Ponawiam pytanie zadane wcześniej - czy wtryskiwacze grzeją cały czas podczas pracy silnika, czy może na przykład przy włączonym podgrzewaniu lusterek (mam na myśli oryginalne podłączenie).
A co do sensowności podgrzewaczy i stosowanych płynów do spryskiwaczy - przy dużych mrozach nie raz miałem do czynienia z sytuacją, że płyn do -20 st C zamarzał na dyszy spryskiwacza i zatykał ją skutecznie - ma to miejsce w szczególności podczas jazdy z większymi prędkościami na obwodnicach/ autostradach - czyli tam, gdzie zimą na prawdę trzeba spryskać szybę od soli i innych...
pozdarwiam
[O2] TUTORIAL - Montaż podgrzewanych spryskiwaczy szyby
Zwiń
X
-
Ja tam sobie też zainstalowałem podgrzewane spryskitak dla satysfakcji
Zostaw komentarz:
-
-
Panowie to mój ostatni wpis w tym temacie i absolutnie nie chodzi mi o wyśmiewanie kogoś lub jego pracy poza tym ta polemika również nie ma sensu, każdy ma prawo do podejmowania wolnych wyborów. Ja chciałem przedstawić troszkę inne spojrzenie na sprawę. Nie rozumiem też gadki dot. zaśmiecania tematu i "jak chcesz to załóż sobie swój" Co to rozmowa dzieci z przedszkola? (masz swoje zabawki to się nimi baw bo ja Ci nie pozwoliłem brać moich).
gieu tym tekstemGdy kilka tygodni później, jeszcze starym autem (Octavię odbierałem w lutym), w którym był zimowy płyn z BP ruszałem w kilkusetkilometrową trasę i przez pierwsze 50 km jechałem z zamarzniętymi spryskami to żałowałem strasznie, że nie dobrałem tego do Octavii,a ja miałem ładę 2103 kiedyś
Pozdrawiam wszystkich i życzę podejmowania rozsądnych decyzji bo myślenie jest przyszłością.
Zostaw komentarz:
-
-
lampion, nie sądzę żeby ktokolwiek się tutaj napinał :szeroki_usmiech
To nie to forum.
Jeszcze jeden argument:
Jest spora grupa ludzi, którzy nie koniecznie z rozsądnych powodów zakładają sobie to lub tamto. Czasem nawet pieniądz się nie liczy. Ważne, że jest się zadowolonym, bądź nawet dumnym :wink: z własnej roboty, która działa i pomaga w codziennym życiu.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez lampionkrzynol co się tak napinasz? Jak wcześniej pisałem staram się znaleźć rozsądne powody dla których mógłbym takiego moda zrobić u siebie, ale póki co takowych nie znajduję. Każdy ma przecież prawo wyboru i wyrażenie swojej opinii. Popraw mnie jeśli się mylę.
P.S. Ten mod jest dla mnie jak zakładanie do malucha elektrycznie składanych lusterek. Co z tego, że MALUCH przynajmniej mogę sobie lusterka z kabiny złożyć :lol:
Pozdrawiam Cię serdecznie.
Ty oczywiście masz prawo wyrażać swoją opinię, ale uszanuj pracę krzynola i nie zaśmiecaj jego wątku.
Jeżeli to Ci nie wystarcza, to zrób to od czego każdy 'szukający' powinien zacząć. Użyj szukajki i na tym forum w innych tematach znajdziesz jeszcze trochę innych historii, które niejedną osobę skłoniły do kupna auta z podgrzewanymi dyszami.
Zostaw komentarz:
-
-
krzynol co się tak napinasz? Jak wcześniej pisałem staram się znaleźć rozsądne powody dla których mógłbym takiego moda zrobić u siebie, ale póki co takowych nie znajduję. Każdy ma przecież prawo wyboru i wyrażenie swojej opinii. Popraw mnie jeśli się mylę.
P.S. Ten mod jest dla mnie jak zakładanie do malucha elektrycznie składanych lusterek. Co z tego, że MALUCH przynajmniej mogę sobie lusterka z kabiny złożyć :lol:
Pozdrawiam Cię serdecznie.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez lampionmiałem kiedyś Fiata Uno
nie rozumiem o czym ty tu piszesz, wątek poświęcony jest montażowi sprysków
a ty swoje żale wylewasz - załóż gdzieś wątek o bezzasadności sprysków grzanych i sobie pisz
jutro zapodam prawidłowe(ori) podłączenie sprysków do skrzynki bezpieczników
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez krzynollampion, nie wiemy gdzie mieszkasz, bo nie raczyłeś się pochwalić
może w ciepłym kraju, gdzie śnieg nie pada?
ja uważam, że jak napada śniegu na szybę z deszczem jeszcze, to odgarnięcie
tego szczotką i stosowanie płynu zimowego, nie daje satysfakcjonującego wyniku
końcóweczka dyszy i tak będze przypchana, a tak się samo wszystko rozpuszcza i działa
Co do moda to miałem kiedyś Fiata Uno, który dyszę spryskiwaczy ma na przedniej masce. Lałem najtańszy płyn do spryskiwaczy i nigdy nie zdarzyło mi się żeby końcówka się zapchała bądź zamarzła, a dodam że jeździłem w temp. -15. Oczywiście na szybie ten płyn się mazał i po chwili zamarzał ale nigdy w dyszy.
Zastanawiam się nad tym modem ponieważ zakładając, że każdy użytkownik leje najtańszy płyn i zakładając, że zamarza dysza to gdyby te koszty związane z zakupem oraz montażem podgrzewanych dysz przeznaczyć na zakup lepszego płynu czyli powiedzmy ok 4 PLN na bańce 5 litrowej to ile takich baniek trzeba kupić żeby to się zwróciło? Nie wspomnę, że tani płyn może uszkodzić pompkę spryskiwaczy.
P.S. Ku woli wyjaśnienia to nie handluję płynami do spryskiwaczy
Zostaw komentarz:
-
-
lampion, nie wiemy gdzie mieszkasz, bo nie raczyłeś się pochwalić
może w ciepłym kraju, gdzie śnieg nie pada?
ja uważam, że jak napada śniegu na szybę z deszczem jeszcze, to odgarnięcie
tego szczotką i stosowanie płynu zimowego, nie daje satysfakcjonującego wyniku
końcóweczka dyszy i tak będze przypchana, a tak się samo wszystko rozpuszcza i działa
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez gieuJednym się przydaje, innym nie.
W ten sposób to można powiedzieć, że połowa rzeczy, które masz w samochodzie jest zbędna.
A właśnie chciałbym się dowiedzieć, jak a jest różnica po założeniu ogrzewanych?
Zostaw komentarz:
-
-
lampion, Czasem te zimowe płyny są tak gównianej jakości, że grzanie zdecydowanie pomaga
Po za tym, jeśli nie chcesz, to nie montujesz 8)
Ja żałuję, że do mojego furaka nie pasują...bo też bym wstawił
Zostaw komentarz:
-
-
gieu dzięki za wyczerpującą odpowiedźchyba wezmę i wywalę podświetlenie kabiny bo rzadko z niego korzystam
Chodzi mi pakowanie pieniędzy w rzeczy które są mało potrzebne, a w serwisie czy w czasie produkcji nie zostały założone. Równie dobrze mógł byś sobie założyć świecące wentyle.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez lampionPanowie rozumiem "fan" związany z zakładaniem nowych modów w naszych szkodnikach, ale czy ten nie jest trochę zbędny? Czy nie wystarczy nalać zimowego płynu do spryskiwaczy żeby końcówki nie zamarzały? Pytam z ciekawości czy warto tracić czas i pieniądze na coś takiego?
W ten sposób to można powiedzieć, że połowa rzeczy, które masz w samochodzie jest zbędna.
Zostaw komentarz:
-
-
Panowie rozumiem "fan" związany z zakładaniem nowych modów w naszych szkodnikach, ale czy ten nie jest trochę zbędny? Czy nie wystarczy nalać zimowego płynu do spryskiwaczy żeby końcówki nie zamarzały? Pytam z ciekawości czy warto tracić czas i pieniądze na coś takiego?
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez jamesbondzioten "pająk" pod bespiecznik jakoś do mnie nie przemawia
będzie poprowadzone do skrzynki bezpieczników pod osobny bezpiecznik
sprzedam info - same piny bezpieczników 1,5mm2 - N 907 326 03 (1zł/szt)
przepust obok wiązki drutem przeciągasz - jest tam miejsce w gumie
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez gieuOK. Spryski zamówione: http://auto-truck3.pl/product.php?id_product=3984
Cena kusząca, mam nadzieję że dotrą Wtyczki i piny mam, więc powinno pójść sprawnie
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez krzynolno to kto nie ma to brać, bo to niezła okazja
wszystko mam już gotowe do założenia tylko mały ....problemik.
po założeniu dodatkowego doogrzewania elektrycznego brak wolnych przepustów silnik-kabina.
może doradzicie gdzie pod maską jest dobre +12 po stacyjce żeby to podpiąć?
patrze na fotosa powyżej ale ten "pająk" pod bespiecznik jakoś do mnie nie przemawia
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez krzynolale to używki? w używkach jest problem ze strumieniem rozprysku na szybę
nowe w ASO 80zł/szt.
Zostaw komentarz:
-
-
ale to używki? w używkach jest problem ze strumieniem rozprysku na szybę
nowe w ASO 80zł/szt.
Zostaw komentarz:
-
-
OK. Spryski zamówione: http://auto-truck3.pl/product.php?id_product=3984
Cena kusząca, mam nadzieję że dotrą ;-) Wtyczki i piny mam, więc powinno pójść sprawnie
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez gieujest gdzieś taka opcja: "podgrzewane dysze spryskiwaczy z prawego kierunkowskazu
bo ze spryskiwaczami byłoby bez sensu
Zamieszczone przez gieuPrzy oryginalnym połączeniu też tak jest
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez krzynolmoże być 37 - bo to jest 12 po zapłonie
Przy oryginalnym połączeniu też tak jest? Tak, wiem, wiem - sprawdzę w instrukcji obsługi ;-)
W kodowaniu sterownika centralnej elektryki (1K0 937 087) jest gdzieś taka opcja: "podgrzewane dysze spryskiwaczy z prawego kierunkowskazu" (czy coś takiego) - czy to ma zastosowanie też do Octavii?
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: