Wymiana sterownika centralnej elektryki - fotorelacja

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wojciesze
    Drive
    • 2010
    • 51

Zamieszczone przez Bartus
    MK4 kombi nie podoba mi się, a Passata znaleźć zadbanego graniczy z cudem, no i te zawieszenie.
    mamy bardzo podobny tok myślenia jeśli chodzi o wybór auta :P
  • kropeck
    RS
    • 2009
    • 2319
    • Octavia II (1Z3)
    • BLF 1.6 FSI 115 KM

Witam,
    W dzisiejszej bajce opowiem jak to dzielny Miś wymieniał sterownik centralnej elektryki w Octavia 2 przed FL. Głównym celem tej wymiany było uzyskanie doświetlania zakrętów. Lampy przeciwmgielne z homologacją na doświetlanie ("K" jak Kornery) wymieniłem wczoraj - trwało to w sumie ok. 2 minut. Wymiana sterownika to troszkę dłuższa sprawa, ale w 40 minut można się wyrobić jak ktoś już będzie miał taką pomoc

Do wymiany potrzeba tylko jednego śrubokręta - Torx15.

Jak zwykle fotki numerowane, żeby było łatwiej tłumaczyć. Po wczorajszej wymianie sterownika komfortu i obejrzeniu sobie dokładnie nowego sterownika elektryki, wiedziałem że żeby wyciągnąć wtyczki, trzeba przesunąć dźwignię blokującą wtyczki. Na foto 1 z lewej jest NOWY sterownik, z prawej stary. Na tym nowym zaznaczyłem strzałkami cały mechanizm, który blokuje wszystkie wtyczki przed przypadkowym wypadnięciem. I tego się spodziewałem. Ale jak widać na prawym sterowniku, zaznaczyłem gwiazdką drugi mechanizm, który blokował drugi rząd wtyczek, a którego nie było na nowym sterowniku. Jego też trzeba przesunąć, jak zaznaczyłem strzałką. Generalnie na tym zdjęciu widać spód sterownika - w aucie te gniazda są pod spodem i wtyczki wyciąga się ciągnąć je w dół, a tam gdzie jest ten drugi mechanizm, wtyczki wyciąga się ciągnąc je w stronę silnika.

Ale żeby się do niego dostać trzeba rozebrać deskę pod kierownicą - żadna filozofia [foto 2]. Śrubek jest pięć, a śrubokręt jeden. A kierownica jest okrągła :-) Jedna śrubka jest pod panelem zakrywającym bezpieczniki. Dwie są ukryte pod ozdobnymi maskownicami po dwóch stronach kierownicy (niebieskie strzałki). Aby się do nich dostać, trzeba najpierw wyciągnąć włącznik świateł, potem 'wyszarpać' te maskownice. Pod nimi są śrubki. Jeszcze tylko dwie pod nogami i można wyciągać - pociągnąć w stronę kierowcy i potem można wyciągnąć. Niestety mi się nie udało wyciągnąć gniazda OBD [foto 3 - zaznaczone żółtą strzałką]. Na tej samej fotce zaznaczyłem prostokątem pacjenta, czyli sam sterownik. Na foto 4 widać go już wypiętego z blokady - a żeby te blokadę odblokować to trzeba nacisnąć od zewnętrznej strony lewej i prawej (jak zaznaczono strzałkami). Lepiej to widać bez sterownika na foto 6: po naciśnięciu tam gdzie czerwone strzałki, znikają te podpórki (żółte strzałki), które trzymają sterownik przy górnej ścianie - wtedy można go wyciągnąć. Generalnie lepiej najpierw wyciągnąć przewody, potem naciskać żeby odblokować i wyciągnąć :-) Foto 5 zrobiłem od spodu, żeby pokazać jaki mniej więcej tam jest bałagan oraz gwiazdkami zaznaczyłem miejsca, gdzie się mniej więcej znajdują te czerwone blokady (mówiłem o nich na foto 1) - trzeba ja przesunąć. Bardzo wyraźnie czuć granicę kiedy uda się otworzyć - czuć 'przeskok'. Ja oglądając nowy sterownik nie wiedziałem o tej drugiej blokadzie i mam farta, że dawno nie byłem na siłce ... :-)

Na foto 6 widać to samo co na foto 4, tylko już z wyjętym sterownikiem. Składanie tego do kupy to już formalność. Generalnie jeśli ktoś wie jak wyciągnąć to gniazdo OBD, żeby wyciągnąć tą odkręconą osłonę, to pomaga jeśli się chce włożyć głębiej głowę, żeby zobaczyć co tam jest. Ale jeśli już wiadomo czego się spodziewać, to ta osłona absolutnie nie przeszkadza.

Co do samych lamp przeciwmgielnych: fizycznie różnią się tym, ze zwykłe mają cały odbłyśnik odblaskowy, gładki. Te z homologacją na kornery mają dolną część zmatowioną, a górna jest taka karbowana. Ale nawet jeśli nie ma się odpowiedniego sterownika do włączenia doświetlania, to warto zainwestować w te lampy - dają tak szeroko rozproszone światło, że głowa mała!! myślałem, że nie będzie żadnej różnicy, a jednak jest i to spora.

Mam nadzieję, że opis jasny - jeśli coś będzie niejasnego, to poprawię. Życzę przyjemnego modowania :-)
    Załączone pliki
    Pozdrawiam,
    Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• Guguś
      L&K
      S_OCP Member
      • 2008
      • 1212

Piękna robota, do poradników obie relacje

Witaj szkoło, żegnajcie kochane pieniążki.

Komentarz

• czyzyk64
        Elegance
        • 2008
        • 866

kropeck czy po wymianie sterownika musisz wszystko kodowa na nowo co dotyczy sterownika elektryki, czy wystarczy tylko dodatkowo np. dokodowac doświetlanie zakrętów?
        Jaki jest koszt takiego sterownika?

Poza tym super relacja.

Komentarz

• kropeck
          RS
          • 2009
          • 2319
          • Octavia II (1Z3)
          • BLF 1.6 FSI 115 KM

czyzyk64, po wymianie niezbędne jest kodowanie (ale to dotyczy tylko tego jednego sterownika), bo nie wiadomo w jakim stanie otrzymujesz ten sterownik. Ale w tym przypadku nie ma z tym najmniejszego problemu. W ciągu 5 minut jesteś w stanie ustawić wszystko dokładnie tak jak chcesz. Ja go kupiłem za 250zł, ale widziałem gdzieś na innej aukcji ten sam sterownik za 200zł.

A jeśli już kupować sterownik, to najlepiej zainwestować w sterowniki z poniższej listy (tzn. jeden z tych):

3C0 937 049 AJ (3C0937049AJ) – 30 Byte – Highend
          3C0 937 049 AL (3C0937049AL) – 30 Byte – Highend
          3C8 937 049 E (3C8937049E) – 30 Byte – Highend
          3C8 937 049 F (3C8937049F) – 30 Byte – Highend
          3C8 937 049 R (3C8937049R) – 30 Byte – Highend
          3C8 937 049 S (3C8937049S) – 30 Byte – Highend
          3C8 937 049 AB (3C8937049AB) – 30 Byte – Highend

To są sterowniki obsługujące lampy przeciwmgielne, xenony, podgrzewane siedzenia (jeśli ktoś ma) i wszystkie inne możliwe bajery do zamontowania w aucie :-)
          Pozdrawiam,
          Michał

Komentarz

• czyzyk64
            Elegance
            • 2008
            • 866

kropeck, ok. a masz gdzieś namiar na ta aukcje, bo przeglądam i nie mogę tego znależc
            dzieki za info.

Komentarz

• kropeck
              RS
              • 2009
              • 2319
              • Octavia II (1Z3)
              • BLF 1.6 FSI 115 KM

czyzyk64, bo nie szukałeś, tylko leniwie czekasz, aż ktoś Ci podeśle linka

to tylko przykład - tego jest dużo.
              Pozdrawiam,
              Michał

Komentarz

• czyzyk64
                Elegance
                • 2008
                • 866

szukałem pod nazwą " sterownik elektryki" i tam znalazłem tylko twój stary, ( z tym " leniwie " to przesadziłeś, ale niech ci już będzie) ok dzięki za podpowiedz.

Komentarz

• kropeck
                  RS
                  • 2009
                  • 2319
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez czyzyk64
                  szukałem pod nazwą " sterownik elektryki" i tam znalazłem tylko twój stary, ( z tym " leniwie " to przesadziłeś, ale niech ci już będzie) ok dzięki za podpowiedz.
                  Eno ... stary :-) ale ja jak czegoś szukam, to próbuję wielu nazw, kombinacji itd. A najlepiej konkretny numer w dwóch formatach (xxxxxxxxxxx oraz xxx xxx xxx x)bo ludzie różnie piszą. Zawsze daję na pierwszy miot szukanie również w opisach, bo często dopiero symbol jest w opisie.
                  Dlatego napisałem, że leniwie :diabelski_usmiech mam nadzieję, że zmotywuję do wykorzystywania różnych innych możliwości. :szeroki_usmiech
                  Pozdrawiam,
                  Michał

Komentarz

• czyzyk64
                    Elegance
                    • 2008
                    • 866

ok. nastepnym razem napewno bedzie lepiej, czlowiek uczy sie na błedach. fajnie , jeszcze raz dzieki za relacje i tak fajny opis , bo to dla takiego laika jak ja jest to nieoceniona pomoc.

Komentarz

• gradek
                      RS
                      • 2010
                      • 12879
                      • Superb III (3V3)

kropeck, czy wszystkie sterowniki z poniższej listy są w pełni zamienne?
                      3C0 937 049 AJ (3C0937049AJ) – 30 Byte – Highend
                      3C0 937 049 AL (3C0937049AL) – 30 Byte – Highend
                      3C8 937 049 E (3C8937049E) – 30 Byte – Highend
                      3C8 937 049 F (3C8937049F) – 30 Byte – Highend
                      3C8 937 049 R (3C8937049R) – 30 Byte – Highend
                      3C8 937 049 S (3C8937049S) – 30 Byte – Highend
                      3C8 937 049 AB (3C8937049AB) – 30 Byte – Highend

Jest SUPERB III 2.0 TDi CRLB STYLE 181,2 KM 413,9 Nm
                      Były Szara Elegantka 2,0 CFHF 2.0 TDi BMM ELEGANCE
                      Spoty Śląskie (Katowice i okolice)

Komentarz

• kropeck
                        RS
                        • 2009
                        • 2319
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BLF 1.6 FSI 115 KM

gradek, ja wymieniłem swój "1K0 937 049 N" na "3C8 937 049 E", czyli sporo generacji do przodu i działa jak złoto. Gdybym miał dostęp do tych niżej, to bez wahania kupiłbym ten z wyższej generacji (czyli np. R, S bądź AB).
                        I jeszcze - jak wspomniałem te z podanej przeze mnie listy to wersje HIGHEND, czyli obsłużą wszystko co tylko pasuje do O2 (przed FL). Pełna (prawie) lista sterowników pasujących do O2 jest na stronie http://www.my-gti.com/2269/volkswage...ol-module-cecm

Brakuje tych z tzw. I generacji (jak ja to nazywam), czyli w pierwszymi trzema znakami 1K0. Najpierw było 1K0, potem 3C0, potem 3C8. Ponadto są wersje LOWLINE, MIDLINE & HIGHLINE. I to było tak, ze np. ten mój, czyli "1K0 937 049 N" zamienił się na np. 1K0 937 049 AH, potem w kolejnych wersjach już był wkładany 3C0 937 049 A, potem F, potem P itd.... zawsze oczywiście te kolejne numery z wersji np. MIDLINE.

Ale to najsłabszej wersji da się bez problemu włożyć najnowszy z linii HIGHLINE. :-) Więc nawet jeśli podczas stłuczki z jakiegoś powodu stracisz sterownik, to trzeba kupić CONAJMNIEJ z tej samej linii (może być nawet wcześniejsza wersja). Tu chodzi tylko o to, co te sterowniki obsługują. W LOWLINE nie ma obsługi xenonów, przeciwmgielnych i np. elektrycznych lusterek. itd. Niestety nie mam specyfikacji co która wersja obsługuje - nie czuję potrzeby szukania
                        Pozdrawiam,
                        Michał

Komentarz

• gradek
                          RS
                          • 2010
                          • 12879
                          • Superb III (3V3)

Czyli wg tego co piszesz 3C8 937 049 AB jest wersją znacznie nowszą od 3C0 937 049 AJ?
                          Obecnie mam zamontowany sterownik:

Adressword : 09
                          Numer VAG : 3C0937049E
                          Nazwa ster. : Bordnetz
                          Opis ster. : Bordnetz-SG H37

Komunikacja : TP2.0, CANT=300 CANE=339
                          Wersja SW : 002
                          Kodowanie : E1008E030004140000110D000000000000097F075C
                          Wg linku jest to 21 bit-owy

Tak poza tematem VAG pokazuje mi błąd:
                          Adressword : 16
                          Numer VAG : 1K0953549AQ
                          Nazwa ster. : Elektronika_kierownicy
                          Opis ster. : J0527 036

Komunikacja : TP2.0, CANT=300 CANE=2FC
                          Wersja SW : 070
                          Kodowanie : 0002042

Znalezione bledy

Przełącznik okresowej pracy wycieraczek szyby -E22-

Choć wycieraczki wg mnie działają normalnie.

Komentarz

• kropeck
                            RS
                            • 2009
                            • 2319
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez gradek

Znany błąd - chodzi o ten przełącznik do sterowania częstotliwością machania wycieraczek :-) błąd niemal niezauważalny :-)

Co do sterownika - faktycznie właśnie o to chodzi, że są nowsze (tak patrząc na roczniki i marki aut w których są wykorzystywane). Natomiast podejrzewam, że różnią się tylko jakimiś wersjami oprogramowania.
                            Pozdrawiam,
                            Michał

Komentarz

• czyzyk64
                              Elegance
                              • 2008
                              • 866

kropeck czy przy wymianie tego sterownika jest konieczne odłączenie akumulatora ?
                              czy wystarczy tylko zachować ostrożność, nie wkładając kluczyka do stacyjki podczas manewrów ze sterownikiem.

Komentarz

• kropeck
                                RS
                                • 2009
                                • 2319
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BLF 1.6 FSI 115 KM

czyzyk64, tutaj nie bałem się o elektronikę, więc akumulatora NIE odłączałem. Kluczyk był w kieszeni.
                                Pozdrawiam,
                                Michał

Komentarz

• gradek
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 12879
                                  • Superb III (3V3)

kropeck, mam jeszcze pytanie odnośnie halogenów do cornerów.
                                  Czy wystarczy tylko wymienić zwykłe na te z cornerami i czy możesz podać ich nr katalogowy.

Komentarz

• kropeck
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 2319
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BLF 1.6 FSI 115 KM

Nie mogę podać ich numeru katalogowego, bo nie mam ETKA. Ale na allegro jest tego pełno.
                                    Zwykłe przeciwmgielne mają cały odbłyśnik gładki. Te z funkcją (homologacją) kornerów mają dolną część matową, górna jest karbowana. Oczywiście jak wspomniałem - jeśli sterownik jest odpowiedni, to zadziała to nawet na tych zwykłych przeciwmgielnych, ale te dedykowane pod kornery dają niesamowicie dużo szersze światło.

A sterownik musi być 30 bajtowy - Ty masz 21 bajtowy, więc już od razu Ci mogę stwierdzić, że Ci nie zadziała. Musisz wymienić sterownik.
                                    Pozdrawiam,
                                    Michał

Komentarz

• gradek
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 12879
                                      • Superb III (3V3)

Właśnie jestem na etapie zakupu sterownika od gościa z aukcji, której link podałeś.
                                      Miałem nadzieję, że przed założeniem halogenów przeczytałeś może ich numery.

[ Dodano: Nie 12 Wrz, 10 12:25 ]
                                      kropeck, 3C8 937 049 E już jest mój. Mam nadzieję, że wszystko sprawnie pójdzie.
                                      Napewno najpierw dobrze by było zrobić zrzuty kodowania starego sterownika.
                                      Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Komentarz

• kropeck
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 2319
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BLF 1.6 FSI 115 KM

Właśnie jestem na etapie zakupu sterownika od gościa z aukcji, której link podałeś.
                                        Miałem nadzieję, że przed założeniem halogenów przeczytałeś może ich numery.

[ Dodano: Nie 12 Wrz, 10 12:25 ]
                                        kropeck, 3C8 937 049 E już jest mój. Mam nadzieję, że wszystko sprawnie pójdzie.
                                        Napewno najpierw dobrze by było zrobić zrzuty kodowania starego sterownika.
                                        Akurat tutaj zrzutów nie trzeba - sterownik jest cały do zaprogramowania na nowo, ale to czysta przyjemność :-) Mi zeszło mniej niż 10 minut.
                                        Generalnie przy tym sterowniku nie ma rzeczy, na które trzeba zwracać specjalną uwagę :-)

[ Dodano: Wto 14 Wrz, 10 01:41 ]
                                        Tak poza tematem VAG pokazuje mi błąd:
                                        Adressword : 16
                                        Numer VAG : 1K0953549AQ
                                        Nazwa ster. : Elektronika_kierownicy
                                        Opis ster. : J0527 036

Komunikacja : TP2.0, CANT=300 CANE=2FC
                                        Wersja SW : 070
                                        Kodowanie : 0002042

Znalezione bledy

Opis rozwiązania tego problemu, mimo że dotyczy drugiej wajchy, jest opisany pod adresem:
                                        Pozdrawiam,
                                        Michał

Komentarz

• toocool
                                          Rider
                                          • 2008
                                          • 303
                                          • Octavia IV combi (NX5)

Na kręgosłup ;-) Cholernie boli bo tej zabawie ;-)

kropeck, działa Ci na nim CH/LH? Mi do tej pory się nie udało odpalić, a wymieniałem na AJ.

[ Dodano: Wto 14 Wrz, 10 10:31 ]
                                          I jeszcze jedna prośba, nie mogę obczaić, które lampy to są te z homologacją, możesz zerknąć?

Wg mnie wszystkie mają cały odbłyśnik gładki, chyba, że źle to rozumiem.
                                          Jestem wdzięczny - wdzięczność i podziękowania w sieci - za co być wdzięcznym

Komentarz

• kropeck
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 2319
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez toocool
                                            Na kręgosłup ;-) Cholernie boli bo tej zabawie ;-)

kropeck, działa Ci na nim CH/LH? Mi do tej pory się nie udało odpalić, a wymieniałem na AJ.

[ Dodano: Wto 14 Wrz, 10 10:31 ]
                                            I jeszcze jedna prośba, nie mogę obczaić, które lampy to są te z homologacją, możesz zerknąć?

Wg mnie wszystkie mają cały odbłyśnik gładki, chyba, że źle to rozumiem.
                                            W tych nowych sterownikach (30 bitowych) jest dużo zgadywania jak uruchomić CH/LH - nie wiem dlaczego. Udało mi się w dwóch autach, ale tyle kombinacji 4 różnych bitów, że nie pamiętam teraz jaka kombinacja tam pasuje. Oczywiście mówię o autach, gdzie już dokładnie te sterowniki już są od nowości. I tam jeszcze np. Leaving home działał dopiero po otworzeniu auta przyciskając dwa razy pilotem otwieranie (Za pierwszym razem otwierają się drzwi normalnie, za drugim włączało się LH).

A co do lamp, to na zdjęciu w tym linku ( http://allegro.pl/skoda-octavia-ii-h...226279043.html ) widać na lampie na szybce homologację "B" co oznacza PRZECIWMGIELNE. Poza tym wszystkie przez Ciebie podane są zwykłymi przeciwmgielnymi :-)

Tutaj masz przykład matowego spodu: http://allegro.pl/skoda-octavia-ii-2...224221066.html

Widać na dole że część odbłyśnika jest matowa, a górna karbowana. Poza tym jest jeszcze jedna ważna różnica - na zwykłej przeciwmgielnej w miejscu gdzie jest żarówka, jej czubek jest zasłonięty takim "kapturkiem", a w przeciwmgielnych z "K" (kornerami) żarówka jest całkiem odsłonięta. Zaraz się postaram wszystko ładne pokazać na fotkach.

[ Dodano: Wto 14 Wrz, 10 13:05 ]
                                            No i zgodnie z obietnicą opis różnic między zwykłą lampą przeciwmgielną, a taką z homologacją na doświetlanie. Jak już wspomniałem w pierwszym poście - różnica w oświetleniu 'okolicy' - olbrzymia!

Źródło zdjęć: ALLEGRO. Mógłbym zrobić je sam, ale nie chce mi się teraz biec do auta :-)
                                            Załączone pliki
                                            Pozdrawiam,
                                            Michał

Komentarz

• toocool
                                              Rider
                                              • 2008
                                              • 303
                                              • Octavia IV combi (NX5)

No, profeska opis. Poszukam w takim razie takich lamp na allegro.
                                              Dzięki!

[ Dodano: Wto 14 Wrz, 10 21:02 ]
                                              OK, chyba znalazłem:
                                              Jestem wdzięczny - wdzięczność i podziękowania w sieci - za co być wdzięcznym

Komentarz

• Enriquez
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 7685
                                                • Superb III (3V3)

Kropeck, oni w tym najnowszym VCDSie coś popieprzyli, nie mogę znaleźć opcji manualnego uruchamiania CH... :roll:
                                                Pozdrawiam
                                                Marcin

Komentarz

• kropeck
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 2319
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BLF 1.6 FSI 115 KM

Enriquez, Bajt 12 bit 2

[ Dodano: Wto 14 Wrz, 10 21:15 ]
                                                  toocool, Tak, to jest to. Tylko uważam, że da się znaleźć taniej :-)
                                                  Pozdrawiam,
                                                  Michał

Komentarz

Pracuję...