[OII FL] kierownica multifunkcyjna

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    Kierownica będzie pasować. Potrzebujesz oczywiście wiązkę - kupić albo przerobić. Jak przerobić znajdziesz na forum. A klakson z tym CH bez kierownicy multi to Ci działa?

Zostaw komentarz:

• lacoste
    odpowiedział(a)
    Więc już mam CH kupiłem i wymieniłem. zmieniłem kodowanie w manetce ( z tempomatem) i w sterowniku silnika.Tempomat działa. Dalej myślę nad kierownicą. interesuje mnie czy kierownica powyżej będzie pasowała co jeszcze potrzebuje? jakąś wiązkę do kierownicy ?

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    W innym wątku piszesz, że masz DA, więc jak w końcu jest?
    CH obsłuży wszystko, ale musisz założyć multikierownicę a nie tylko sam tempomat, ponieważ nie będzie działał klakson bez multi.

Zostaw komentarz:

• lacoste
    odpowiedział(a)
    Witam może ktoś rozwieje moje wątpliwości. autko o2 fl MY10 kwiecień ma oddzielne manetki. moduł pod kierownicą ch. czy ta kierownica będzie działać i co jeszcze potrzeba i jakie funkcje obsłuży :?: http://allegro.pl/skoda-octavia-ii-l...083912127.html z góry dziękuję

Zostaw komentarz:

• JanuszSz
    odpowiedział(a)
    Kierownica i poducha jak najbardziej, ale przyciski nie zadziałają

Zostaw komentarz:

• artur822
    odpowiedział(a)
    witam Skoda Octavia 2 FL 2012

Czy próbował ktoś, lub ma możliwość przymierzenia do skody 2 FL kierownicę od 3czki?? coś takiego jak w linku...http://allegro.pl/skoda-octavia-iii-...120585642.html jak myślicie da się??

Zostaw komentarz:

• robreg
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez koleś
    robreg, a chcesz poliftową kierownicę w skórze z airbagiem za 600?
    Wyglada na to, ze ta koncepcja rozwiazala moj przypadek ;-)

Radio Columbus + bramka CANBUS w wersji AA + sterownik kierownicy w wersji CH + kierownica O2FL + lewa manetka w wersji A, z tempomatem przerobiona na wersje MY08 pozwolily na:
    - sterowanie tempomatem z manetki (na manetce bez przerobki tempomat odnotowuje blad).
    - sterowanie glosnoscia radia z lewej rolki
    - sterowanie poprzedni / nastepny z lewych przyciskow
    - sterowanie wciskaniem prawej rolki odpowiadajace wciskaniu przycisku ok / reset na prawej manetce
    - sterowanie zmiana zrodla sygnalu przyciskiem z rondem

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    MurzyN91, nie

Zostaw komentarz:

• MurzyN91
    odpowiedział(a)
    Trochę z innej beczki,
    czy da się zakodować tak multifunkcje żeby kierownica (przyciski) działała bez włączania zapłonu ? :roll:

Zostaw komentarz:

• georgg
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Enriquez
    georgg, podpowiem, że możliwe jest zamienienie 549 na 569 i odwrotnie
    trza ino pomyśleć i pokombinować
    Enriquez wiem bo już to kiedyś pisałeś :szeroki_usmiech ale, że ja nie lubię za bardzo kombinować więc opisałem moje "przemyślenia" może komuś się przyda.

Zostaw komentarz:

• koleś
    odpowiedział(a)
    robreg, a chcesz poliftową kierownicę w skórze z airbagiem za 600?
    No to zadzwoń.

Zostaw komentarz:

• robreg
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez krzynol
    a nie działa sterowanie z kiery przed FL?!
    jak mam taki układ ze sterownikiem leciwym AG i Bolero śmiga z kiery
    No niestety, Columbus ignoruje komunikaty z kierownicy przed FL. O ile Columbus jest w stanie dostosowac swoją osobowosc do zegarow przed FL i wyswietlac na zegarach komunikaty nawigacji, to kierownicę przed FL ignoruje w temacie regulacji poprzedni - nastepny, oraz ciszej - głośniej, ale faktycznie, obecnie, kierownicę obsluguje na razie sterownik AQ.

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    a nie działa sterowanie z kiery przed FL?!
    jak mam taki układ ze sterownikiem leciwym AG i Bolero śmiga z kiery

Zostaw komentarz:

• robreg
    odpowiedział(a)
    hej, prośba dla słabych o wyjaśnienie (ja jeszcze dziecko wychowane na platformie 1K0, a nie 5K0) - jaki wpływ na TEMPOMAT (który jest w manetce przecież) ma taśma zwijaka kierownicy???

[ Dodano: Pią 26 Cze, 15 00:16 ]
    Mam też drugie pytanie, może koledzy pomożecie. Co trzeba zrobić, by móc sterować Columbusem z kierownicy?

Czy uda się zmota pt:
    - mając na pokładzie stare zegary
    - mając na pokładzie stare manetki
    - mając na pokładzie moduł CH
    - mając na pokładzie columbusa

Czy wg Waszej wiedzy można byłoby wymienić sam moduł kierownicy wielofunkcyjnej z modułu przedliftowego na moduł kierownicy wielofunkcyjnej poliftowy (na przykład z Golfa 5K0 - nie ma on rolek i dałoby się, mam wrażenie, jego wnętrzności prościej ukryć w przyciskach starej wielofunkcji), tak, by zechciało działać sterowanie nowym radiem z kierownicy?

Przy wszystkich wariactwach, jakie popełniłem ostatnio w aucie, nie chce wydać 500 na kierę + 500 na poduchę tylko po to, by obsługiwać RNSa z kiery.

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    georgg, podpowiem, że możliwe jest zamienienie 549 na 569 i odwrotnie
    trza ino pomyśleć i pokombinować

Zostaw komentarz:

• georgg
    odpowiedział(a)
    Może komuś się przyda.

Jeżeli ktoś chce założyć u siebie w O2 FL kierownicę multifunkcyjna a ma sterownik 5K0 953 549 C (na zdjęciu poniżej)

musi zakupić sterownik o oznaczeniu 5K0 953 549 B (wygląda identycznie jak ten powyżej, różnica "na oko" to literka B). Jest to sterownik w wersji Highline, który obsługuje multikierownicę oraz temopomat. Teoretycznie to wszystko powinien też obsłużyć sterownik 5K0 953 549 D (też wersja Highline) jednak założony do auta (zdjęcie poniżej) nie przyjmował kodowania tempomatu, czyli go nie obsługiwał (przynajmniej z tą wersją softu).

Na zdjęciu poniżej różnica wizualna miedzy sterownikami 5K0 953 549 (z lewej) a 5K0 953 569 (z prawej).

Podsumowując:

5K0 953 549 C - wersja Midline - obsługuje tempomat, komputer.
    5K0 953 549 D - wersja Highline - obsługuje multifunkcję, komputer. Nie obsługuje tempomatu (myślę, ze jest to zależne od wersji softu).
    5K0 953 549 B - wersja Highline - obsługuje multifunkcję, komputer oraz tempomat (praktycznie nie osiągalna na polskim portalu aukcyjnym). Ja swój zakupiłem u naszych skośnookich przyjaciól. :szeroki_usmiech

Zostaw komentarz:

• spacewalker
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Rafit
    ..... Osobićie mam VW i tam był jeden typ dużego fisa. Myślałem, że w skodzie jest to samo.

...
    Etam był
    Auta po 2010 tez mają czarno/białe LCD i tak samo Liniowe i graficzne (bez MFA i z MFA)
    w Skodzie o tyle dobrze ze poznasz po srebrnym elemencie nad LCD, w VW tego nie rozpoznasz jak nie podłaczysz licznika

Cos to zapraszam po licznik MaxiDot z PL menu

Zostaw komentarz:

• Rafit
    odpowiedział(a)
    Enriquez, Octavia II FL (2011)

Na liczniku nie wyświetla się auto. Osobićie mam VW i tam był jeden typ dużego fisa. Myślałem, że w skodzie jest to samo.

Jeśli nie ma Maxi-Dot to czy zwykła manetka odpali MFA na tym liczniku? W liczniku dało się zakodować MFA.

Zostaw komentarz:

• low-raider
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez pejo
    Mam sterownik 5K0953569C i chcę założyć kierownicę wielofunkcyjną. Czy moduł z końcówką R lub S będzie dobry?
    Będzie dobry R

Zostaw komentarz:

• pejo
    odpowiedział(a)
    Mam sterownik 5K0953569C i chcę założyć kierownicę wielofunkcyjną. Czy moduł z końcówką R lub S będzie dobry?

Zostaw komentarz:

• georgg
    odpowiedział(a)
    Rafit, ale rolką nie obsłużysz komputera pokładowego i póki co nie da się tego zakodować niezależnie od sterownika. Rolka służy do obsługi Maxi-Dot-a.

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    Ale napisz o jakim aucie rozmawiamy w ogóle? VW? Octa 2? FL, przed FL?
    To, że ma duży wyświetlacz, nie znaczy, że jest maxi dot. Czy przy wyłączonym zapłonie i otwartych drzwiach widać symbol samochodu na wyświetlaczu, czy świeci się czerwona kontrolka na zegarach?

Zostaw komentarz:

• Rafit
    odpowiedział(a)
    Licznik ma duży wyświetlacz. Niestety ta rolka nadal nie działa i nie można wejść w MFA. Co może być przyczyną?

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    Pod warunkiem, że ten licznik ma MaxiDot.

Zostaw komentarz:

• Wojtenio
    odpowiedział(a)
    Moduł z serii high-line ( 5K0953569E ) i jak najbardziej OK , kodowanie licznika też dobre .

Zostaw komentarz:

Pracuję...