gieu, to miło. W takim razie w sobote bedę modził z tym kabelkiem. Powiedz jeszcze jaki pin potrzeba do tej wtyczki?? Może masz jakies foto???
Panowie Powiedzcie jeszcze jak sprawdzić czy podłaczone spryski grzeją?? Powiem szczerze że ich ciepło jest dla mnie chyba niewyczuwalne :roll:
[O2] TUTORIAL - Montaż podgrzewanych spryskiwaczy szyby
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez Enriquezdlaczego te barany w oryginalnej wiązce podłączają się pod 75a zamiast do tego pinu
[ Dodano: Pią 12 Paź, 12 07:41 ]
Zamieszczone przez gieuTeraz trzeba jeszcze zakodować bit 6 w bajcie 12
Zostaw komentarz:
-
-
ciekawi mnie, dlaczego te barany w oryginalnej wiązce podłączają się pod 75a zamiast do tego pinu ???
Zostaw komentarz:
-
-
Panie i Panowie podłączać. W O2FL (moduł 1K0 937 087 D) to działa 8)
Nie trzeba nic rozbierać. Wystarczy zdjąć szmacianą osłonę konsoli nad nogami kierowcy i nad gniazdem diagnostycznym ukaże się moduł z 3 dużymi wtyczkami (czarną, białą i brązową). Wypinamy czarną wtyczkę (ja dla świętego spokoju wcześniej odłączyłem akumulator) i zdejmujemy jej obudowę. Wkładamy pin w slot nr 4, zakładamy obudowę wtyczki i wpinamy wtyczkę do modułu.
Teraz trzeba jeszcze zakodować bit 6 w bajcie 12 i cieszymy się grzaniem sprysków gdy temp. spadnie poniżej 10 st. (silnik musi być włączony).
Dokładnie w chwili gdy maxi-dot pokazał 9.5 st. na wspomnianym PINie pojawiło się ~13.9V.
W blokach pomiarowych jest też pozycja, która pozwala śledzić stan tego PINu.
008,4,Heated Ft.,Washer
Sprawdziłem też, czy w adaptacjach nie pojawił się czasem jakiś nowy kanał po zakodowaniu LC,12,6 , który pozwalałby na zmiany temp. poniżej której podawane jest napięcie na spryski. Niestety, nie.
Zostaw komentarz:
-
-
w schematach dla O2 i O2FL jest jak byk zasilanie po zapłonie z bezpiecznika 46
ten bezpiecznik zasila również sterownik grzanych dupek
żaden sygnał z termometru nie jst brany pod uwagę, bo wtedy nie byłyby zasilane bezpośrednio z bezpiecznika
Zamieszczone przez gieuSpójrzcie na:
52-pin connector -T52 A- black -A-
4 - Left washer jet heater element -Z20- , right washer jet heater element -Z21-
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez maxpaynemmA moze poprostu zakres temperatury ich dzialania brany jest z termometru zewnętrznego i ustalony jest zakres temperatury w jakich spryski poprostu grzeja ?? :roll:
Zostaw komentarz:
-
-
gieu, Czekam z niecierpliwoscią bo moje są podpiete po zaplonie.
A moze poprostu zakres temperatury ich dzialania brany jest z termometru zewnętrznego i ustalony jest zakres temperatury w jakich spryski poprostu grzeja ?? :roll:
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez Wojteniokrzynol, Spryskiwacze są podpięte do bezpiecznika 46 w skrzynce wewnątrz auta a zasilanie tego bezpiecznika jest z J519 z kostki B pin 42 według opisu z tego linka :
52-pin connector -T52 A- black -A- 1 - Fuse 26 on fuse holder B -SB26- 2 - Not assigned 3 - Not assigned 4 - Left washer jet heater element -Z20- , right washer jet heater element -Z21- 5 - Left headlight main beam bulb -M30- 6 - Left daytime running light bulb -L174- 7 - Not...
No chyba że u nas jest inaczej .
No i po co by było kodowanie w CE 09 bajt 12 bit 6
Ogrzewane dysze spryskiwaczy zainstalowane, zasilane z lewych kierunkowskazów.
Natomiast link, który podesłałeś może być bardzo pomocny!
Spójrzcie na:
52-pin connector -T52 A- black -A-
4 - Left washer jet heater element -Z20- , right washer jet heater element -Z21-
To może być to, czego szukamy! W weekend sprawdzę ten pin.
Zostaw komentarz:
-
-
Ja tam nie sądzę, żeby to grzało do określonej temperatury... :|
Wg mnie spryski po prostu grzeją po zapłonie (lub w zależności gdzie są podłączone), bo przecież same końcówki sprysków nie mają żadnego czujnika temperatury...
Mają przecież tylko 2 przewody, prawda?
Taka konstrukcja ze sprawdzaniem temperatury sprysków po prostu by była zbyt droga w procesie produkcyjnym - wymagało by to dodatkowej elektroniki kontrolującej temp. i dodatkowego elementu wykonawczego, czy to Bornetz'a, czy przekaźnika, czy cokolwiek innego, już nie wspominając o kilku dodatkowych przewodach w instalacji (czytaj kilkanaście gramów miedzi w procesie produkcyjnym) co dość podniosło by koszty produkcji :lol:
Podejrzewam, że to po prostu czysty bełkot marketingowy, że grzeje do określonej temp. :diabelski_usmiech choć na pewno podłączone na stałe grzałeczki są tak pomyślane, żeby płyn do spryskiwaczy grzały mniej więcej do takiej temperaturki... a ktoś to ładnie opisał jako atut na + przy wyposażeniu samochodu 8)
Zostaw komentarz:
-
-
U mnie tzn O2 Tour bezpiecznik 46 jest totalnie pusty nie ma pina zasilającego widać sam plastik ( chodzi o ostatni rząd bezpieczników ) tylko prawy bezpiecznik tzn 49 jest obsadzony zasilaniem ale to jest od świateł .
A z tym opisem to faktycznie chyba coś nie tak bo sprawdzałem w opisie z Briskody to jest że ten pin B42 zasila oświetlenie wewnętrzne .
Ciekawe czy w ELSIE jest opis tego CECM chodzi oczywiście o O2 FL .
I tak na logiczne myślenie to musi to być sterowane bordnetzem bo skąd ta informacja o grzaniu od określonej temperatury w instrukcji na rynek angielski .Widać coś musi tym sterować .
Zostaw komentarz:
-
-
Wojtenio, zasilanie z kierunków to jest opcja dodatkowa dla innych aut zapewne
poza tym coś z tym opisem z linka jest nie tak, bo bezpiecznik 46 ma normalne zasilanie z zacisku 75 ze skrzyni elektrycznej, a nie z CECM'a
Zostaw komentarz:
-
-
może nie do końca w temacie , ale czy ktoś zastanawiał sie jak zamontować podgrzewane spryskiwacze reflektorów(ewentualnie przerobić już zamontowane). W cenniku golfa jest wzmianka o podgrzewanych spryskiwaczach reflaktorów, i chyba też takie same podgrzewane spryskiwacze ma superbII. O ile pamiętam tak było napisane w specyfikacji na rynek niemiecki dotyczącej superba.
Zostaw komentarz:
-
-
krzynol, Spryskiwacze są podpięte do bezpiecznika 46 w skrzynce wewnątrz auta a zasilanie tego bezpiecznika jest z J519 z kostki B pin 42 według opisu z tego linka :
52-pin connector -T52 A- black -A- 1 - Fuse 26 on fuse holder B -SB26- 2 - Not assigned 3 - Not assigned 4 - Left washer jet heater element -Z20- , right washer jet heater element -Z21- 5 - Left headlight main beam bulb -M30- 6 - Left daytime running light bulb -L174- 7 - Not...
No chyba że u nas jest inaczej .
No i po co by było kodowanie w CE 09 bajt 12 bit 6
Ogrzewane dysze spryskiwaczy zainstalowane, zasilane z lewych kierunkowskazów.
Zostaw komentarz:
-
-
niby gdzie znajdują się te blaszki bimetaliczne, w spryskiwaczu?
nie, raczej nie...
[ Dodano: Pon 24 Wrz, 12 09:39 ]
jak dla mnie to te spryski powinny być grzane poprzez bordnetza
Zostaw komentarz:
-
-
krzynol, tam jest dynks/blaszki które pod wpływem temp. rozszerzają się lub kurczą w efekcie spryski grzeją lub nie - jesteś elektrykiem więc na bank będziesz wiedział jak to się fachowo nazywa
Zostaw komentarz:
-
-
gieu, to dziwne, bo oglądałem nanowsze schematy
i wszędzie spryski są podłączone bezpośrednio pod bezpiecznik
żadnych regulacji..
Zostaw komentarz:
-
-
Dzięki chłopaki.
[ Dodano: Sro 18 Kwi, 12 01:25 ]
Zamieszczone przez krzynolgrzanie sprysków po zapłonie sie odbywa
i tak jest w oryginale i tak mam założone
mała poprawka będzie jak u Zibiego ,czyli pod bezpiecznik w skrzynce
czyzyk64, przypomnij mi co to miało byćops:
jestem nie do życia - prawdopodobnie angina
[ Dodano: Sro 25 Kwi, 12 13:34 ]
Btw: nowy cennik Octavii na 2012, "Podgrzewane dysze spryskiwaczy szyby przedniej - 100 zł".
Zostaw komentarz:
-
-
gieu, przejście do komory silnika jest w okolicy pedału sprzęgła. Idzie tam przepustem gruba wiązka, wokół której jest guma i przez nią z łatwością przebijesz się z zasilaniem - wyjście jest pod akumulatorem.
Najlepiej zdjąć jest tą szmacianą osłonę nad pedałami.
andrzej111, byłeś szybszy. :diabelski_usmiech
Zostaw komentarz:
-
-
Zostaw komentarz:
-
-
przepust kabina - silnik
Cześć,
na forum pisałeś kiedyś gdzie są przepusty między kabiną i komorą silnika w O2. Nie mogę tego znaleźć :-(, a dziś będę montował wzmacniacz z sound system i potrebuję przeciągnąć kabel zasilania do skrzynki bezpieczników w komorze silnika. Wiązka będzie szła spod siedzenia kierowcy - tunelem środkowym - do radia. Pytanie gdzie odbić, żeby się dostać do komory silnika? Łatwy jest do tego dostęp?
Z góry dzięki za odp.
pzdr, grzegorz
Zostaw komentarz:
-
-
zaktualizowałem
ja silikonem izoluję wtyczki
lub mam przewody już z gumką
Zostaw komentarz:
-
-
Ja dodam że można użyć konektorów i gumek, nie jestem pewien czy kabel serwisowy który podał krzynol posiada gumki.
Czyli potrzeba:
spryski podgrzewane: 1Z0 955 986 2 szt. (50zł)
wtyczki sprysków: 1J0 973 702 2 szt. (22zł)
piny do wtyczki: N 103 358 07 4 szt. (7zł)
gumki uszczelniające 357 972 740 F 4szt. (9zł)
kabel 1,0 mm²
Razem 90zł brutto
Krzynol możesz zaktualizować
Konektory i gumki które podałem pasują również do TPMS jakby ktoś sam rzeźbił wiązkę
Zostaw komentarz:
-
-
Po lekturze tego tematu i ja wkrótce będę miał podgrzewane dysze spryskiwaczy.
Jeśli ktoś z Was będzie chciał założyć u siebie takie, to u mnie może kupić wtyczki do nich oraz pin do skrzynki bezpieczników.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez piotrbanzobaczymy może jeszcze wróci zima choć na trochę :twisted:
[ Dodano: Czw 23 Lut, 12 13:21 ]
Polecam od siebie tanio i Ori spryski
sklep
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: