jak się podejrzy bloki pomiarowe, to widać, że na nowych sterownikach pełne opuszczenie szyby to jakieś 60%
i w tym jest sęk prawdopodobnie, że to za mało aby sterownik uznał że szyba została całkowicie otwarta
sterowniki niczym się nie różnią, ale pewnie w sobie mają soft pod konkretne auto
np. sterownik od Passata CC, nie ma takich problemów, bo wysykość szyby jest podobna
za to ma opcję uchylania szyby o 2cm przy otwieraniu drzwi i domukania szyby po zamknięciu drzwi
zajebiście to wygląda, ale jest zaszyte w sterowniki - nie kodowalne
oczywiście numer sterownika taki sam :?
za to ma opcję uchylania szyby o 2cm przy otwieraniu drzwi i domukania szyby po zamknięciu drzwi
Zastanawiam się po co? Tam drzwi są bez ramek, opuszczanie jest zapewne aby nie załamywać, uszkadzać uszczelek.
Jak drzwi są zamknięte to szyba jest wsunięta w uszczelkę od spodu, taką specjalną szczelinę, szyba nie przylega bokiem do płaskiej powierzchni i dlatego musi opadać.
Powiedz jeszcze które piny której wtyczki odpowiadają za poświetlanie klamek ? Wczoraj wysypał mi się cały laps i zarówno etka i elsa poszły w piździec :cry:
Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
Na co zwrócić uwagę przy ewentualnym zakupie luste
żeby nie kupić od angola bo jest inny kąt składania i będziesz kiepsko widział :roll:
a z innej beczki mnie się wreszcie udało i od wczoraj mam już dwoje drzwi opanowanych- skąłdane lusterka plus uchylane szyby plus pełna pamięć ustawienia szyby (nie tak jak w AG)
problem intelektualnie rozwiązaliśmy z kolegą robreg a wczoraj nastąpił finalny montaż z lilo
a jak w kodowaniu wyrzucić składany elektryczny dach?
gdzieś na forum pojawiał sie ten temat ale mi to umknęło
na nowych sterownikach wyrzuca mi brak modułu skłądanego dachu
przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
a z innej beczki mnie się wreszcie udało i od wczoraj mam już dwoje drzwi opanowanych - składane lusterka plus uchylane szyby plus pełna pamięć ustawienia szyby (nie tak jak w AG)
problem intelektualnie rozwiązaliśmy z robregiem (przyp. cytującego) a wczoraj nastąpił finalny montaż z lilo
a jak w kodowaniu wyrzucić składany elektryczny dach?
gdzieś na forum pojawiał sie ten temat ale mi to umknęło
na nowych sterownikach wyrzuca mi brak modułu skłądanego dachu
składany dach z kodowania auta wyrzuca się szlifierką kątową i migomatem. :-P ;-)
O tym trzeba będzie zaraz za dwa spłodzić jakiś osobny wątekkk (ale to później, jak odeśpię noc wyrwaną z życiorysu), ale na szybko odszczeknę się tutaj.
Najpierw ja Pietrka naciągnąłem na koszta zakupu jednego modułu, snując hipotezy, że trzeba moduł wymienić ale nie na jakiśtam tylko na właściwy, a potem on urobił mnie na zakup kompletu swoim zachwytem nad tym jak mu fajnie działa. Bezsensowne koszta, ale szyby od bezramkowców działają oszałamiająco! heheh
(chyba pierwszy mod na liście robót w moim aucie, którego mogę się czuć niemalże ojcem chrzestnym)
[ Dodano: Sob 03 Sie, 13 13:20 ]
nie wiem czy to nie powinno byc w innym wątku, ale moze komus pomoze:
Zamieszczone przez maxpaynemm
1 6 D, tak w sterownikach obu drzwi mam dokładnie te błędy
To jest jakieś światełko w tunelu Fakt że nie trzymałem tego przycisku 2 sec. po otwarciu okna tylko odrazu wajcha do góry.... postaram się to przetestować jutro z rana. Bardzo Ci dziekuję.
[ Dodano: Czw 27 Gru, 12 23:55 ] 1 6 D, własnie byłem w aucie i niestety ale adaptacja opisana w rosstech niestety nic nie daje. Przytrzymanie guzików 2 sec. po opuszczeniu i po zamknięciu okna niestety nie powoduje zapamiętania tych wartości Okno uczy sie tylko opuszczenia ale już podnoszenia niestety nie Widać jest tu ta druga opcja czyli niewłasciwy sterownik, ponieważ na ori silniczkach i nowych sterownikach też nie działa to prawidłowo
1. sterownik nie uczy sie automatycznego otwierania bo nie musi - nie musi uwazac, czy cos przycina czy nie. Pada polecenie w dół automatem, to ciągnie, aż silnik wygeneruje zwiększony pobór energii - okno stanie na dole
2. (postulat wysnuty na podstawie obserwacji) adaptacja przedstawiona w ross tech-u działa ładnie - w momencie, kiedy sterownik miał zabrane zasilanie. reszta dokładnie tak jak w opisie. u mnie przy normalnej eksploatacji, bez zabierania zasilania sterownik nie uczyl sie pozycji nigdy
3. nie wiem jak to jest z tymi "szybami roznej dlugosci" ale mialem sterowniki drzwi od Octy i działały, teraz jeden jest od Scirocco, drugi od Eosa i.... dalej działają nawet lepiej niż oryginały :P
4. jeśli w kodowaniu sterownika drzwi nie ustawimy bitu 4 licząc bity kodowania od zera (nie będzie w sumie składowych liczby 16) - wyłączymy takim kodowaniem automatyczne operowania danym oknem.
Pozdrawiam, Robreg.
----
furmanka.blogspot.com fan ;-)
piotrek_gdy, robreg, Koledzy ja po zmianie lusterek na poliftowe i sterownikow drzwi nadal mam czasem problem z tym że szyby tracą czasem pamięc i np po wciśnięciu przycisku same sie nie podnoszą albo nie opuszczają (trzeba caly czas trzymać przycisk) co powoduje też że czasem nie dziala mi domykanie lub otwieranie z kluczyka.
jak opanowaliscie ten temat?? napiszcie cos wiecej plis!
piotrek_gdy, robreg, Koledzy ja po zmianie lusterek na poliftowe i sterownikow drzwi nadal mam czasem problem z tym że szyby tracą czasem pamięc i np po wciśnięciu przycisku same sie nie podnoszą albo nie opuszczają (trzeba caly czas trzymać przycisk) co powoduje też że czasem nie dziala mi domykanie lub otwieranie z kluczyka.
jak opanowaliscie ten temat?? napiszcie cos wiecej plis!
A czy u Ciebie przypadkiem nie dziala zbyt wrazliwe zabezpieczenie przed ucinaniem kotkom lbow (kto pamieta reklame forda ka wie o co kaman)? U mnie tak sie dzialo z prawymi drzwiami - szyba w dwoch miejscach lapala opor, a mechanizm octavii podnosil larum - wlasnie obcialem leb kotkowi I czem predzej spuszczal szybe w dol. Dalo sie wymusic zamkniecie szyby w trybie silowym, ale po takim zamknieciu wlasnie przestawalo dzialac automatyczne domykanie szyby, az do nastepnej poprawy nastroju.
Pozdrawiam, Robreg.
----
ja nie bez kozery szukałem innych sterowników drzwi, chociaż tych z AG mam już chyba z 8 sztuk w garażu (pomijam tu zamierzony i upragniony przeze mnie efekt "dygania" szyb)
maxpaynemm, problemem jest auto z którego pochodzi sterownik- i czas jaki silnik ma zaprogramowany na zamknięcie/otwarcie szyby- w skrócie na pracę
zdaje się, że większość tych sterowników pochodzi np z Tourana gdzie szyba jest wyższa niż w O2
sparwdzaliśmy z krzynolem bloki pomiarowe
o ile otwarcie szyby na automacie zawsze było OK, o tyle zamknięcie było na automacie tylko jeśli szyba nie zjechała na sam dół
w blokach max otwarcia szyby w O2(na sterowniku AG) był 60-65%
więc rozwiązaniem jest nie otwieranie na maxa szyb albo dalsze kombinowanie z silnikami
jak juz pisałem testowalismy z krzynolem różne kombinacje sterownika AG z róznymi silniczkami i tu upatruję rozwiązanie(poza wymianą sterownika), albowiem trzeba znaleźć taki silnik szyby który zamknie/otworzy szybę w O2 w czasie jaki generuje mu steronik AG
może wystarczy założyć stary silnik z O2 bo tego akurat nie testowaliśmy(chyba- bo pogubiłem się w tych permutacjach które zaliczyliśmy z Krzyskiem :diabelski_usmiech )
na sterowniku z EOSa ten problem nie wystepuje
przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Oficjalnie mogę się pochwalić posiadaniem w aucie tych olbrzymich bocznych telewizorów (to znaczy lusterek z O2 FL). Do mnie trafiły wersje 9 pin, (elektryczna regulacja, elektryczne składanie, elektryczne podgrzewanie, oświetlenie otoczenia drzwi, oraz kierunkowskaz). Jako, że wcześniej w drzwiach zagościły sterowniki highline, bez problemów ruszyło sterowanie składaniem i sterowanie oświetleniem otoczenia.
Kurcze, jak się tyle czasu jeździło na lusterkach przedliftowych, teraz ciężko się przyzwyczaić, tyle się widzi do tyłu, że człowiek nie wie gdzie ma patrzeć ;-)
Pozdrawiam, Robreg.
----
OK, i mi zachciało się kolejnego moda, tj. składanych luster
Zamieszczone przez robreg
Oficjalnie mogę się pochwalić posiadaniem w aucie tych olbrzymich bocznych telewizorów
Jako, że mam już owe "telewizory" fabrycznie ale bez wachlowania (te bez problemu można zakupić na znanym serwisie aukcyjnym w wersji 9PIN) to teraz czas na dodatkowe graty, trzeba zakupić:
1. sterowniki drzwi 1K0 959 793 R oraz 1K0 959 792 R
2. joystick do składania luster nr 1Z1 959 565
3. lusterka
Zamieszczone przez scania1980
Zapytam dla ścisłości bo już sam zgłupiałem od tego czytania... Sterowniki o jakich numerach potrzeba żeby zadziałały składane lusterka w o2 FL ??
nie to samo, bo same sterowniki R występują w różnych silnikach
i np. jeden z nich jest AN i teoretycznie podejdzie, a drugi jest zamazany i nie wiadomo co to?
Problem przy sterownikach drzwi polega na tym, ze mylone sa symbole zespolow przekladni z symbolami sterownikow drzwi. To costamcostam R, to symbol wystepujacy na kazdych jednych modulach drzwi (czyli w zestawie elektronika drzwi + silnik napedu elektrycznych szyb przednich). Sek tkwi w tym drugim symbolu - on decyduje o tym, z jakiego auta caly zestaw pochodzi, jaka ma wersje i jakie dodatkowe funkcje zaimplementowane.
Na ten symbol xxx xxx xxxR nie ma co patrzec, analizujac ten temat.
Pozdrawiam, Robreg.
----
Komentarz