Może macie jakieś ciekawe artykuły o Haldex'ie 5gen, poszukałbym tam odpowiedzi? Tutaj jednoznacznie ich nie znalazłem, choć to ciekawy artykul
Haldex a Zima
Zwiń
X
-
także wiecie, offroad odpada :twisted:->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
nie chodzi o wyglad a o pancernosc przegubów kardana, podpory itd. Sama srednica rury o niczym nie swiadczy. Przelozenia juz mowia dosc duzo. jakby zapodac takie przelozenia jak sa w haldexie do auta tylnonapedowego to by auto pojedzilo moze tydzien a moze nie. Oczewiscie nie stylem emeryckim.
Polecam sobie poczytac ciekawe zestawienie i artykuł:
G4 ASZ + oraz sharan AUY +++ by TUNE UP
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez wesolnie chodzi o wyglad a o pancernosc przegubów kardana, podpory itd. Sama srednica rury o niczym nie swiadczy. Przelozenia juz mowia dosc duzo. jakby zapodac takie przelozenia jak sa w haldexie do auta tylnonapedowego to by auto pojedzilo moze tydzien a moze nie. Oczewiscie nie stylem emeryckim.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rezonPonieważ tył może dostać nawet 90% momentu,
Zamieszczone przez Master'sZamieszczone przez grzegorzpczy haldex może przekazać większość momentu na tył? np. 80-90%?
chodzi mi o audi a3 2006r, nie wiem która to generacja haldexa, ktoś wie?
Wiecej informacji uzyskasz na forum mastrsa http://forum.tdi-tuning.pl/viewtopic.php?t=943&postdays=0&postorder=asc&highl ight=haldex&start=0G4 ASZ + oraz sharan AUY +++ by TUNE UP
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez wesolWidze waść nei wiesz zbytnio o budowie haldexa wiec ci przytocze maly cytac Marka Staszewskiego:
Proszę nie mylić prędkości obrotowych kół z momentem obrotowym. Sam miałem okazję doświadczyć sytuacji, w którym całość momentu była na tyle.
Komentarz
-
-
Marek S. kiedys powiedzial:
Zamieszczone przez Master'sWiedze na temat haldexa mam na poziomie doktoranckim...
I mowimy o rzeczach realnych bo niby jak mozna jechac gdzie przednie kola beda na lodzie a tylne na asfalcie. Ile tak pijedziesz metr czy dwa. Trodno tu mowic o jedzie gdzie kola wykonaja jeden albo dwa obroty.G4 ASZ + oraz sharan AUY +++ by TUNE UP
Komentarz
-
-
wiesz..., doktoranckim to "prawie" to samo co doktorskim. Słuchałem kiedyś doktoranta, który na konferencji udowadniał zależność pomiędzy liczbą drzwi i pojemnością silnika a ceną samochodu. Taka korelacja mu się pojawiła, jak sobie zestawiał różne dane. Zadałem tylko jedno pytanie - dlaczego cena Octavii może różnić się o 100% przy tej samej pojemności silnika i liczbie drzwi?
Zamieszczone przez wesolI mowimy o rzeczach realnych bo niby jak mozna jechac gdzie przednie kola beda na lodzie a tylne na asfalcie. Ile tak pijedziesz metr czy dwa. Trodno tu mowic o jedzie gdzie kola wykonaja jeden albo dwa obroty.
Komentarz
-
-
Większość krytykujących Haldexa nawet nie siedziała w takiej octavii, ja mam już drugie auto z tym napędem, dawno temu /2006/ miałem golfa 4 4motion, tam był haldex 1 generacji dosyć wolny i było czuć kiedy się załącza, w octavii jest to całkiem niezauważalne, jedynie przy bardzo ostrym przejechaniu mocnego zakrętu na wyłączonym esp czuć moment włączenia tyłu bo wtedy zostaje lekko wypychany na wprost przód, zastanawiam się też czy macie rację o tym że ten napęd działa tylko w jedną stronę, to znaczy tylko jak ciągnie a nie jak hamuje, moim zdaniem przy hamowaniu zaraz po wykryciu minimalnego uślizgu załączany jest tył, testowałem to w golfie bo tam na lodzie było czuć wyraźnie moment dołączenia tyłu gdy auto zaczęło się zsuwać podczas zjazdu w dół.
Komentarz
-
-
Właśnie musze sprawdzić jak to jest na wyłączonym ESP. Tak naprawdę to wyłącza tez asr bo można mieli kołami do odcinki. A czysto teoretycznie nie występuje układ 4x4 haldexa bez asr. Sprawdzałem i wcześniej się myliłem ze haldexa musi być z ESP ale min to potrzebuje asr.G4 ASZ + oraz sharan AUY +++ by TUNE UP
Komentarz
-
-
wesol, zgadza się, kolega miał podobna do mojej octavkę 4x4 i miał już tylko ASR gdzie ja już mam ESP.Był ATD 101KM 240NM a teraz jest
ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png
https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html
Komentarz
-
-
Powiem wam tak ze mi bardziej pasuje system napedowy ten starszy czyli nie haldex a syncro. To naped gdzie w zasadzie czuwal by koal krecily sie z ta sama predkocią ( czyli tak jak z hladexem) ale tam naped nie jest dolaczany a poprostu rownowazy roznice miedzy kolami na łukach itp.G4 ASZ + oraz sharan AUY +++ by TUNE UP
Komentarz
-
-
Mam Haldex Gen.4 w Insignii i powoli poznaję samochód z tego typu napędem. Dodatkowo jest tam adaptacyjne zawieszenie, w tym oferujące tryb Sport z możliwością przekazania większego momentu na tylną oś. Niestety, nie udało mi się tego wyjaśnić, co to znaczy "większego". Czy "większego niż zwykle", czy może "większego niż na przednią oś". W rzeczywistości samochód jest pełen czujników, w tym przyspieszeń, które mają za zadanie przygotować w ciągu kilkudziesięciu milisekund odpowiedni rozkład napędu między osiami i kołami, tak by ratować sytuację - nie chodzi tylko o proste ruszanie, ale przede wszystkim o gwałtowne manewry połączone ze zmianą kierunku jazdy. Do tego dochodzi możliwość usztywnienia amortyzatorów w czasie wspomnianych kilkudziesięciu milisekund, o ile wcześniej zawieszenie było w trybie komfortowym, a nagle czujniki wykryją przeciążenia świadczące o gwałtownym manewrze, ze swej racji zapewne obronnym, unikowym.
Wrażenia są takie, że start na mokrym asfalcie to bajka, samochód wyrywa z pełną siłą, nawet kontrola trakcji nie reaguje. Do tego blokada dyfru za pomocą dodatkowego sprzęgła w tylnej osi. Duży banan gdy wspomnę Vectrę z 400 Nm dieslem, która przy byle deszczowej pogodzie nie potrafiła sprawnie odepchnąć się ośką na I. i II. biegu, a bywało, że i na III. ASR reagował.
Wczoraj w końcu (śnieg!) znalazłem kawałek pustego placu, trochę za mały jak na ciężką Insignię i jej jeszcze nierozpoznane przeze mnie zachowanie, ale spokojnie dało się kręcić bączki. Przy dodawaniu gazu miałem wrażenie jakbym jeździł bardziej tylnonapędówką, bo tył z łatwością zarzucał. Robiłem to we wspomnianym trybie Sport, ale i na normalnym zachowywał się podobnie - po dodaniu gazu jakby ożywała tylna oś. Oczywiście wyłączone ASR i ESP (da się, trzeba 5 sek. przytrzymać, do zabawy na placu wystarczy, a przy jeździe powyżej jakiejś tam prędkości i tak system się załączy w razie poślizgu).
M.666 4U
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez beavisoWczoraj w końcu (śnieg!) znalazłem kawałek pustego placu, trochę za mały jak na ciężką Insignię i jej jeszcze nierozpoznane przeze mnie zachowanie, ale spokojnie dało się kręcić bączki. Przy dodawaniu gazu miałem wrażenie jakbym jeździł bardziej tylnonapędówką, bo tył z łatwością zarzucał. Robiłem to we wspomnianym trybie Sport, ale i na normalnym zachowywał się podobnie - po dodaniu gazu jakby ożywała tylna oś. Oczywiście wyłączone ASR i ESP (da się, trzeba 5 sek. przytrzymać, do zabawy na placu wystarczy, a przy jeździe powyżej jakiejś tam prędkości i tak system się załączy w razie poślizgu).
M.
[ Dodano: Pią 22 Sty, 16 11:52 ]
Zamieszczone przez krzynolja ujmę to tak: haldex zimą jest fajny, nie ma porównania do ośki :twisted:
za to jak ostatnio cisnąłem przez pole, to zawisłem na brzuch i cały ten 4x4 się na .uj przydał
Krzynol, a jak się wyratowałeś z opresji?
Bo u mnie we samochodzie to zimą łopata, lewar żaba, ze dwa pasy po 12m i lebiodka to jest zawsze.
Ja sobie pojadę w pole gospodarskim okiem oziminy doglądać, to czasami od tej ogólnej białości tak się w oczach j.. ebie, że nie widać gdzie bardziej nawiane a gdzie nie.
No i najważniejsza rzecz jak już się wyjdzie z auta do odkopywania: nie gasić i ogrzewanie dać na max, bo inaczej wóz nam spodem do terenu może przymarznąć
Żabe mam w razie czego, żeby do góry podnieść i coś pod koła podłożyć (kiedyś miałem fajne alu trapy takie 22cm x 90cm ale mi je gdzieś wessało - znaczy się jakiemuś kaktusowi spodobały)
Lebiodka a'la tirfor to po to, żeby po traktor daleko nie iść.
W sumie, to dwa razy mi się przydało na 5 lat jazdy scoutem. A raz mnie hiluxem wyciągał dobry człowiek.
Nie ma co też za bardzo iść w uterenowienie wozu bo jest taka zasada potwierdzona w życiu, że im bardziej terenowy wóz, tym dalej idzie się po traktor.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kazik4x4Krzynol, a jak się wyratowałeś z opresji?
ruszył mnie 20cm i dalej już pojechałem->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzynolZamieszczone przez kazik4x4Krzynol, a jak się wyratowałeś z opresji?
ruszył mnie 20cm i dalej już pojechałem
Komentarz
-
-
acha i CRV'ką przyjechała żona sąsiada... :diabelski_usmiech->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
wczoraj zjebała mnie wicedyrektor szkoły, bo bokiem przy 180 st. wjeżdżałem na parking szkolny pod schody
a dzisiaj ktoś (chyba ksiądz) na mnie krzyczał, bo kółka w śniegu kręciłem na parkingu przykościelnym
nie kumam... :twisted:->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzynolwczoraj zjebała mnie wicedyrektor szkoły, bo bokiem przy 180 st. wjeżdżałem na parking szkolny pod schody
a dzisiaj ktoś (chyba ksiądz) na mnie krzyczał, bo kółka w śniegu kręciłem na parkingu przykościelnym
nie kumam... :twisted:
Brawo krzynolBył ATD 101KM 240NM a teraz jest
ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png
https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html
Komentarz
-
-
a wczoraj miałem (nie)przyjemność pojeździć bmw 500 coś tam na letnich laczkach :twisted:
normalnie masakra, ja mu w gaz a on bokiem staje, 10 km/h i dopiero mogłem pojechać w miarę prosto->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzynolwczoraj zjebała mnie wicedyrektor szkoły, bo bokiem przy 180 st. wjeżdżałem na parking szkolny pod schody
nie kumam... :twisted:
Haldex goli zimą :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
w kominku buk i dąb
a przy kominku :kwiatek i->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele: