Możesz też zrezygnować z głośnika ale ja osobiście bym miał ciężko bez niego teraz.
Jednak patrze w lusterka i słyszysz co się dzieje, a nie ślepo w columba patrze
To nie jest głosnik do radia tylko malutki może z 5 cm ma średnicy
patryk23, no trochę się zakręciłem, bo nie wiedziałem że ma już tył
dlatego kilka razy go pytałem co chce uzyskać a co ma już, ech....
młody, czyka cię przeciągnięcie dwuprzewodowej wiązki (najlepiej skręconej ze sobą)
od sterownika z tyłu, do bordnetza lub gatewaya z przodu i tam się wpinasz w magistralę CAN napędu
(jak u siebie robiłem tego moda, to miałem łatwiej, bomagistralę napędu mam po kanapą tylną do haldexa :P )
potem schematy w rękę i przepinowujesz w sterowniku wtyczkę
masz tam tylko 6 przewodów do przełożenia (i jedno zasilanie potrzebujesz tylko)
wszystko widać na schematach
Moduł 5J0 919 475 A zamówiony. Jeśli pogoda będzie sprzyjająca podmienię i dam znać. Jak sobie radzicie ze skrętką CAN-a. Wiem, że musi to być skrętka o odpowiednich oczkach. Czy CAN napędu również musi być poskręcany tak samo jak CAN komfortu?
Dobry patent na skętkę to z jednej strony w imadło 2 żyły drugie z drugiej do wkrętarki ,naciagamy i skrętka wychodzi jak z fabryki najlepiej kolor pomaranczowy - flamastem robimy czarny pasek na jednym kabelku (w celu identyfikacji ) ew żólty (jako kolor serwisowy)
3,5 mb styknie ,dorób końcówki a z drugiej i tak lutował/ na złączki to obetniesz na wymagany wymiar
a wiec zamierzam usprawnić same czujniki tył + OPS na Columbusie
pacjent Octavia Tour II rok 2012 ( czyli trochę FL )
wszystko oryginał a nie druciarstwo
1) wymiana sterownika na 1Z0 919 475 B ( opcja 5J0 919 475 A lub 6R0 919 475 ) ja wole sprawdzony 1Z0 919 475 B
2) wykonanie wiązki CAN i tu pytanka :
a) kolory przewodów 0,35mm2 to : zielono żółty oraz biało - żółty czy inne ( wersja dla FL )
b) piny to N907 647 01 - 2 sztuki ( czy inne ) lub kabelek serwisowy 000 979 009
3) z kostki gdzie sa podłączone czujniki będą wypinane piny - czy można je wykorzystać do wiązki CAN
4) z tego co wyczytałem będzie odpinany - wyciągany pin drugie zasilanie z kostki i ma byś zaizolowany , chciałbym go również wypiąć z drugiej strony instalacji
Prośba czy ktoś może mi podesłać schemat
pozdrawiam Adam Octavia 2 - Tour II - Kosiarka Spontany Katowickie
patrzę na schematy i widzę ( chyba że się mylę ) że są to schematy tego co obecnie mam w autku czyli przed przełączeniem ( wymianą sterownika na OPS )
- czy dobrze rozumie
z kostki T 16 piny 3,7 i 14 wyciągnąć i izolować może ktoś napisać drugą stronę aby je również tam wypiąć
pozdrawiam Adam Octavia 2 - Tour II - Kosiarka Spontany Katowickie
Komentarz