[O2] TUTORIAL - Montaż podgrzewanych spryskiwaczy szyby

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• noogi
    odpowiedział(a)
    Ponawiam pytanie zadane wcześniej - czy wtryskiwacze grzeją cały czas podczas pracy silnika, czy może na przykład przy włączonym podgrzewaniu lusterek (mam na myśli oryginalne podłączenie).
    A co do sensowności podgrzewaczy i stosowanych płynów do spryskiwaczy - przy dużych mrozach nie raz miałem do czynienia z sytuacją, że płyn do -20 st C zamarzał na dyszy spryskiwacza i zatykał ją skutecznie - ma to miejsce w szczególności podczas jazdy z większymi prędkościami na obwodnicach/ autostradach - czyli tam, gdzie zimą na prawdę trzeba spryskać szybę od soli i innych...

pozdarwiam

Zostaw komentarz:

• czyzyk64
    odpowiedział(a)
    krzynol Jak tam Krzysiek , dasz rade ten ori schemacik ?

Zostaw komentarz:

• kmink
    odpowiedział(a)
    Ja tam sobie też zainstalowałem podgrzewane spryski tak dla satysfakcji

Zostaw komentarz:

• lampion
    odpowiedział(a)
    Panowie to mój ostatni wpis w tym temacie i absolutnie nie chodzi mi o wyśmiewanie kogoś lub jego pracy poza tym ta polemika również nie ma sensu, każdy ma prawo do podejmowania wolnych wyborów. Ja chciałem przedstawić troszkę inne spojrzenie na sprawę. Nie rozumiem też gadki dot. zaśmiecania tematu i "jak chcesz to załóż sobie swój" Co to rozmowa dzieci z przedszkola? (masz swoje zabawki to się nimi baw bo ja Ci nie pozwoliłem brać moich).

gieu tym tekstem
    Gdy kilka tygodni później, jeszcze starym autem (Octavię odbierałem w lutym), w którym był zimowy płyn z BP ruszałem w kilkusetkilometrową trasę i przez pierwsze 50 km jechałem z zamarzniętymi spryskami to żałowałem strasznie, że nie dobrałem tego do Octavii,
    zrobiłeś dokładnie to co ja czyli porównałeś dwa różne samochody za co krzynol mnie wyśmiał i stwierdził
    a ja miałem ładę 2103 kiedyś
    także żaden argument.

Pozdrawiam wszystkich i życzę podejmowania rozsądnych decyzji bo myślenie jest przyszłością.

Zostaw komentarz:

• gradek
    odpowiedział(a)
    Gdyby ktoś szukał dyszy do O1 to podaję link. Nie wiem, czy gość posiada więcej sztuk.

Zostaw komentarz:

• 4tech
    odpowiedział(a)
    lampion, nie sądzę żeby ktokolwiek się tutaj napinał :szeroki_usmiech
    To nie to forum.

Jeszcze jeden argument:
    Jest spora grupa ludzi, którzy nie koniecznie z rozsądnych powodów zakładają sobie to lub tamto. Czasem nawet pieniądz się nie liczy. Ważne, że jest się zadowolonym, bądź nawet dumnym :wink: z własnej roboty, która działa i pomaga w codziennym życiu.

Zostaw komentarz:

• gieu
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez lampion
    krzynol co się tak napinasz? Jak wcześniej pisałem staram się znaleźć rozsądne powody dla których mógłbym takiego moda zrobić u siebie, ale póki co takowych nie znajduję. Każdy ma przecież prawo wyboru i wyrażenie swojej opinii. Popraw mnie jeśli się mylę.

P.S. Ten mod jest dla mnie jak zakładanie do malucha elektrycznie składanych lusterek. Co z tego, że MALUCH przynajmniej mogę sobie lusterka z kabiny złożyć :lol:
    Pozdrawiam Cię serdecznie.
    Lampion jeden rozsądny powód już Ci krzynol podał, ja Ci dam drugi. Jak dokładnie dwa lata temu kupowałem O2FL to zastanawiałem się, czy nie dobrać podgrzewanych spryków, co wtedy kosztowało ~200 zł. Uznałem, że nie ma sensu bo auto i tak właściwie jeździ z garażu do garażu. Gdy kilka tygodni później, jeszcze starym autem (Octavię odbierałem w lutym), w którym był zimowy płyn z BP ruszałem w kilkusetkilometrową trasę i przez pierwsze 50 km jechałem z zamarzniętymi spryskami to żałowałem strasznie, że nie dobrałem tego do Octavii, a ten wątek: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=28885 był jednym z pierwszych moich założonych na tym forum. Teraz, jak zobaczyłem, że będzie mnie to kosztowało kilkadziesiąt zł i max. godzinę pracy, to się nie zastanawiałem. I szacun dla takich osób jak krzynol, którym się chce coś podłubać, udokumentować to i jeszcze wrzucić na OCP. Bez nich to forum nie miałoby wartości.
    Ty oczywiście masz prawo wyrażać swoją opinię, ale uszanuj pracę krzynola i nie zaśmiecaj jego wątku.
    Jeżeli to Ci nie wystarcza, to zrób to od czego każdy 'szukający' powinien zacząć. Użyj szukajki i na tym forum w innych tematach znajdziesz jeszcze trochę innych historii, które niejedną osobę skłoniły do kupna auta z podgrzewanymi dyszami.

Zostaw komentarz:

• lampion
    odpowiedział(a)
    krzynol co się tak napinasz? Jak wcześniej pisałem staram się znaleźć rozsądne powody dla których mógłbym takiego moda zrobić u siebie, ale póki co takowych nie znajduję. Każdy ma przecież prawo wyboru i wyrażenie swojej opinii. Popraw mnie jeśli się mylę.

P.S. Ten mod jest dla mnie jak zakładanie do malucha elektrycznie składanych lusterek. Co z tego, że MALUCH przynajmniej mogę sobie lusterka z kabiny złożyć :lol:
    Pozdrawiam Cię serdecznie.

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    miałem kiedyś Fiata Uno
    a ja miałem ładę 2103 kiedyś

nie rozumiem o czym ty tu piszesz, wątek poświęcony jest montażowi sprysków
    a ty swoje żale wylewasz - załóż gdzieś wątek o bezzasadności sprysków grzanych i sobie pisz

jutro zapodam prawidłowe(ori) podłączenie sprysków do skrzynki bezpieczników

Zostaw komentarz:

• lampion
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez krzynol
    lampion, nie wiemy gdzie mieszkasz, bo nie raczyłeś się pochwalić
    może w ciepłym kraju, gdzie śnieg nie pada?
    ja uważam, że jak napada śniegu na szybę z deszczem jeszcze, to odgarnięcie
    tego szczotką i stosowanie płynu zimowego, nie daje satysfakcjonującego wyniku
    końcóweczka dyszy i tak będze przypchana, a tak się samo wszystko rozpuszcza i działa
    krzynol specjalnie dla Ciebie napiszę to jeszcze raz. Obecnie przebywam w MAROKO (także nie pomyliłeś się dużo) ale swojego miejsca na świecie jeszcze nie znalazłem dlatego nie podaję. To tyle jeżeli chodzi o "chwalenie się miejscem zamieszkania".
    Co do moda to miałem kiedyś Fiata Uno, który dyszę spryskiwaczy ma na przedniej masce. Lałem najtańszy płyn do spryskiwaczy i nigdy nie zdarzyło mi się żeby końcówka się zapchała bądź zamarzła, a dodam że jeździłem w temp. -15. Oczywiście na szybie ten płyn się mazał i po chwili zamarzał ale nigdy w dyszy.
    Zastanawiam się nad tym modem ponieważ zakładając, że każdy użytkownik leje najtańszy płyn i zakładając, że zamarza dysza to gdyby te koszty związane z zakupem oraz montażem podgrzewanych dysz przeznaczyć na zakup lepszego płynu czyli powiedzmy ok 4 PLN na bańce 5 litrowej to ile takich baniek trzeba kupić żeby to się zwróciło? Nie wspomnę, że tani płyn może uszkodzić pompkę spryskiwaczy.

P.S. Ku woli wyjaśnienia to nie handluję płynami do spryskiwaczy

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    lampion, nie wiemy gdzie mieszkasz, bo nie raczyłeś się pochwalić
    może w ciepłym kraju, gdzie śnieg nie pada?
    ja uważam, że jak napada śniegu na szybę z deszczem jeszcze, to odgarnięcie
    tego szczotką i stosowanie płynu zimowego, nie daje satysfakcjonującego wyniku
    końcóweczka dyszy i tak będze przypchana, a tak się samo wszystko rozpuszcza i działa

Zostaw komentarz:

• greg44
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez gieu
    Jednym się przydaje, innym nie.
    W ten sposób to można powiedzieć, że połowa rzeczy, które masz w samochodzie jest zbędna.
    No właśnie, połowa urządzeń w samochodzie jest zbędna. Czujniki deszczu, tylna wycieraczka, ogrzewanie tylnej szyby, elektryczne szyby. To się lubi też popsuć, nie działać, ale się przydaje w codziennym użytkowaniu, funkcjonowaniu i o to w tym wszystkim chodzi. Trzeba tylko sobie odpowiedzieć na pytanie, czy pieniądze i czas na zrobienie, który przeznaczymy na moda nam się zwróci, czy będziemy z modyfikacji zadowoleni. Niektórzy modyfikują swoje samochody, aby zdobyć wiedzę o nich, czegoś się nauczyć, dowiedzieć.

A właśnie chciałbym się dowiedzieć, jak a jest różnica po założeniu ogrzewanych?

Zostaw komentarz:

• 4tech
    odpowiedział(a)
    lampion, Czasem te zimowe płyny są tak gównianej jakości, że grzanie zdecydowanie pomaga

Po za tym, jeśli nie chcesz, to nie montujesz 8)

Ja żałuję, że do mojego furaka nie pasują... bo też bym wstawił

Zostaw komentarz:

• lampion
    odpowiedział(a)
    gieu dzięki za wyczerpującą odpowiedź chyba wezmę i wywalę podświetlenie kabiny bo rzadko z niego korzystam Chodzi mi pakowanie pieniędzy w rzeczy które są mało potrzebne, a w serwisie czy w czasie produkcji nie zostały założone. Równie dobrze mógł byś sobie założyć świecące wentyle.

Zostaw komentarz:

• gieu
    odpowiedział(a)
    Panowie rozumiem "fan" związany z zakładaniem nowych modów w naszych szkodnikach, ale czy ten nie jest trochę zbędny? Czy nie wystarczy nalać zimowego płynu do spryskiwaczy żeby końcówki nie zamarzały? Pytam z ciekawości czy warto tracić czas i pieniądze na coś takiego?
    Jednym się przydaje, innym nie.
    W ten sposób to można powiedzieć, że połowa rzeczy, które masz w samochodzie jest zbędna.

Zostaw komentarz:

• lampion
    odpowiedział(a)
    Panowie rozumiem "fan" związany z zakładaniem nowych modów w naszych szkodnikach, ale czy ten nie jest trochę zbędny? Czy nie wystarczy nalać zimowego płynu do spryskiwaczy żeby końcówki nie zamarzały? Pytam z ciekawości czy warto tracić czas i pieniądze na coś takiego?

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez jamesbondzio
    ten "pająk" pod bespiecznik jakoś do mnie nie przemawia
    no, to fakt
    będzie poprowadzone do skrzynki bezpieczników pod osobny bezpiecznik
    sprzedam info - same piny bezpieczników 1,5mm2 - N 907 326 03 (1zł/szt)

przepust obok wiązki drutem przeciągasz - jest tam miejsce w gumie

Zostaw komentarz:

• maxpaynemm
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez gieu
    OK. Spryski zamówione: http://auto-truck3.pl/product.php?id_product=3984
    Cena kusząca, mam nadzieję że dotrą Wtyczki i piny mam, więc powinno pójść sprawnie
    Zamówiłem i ja więc wkrótce przyłacze się do moda :wink:

Zostaw komentarz:

• jamesbondzio
    odpowiedział(a)
    no to kto nie ma to brać, bo to niezła okazja
    ja kupowałem na "alternatywnym forum", płaciłem 66zł/2szt z wysyłką ;-) nowe ,

wszystko mam już gotowe do założenia tylko mały ....problemik.
    po założeniu dodatkowego doogrzewania elektrycznego brak wolnych przepustów silnik-kabina.
    może doradzicie gdzie pod maską jest dobre +12 po stacyjce żeby to podpiąć?

patrze na fotosa powyżej ale ten "pająk" pod bespiecznik jakoś do mnie nie przemawia

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    no to kto nie ma to brać, bo to niezła okazja

Zostaw komentarz:

• gieu
    odpowiedział(a)
    ale to używki? w używkach jest problem ze strumieniem rozprysku na szybę

nowe w ASO 80zł/szt.
    Dzwoniłem i powiedzieli, że nowe, oryginalne.

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    ale to używki? w używkach jest problem ze strumieniem rozprysku na szybę

nowe w ASO 80zł/szt.

Zostaw komentarz:

• gieu
    odpowiedział(a)
    OK. Spryski zamówione: http://auto-truck3.pl/product.php?id_product=3984
    Cena kusząca, mam nadzieję że dotrą ;-) Wtyczki i piny mam, więc powinno pójść sprawnie

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez gieu
    jest gdzieś taka opcja: "podgrzewane dysze spryskiwaczy z prawego kierunkowskazu
    a może podświetlenie silnika z prawego kierunku?
    bo ze spryskiwaczami byłoby bez sensu

Zamieszczone przez gieu
    Przy oryginalnym połączeniu też tak jest
    jo

Zostaw komentarz:

• gieu
    odpowiedział(a)
    może być 37 - bo to jest 12 po zapłonie
    I jak to jest, te dysze grzeją się cały czas po uruchomieniu silnika? Nawet przy 30 stopniach?

Przy oryginalnym połączeniu też tak jest? Tak, wiem, wiem - sprawdzę w instrukcji obsługi ;-)

W kodowaniu sterownika centralnej elektryki (1K0 937 087) jest gdzieś taka opcja: "podgrzewane dysze spryskiwaczy z prawego kierunkowskazu" (czy coś takiego) - czy to ma zastosowanie też do Octavii?

Zostaw komentarz:

Pracuję...