Wymiana sterownika centralnej elektryki - fotorelacja

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    Tutaj uzupełnienie, jak to wygląda w Golfie 6 i O2 FL:

Zostaw komentarz:

• daneczek76
    odpowiedział(a)
    z literkami AM sa z lat 2005 i 2006 i jest to jakiś highline tak przynajminej znalazłem- ja mam rok modelowy 2006 i takie rzeczy jak domykanie szyb z alarmu który jest fabryczny z kluczykiem scyzoryk i zamykanie drzwi zrobiłem przy prędkości 15 km/h działa , muszę posprawdzać i poszperać bo auto jest w wersji z pełnym wyposażeniem tak ze myślę że się coś jeszcze znajdzie.

Zostaw komentarz:

• kropeck
    odpowiedział(a)
    daneczek76, wrzuciłem ten model do googli i widzę, że to sterownik montowany w SHARAN'ie z 2003 roku, więc pewnie ma mało możliwości. Nawet pierwszy link ( http://forum.fordclubpolska.org/arch...p/t-70246.html ) pokazuje jak mało można w tym sterowniku - tam gdzieś w połowie jest całe kodowanie.

Ale nie wiem czy taki "archaiczny" sterownik da się wymienić na coś nowszego - ale CHYBA nie. Ale nie bałbym się zaryzykować takiej zmiany, jeśli tylko ten sterownik wygląda tak samo jak te nowe.

Zostaw komentarz:

• daneczek76
    odpowiedział(a)
    kropeck, wiesz coś na temat tego sterownika 7M3 962 258 AM :?:

Zostaw komentarz:

• kropeck
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez toocool
    kropeck, szukam taniej, szukam, przy okazji trafiłem na Twoje stare ;-)
    Myślisz, że ile taniej da się ustrzelić?
    Tak za 150zł to już jest OK. Gdzieś na allegro inny gość chciał mi upchnać za 170zł.

[ Dodano: Wto 14 Wrz, 10 21:32 ]
    A może tak na sztuki?

Lewy: http://allegro.pl/skoda-octavia-ii-h...228840152.html lub http://allegro.pl/halogen-lewy-skoda...209198251.html

Prawy: http://allegro.pl/halogen-prawy-skod...218684575.html

Zostaw komentarz:

• toocool
    odpowiedział(a)
    kropeck, szukam taniej, szukam, przy okazji trafiłem na Twoje stare ;-)
    Myślisz, że ile taniej da się ustrzelić?

Zostaw komentarz:

• kropeck
    odpowiedział(a)
    Enriquez, Bajt 12 bit 2

[ Dodano: Wto 14 Wrz, 10 21:15 ]
    toocool, Tak, to jest to. Tylko uważam, że da się znaleźć taniej :-)

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    Kropeck, oni w tym najnowszym VCDSie coś popieprzyli, nie mogę znaleźć opcji manualnego uruchamiania CH... :roll:

Zostaw komentarz:

• toocool
    odpowiedział(a)
    No, profeska opis. Poszukam w takim razie takich lamp na allegro.
    Dzięki!

[ Dodano: Wto 14 Wrz, 10 21:02 ]
    OK, chyba znalazłem:

Zostaw komentarz:

• kropeck
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez toocool
    Zamieszczone przez gradek
    Na co jeszcze zwrócić uwagę?
    Na kręgosłup ;-) Cholernie boli bo tej zabawie ;-)

kropeck, działa Ci na nim CH/LH? Mi do tej pory się nie udało odpalić, a wymieniałem na AJ.

[ Dodano: Wto 14 Wrz, 10 10:31 ]
    I jeszcze jedna prośba, nie mogę obczaić, które lampy to są te z homologacją, możesz zerknąć?

Wg mnie wszystkie mają cały odbłyśnik gładki, chyba, że źle to rozumiem.
    W tych nowych sterownikach (30 bitowych) jest dużo zgadywania jak uruchomić CH/LH - nie wiem dlaczego. Udało mi się w dwóch autach, ale tyle kombinacji 4 różnych bitów, że nie pamiętam teraz jaka kombinacja tam pasuje. Oczywiście mówię o autach, gdzie już dokładnie te sterowniki już są od nowości. I tam jeszcze np. Leaving home działał dopiero po otworzeniu auta przyciskając dwa razy pilotem otwieranie (Za pierwszym razem otwierają się drzwi normalnie, za drugim włączało się LH).

A co do lamp, to na zdjęciu w tym linku ( http://allegro.pl/skoda-octavia-ii-h...226279043.html ) widać na lampie na szybce homologację "B" co oznacza PRZECIWMGIELNE. Poza tym wszystkie przez Ciebie podane są zwykłymi przeciwmgielnymi :-)

Tutaj masz przykład matowego spodu: http://allegro.pl/skoda-octavia-ii-2...224221066.html

Widać na dole że część odbłyśnika jest matowa, a górna karbowana. Poza tym jest jeszcze jedna ważna różnica - na zwykłej przeciwmgielnej w miejscu gdzie jest żarówka, jej czubek jest zasłonięty takim "kapturkiem", a w przeciwmgielnych z "K" (kornerami) żarówka jest całkiem odsłonięta. Zaraz się postaram wszystko ładne pokazać na fotkach.

[ Dodano: Wto 14 Wrz, 10 13:05 ]
    No i zgodnie z obietnicą opis różnic między zwykłą lampą przeciwmgielną, a taką z homologacją na doświetlanie. Jak już wspomniałem w pierwszym poście - różnica w oświetleniu 'okolicy' - olbrzymia!

Źródło zdjęć: ALLEGRO. Mógłbym zrobić je sam, ale nie chce mi się teraz biec do auta :-)
    Załączone pliki

Zostaw komentarz:

• toocool
    odpowiedział(a)
    Na kręgosłup ;-) Cholernie boli bo tej zabawie ;-)

kropeck, działa Ci na nim CH/LH? Mi do tej pory się nie udało odpalić, a wymieniałem na AJ.

[ Dodano: Wto 14 Wrz, 10 10:31 ]
    I jeszcze jedna prośba, nie mogę obczaić, które lampy to są te z homologacją, możesz zerknąć?

Wg mnie wszystkie mają cały odbłyśnik gładki, chyba, że źle to rozumiem.

Zostaw komentarz:

• kropeck
    odpowiedział(a)
    Właśnie jestem na etapie zakupu sterownika od gościa z aukcji, której link podałeś.
    Miałem nadzieję, że przed założeniem halogenów przeczytałeś może ich numery.

[ Dodano: Nie 12 Wrz, 10 12:25 ]
    kropeck, 3C8 937 049 E już jest mój. Mam nadzieję, że wszystko sprawnie pójdzie.
    Napewno najpierw dobrze by było zrobić zrzuty kodowania starego sterownika.
    Akurat tutaj zrzutów nie trzeba - sterownik jest cały do zaprogramowania na nowo, ale to czysta przyjemność :-) Mi zeszło mniej niż 10 minut.
    Generalnie przy tym sterowniku nie ma rzeczy, na które trzeba zwracać specjalną uwagę :-)

[ Dodano: Wto 14 Wrz, 10 01:41 ]
    Tak poza tematem VAG pokazuje mi błąd:
    Adressword : 16
    Numer VAG : 1K0953549AQ
    Nazwa ster. : Elektronika_kierownicy
    Opis ster. : J0527 036

Komunikacja : TP2.0, CANT=300 CANE=2FC
    Wersja SW : 070
    Kodowanie : 0002042

Znalezione bledy

Przełącznik okresowej pracy wycieraczek szyby -E22-

Choć wycieraczki wg mnie działają normalnie.
    Opis rozwiązania tego problemu, mimo że dotyczy drugiej wajchy, jest opisany pod adresem:

Zostaw komentarz:

• gradek
    odpowiedział(a)
    Właśnie jestem na etapie zakupu sterownika od gościa z aukcji, której link podałeś.
    Miałem nadzieję, że przed założeniem halogenów przeczytałeś może ich numery.

[ Dodano: Nie 12 Wrz, 10 12:25 ]
    kropeck, 3C8 937 049 E już jest mój. Mam nadzieję, że wszystko sprawnie pójdzie.
    Napewno najpierw dobrze by było zrobić zrzuty kodowania starego sterownika.

Zostaw komentarz:

• kropeck
    odpowiedział(a)
    Nie mogę podać ich numeru katalogowego, bo nie mam ETKA. Ale na allegro jest tego pełno.
    Zwykłe przeciwmgielne mają cały odbłyśnik gładki. Te z funkcją (homologacją) kornerów mają dolną część matową, górna jest karbowana. Oczywiście jak wspomniałem - jeśli sterownik jest odpowiedni, to zadziała to nawet na tych zwykłych przeciwmgielnych, ale te dedykowane pod kornery dają niesamowicie dużo szersze światło.

A sterownik musi być 30 bajtowy - Ty masz 21 bajtowy, więc już od razu Ci mogę stwierdzić, że Ci nie zadziała. Musisz wymienić sterownik.

Zostaw komentarz:

• gradek
    odpowiedział(a)
    kropeck, mam jeszcze pytanie odnośnie halogenów do cornerów.
    Czy wystarczy tylko wymienić zwykłe na te z cornerami i czy możesz podać ich nr katalogowy.

Zostaw komentarz:

• kropeck
    odpowiedział(a)
    czyzyk64, tutaj nie bałem się o elektronikę, więc akumulatora NIE odłączałem. Kluczyk był w kieszeni.

Zostaw komentarz:

• czyzyk64
    odpowiedział(a)
    kropeck czy przy wymianie tego sterownika jest konieczne odłączenie akumulatora ?
    czy wystarczy tylko zachować ostrożność, nie wkładając kluczyka do stacyjki podczas manewrów ze sterownikiem.

Zostaw komentarz:

• kropeck
    odpowiedział(a)

Znany błąd - chodzi o ten przełącznik do sterowania częstotliwością machania wycieraczek :-) błąd niemal niezauważalny :-)

Co do sterownika - faktycznie właśnie o to chodzi, że są nowsze (tak patrząc na roczniki i marki aut w których są wykorzystywane). Natomiast podejrzewam, że różnią się tylko jakimiś wersjami oprogramowania.

Zostaw komentarz:

• gradek
    odpowiedział(a)
    Czyli wg tego co piszesz 3C8 937 049 AB jest wersją znacznie nowszą od 3C0 937 049 AJ?
    Obecnie mam zamontowany sterownik:

Adressword : 09
    Numer VAG : 3C0937049E
    Nazwa ster. : Bordnetz
    Opis ster. : Bordnetz-SG H37

Komunikacja : TP2.0, CANT=300 CANE=339
    Wersja SW : 002
    Kodowanie : E1008E030004140000110D000000000000097F075C
    Wg linku jest to 21 bit-owy

Tak poza tematem VAG pokazuje mi błąd:
    Adressword : 16
    Numer VAG : 1K0953549AQ
    Nazwa ster. : Elektronika_kierownicy
    Opis ster. : J0527 036

Komunikacja : TP2.0, CANT=300 CANE=2FC
    Wersja SW : 070
    Kodowanie : 0002042

Znalezione bledy

Zostaw komentarz:

• kropeck
    odpowiedział(a)
    gradek, ja wymieniłem swój "1K0 937 049 N" na "3C8 937 049 E", czyli sporo generacji do przodu i działa jak złoto. Gdybym miał dostęp do tych niżej, to bez wahania kupiłbym ten z wyższej generacji (czyli np. R, S bądź AB).
    I jeszcze - jak wspomniałem te z podanej przeze mnie listy to wersje HIGHEND, czyli obsłużą wszystko co tylko pasuje do O2 (przed FL). Pełna (prawie) lista sterowników pasujących do O2 jest na stronie http://www.my-gti.com/2269/volkswage...ol-module-cecm

Brakuje tych z tzw. I generacji (jak ja to nazywam), czyli w pierwszymi trzema znakami 1K0. Najpierw było 1K0, potem 3C0, potem 3C8. Ponadto są wersje LOWLINE, MIDLINE & HIGHLINE. I to było tak, ze np. ten mój, czyli "1K0 937 049 N" zamienił się na np. 1K0 937 049 AH, potem w kolejnych wersjach już był wkładany 3C0 937 049 A, potem F, potem P itd.... zawsze oczywiście te kolejne numery z wersji np. MIDLINE.

Ale to najsłabszej wersji da się bez problemu włożyć najnowszy z linii HIGHLINE. :-) Więc nawet jeśli podczas stłuczki z jakiegoś powodu stracisz sterownik, to trzeba kupić CONAJMNIEJ z tej samej linii (może być nawet wcześniejsza wersja). Tu chodzi tylko o to, co te sterowniki obsługują. W LOWLINE nie ma obsługi xenonów, przeciwmgielnych i np. elektrycznych lusterek. itd. Niestety nie mam specyfikacji co która wersja obsługuje - nie czuję potrzeby szukania

Zostaw komentarz:

• gradek
    odpowiedział(a)
    kropeck, czy wszystkie sterowniki z poniższej listy są w pełni zamienne?
    3C0 937 049 AJ (3C0937049AJ) – 30 Byte – Highend
    3C0 937 049 AL (3C0937049AL) – 30 Byte – Highend
    3C8 937 049 E (3C8937049E) – 30 Byte – Highend
    3C8 937 049 F (3C8937049F) – 30 Byte – Highend
    3C8 937 049 R (3C8937049R) – 30 Byte – Highend
    3C8 937 049 S (3C8937049S) – 30 Byte – Highend
    3C8 937 049 AB (3C8937049AB) – 30 Byte – Highend

Zostaw komentarz:

• czyzyk64
    odpowiedział(a)
    ok. nastepnym razem napewno bedzie lepiej, czlowiek uczy sie na błedach. fajnie , jeszcze raz dzieki za relacje i tak fajny opis , bo to dla takiego laika jak ja jest to nieoceniona pomoc.

Zostaw komentarz:

• kropeck
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez czyzyk64
    szukałem pod nazwą " sterownik elektryki" i tam znalazłem tylko twój stary, ( z tym " leniwie " to przesadziłeś, ale niech ci już będzie) ok dzięki za podpowiedz.
    Eno ... stary :-) ale ja jak czegoś szukam, to próbuję wielu nazw, kombinacji itd. A najlepiej konkretny numer w dwóch formatach (xxxxxxxxxxx oraz xxx xxx xxx x)bo ludzie różnie piszą. Zawsze daję na pierwszy miot szukanie również w opisach, bo często dopiero symbol jest w opisie.
    Dlatego napisałem, że leniwie :diabelski_usmiech mam nadzieję, że zmotywuję do wykorzystywania różnych innych możliwości. :szeroki_usmiech

Zostaw komentarz:

• czyzyk64
    odpowiedział(a)
    szukałem pod nazwą " sterownik elektryki" i tam znalazłem tylko twój stary, ( z tym " leniwie " to przesadziłeś, ale niech ci już będzie) ok dzięki za podpowiedz.

Zostaw komentarz:

• kropeck
    odpowiedział(a)
    czyzyk64, bo nie szukałeś, tylko leniwie czekasz, aż ktoś Ci podeśle linka

to tylko przykład - tego jest dużo.

Zostaw komentarz:

Pracuję...