Nikt nie wie czy w glyco jedna polpanewka jest sputterowa a droga zwykla ?
[O2] BXE, panewki korbowodowe, korbowód, korbowody
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Dalej wałkując temat mojej Octavii kupionej w Czechach i poszukiwania problemu z korbą wychodzącą na spacer natrafiłem na forum skodahome.cz
Tam z kolei uważają na podstawie jakiegoś numeru pisma motoryzacyjnego, że problemem są śruby korbowodu, a właściwie ich niedostateczne dokręcenie, zwłaszcza w silnikach z 2008 roku i przez to robi się dziura w bloku.
Zalecają wymienić śruby na nowe i dokręcić je odpowiednio.
Co Wy na to? :wink:
Kupiłem auto, jestem z niego mega zadowolony, ale zawsze jest ten dyskomfort, że coś... :twisted:
Komentarz
-
-
Re: Panewki
Zamieszczone przez monty80Otóż ostatnio (od jakiś 200-400 km) zaczęło mi coś lekko "szurać" w silniku - tak delikatnie i słychać to było właściwie tylko na luzie. Auto jeździ normalnie i gdyby nie to że wyjątkowo jechałem z wyłączonym radiem i stojąc na światłach usłyszałem jakieś obce dźwięki - tak jakby lekkie stuki, szuranie, trzaski.
M.666 4U
Komentarz
-
-
Dziś u DobregoGrzesia wymieniony olej po 800 km po dotarciu. Dodatkowa regulacja mieszka poprawiła mi nastrój. ;-) Po psychozie, która mi się udzieliła po przeczytaniu wątku o fruwających korbach odczuwam jakby....ulgę hi hi. Dobrze wydane 900 złotych....tak myślę. Przestałem się stresować opuszczając Wawę. ;-)była O1 1,9 tdi ahf ( 125 KM, 275 nm ), jest O2 fl, 1,9 tdi bxe ( 143,8 KM, 336,6 nm ) Biała Strzała:
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...173266#1173266
Serwis By DGW
Komentarz
-
-
Panewki wymieniłem i ja, BXE 2007r. 85kkm. Za mojej kadencji olej zmieniany co ok 12kkm. Wcześniejszy właściciel nie wiem jak zmieniał, ale silnik czyściuteńki jak nowy.
Panewki wytarte bardzo podobnie jak u kolegi Chomik. Moze jutro wrzuce fotki.
[ Dodano: Sro 09 Paź, 13 19:29 ]
I jak ? długo by chyba nie pociągnęły ?
Miały oznaczenie TH
Komentarz
-
-
i ja jestem po wymianie.... 2007r na blacie 139tys ale nie jestem pierwszym właścicielem, ja przejechałem ok 90tys tym samochodem, 2x Motul, później już Millers wymiana co 15 tys. Panewki miały oznaczenie VW Audi... wydają się być w dobrym stanie. Od razu wymieniłem śruby od korb.
Uploaded with ImageShack.usservice by Auto Tar
Komentarz
-
-
a jest jakas statystyka co do danych lat?
a jest jakas statystyka co do danych lat?
typu:
2006 - padlo iles
2007 - padlo iles
2008 - ?
2009 - ?
itd. jak tam dlugo je wkladali
może by stworzyć bo wątek jest dość dlugi i wystarczyło by sie wypowiedzili ci co śledzą (jak rzadko nie przebrnąłem przez caly bo czytania jest na całą noc)
sam mam BXE z 2009 i przypadkowo trafiłem na ten wątek i już mi sie odechciało,
znalazlem info na :
że to głownie dotyczy 2006-2008 no, ale może własnie sie wypowiedzą Ci co mieli 2009 i im padły (jakiś jeden w wątku na pewno znalazlem)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez keraj998kryho79, w tym wątku jest mowa również o BXE z 2010 tj. ostatniego wypustu, także nie ma mowy o poprawieniu przez producenta czegokolwiek,
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kryho79noooo to kolega mnie nie pocieszył - że też musiałem trafić na to info (w końcu myślałem, iż kupiłem pancerny silnik, a tu taka niespodzianka).>>E<< by Ali, defibrylator by DGW
Komentarz
-
-
No po przeczytaniu całego tematu.. 27 stron nie jestem mądrzejszy wcale..
Jedynie trochę bardziej przestraszony... :P
No to co robić? mam 2009/2010.. w sumie produkcja gru 2009 ale w ksążce serwisowej ze niby 10 :P..
Chciałbym trochę go wzmocnić.. i stąd pytanie.. jak to zacząć..
202 tysiące są, do tej pory nie czuję żeby było coś nie tak ani nie słyszę.
Lany był olej long life w ASO a teraz mam castrola edge chyba..
Chciałbym podnieść mu moc.. i to ile się da :P więc wypadałoby chyba zrobić te panewki nie? i parę innych rzeczy pewnie trzeba by wymienić na mocniejsze nie?
Tak wiem zaraz się ktoś odezwie w stylu "szukaj nie boli" czy coś. Szukałem i znalazłem wszystko ale chcę jednoznacznej odpowiedzi.. jak ugryźć to żeby było dobrze później
Komentarz
-
-
Jurij, ja zrobiłem następująco:
program na 140KM - Aligator
wymiana dolnych panewek - DGW
wymiana sprzęgła na G60 - lokalny mechanik
wymiana turbo na ARL - Aligator
program na 178KM - Aligator
wymiana górnych panewek oraz szklanek - DGWPozdrawiam,
Grzesiek
Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB
Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]
Komentarz
-
-
Jurij, całościowo na pewno nie przekroczyłem 10k PLN.
Co do cen jednostkowych to musisz pytać w Grzesia i Wojtka, bo u mnie wymiany były połączone z innymi robotami, także rachunek za poszczególną wizytę był trochę wyższy.Pozdrawiam,
Grzesiek
Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB
Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]
Komentarz
-
-
re
Dla mnie to jakiś wkręt .... Nie mogę uwierzyć że auto z przebiegiem 100tyś ma do wymiany Panewki...
Miałem octavke I 1,9 ALH przebieg 530 tyś i jeździ dalej gdzieś po polsce
teraz mam BXE kupiona 170 tyś aktualnie 260 tyś nawet oryginalną dwumase mam jeszcze ( no już ją słychać) ale nie wierze że panewki padają przy przebiegach 100 tyś km.
No chyba że jeździła tym Pani Gienia która słyszała że olej się tylko dolewa.....
Komentarz
-
-
blaster, obyś się nie musiał się na własnej skórze przekonać, że to nie wkręt. Moje auto miało wymienianą oliwe co 15 tyś km na firmowy olej (chyba schell albo mobil). No i bęc przy 190 tyś...SPRZEDAM! Nakładki na rączkę fotela do OII :
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...046007#1046007
Komentarz
-
-
Powiem szczerze że ja przeczytałem cały wątek dwa tygodnie temu post po poście - a trochę tego jest. No i powiem szczerze, że ostro się zastanawiam nad tym czy by tych panewek nie wymienić.
Potraficie przestraszyć człowieka...
Mam silnik BLS to jest praktycznie BXE na blacie 160tys. Olej niestety longlife Castrol 5W/30 SLX UIII VW 507.00 W. Wymieniany średnio co 20tys. :? ehh..."A miało być tak pięknie..."
4x4 @147KM\330Nm by Rogal
Komentarz
-
Komentarz