[O2] TUTORIAL - Montaż podgrzewanych spryskiwaczy szyby

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Janus
    odpowiedział(a)
    a u mnie jak dotykam, to są zimne, nie czuje by choć trochę były ciepłe. Sprawdziłem multimetrem prąd dochodzi...13,5 V, może spryski walnięte

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)

Zostaw komentarz:

• wisniaman
    odpowiedział(a)
    Dziś rano przy 3st zrobiłem przejażdżkę i działa podgrzewanie automatycznie także mód uważam za kompletny z potwierdzeniem działania. Jeszcze raz dzięki krzynol za poradnik.

Zostaw komentarz:

• wisniaman
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Janus Zobacz wpis

Działa kiedy jest włączone ogrzewanie lusterek.
    Czyli co działa na dwa sposoby? Poniżej 5st automatycznie lub po włączeniu grzania lusterek?
    dobrze rozumiem?

Zostaw komentarz:

• Janus
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez wisniaman Zobacz wpis

Też ostatnio montowałem i niestety ale trzeba poczekać do chłodniejszych dni, ew oszukać jakoś czujnik temp. i wtedy sprawdzić
    Działa kiedy jest włączone ogrzewanie lusterek.

Zostaw komentarz:

• Janus
    odpowiedział(a)
    Sprawdziłem multimetrem, napięcie na grzałki idzie 13,5 v, grzałki mają rezystancję 40 ohmów

Zostaw komentarz:

• wisniaman
    odpowiedział(a)
    Zamontowałem, podłączyłem bordentza, zakodowany, teraz moje pytanie jak sprawdzić, poprzez VCDS czy to działa ?
    Też ostatnio montowałem i niestety ale trzeba poczekać do chłodniejszych dni, ew oszukać jakoś czujnik temp. i wtedy sprawdzić

Zostaw komentarz:

• Janus
    odpowiedział(a)
    Zamontowałem, podłączyłem bordentza, zakodowany, teraz moje pytanie jak sprawdzić, poprzez VCDS czy to działa ?

11. Dla modelu O2FL zasilanie grzania spryskiwaczy brane jest z bordnetza - wtyczka A pin 4
    kodujemy Bajt 12 bit 6 i uzyskujemy efekt automatycznego grzania poniżej 5st.

Zostaw komentarz:

• wisniaman
    odpowiedział(a)
    aktualizacja cen ASO - dzisiaj dzwoniłem i klaps

Należy się zaopatrzyć w
    spryski podgrzewane: 1Z0 955 986 2 szt. (144zł w ASO) 98 zł sztuka - 24.03.2021
    wtyczki sprysków: 1J0 973 702 2 szt. (22zł) - 20 zł sztuka - 24.03.2021
    piny wtyczki: 000 979 131 E (EA) 4 szt. (20zł) - 000 979 131 E 64 zł para (EA) 75 zł para- 24.03.2021
    lub
    same piny do zaciśnięcia do wtyczki: N 103 358 07 4 szt. (7zł) - niedostępne w ASO skoda 24.03.2021
    można też gumki uszczelniające 357 972 740 F 4szt. (9zł) - 6 zł sztuka 24.03.2021

Przy tych cenach, pozostaje allegro oraz sklep w Szczecinie - 96 zł za spryski wraz z przesyłką, wtyczki wraz z pinami 10 zł stuka allegro.

Właśnie zakupiłem na allegro ori spryskiwacze za 78pln, do tego 2 wtyczki (już zarobione z przewodami - 2x10 pln) i pin do wtyczki BCM (2szt - 1,6 PLN), przewód w lokalnym elektrycznym 2x0,5mm2 także cały mod to delikatnie ponad 100 PLN
    jak jutro przyjdzie to będę się w weekend bawił, przy okazji przeciągnę przewód do przycisku tpms bo już go podłączyłem i zostało mi tylko podłączenie go pompy absu ale to chciałem zrobić za jednym wyjęciem aku

Zostaw komentarz:

• Janus
    odpowiedział(a)
    aktualizacja cen ASO - dzisiaj dzwoniłem i klaps

Należy się zaopatrzyć w
    spryski podgrzewane: 1Z0 955 986 2 szt. (144zł w ASO) 98 zł sztuka - 24.03.2021
    wtyczki sprysków: 1J0 973 702 2 szt. (22zł) - 20 zł sztuka - 24.03.2021
    piny wtyczki: 000 979 131 E (EA) 4 szt. (20zł) - 000 979 131 E 64 zł para (EA) 75 zł para- 24.03.2021
    lub
    same piny do zaciśnięcia do wtyczki: N 103 358 07 4 szt. (7zł) - niedostępne w ASO skoda 24.03.2021
    można też gumki uszczelniające 357 972 740 F 4szt. (9zł) - 6 zł sztuka 24.03.2021

Przy tych cenach, pozostaje allegro oraz sklep w Szczecinie - 96 zł za spryski wraz z przesyłką, wtyczki wraz z pinami 10 zł stuka allegro.

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    kupujcie te spryski z linka, bo są cały czas dostępne w tej extra cenie

Zostaw komentarz:

• wisniaman
    odpowiedział(a)
    krzynol, podniósł się bo ładnie opisałeś tutorial, łatwy i tani mod, no i przydatny, sam niedługo będę z tym działał i szykował się na kolejną zimę

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    jaki temat stary się podniósł

Zostaw komentarz:

• Arkadiusz87
    odpowiedział(a)
    dzięki za pomoc, działam

Zostaw komentarz:

• gradek
    odpowiedział(a)
    Arkadiusz87 na pobór prądu 3W nawet 0,35 jak byś podłączył to wg mnie powinno wystarczyć.
    Zastosujesz taki jak podaje ELSA to będzie OK.

Zostaw komentarz:

• Arkadiusz87
    odpowiedział(a)
    Witam, według schematu przewód 0,5 mm wystarczy. Nie za mały ?

Zostaw komentarz:

• wojtasmazi
    odpowiedział(a)
    Dziękuję

Zostaw komentarz:

• PabloFL
    odpowiedział(a)
    W tej wtyczce występują takie konektory:

000 979 009 E
    000 979 009 EA
    000 979 025 E
    000 979 025 EA
    000 979 026 E
    000 979 026 EA
    000 979 027 E
    000 979 243 E
    000 979 308 E
    A pod 4 pin powinien podejść ten konektor 000 979 025 E

Zostaw komentarz:

• wojtasmazi
    odpowiedział(a)
    "11. Dla modelu O2FL zasilanie grzania spryskiwaczy brane jest z bordnetza - wtyczka A pin 4
    kodujemy Bajt 12 bit 6 i uzyskujemy efekt automatycznego grzania poniżej 5st"

Nie widze info o nr pinu jako części

Zostaw komentarz:

• PabloFL
    odpowiedział(a)
    Zamiast odgrzewać kotlety ... wystarczyło przeczytać co kolega Krzynol napisał na pierwszej stronie.
    Dokładnie w 11 punkcie.

Zostaw komentarz:

• wojtasmazi
    odpowiedział(a)
    Odgrzeje troche kotleta.... czy ktoś może mi podać nr pinu wchodzącego do bartenza do Octavii IIFL ??
    Ostatnio edytowany przez wojtasmazi; 45117.

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Wojtenio
    Co do podłączenia to nie powinno być różnicy , no chyba że jeszcze wrzucili tam diodę jak w lampkach to wtedy tak .
    tak jest, nie ma znaczenie polaryzacja

żeby organoleptycznie sprawdzić, czy grzeją, dotykasz palcem i czujesz wyraźne ciepło
    ale trzeba odczekać, bo one mają po 2-3W

Zostaw komentarz:

• Wojtenio
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez paskuda
    ciężko mi stwierdzić czy grzanie działa
    Parę postów wyżej jest opis jak sprawdzić czy grzeją spryski .
    Co do podłączenia to nie powinno być różnicy , no chyba że jeszcze wrzucili tam diodę jak w lampkach to wtedy tak .

Zostaw komentarz:

• paskuda
    odpowiedział(a)
    Mam pytanie do kolegów, wiosną założyłem sobie grzane spryski napięcie na wtyczce jest, ale ciężko mi stwierdzić czy grzanie działa. Czy ma znaczenie jeśli zamieniłem przypadkiem + z -. teoretycznie nie powinno mieć to znaczenia bo to w końcu tylko rezystor, ale czy możecie to potwierdzić lub poprawić moje rozumowanie.

Zostaw komentarz:

• gieu
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez andrzej111
    Zadam lamerskie pytanie
    Jaka jest przewaga podłączenia sprysków do CE nad opcja ze skrzynką bezpieczników :?:
    Poza sprawdzeniem VCDS'em że działają
    Przez CECM grzeją tylko gdy temp zew jest poniżej 10 stopni.

Zostaw komentarz:

Pracuję...