[O2] Lusterka z O2 FL do O2 przed FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piotrek_gdy
    RS
    • 2008
    • 7723
    • Volkswagen
    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

maxpaynemm,
    u mnie jest podobnie
    działa prawidłowo prawa szyba
    lewa- co jakiś czas "zapomina" ustawień
    przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• krzynol
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 11002
      • Superb II combi (3T5)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

jak się podejrzy bloki pomiarowe, to widać, że na nowych sterownikach pełne opuszczenie szyby to jakieś 60%
      i w tym jest sęk prawdopodobnie, że to za mało aby sterownik uznał że szyba została całkowicie otwarta
      sterowniki niczym się nie różnią, ale pewnie w sobie mają soft pod konkretne auto
      np. sterownik od Passata CC, nie ma takich problemów, bo wysykość szyby jest podobna
      za to ma opcję uchylania szyby o 2cm przy otwieraniu drzwi i domukania szyby po zamknięciu drzwi
      zajebiście to wygląda, ale jest zaszyte w sterowniki - nie kodowalne
      oczywiście numer sterownika taki sam :?
      ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
      ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
      poprzednie modele:
      ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
      ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
      O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• greg44
        L&K
        • 2011
        • 1198
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez krzynol
        za to ma opcję uchylania szyby o 2cm przy otwieraniu drzwi i domukania szyby po zamknięciu drzwi
        Zastanawiam się po co? Tam drzwi są bez ramek, opuszczanie jest zapewne aby nie załamywać, uszkadzać uszczelek.

Komentarz

• piotrek_gdy
          RS
          • 2008
          • 7723
          • Volkswagen

greg44, po prostu po to żeby wyrównywać ciśnienie

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• krzynol
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 11002
            • Superb II combi (3T5)
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

greg44, piotrek_gdy, myślę, że to i to
            poprzednie modele:

Komentarz

• czyzyk64
              Elegance
              • 2008
              • 866

maxpaynemm, no to dawaj jakieś zdjecia z opisem , co i jak.

Komentarz

• 1 6 D
                Rider
                • 2011
                • 547
                • Volkswagen

Zamieszczone przez greg44
                Zastanawiam się po co? Tam drzwi są bez ramek, opuszczanie jest zapewne aby nie załamywać, uszkadzać uszczelek.
                Jak drzwi są zamknięte to szyba jest wsunięta w uszczelkę od spodu, taką specjalną szczelinę, szyba nie przylega bokiem do płaskiej powierzchni i dlatego musi opadać.
                http://chomikuj.pl/lusob/VCDS
                Trochę plików do VCDS, zapraszam

Komentarz

• misiek^wro
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 8321

+0000001 = Przycisk otwierania klapy bagażnika (E233) zainstalowany
                  +0000002 = Oświetlenie otoczenia zainstalowane
                  +0000004 = Kierunkowskaz zainstalowany
                  +0000008 = Oświetlenie klamki wewnętrznej zainstalowane
                  +0000016 = Automat szyby aktywny
                  +0000032 = Podgrzewane szłko lusterka zainstalowane
                  +0000064 = Lampka ostrzegawcza zainstalowana
                  +0000128 = 5-drzwiowe nadwozie
                  +0000256 = Pamięć foteli zainstalowana
                  +0000512 = Kierownica po prawej stronie
                  +0001024 = Funkcja SAFE niezainstalowana
                  +0002048 = Blokada przed przytrzaśnięciem nieaktywna
                  +0004096 = Elektrycznie składane lusterka zainstalowane (MY 2008+)
                  +0008192 = Ręcznie składany dach zainstalowany
                  +0131072 = Funcja Start/Stop zainstalowana (MY 2010+)
                  Krzyniu a jak wyglada suma dla fotochromu zew ? Czy go sie juz jakos inaczej wcina?
                  Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                  Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                  ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• krzynol
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 11002
                    • Superb II combi (3T5)
                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

fotochromy są sterowane bezpośredni z lusterka wew.
                    przez sterownik tylko przechodzą przezroczyście, więc się tego nie koduje
                    poprzednie modele:

Komentarz

• misiek^wro
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 8321

krzynol, Dał bym pomógł

Powiedz jeszcze które piny której wtyczki odpowiadają za poświetlanie klamek ? Wczoraj wysypał mi się cały laps i zarówno etka i elsa poszły w piździec :cry:
                      Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                      Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                      ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• krzynol
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 11002
                        • Superb II combi (3T5)
                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

17 i masa skądkolwiek dla kierowcy
                        14 i masa skądkolwiek dla pozostałych - do sprawdzenia
                        poprzednie modele:

Komentarz

• Gaber
                          Ambiente
                          • 2011
                          • 201

A tak w drugą stronę , czy montaż lusterek z przed lifta do Toura nie stanowi problemu? Na co zwrócić uwagę przy ewentualnym zakupie luster?

Komentarz

• piotrek_gdy
                            RS
                            • 2008
                            • 7723
                            • Volkswagen

Zamieszczone przez Gaber
                            Na co zwrócić uwagę przy ewentualnym zakupie luste
                            żeby nie kupić od angola bo jest inny kąt składania i będziesz kiepsko widział :roll:

a z innej beczki mnie się wreszcie udało i od wczoraj mam już dwoje drzwi opanowanych- skąłdane lusterka plus uchylane szyby plus pełna pamięć ustawienia szyby (nie tak jak w AG)
                            problem intelektualnie rozwiązaliśmy z kolegą robreg a wczoraj nastąpił finalny montaż z lilo

a jak w kodowaniu wyrzucić składany elektryczny dach?

gdzieś na forum pojawiał sie ten temat ale mi to umknęło
                            na nowych sterownikach wyrzuca mi brak modułu skłądanego dachu

Komentarz

• robreg
                              L&K
                              • 2010
                              • 1195
                              • Octavia I (1U2)
                              • AXP 1.4 MPI 75 KM

Zamieszczone przez piotrek_gdy
                              (blablabla)

a z innej beczki mnie się wreszcie udało i od wczoraj mam już dwoje drzwi opanowanych - składane lusterka plus uchylane szyby plus pełna pamięć ustawienia szyby (nie tak jak w AG)
                              problem intelektualnie rozwiązaliśmy z robregiem (przyp. cytującego) a wczoraj nastąpił finalny montaż z lilo

a jak w kodowaniu wyrzucić składany elektryczny dach?

gdzieś na forum pojawiał sie ten temat ale mi to umknęło
                              na nowych sterownikach wyrzuca mi brak modułu skłądanego dachu
                              składany dach z kodowania auta wyrzuca się szlifierką kątową i migomatem. :-P ;-)

O tym trzeba będzie zaraz za dwa spłodzić jakiś osobny wątekkk (ale to później, jak odeśpię noc wyrwaną z życiorysu), ale na szybko odszczeknę się tutaj.

Najpierw ja Pietrka naciągnąłem na koszta zakupu jednego modułu, snując hipotezy, że trzeba moduł wymienić ale nie na jakiśtam tylko na właściwy, a potem on urobił mnie na zakup kompletu swoim zachwytem nad tym jak mu fajnie działa. Bezsensowne koszta, ale szyby od bezramkowców działają oszałamiająco! heheh

(chyba pierwszy mod na liście robót w moim aucie, którego mogę się czuć niemalże ojcem chrzestnym)

[ Dodano: Sob 03 Sie, 13 13:20 ]
                              nie wiem czy to nie powinno byc w innym wątku, ale moze komus pomoze:
                              Zamieszczone przez maxpaynemm
                              1 6 D, tak w sterownikach obu drzwi mam dokładnie te błędy

To jest jakieś światełko w tunelu Fakt że nie trzymałem tego przycisku 2 sec. po otwarciu okna tylko odrazu wajcha do góry.... postaram się to przetestować jutro z rana. Bardzo Ci dziekuję.

[ Dodano: Czw 27 Gru, 12 23:55 ]
                              1 6 D, własnie byłem w aucie i niestety ale adaptacja opisana w rosstech niestety nic nie daje. Przytrzymanie guzików 2 sec. po opuszczeniu i po zamknięciu okna niestety nie powoduje zapamiętania tych wartości Okno uczy sie tylko opuszczenia ale już podnoszenia niestety nie Widać jest tu ta druga opcja czyli niewłasciwy sterownik, ponieważ na ori silniczkach i nowych sterownikach też nie działa to prawidłowo
                              1. sterownik nie uczy sie automatycznego otwierania bo nie musi - nie musi uwazac, czy cos przycina czy nie. Pada polecenie w dół automatem, to ciągnie, aż silnik wygeneruje zwiększony pobór energii - okno stanie na dole

2. (postulat wysnuty na podstawie obserwacji) adaptacja przedstawiona w ross tech-u działa ładnie - w momencie, kiedy sterownik miał zabrane zasilanie. reszta dokładnie tak jak w opisie. u mnie przy normalnej eksploatacji, bez zabierania zasilania sterownik nie uczyl sie pozycji nigdy

3. nie wiem jak to jest z tymi "szybami roznej dlugosci" ale mialem sterowniki drzwi od Octy i działały, teraz jeden jest od Scirocco, drugi od Eosa i.... dalej działają nawet lepiej niż oryginały :P

4. jeśli w kodowaniu sterownika drzwi nie ustawimy bitu 4 licząc bity kodowania od zera (nie będzie w sumie składowych liczby 16) - wyłączymy takim kodowaniem automatyczne operowania danym oknem.
                              Pozdrawiam, Robreg.
                              ----
                              furmanka.blogspot.com fan ;-)

Komentarz

• piotrek_gdy
                                RS
                                • 2008
                                • 7723
                                • Volkswagen

robreg, masz ten sam błąd co ja :wink:

Komentarz

• maxpaynemm
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 1764
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

piotrek_gdy, robreg, Koledzy ja po zmianie lusterek na poliftowe i sterownikow drzwi nadal mam czasem problem z tym że szyby tracą czasem pamięc i np po wciśnięciu przycisku same sie nie podnoszą albo nie opuszczają (trzeba caly czas trzymać przycisk) co powoduje też że czasem nie dziala mi domykanie lub otwieranie z kluczyka.

jak opanowaliscie ten temat?? napiszcie cos wiecej plis!
                                  Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• robreg
                                    L&K
                                    • 2010
                                    • 1195
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • AXP 1.4 MPI 75 KM

Zamieszczone przez maxpaynemm
                                    piotrek_gdy, robreg, Koledzy ja po zmianie lusterek na poliftowe i sterownikow drzwi nadal mam czasem problem z tym że szyby tracą czasem pamięc i np po wciśnięciu przycisku same sie nie podnoszą albo nie opuszczają (trzeba caly czas trzymać przycisk) co powoduje też że czasem nie dziala mi domykanie lub otwieranie z kluczyka.

jak opanowaliscie ten temat?? napiszcie cos wiecej plis!
                                    A czy u Ciebie przypadkiem nie dziala zbyt wrazliwe zabezpieczenie przed ucinaniem kotkom lbow (kto pamieta reklame forda ka wie o co kaman)? U mnie tak sie dzialo z prawymi drzwiami - szyba w dwoch miejscach lapala opor, a mechanizm octavii podnosil larum - wlasnie obcialem leb kotkowi I czem predzej spuszczal szybe w dol. Dalo sie wymusic zamkniecie szyby w trybie silowym, ale po takim zamknieciu wlasnie przestawalo dzialac automatyczne domykanie szyby, az do nastepnej poprawy nastroju.
                                    Pozdrawiam, Robreg.
                                    ----

Komentarz

• piotrek_gdy
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 7723
                                      • Volkswagen

robreg, nie, to inny problem

ja nie bez kozery szukałem innych sterowników drzwi, chociaż tych z AG mam już chyba z 8 sztuk w garażu (pomijam tu zamierzony i upragniony przeze mnie efekt "dygania" szyb)

maxpaynemm, problemem jest auto z którego pochodzi sterownik- i czas jaki silnik ma zaprogramowany na zamknięcie/otwarcie szyby- w skrócie na pracę
                                      zdaje się, że większość tych sterowników pochodzi np z Tourana gdzie szyba jest wyższa niż w O2
                                      sparwdzaliśmy z krzynolem bloki pomiarowe
                                      o ile otwarcie szyby na automacie zawsze było OK, o tyle zamknięcie było na automacie tylko jeśli szyba nie zjechała na sam dół
                                      w blokach max otwarcia szyby w O2(na sterowniku AG) był 60-65%
                                      więc rozwiązaniem jest nie otwieranie na maxa szyb albo dalsze kombinowanie z silnikami
                                      jak juz pisałem testowalismy z krzynolem różne kombinacje sterownika AG z róznymi silniczkami i tu upatruję rozwiązanie(poza wymianą sterownika), albowiem trzeba znaleźć taki silnik szyby który zamknie/otworzy szybę w O2 w czasie jaki generuje mu steronik AG
                                      może wystarczy założyć stary silnik z O2 bo tego akurat nie testowaliśmy(chyba- bo pogubiłem się w tych permutacjach które zaliczyliśmy z Krzyskiem :diabelski_usmiech )
                                      na sterowniku z EOSa ten problem nie wystepuje

Komentarz

• scania1980
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 509

Zapytam dla ścisłości bo już sam zgłupiałem od tego czytania... Sterowniki o jakich numerach potrzeba żeby zadziałały składane lusterka w o2 FL ??
                                        Michał

Komentarz

• robreg
                                          L&K
                                          • 2010
                                          • 1195
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • AXP 1.4 MPI 75 KM

Zamieszczone przez scania1980
                                          Zapytam dla ścisłości bo już sam zgłupiałem od tego czytania... Sterowniki o jakich numerach potrzeba żeby zadziałały składane lusterka w o2 FL ??
                                          takie, które w kodowaniu mają opisany bit:

+0004096 = Elektrycznie składane lusterka zainstalowane

dokładnie Ci nie powiem jakie, ale trzeba usiąść i przeanalizować pliki LBL z VCDSa. Może tak drogą dedukcji się znajdzie.

================================================== ========

Oficjalnie mogę się pochwalić posiadaniem w aucie tych olbrzymich bocznych telewizorów (to znaczy lusterek z O2 FL). Do mnie trafiły wersje 9 pin, (elektryczna regulacja, elektryczne składanie, elektryczne podgrzewanie, oświetlenie otoczenia drzwi, oraz kierunkowskaz). Jako, że wcześniej w drzwiach zagościły sterowniki highline, bez problemów ruszyło sterowanie składaniem i sterowanie oświetleniem otoczenia.

Kurcze, jak się tyle czasu jeździło na lusterkach przedliftowych, teraz ciężko się przyzwyczaić, tyle się widzi do tyłu, że człowiek nie wie gdzie ma patrzeć ;-)
                                          Pozdrawiam, Robreg.
                                          ----

Komentarz

• mrfazi
                                            • 2010
                                            • 3103
                                            • Superb III (3V3)
                                            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

OK, i mi zachciało się kolejnego moda, tj. składanych luster

Zamieszczone przez robreg
                                            Oficjalnie mogę się pochwalić posiadaniem w aucie tych olbrzymich bocznych telewizorów
                                            Jako, że mam już owe "telewizory" fabrycznie ale bez wachlowania (te bez problemu można zakupić na znanym serwisie aukcyjnym w wersji 9PIN) to teraz czas na dodatkowe graty, trzeba zakupić:
                                            1. sterowniki drzwi 1K0 959 793 R oraz 1K0 959 792 R
                                            2. joystick do składania luster nr 1Z1 959 565
                                            3. lusterka

Zamieszczone przez scania1980
                                            a więc takie zabawki podejdą:

Komentarz

• krzynol
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 11002
                                              • Superb II combi (3T5)
                                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

sterowniki drzwi owszem, ale jeszcze lepiej całe silniki ze sterownikami
                                              bo kto wie jak zagadają ze sobą
                                              poprzednie modele:

Komentarz

• mrfazi
                                                • 2010
                                                • 3103
                                                • Superb III (3V3)
                                                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

krzynol, przecież te z aukcji są w komplecie, a więc?

P.S. Krzyś, zatęskniłem za Twoim garażem, tj. kliniką

Komentarz

• krzynol
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 11002
                                                  • Superb II combi (3T5)
                                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

nie to samo, bo same sterowniki R występują w różnych silnikach
                                                  i np. jeden z nich jest AN i teoretycznie podejdzie, a drugi jest zamazany i nie wiadomo co to?

jak oba będą 1K0....AN to ok

[ Dodano: Pon 05 Sty, 15 22:55 ]
                                                  Albo AG
                                                  poprzednie modele:

Komentarz

• robreg
                                                    L&K
                                                    • 2010
                                                    • 1195
                                                    • Octavia I (1U2)
                                                    • AXP 1.4 MPI 75 KM

Problem przy sterownikach drzwi polega na tym, ze mylone sa symbole zespolow przekladni z symbolami sterownikow drzwi. To costamcostam R, to symbol wystepujacy na kazdych jednych modulach drzwi (czyli w zestawie elektronika drzwi + silnik napedu elektrycznych szyb przednich). Sek tkwi w tym drugim symbolu - on decyduje o tym, z jakiego auta caly zestaw pochodzi, jaka ma wersje i jakie dodatkowe funkcje zaimplementowane.

Na ten symbol xxx xxx xxxR nie ma co patrzec, analizujac ten temat.
                                                    Pozdrawiam, Robreg.
                                                    ----

Komentarz

Pracuję...