[O2] TUTORIAL - Montaż podgrzewanych spryskiwaczy szyby

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• czyzyk64
    odpowiedział(a)
    krzynol, ok. dzięki

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    może być 37 - bo to jest 12 po zapłonie

Zostaw komentarz:

• czyzyk64
    odpowiedział(a)
    krzynol, poniewaz tez będę chcial wykonac tego moda u siebie, mam pytanko dot, bezpiecznika. Opisałes, że org, jest on podłączony pod bezpiecznik nr 46 w skrzynce bezpieczników wewnatrz auta. Poniewaz u mnie nie ma tam doprowadzonego plusa tj tej szyny, pod która nastepnie podpiał bym sie plusem z spryskiwaczy, czy jest taka mozliwość aby podpiac sie pod pusty bezpiecznik nr 37 (obrazek grzane dupki), który u mnie jest pusty, , a jest poprowadzona szyna +, tylko nie wiem , czy czasem nie jest on na stałe, Lub inaczej , pod który ewentualnie mozna podpiąc sie bezpiecznik w skrzynce wewnatrz auta, aby to gralo?

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    [O2] TUTORIAL - Montaż podgrzewanych spryskiwaczy szyby

Dokładamy podgrzewane spryskiwacze przedniej szyby

Należy się zaopatrzyć w
    spryski podgrzewane: 1Z0 955 986 2 szt. (144zł w ASO) lub tu http://auto-truck3.pl/product.php?id_product=3984
    wtyczki sprysków: 1J0 973 702 2 szt. (22zł)
    piny wtyczki: 000 979 131 E (EA) 4 szt. (20zł)
    lub
    same piny do zaciśnięcia do wtyczki: N 103 358 07 4 szt. (7zł)
    można też gumki uszczelniające 357 972 740 F 4szt. (9zł)

1. Wypinamy spryskiwacze podważając szerokim śrubokrętem

2. Zdejmujemy gumową uszczelkę, odkręcamy wycieraczki,
    wypinamy podszybie z listwy zatrzaskowej pod szybą,
    odczepiamy wężyki (kręcąc je), wyciągamy spryski i podszybie

3. Tworzymy wiązkę. Piny(dupki) szerokości mini z przewodami zatrzaskujemy we wtyczce.
    Jakby ktoś kupował piny - 000 979 131 E(EA). Ja wyciągnąłem ze starej wiązki razem z
    silikonowymi czopkami do uszczelniania. Przymierzamy przewody i łączymy piny 1 z obu wtyczek - zasilanie,
    piny 2 - masa, oczywiście przedłużamy aby starczyło do skrzyni głównej bezpieczników
    Izolujemy profesjonalnie taśmą izolacyjną parcianą

4. Układamy wiązkę w podszybiu, przymierzamy do sprysków i wkładamy pod uchwyty kablowe

5. Przewlekamy wiązkę do komory silnika przez przepust, obok gąbki

6. Przykręcamy przewód masy pod śrubę w komorze silnika, natomiast przewód zasilania
    przewlekamy do skrzyni głównej przez wywiercony otworek np. Φ5, układamy wiązkę

7. Ponieważ oryginalnie według schematu zasilanie do podgrzewania spryskiwaczy brane jest
    z zacisku75a (zasilanie po zapłonie z odłączaniem podczas rozruchu) i punkt podłączenia jest
    w skrzynce bezpieczników w środku auta (bezpiecznik F46(SC46) - razem z grzanymi siedzeniami),
    znalazłem sobie inne miejsce w skrzyni głównej - zacisk 15a (czyli zasilnie po zapłonie na bezpieczniku F21(SB21)
    W dieslach tego bezpiecznika nie ma, ponieważ zasila on sondę lambda, należy więc w prawe gniazdo
    włożyć nasz przewód zasilający i w to miejsce włożyć bezpiecznik 5A.
    W benzynach wyjąć bezpiecznik 10A(15A), który tam powinien być i pod niego się podłączyć.

8. Kto chce, może oczywiście pociągnąć się do kabiny przepustem i podejść ori pod bezpiecznik 46 (5A)
    Potrzebny do tego będzie kabelek 000 979 135, który osadzamy w puszce bezpieczników.
    Pamiętać o przesunięciu filetowej blokady! Przewody lutujemy, izolujemy, układamy.

9. Wkładamy spryskiwacze, podłączamy wtyczki i rurki, układamy w podszybiu
    Zatrzaskujemy podszybie, zakładamy uszczelkę, przykręcamy wycieraczki, regulujemy spryski.

10. Jak włączymy zapłon to po kilku minutach spryskiwacze są lekko ciepłe.
    Każdy z nich jest mocy ok 2,5W i bierze ok 200mA - czyli nic.
    Oczywiście efekt pryskania na szybę nowych sprysków też jest sympatyczny

11. Dla modelu O2FL zasilanie grzania spryskiwaczy brane jest z bordnetza - wtyczka A pin 4
    kodujemy Bajt 12 bit 6 i uzyskujemy efekt automatycznego grzania poniżej 5st.

[shadow=darkblue:243d9b31a8]Enjoy the winter [/shadow:243d9b31a8]

Zostaw komentarz:

• [O2] TUTORIAL - Montaż podgrzewanych spryskiwaczy szyby

Photoshop rządzi
Pracuję...