[O2] TUTORIAL - Montaż podgrzewanych spryskiwaczy szyby

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• sparrov
    odpowiedział(a)
    niedziela67, daj znać czy Ci trybi. U mnie w FL na 087 nie chcą grzać. No chyba, że musi być jeszcze niższa temp. niż te 10 stopni. Co prawda, jeszcze nie spadało poniżej 4 stopni, ale nawet na 4 są zimne.

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    W FL NIC nie trzeba wiercić. Prawie wszystkie mody z Miętówki spokojnie tam się mieszczą.
    Przed FL nie wiem, w Yetim np. trzeba przebić tego kondoma naokoło wiązki. W FL wiercenie jest niepotrzebne. Polecam sprawdzić organoleptycznie.

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    Enriquez, a nie za nisko to jest? potem słabo od strony silnika
    ja wiercę 2 cm nad wiązką wiertełkiem 6 i mam super okrągły otworek

Zostaw komentarz:

• andrzej111
    odpowiedział(a)
    niedziela67, no to na foto po lewej stronie widać dzyndzel do ucięcia.
    Kiedyś widziałem przepust w Pasku B6 i też miał takie dzyndzle ale więcej.

Zostaw komentarz:

• zaiks
    odpowiedział(a)
    Bardzo to dobry pomysł jest Panowie , dzięki wam za temat i instrukcje tak obszerne i szczegółowe. Jeszcze kila takich patentów i skrobaczki pójda precz

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    broń Boże wiercić !!!
    3 cm pod wiązką są dwa otwory fi 10mm. Widać je po odsłonięciu wykładziny podłogi.

Zostaw komentarz:

• niedziela67
    odpowiedział(a)
    Tak wygląda za akumulatorem w 2008r
    Załączone pliki

Zostaw komentarz:

• andrzej111
    odpowiedział(a)
    krzynol, oba przepusty w FL mają dookoła plastik?

Zostaw komentarz:

• niedziela67
    odpowiedział(a)
    Krzysiek dzięki jak coś jeszcze będę przetykał to się wywierci

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    Wiesiu, w FL musisz obok wiązki w grodzi wywiercić długim wiertłem do drewna otwór
    tam jest parę centymetrów plastiku dookoła wiązki
    tylko wiązki od strony silnika lepiej nie poszarpać

Zostaw komentarz:

• niedziela67
    odpowiedział(a)
    gieu Dzieki wcześniejszy wpis mi pomógł.
    Niestety nie dałem rady przejśc przeż ścianę, grodziową.Guma którą wychodzi wiązka jest za ciasna.Wykorzystałem do tego przepust obok mechanizmu wycieraczek w którym idzie pancerz linki maski.Przewody wrzuciłem w najmniejszy peszelek.
    Przy okazji przesmarowałem mechanizm wycieraczek.
    Krzynol również dzieki za opis.
    Teraz czekam na paczke ze spryskami

Zostaw komentarz:

• gieu
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez niedziela67
    Jadę zaraz podziałać czy to u mnie zatrybi na 1K0 937 087
    Zatrybi, ale musisz jeszcze zakodować bit 6 w bajcie 12

Zostaw komentarz:

• niedziela67
    odpowiedział(a)
    Jadę zaraz podziałać czy to u mnie zatrybi na 1K0 937 087

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    Proszę, oto schemat podłączenia grzanych spryskiwaczy w VW Golf VI, które trybią na większości sterowników CECM w O2FL
    Załączone pliki

Zostaw komentarz:

• czyzyk64
    odpowiedział(a)
    krzynol, tak,tak, ja to rozumiem, bardziej chcialem sie dowiedziec z ciekawości jak to tam wyglada.

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    czyzyk64, ale to wszystko dotyczy sterownika CE ...08x do O2 FL

Zostaw komentarz:

• czyzyk64
    odpowiedział(a)
    gieu,
    ja tak jeszcze troche powierce , mam do ciebie pytanko, jak wpinałes sie do tej wtyczki w pin 4 to u Ciebie był on wczesniej wolny? i w opisie pinów do czego on faktycznie jest?, możesz wkleic skana z tego baytu nr 12 z kodowaniem ?

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez maxpaynemm
    mamy rozumieć że w przed FL nie ma tam podłaczenia
    nie ma, tylko FL i to jeszcze pewnie wybrane sterowniki

Zostaw komentarz:

• maxpaynemm
    odpowiedział(a)
    krzynol, czyli mamy rozumieć że w przed FL nie ma tam podłaczenia?? Zostaje opcja tylko po zapłonie?? :,(

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    czyzyk64, nie ma takiej opcji

Zostaw komentarz:

• czyzyk64
    odpowiedział(a)
    ciekawe jak to wygląda w sterowniku elektryki w 02 przed FL, ma ktoś może rozpiskę, albo wie jak to zamontować aby działało jak w 02 FL ?

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    Wojtenio, no to wszystko jasne

Spryski są ciepłe (można palcami wyczuć) po jakiś 3 minutach od włącznia zapłonu

Zostaw komentarz:

• Wojtenio
    odpowiedział(a)
    No moze nie FL tylko O2 Tour ale to ta sama ptica sterownika , a mianowicie sterownik 1K0 937 086J i przyjmuje kodowanie i pojawia się napięcie na pinie 4 w kostce A czyli wszystko tak jak opisał gieu , mogę dodać jeszcze od siebie jak przedstawiają się temperatury , a mianowicie przy spadku temperatury od 9.5 stopnia pojawia się napięcie na pinie a przy wzroście temperatury od 12.5 stopnia zanika .
    Jest to obserwacja z dzisiejszego dnia gdzie miałem podłączony woltomierz pod pin 4 w swoim autku i były akurat takie wahania temperatury .

Zostaw komentarz:

• greg44
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez maxpaynemm
    gieu, to miło. W takim razie w sobote bedę modził z tym kabelkiem. Powiedz jeszcze jaki pin potrzeba do tej wtyczki?? Może masz jakies foto???

Panowie Powiedzcie jeszcze jak sprawdzić czy podłączone opryski grzeją?? Powiem szczerze że ich ciepło jest dla mnie chyba niewyczuwalne :roll:
    Ale te ustalenia dotyczą jedynie OII FL - czy w Bartezie z przed FL tez jest takie wyprowadzenie? Też nie czuję po zamontowaniu, ze spryski grzeją, musze spradzic napięcie czy jest na kablu i czy spryski po kilku miesięcy od zamontowania nie poprzepalały się.

Zostaw komentarz:

• gieu
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez krzynol
    Zamieszczone przez Enriquez
    dlaczego te barany w oryginalnej wiązce podłączają się pod 75a zamiast do tego pinu
    Znaczy fabryka/ASO ?
    Ale cały czas tak robią?
    Hmm, trzeba znaleźć na forum O2FL (starsze i nowsze) z fabrycznie grzanymi spryskami i sprawdzić kodowania ich CECM. Jeżli LC,12,6 jest zaznaczony to raczej będzie znaczyło, że spryski są podłączone do modułu.

Zostaw komentarz:

Pracuję...