[O2] [O2FL] MY2012 montaż MFA + tempomat w Classic/Family
Zwiń
X
-
Próbowałem zakodować silnik tak, jak to przedstawił na zrzutach ekranowych beatnik. Niestety w VCDS nie mam aktywnej opcji "Coding II" i nie można wpisać odpowiedniego kodu. Może wiecie jak zlikwidować problem? Z góry dzięki za pomoc.
-
-
to dość proste, jeżeli Twój samochód został wyprodukowany od 31 maja 2010 to masz manetki zespolone. Możesz się o tym przekonać, zdejmując górną osłonę (jest na zatrzaski).
Zostaw komentarz:
-
-
Dlaczego niektóre manetki są złączone a inne osobno? Jak chcę w swoim mincie odpalić tempomat, skąd mam wiedzieć jaką kupić?
Zostaw komentarz:
-
-
Po instalacji wypadałoby też chyba zakodować zapalanie się lampki w liczniku - pytanie jak to zrobić ?
Zostaw komentarz:
-
-
Ty też u siebie powinieneś mieć teraz 5KO 953 502 N.
5KO 953 502 M nie ma przycisków do obsługi komputera pokładowego - jest do aut z kierownicą multifunkcyjną.
Zostaw komentarz:
-
-
,
na tych starych nie widzę nigdzie znaku producenta innego jak vw ag, na nowych jest valeo, może kasa.
[ Dodano: Nie 26 Lut, 12 11:07 ]
Zamieszczone przez komoornikSuper!
Manetka z obsługą tempomatu i komputera, to nie czasem z końcówką "N" ?
superbman ma M to taka umieściłem, trzeba by pewnie kogoś z etka żeby powiedział czy jest jakaś różnica, bo też coś o N słyszałem.
Zostaw komentarz:
-
-
Super!
Manetka z obsługą tempomatu i komputera, to nie czasem z końcówką "N" ?
Zostaw komentarz:
-
-
Disclaimer: Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za ewentualne zniszczenia, jakie możecie zrobić przy przeprowadzeniu tego moda. Tekst powstał na podstawie tekstu w sieci czeskiego bodajże + własnych zmian + manual z forum + pytania do kolegów z forum.
Potrzebne częsci: 5K0 953 502 N (wersja tempo plus mfa lub 5K0 953 502 M bez mfa - dla sado maso co nie chca mfa), nic więcej nie trzeba. Ja nie miałem tego kabelka na zdjęciu. Części można dostać od misiek^wro na forum lub superbman@allegro
Do tego zestaw torxów (np T15 - osłona kierownicy T8 - moduł kierownicy, T1/2 cala - kierownica, śrubokręt płaski szeroki +małe lusterko (mocowanie poduszki).
Jeszcze jedna bardzo potrzebna rzecz ja używałem kabel od innova z angielska wersja popularnego programu.
OK bierzemy się do roboty, najpierw trzeba ściągnąć górną osłonę kolumny kierownicy, łapiemy od strony kierownicy i podciągamy lekko do góry idzie jak po maśle.
Zatrzaski wyglądają jak na zdjęciu:
Teraz coś co przysporzyło mi najwięcej problemów, radzę dobrze się przyglądnąć.
Prosimy żonę o małe lusterko, można próbować na czuja, ale niepotrzebnie wszystko wyrysujemy a przy tym trochę łaciny poleci.
Należy włożyć śrubokręt płaski i strącić drucik z trzymania (obrotami śrubokręta - jak na pierwszym zdjęciu dokładnie pomiędzy strzałkę a drucik), to samo po obrocie kierownicy na drugą stronę.
Ok, mamy kierownice, trzeba teraz odpiąć poduszkę. Nie odpinałem akumulatora, wystarczy ustawić kierownice na prosto, wyciągnąć kluczyk ze stacyjki i uważać żeby się nie zablokowała. Wyciągamy białe zabezpieczenie do siebie i wyciągamy wtyczkę wraz z poduszką.
Następnie odkręcamy mocowanie kierownicy, podobno śruba ma 5 żyć, tak że uważać z ponownym odkręcaniem i przykręcaniem. Najlepiej zrobić zdjęcie położenia kierownicy na kolumnie, miejsce powinno być oznaczone, jak nie ma należy taki znak przecinakiem/śrubokrętem nabić.
OK, next step odkręcamy osłonę kolumny dolną, 3 śruby dwie z boków jedna od dołu.
Zostało odkręcić i zdjąć sterownik kierownicy, oraz odpiąć kostki przewodów.
Mamy niewierną manetkę na górze, nasunięta jest ona na prowadnice i zatrzaśnięta zatrzaskami na kolumnę kierownicy jak na zdjęciach.
Ok manetka zdemontowana:
Porównanie starej i nowej. Kostki wszystkie pasują, zatrzaski pasują, wymieniamy tylko jedną na drugą.
Teraz składamy wszystko w odwrotnej kolejności, przy ściąganiu dolnej obudowy, gumowa osłona stacyjki odłączyła się od osłony trzeba było ją zdjąć ze stacyjki i zamontować na osłonie przed przykręceniem osłony.
Ok to po poprawnym przykręceniu wszystkiego, pamiętajmy żeby przykręcić kierownice na tym samym ząbku, przechodzimy do kodowania.
Uruchamiamy lappa, podłączamy kabel z magistralą i portem usb, czemamy 30sek.
Odpalamy programik.
Wszystko co ustawiłem foty mówią same za siebie:
01-engine (wpisujemy kod na tempo)
16-steering wheel (aktywowanie manetek mfa i tempo w sterowniku kolumny)
17-instruments (włączenie wyświetlania mfa)
Po ustawieniu wszystkiego jak na zdjęciach, nie mamy już żadnych błędów przy skanie, działa MFA i tempomat.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez DGWJako że trochę tych silników zajeździłem napiszę coś od siebie do autora wątku.
Zakładając że koszty modzenia są dla Ciebie bardzo ważne jak nie najważniejsze (tak wywnioskowałem po postach w tym wątku) i rozmiar modyfikacji jakie chcesz przeprowadzić twierdzę że z góry jesteś skazany na porażkę.
Zbudować auto to jedno a utrzymać je przy życiu to drugie :!:
W każdej chwili musisz się liczyć z jakimś fuckup-em. Czy to uszczelka pod głowicą, czy przeguby, czy poduszki czy jeszcze inne rzeczy łącznie z dużo częstszym serwisem.
O uszczelce wspomniałem specjalnie po przeczytaniu kilku postów. Jeśli ktoś myśli że będzie dmuchał jakieś 1.8-1.9 bara i seryjne śruby utrzymają łeb na miejscu to się grubo myli. Jest kilka myków na to a na początku zacząłbym od śrub ARP i odpowiedniej uszczelki. Nie pytajcie o szczegóły.
Niejednokrotnie łeb się podnosi na serii (nie piszę o wypalonych uszczelkach)
Jeśli chodzi o sprzęgło (bo tu też kilka ciekawych postów było) to proponuję określić gdzie robimy zakupy. W IC kupując sprzęgło od G60 i VR6 (golf II, III) mamy w zestawie ten sam docisk tylko inną tarczę i to nie docisk hałasuje ani nie sprężyny w tarczy (tłumik drgań skrętnych) tylko sama skrzyni. Poszarpcie wałkiem sprzęgłowym w lewo i prawo energicznie o wszystko będzie jasne.
Docisk od sharana VR6 jest inny a pasuje od silnika AAA.
Nie widziałem chyba nic o wydechu a to też ważne
ps podaj kontakt do tego kogoś kto zregeneruje w pełni pompę wtryskową za 900zł. Sama "sekcja główna" kosztuje więcej...
ps.2 zapomniałem napisać jeszcze jednej rzeczy którą już kiedyś pisałem. Gdy zmieniłem silnik na PD byłem tylko wqr...ny na siebie że nie zrobiłem tego dużo wcześniej. Tyle kasy co władowałem w ALH to historia i każdemu będę odradzał grube modzenie tego silnika jeśli ma ograniczony budżet. Lepiej uzbierać raz trochę więcej i wsadzić PD-ka.
hmmm trochę racji w tym jest co piszesz i sam się zaczynam zastanawiać czy to co chcę zrobić ma sens... co do głowicy to już kupiłem kolejną z ALH i szukam miejsca gdzie zrobią regenerację + porting w sumie wyślę ci PW może coś razem wymyślimyTagi: Brak
-
Zostaw komentarz: