Na zdjęciu mamy widok panewki na wale korbowym - 2 korba. I widzimy: część górną tej panewki (tą od strony cylindrów) w znacznie gorszym stanie, oraz część dolną panewki (od strony miski olejowej) w lepszym stanie.
[O2] BXE, panewki korbowodowe, korbowód, korbowody
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)
-
-
kolejna pacjentka (standardowy program ~140KM):
BXE
2007r grudzień
107kkm nalatane
olej tylko z normą 505.01, wymiana przed programem co 15kkm, po programie co 10kkm, na programie około 60kkm nalatane, jazda z głową co nie znaczy wolno
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Jejku panowie to już jakaś psychoza. Moja O II listopad 2007 nalatane 53 kkm i co też mam się już zastanawiać nad tymi panewkami. Niedługo trzeba będzie dojść do wniosku, że fabryka dała d.........y i niech wymieniają. bo jak jest przedział przypuśćmy 2006-2008 czy 9 (już nie wiem kiedy te felerne panewki sie miały skończyć) i w aucie po przebiegu ok 70 kkm padają panewki to chyba za mało na wytrzymałość podzespołu? Naprawdę nie wiem co myśleć w takim przypadku. Wymieniam olej max co 15 kkm i co też mi walnie?! Wychodzi na to, że jak będę wymieniał codziennie też walnie. Jeżeli jedynym wyjściem jest wymiana panewek na inne dlaczego po takim przebiegu ja czy inni np 100 kkm mają ponosić koszty. Czyżby kolejny krok firmy na zarobek przy sprzedaży silników, podzespołów itp. (bo księgowy) lub nietrafny wykonawca panwewek A gdzie zachowanie marki?
Komentarz
-
-
Przyznaję.... nie czytałem całego tematu który rozrósł się do 20 stron.
Dzisiaj dzwoniłem do http://www.skoda-pogwarancyjnie.pl/ bo mam jeden temat do zrobienia z autem. Przy okazji zapytałem o koszt/czas wymiany felernych panewek (profilaktycznie) gość po wypytaniu o szczegóły auta, powiedział mi że temat mnie nie powinien dotyczyć ponieważ mam auto z 2009r a problem z korbowodami/panewkami był w seriach BXE do 2008r. Czy możecie mi to potwierdzić/zanegować? Moje auto ma już 200kkm przelotu, więc trochę się martwię, choć z drugiej strony widzę że w wielu przypadkach silniki rozleciały się przy przebiegu dwa razy mniejszym. To w pewnym sensie może oznaczać że w moim z 2009r temat panewek/korbowodów już został przez skodę rozwiązany. Czy dobrze dedukuję?Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez wrógPrzyznaję.... nie czytałem całego tematu który rozrósł się do 20 stron.
Dzisiaj dzwoniłem do http://www.skoda-pogwarancyjnie.pl/ bo mam jeden temat do zrobienia z autem. Przy okazji zapytałem o koszt/czas wymiany felernych panewek (profilaktycznie) gość po wypytaniu o szczegóły auta, powiedział mi że temat mnie nie powinien dotyczyć ponieważ mam auto z 2009r a problem z korbowodami/panewkami był w seriach BXE do 2008r. Czy możecie mi to potwierdzić/zanegować? Moje auto ma już 200kkm przelotu, więc trochę się martwię, choć z drugiej strony widzę że w wielu przypadkach silniki rozleciały się przy przebiegu dwa razy mniejszym. To w pewnym sensie może oznaczać że w moim z 2009r temat panewek/korbowodów już został przez skodę rozwiązany. Czy dobrze dedukuję?Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally
=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
=> Volkswagen Passat City 1.6 TDI
=> Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
"Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."
Komentarz
-
-
Witam Serdecznie
Po przeczytaniu tematu "letko" się zaniepokoiłem. Mam OII z 2008r. z motorem BXE z przebiegiem 220 000.
Pod koniec 2009r. w listopadzie, przy przebiegu 102 000 w moim samochodzie korba poszła na spacer (wymiana oleju co 30 000km) i mam wymieniony dolny silnik (sprawdzałem w ASO w Częstochowie). Rozumiem, że zasadniczo nie powinien mnie dotyczyć problem z wadliwymi panewkami, (olej zmieniam co 15 000) , ale jednak ten "letki" niepokój jest.
W związku z tym czy może ktoś polecić jakiegoś mechanika w rejonie Częstochowa, Radomsko, Piotrków któryby sprawdził panewki nie zdzierając przy tym ze mnie skóry.
Komentarz
-
-
Przewałkowałem cały temat,post po poście i wydaje mi się,że już wiem dlaczego w mojej Octavce został wymieniony silnik przy 110kkm. w książce jest wpis o wymianie silnika 5.2010 auto jest z 10.2007.teraz mam "zagwostkę" czy to z tego powodu wymienili silnik.jest to całkiem możlwe,auto na gwarancji , serwisowane w ASO wiec silnik jeb..oł i wymienili w ramach gwarancji.jutro podskoczę do ASO i spytam czy mają info czemu nastąpiła wymiana.i teraz rodzi się pytanie czy mogę spać spokojnie(pytanie retoryczne bo dopóki nie sprawdzę panewek to nie będę spać dobrze).A Wy co myślicie?...a w garażu "zielona kura"...
Komentarz
-
-
hiob22, nie wymieniaj oleju co 30kkm tylko co 10kkm :wink:superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally
=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
=> Volkswagen Passat City 1.6 TDI
=> Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
"Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."
Komentarz
-
-
Ok,
dziś panewki wymienione - silnik bls, rok 2008, przebieg 163 tys.km, w moich rękach od nowego, olej co 15tys.km, lm 4600 - zdjęcia jutro wstawię - smutny widok; wał też jest podtarty. Przy okazji zajrzeliśmy pod dekiel zaworowy - tam też nic dobrego, wałek ma wyraźne wygniecenia - tak jakby był plastyczny. To tyle w temacie kibelwagonów - idzie na rynek wtórny. Rozglądam się za piętnastoletnim foresterem ze Szwajcarii - zapewne posłuży jeszcze długie lata.
Komentarz
-
-
Qfa masakra mała sie robi z tym koncernem.
Ja w swojej BXE '06 przy ok 190 kkm robiłem cała górę bo wałek był już "ostry" na krzywkach. Dołu nie tykałem ale chyba dobrze że to pogoniłem bo widzę, że lipa jakaś z tym '06 rocznikiem. Góra poszła pewnie po części od gównolitu z jakiego teraz sie to robi oraz podejrzewam bardziej od tych pierdzielonych longlajfów na firmach (miałem poleasingową z jakiejś firmy) To diabli wiedzą co tam na dole sę już działo.
Nikomu już dziś nie można wierzyć.....1,9 TDI - ostatni bastion "świętego spokoju" upadł z hukiem już dawno
Komentarz
-
Komentarz