (cena przednich bocznych to ok 60% całości),
                                Dlaczego nie jestem do końca zadowolony ? (generalnie trudno mnie zadowolić, ale to już inna historia)
                                Otóż dlatego, że na tylnich bocznych szybach klejonych i tylniej szybie drzwi bagażnika (Combi)
                                występuje fabryczne cieniowanie po obwodzie szyby, poprzez "kropeczkowanie"
                                (nie wiem jak to się fachowo nazywa... ale chodzi o to, że szyby są po obwodzie ciemne,
                                a wewnątrz przezroczyste... i żeby nie pozostawić skoku "czarne-białe".. zastosowano coś a la cieniowanie -patrz foty).
                                Nic by nie było w tym złego gdyby nie fakt, że przyklejona na tym "cieniowaniu" folia nie przylega całkowicie do szyby
                                i tworzą się pęcherzyki powietrza na całym obwodzie "cieniowania".
                                Z dala patrząc tworzą się białe linie i wygląda to po prostu WIEJSKO !!!
                                Takie same zresztą pęcherzyki tworzą się na przewodach ogrzewania szyby, czy w miejscach wybicia cechy szyby...

Zgłosiłem to oczywiście do korekty i bez chwili wahania wzięli auto na 24h celem poprawienia przylegania folii...
                                zapewniali, że będę zadowolony po odbiorze samochodu...
                                - niestety po obserwacjach firma rozłożyła ręce, gdyż nie potrafią tego zlikwidować
                                (zastanawiam się nad reklamacją)

PODSUMOWUJĄC firmę BRUXSAFOL - oddział w Poznaniu:
                                - folie - SUPER
                                - skuteczność przyciemnienia, uv itd. - WYSOKA
                                - efekt wizualny - ZADOWALAJĄCY
                                - obsługa - SUPER (pozdrawiam piękne panie ;-))
                                - czas trwania operacji - W NORMIE (do 24h)
                                - wykonanie - KIEPSKIE w miejscach fabrycznego "cieniowania" szyby
                                - cena - nieadekwatna do jakości

Tyle na ten czas (sorrki za chaos wypowiedzi, ale jestem w biegu i nie miałem za bardzo czasu na redagowanie tego listu).

FOTY:
                                BYŁO TAK:

JEST TAK:

Komentarz

• pecherzyki Ci zejda w wiekszosci z czasem chyba ze faktycznie spartolili ale na poczatku zawsze są.... ..... ale cena ktora zaplaciles mnie zabila. Ja placilem swego czasu ok 400 zł i efekt taki sam jak nie lepszy, a przynamniej nie marudze ze tyle kasy i cos mi nie pasuje

Komentarz

• misiek^wro
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 8321

no ja placilem 450 zl
                                    Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                    Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                    ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• Bassus
                                      Drive
                                      • 2007
                                      • 81

Zamieszczone przez lec
                                      pecherzyki Ci zejda w wiekszosci z czasem chyba ze faktycznie spartolili ale na poczatku zawsze są.... ..... ale cena ktora zaplaciles mnie zabila. Ja placilem swego czasu ok 400 zł i efekt taki sam jak nie lepszy, a przynamniej nie marudze ze tyle kasy i cos mi nie pasuje
                                      A ja głupi specjalnie wyłożyłem więcej, bo liczyłem na JAKOŚĆ
                                      w myśl zasady - dobre musi kosztować, a tu taka wtopa..
                                      - czy pęcherzyki zejdą to się okaże pewnie wiosną, albo latem..
                                      (jeszcze bym chciał okleiny na słupki tak jak Ty LEC,
                                      ale w ASO ich nie ma, muszę sprowadzać z Czech).

Komentarz

• eX
                                        Elegance
                                        • 2006
                                        • 980

Bassus, ja polechalem do aso i zamowilem okleine na slupki ale auto caly czas brudne i nawet nie ma jak fot zrobic

Komentarz

• misiek^wro
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 8321

eX, a kto Ci oklejal ?

Ile w ASO taka przyjemnosc ?? No mi lec mowil, ze nie robia

Komentarz

• Zamieszczone przez misiek^wro
                                            Ile w ASO taka przyjemnosc ?? No mi lec mowil, ze nie robia

chyba cos zle zrozumiales bo ja sam w ASO robilem tylko wolali na ta okazje jakiegos speca od folii

Komentarz

• misiek^wro
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 8321

lec, ok to ile policzyli :?:

Komentarz

• przeciez CI pisalem sklerotyku - ~70 zl za robocizne, za folie nie pamietam

Komentarz

• eX
                                                  Elegance
                                                  • 2006
                                                  • 980

folia kosztowala mnie 50zl (ale na przednie slupki, na tyl zamowilem drugi zest) a zakladac jeszcze nie zakladalem

Komentarz

• misiek^wro
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 8321

eX, dzis bylem w 3 roznych ASO.

okleine na slupki Skoda wycofala z produkcji, wiec zdarlem te dwa, ktore mialem naklejone i za 60 zlotych polskich kupilem 3 metry IDENTYCZNEJ folii dekoracyjnej jak ta skodovska

Bede w czwartek sie umawial z facetem od folii, zeby mi to przykleil jak nalezy :diabelski_usmiech

Komentarz

Pracuję...