Koledzy mam juz prawie wszystkie graty ale mam też 3 pytania:
1. Czy moduł z końcówką E będzie też dzialał jesli tylko podepne czujniki tył?? Czy bedzie siał blędami bez przedniej wiązki.
2. Czym najlepiej wywiercić otwory pod czujniki z przodu - macie coś sprawdzonego żeby otwor był "ładny"
3. Do których pinów w module podłaczyć włącznik przednich czujników??
1. Będzie walił błedami od przodu , i ,cały plan w pis..u, Wtedy nic nie działa
2. Najlepiej dobra ,choinka, albo Wiertło motylkowe (chyba 27) i 4 na wycentrowanie od wewnatrz , Reszta od zewnatrz przez taśmę.
3. Kostka 16 pin (pin 1 z włącznika do pinu 13 oraz 6 z włacznika do 4 centralce) pozostałę do przycisku ESP
Sam się przymierzam do uruchomienia OPS na dokupionym Columbusie. Przeczytałem temat uważnie, ale błądzę po nim jak dziecko we mgle... Wiele rzeczy nie rozumiem. Byłby ktoś łaskawy pouczyć mnie jakby w moim przypadku wyglądała taka modyfikacja?
Mam O2 kombi przed FL (rocznik 2006, choć model wg VIN już 2007). Wersja Elegance, więc posiadam oryginalny parktronic przód+tył oraz instalację 8-głośnikową w oryginale. Oprócz tego mam maxi-dot i moduł Bluetooth. Nie mam tylko kierownicy wielofunkcyjnej. Wcześniej miałem radio Stream mp3 i pokazywał się obrys samochodu + kreski z czujników w każdym rogu i pikało w głośnikach. Po zamontowaniu Columbusa sporo funkcji nie ma. Dla parktronica nie ma już wizualizacji, tylko zostało na szczęście pikanie. Moduł Bluetooth też przestał działać na maxi-docie, nie mogę sterować odbieraniem ani wybieraniem numeru przez maxi-dot. Jednak dzwonienie przez samochód działa, ale sterować mogę tylko z telefonu. Dodatkowo w trybie pracy navi nie mogę nic zmienić na maxi-docie (np. sprawdzić temp, czy spalania). Muszę wyłączyć na chwilę całego Columbusa lub zatrzymać tryb nawigacji i dopiero wtedy pokazują się wskazania. Zaczyna mnie to już irytować i dorosłem wreszcie do poprawek.
Oprócz założenia Columbusa nie robiłem nic więcej. Aku się nie rozładowuje na szczęście. Podejrzewam, że muszę wymienić Gatewaya i sterownik parktronica. Z tym się liczę. Ale jak czytam o jakichś dodatkowych głośnikach i prowadzeniu kabli przez cały samochód - odechciewa mi się. Czy system nie może działać na istniejących głośnikach? Mam ich przecież 8 i teraz właśnie z nich słychać pikanie. Ponadto przydałoby się wgrać aktualne mapy do Columbusa, bo na istniejących nie mam nawet odcinka A1 z Torunia do Grudziądza czy A2 od Nowego Tomyśla do granicy. Ale to tak pytam przy okazji, bo pewnie nowy soft do Columbusa będzie do tego potrzebny a na starym GW pewnie nie pójdzie.
Byłby ktoś taki miły i napisze mi konkretnie co jest u mnie do zrobienia i wymiany? Postawię flaszkę za tą wiedzę. Bo zanim sam przebrnę przez setki stron na forum w tym temacie, to prędzej osiwieję ;-) Nie mam ani kabla ani tym bardziej VCDSa, żeby nawet sprawdzić nr sterownika czy GW bez wyjmowania ich.
A może jest ktoś z Łodzi lub okolic, dysponujący wiedzą i sprzętem, kto podjąłby się u mnie wykonania takiej modyfikacji? Oczywiście odpłatnie - ma się rozumieć Naturalnie, że zadowolone muszą być obie strony
Sorki za essej, ale temat strasznie mi leżał na wątrobie i musiałem się rozpisać... ;-)
sontario, pikanie dochodzi z głośniczków dedykowanych, a nie z audio i nic nie trzeba zmieniać
musisz wymienić moduł parktronika na FL, co wiąże się z pociągnięciem dwóch dodatkowych przewodów CAN (napęd)
najbliższe miejsce do podłączenia to okolice bordnetza
jeśli chodzi o columbusa, to masz stary soft i musisz wgrać świeższy to nie będzie się zacinał
żeby zrobić wizualizację climatronika, musisz zmienić panel na poliftowy i dokonać małych przeróbek instalacji
a tak wogóle to zgłoś się do kolegi Enriquez z Łodzi i pogadaj...
sontario, pikanie parktronika pochodzi NIE z głośników drzwi tylko z głośniczków parktronika które masz na podszybiu po lewej i na słupku B po lewej
skoro masz ori parktronik 8-kanałowy to nie musisz dokładać głośniczków
musisz dociągnąć kable i wynienić moduł tylko wtedy jesli chcesz mieć OPS
reszta twoich problemów to soft navi i kwestta doboru odpowiedniego modułu bth
maxpaynemm, - odpowiedź brzmi NIE
chyba, że auto miało dzwona i naprawa była na skróty
przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
krzynol, piotrek_gdy, mamaj12, dzięki za naprowadzenie. Problem zaczyna mi się rozjaśniać. Czyli nie jest u mnie aż tak źle i nie będzie trzeba wymieniać wszystkiego. Rozumiem, że czujniki w zderzakach zostają stare (jest ich w sumie 8). Do wymiany idzie centralka na lewym nadkolu + 2 kable dodatkowo do przodu. A gdzie je się podłącza? Do Columbusa? No i co z Gatewayem? Też wymienić na model po FL? Podejrzewam, że mam stary. Człowiek, który kodował mi Columbusa nie mógł wgrać najnowszego oprogramowania, bo twierdził, że na tym GW nie pójdzie. Stąd zacinania maxidota. Rozumiem, żeby wgrać najnowsze mapy - też muszę mieć nowy soft na Columbusie? Dzięki za namiary na Enriqueza. Spróbuję się z nim skontaktować na privie i pogadać.
sontario, gateway wymień tak czy inaczej na nowszy od wersji P w górę
CAN podłączasz w okolice gateway'a lub bordnetza, ale bez schematów nie ogarniesz tego
krzynol, tak tak, wymianę GW też uważam za konieczną. Sam nie będę się raczej w to bawił. Dlatego szukam kogoś, komu mogę za odpłatnością zlecić taką robotę. Dzięki za naprowadzenie na temat.
Panowie, mam taki problem. Podłączyłem wszystko tak jak opisał Martin, sprawdziłem wszystko wg schematu MY 2006 i po 2008, wszystko gra. Niestety nie mogę połączyć się do modułu parktronica. Gateway jest zmieniony na z końcówką P, podłączyłem się do 6 pinu LOW i 16 HIGH, tutaj kolory pomarańczowy- czarny, pomarańczowy- brązowy, Martin podaje biały-żółty oraz zielony-żółty. Zaznaczyłem w gateway 10, odznaczyłem 76, wszystko wg instrukcji.
Pytanie, mam się sugerować kolorami kabli w gatewayu, czy nr pinów? Czy kodować w 37 byte 0 bit 3 ?
Pacjent OII MY2008 z bolero.
Panowie, mam taki problem. Podłączyłem wszystko tak jak opisał Martin, sprawdziłem wszystko wg schematu MY 2006 i po 2008, wszystko gra. Niestety nie mogę połączyć się do modułu parktronica. Gateway jest zmieniony na z końcówką P, podłączyłem się do 6 pinu LOW i 16 HIGH, tutaj kolory pomarańczowy- czarny, pomarańczowy- brązowy, Martin podaje biały-żółty oraz zielony-żółty. Zaznaczyłem w gateway 10, odznaczyłem 76, wszystko wg instrukcji.
Pytanie, mam się sugerować kolorami kabli w gatewayu, czy nr pinów? Czy kodować w 37 byte 0 bit 3 ?
Pacjent OII MY2008 z bolero.
Problem rozwiązany okazało się że mój vag nie mógł połączyć sie ze sterownikiem.
Podziekowania:Blind Walker-wykonanie,kropeck-kodowanie.Panowie dzieki i szacun.Kolejny mod zrobiony,czas na instalacje bluetooth.
Komentarz