Wymiana żarówki H1 H7 SKODA OCTAVIA II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • servo
    Classic
    • 2011
    • 7

50 km/h na 4. biegu?! To przecież zarżnie silnik, sprzęgło, skrzynię biegów i cierpliwość kierowców... Zanim taka L-ka przetoczy się przez dwa skrzyżowania z sygnalizacją miną chyba ze trzy cykle. Totalny nonsens.

Ale znając nasze prawodawstwo, sprawa wejdzie w życie, a później jakieś 60% ludzi będzie tak jeździć, bo przecież "tak uczyli na kursie". Obniży to poziom bezpieczeństwa na drogach, bo niektóre "orły" będą starały się tak wyprzedzać.

Pamiętam swój egzamin i słowa egzaminatora, który pochwalił mnie za dynamikę jazdy, bo jak zauważył "ludzie na egzaminie widząc ograniczenie do 50 km/h jadą 35-40, do 70 km/h, często nie przekraczają 60, a jeżeli już to robią to w ospały sposób". Okolice ośrodków egzaminowania będą jeszcze bardziej zakorkowane... Masakra.
  • staples
    Classic
    • 2010
    • 16

Witam
    Jeszcze zimową porą spaliła się H7 więc przystąpiłem do wymiany kompleksowo H7 i H1 na Osram Night Breaker Plus. Przy okazji nakręciłem krótki filmik jak tego dokonać więc może komuś się przyda. Wreszcie wygrzebałem go i obrobiłem jak się dało. Wymiana wygląda w zasadzie identycznie w Octavi II FL jak i przed liftem.

Wymiana żarówki H1 H7 How to Replace Headlight Bulbs SKODA OCTAVIA II FL

Kwiecień 2010 r., 122 KM (90 kW), skrzynia biegów: manualna
    1.4 TSI AMBIENTE + dodatki

Komentarz

• piotrek_os
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8160
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Najwiekszy problem dla tych co to robią pierwszy raz to "odpięcie" wytczki przy lampie. Wtyczka wyglada tak jak na foto :diabelski_usmiech
      Załączone pliki
      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Hawk1985
        Ambiente
        • 2013
        • 149
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Wczoraj jadąc na spota do Kryspinowa po przejechaniu dosłownie 3 km od domu padło mi lewe światło mijania demontaż lampy nie był problemem natomiast po mordowaniu się z odpięciem wtyczki odpuściłem (wymieniłem h7 bez odpinania wtyczki)

piotrek_os zdradź jak odpiąć te wtyczkę!
        Skodzinka kochana <3

Komentarz

• piotrek_gdy
          RS
          • 2008
          • 7723
          • Volkswagen
          • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Hawk1985, wciskając ten przycisk- albo prościej używając małego płaskiego śrubokręta
          przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• piotrek_os
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 8160
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Hawk1985
            piotrek_os zdradź jak odpiąć te wtyczkę!
            Zamieszczone przez piotrek_gdy
            wciskając ten przycisk- albo prościej używając małego płaskiego śrubokręta
            ja bym raczej inaczej to okresił..... - przynajmniej ja tak rozpinałem te wtyczki tj. ten przycisk dociskałem bliżej przewodów i wtyczka wychodziła.
            Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Hawk1985
              Ambiente
              • 2013
              • 149
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

piotrek_os faktycznie dociśniecie pomogło

Ok kolejny problem jak wymienić żarówkę pozycyjną, instrukcja jak zwykle jest bardzo pomocna:

Wygląda że trzeba przekręcić ale po przekręcaniu w rożnych pozycjach i tak franca nie chce wyjść

Może ktoś rozpisać schemat a'la Gmoch na zdjęciu? to by pomogło
              Załączone pliki
              Skodzinka kochana <3

Komentarz

• obrus
                Elegance
                • 2011
                • 783
                • Octavia II (1Z3)
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ja tam wymieniam żarówki bez rozłożenia wtyczki. Podkładam jedynie jakąś szmatkę, żeby lakieru nie podrapać jak lampa wisi.

Komentarz

• andrzej1962
                  L&K
                  • 2010
                  • 1306
                  • Octavia III combi (5E5)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                  • DADA 1.5 TSI 150 KM

Do pozycyjnych pomocne będą dłuższe płaskie szczypce.

Komentarz

• vaz
                    Elegance
                    • 2010
                    • 799
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Hawk1985
                    piotrek_os faktycznie dociśniecie pomogło

Ok kolejny problem jak wymienić żarówkę pozycyjną, instrukcja jak zwykle jest bardzo pomocna:
                    Obrazek
                    Wygląda że trzeba przekręcić ale po przekręcaniu w rożnych pozycjach i tak franca nie chce wyjść

Może ktoś rozpisać schemat a'la Gmoch na zdjęciu? to by pomogło
                    oprawa żarówki światła pozycyjnego umocowana jest "na wcisk". Trzeba więc oprawę z czuciem pociągnąć do siebie, jeśli jest mało miejsca to użyć płaskich szczypiec.
                    Złącze lampy odblokowuje się naciskając mocno na zaznaczone na czerwono "ucho" tak jak pokazuje strzałka i wtedy można je zsunąć z wtyku.
                    Załączone pliki
                    Antyfotoradar Valentine1
                    Harry II Classic+Sirio ML145

Komentarz

• Hawk1985
                      Ambiente
                      • 2013
                      • 149
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

vaz dzięki! faktycznie przy pozycyjnej wystarczyło mocno pociągnąć ją do siebie.

Co do odpinania kostki to ja w zaznaczone czerwone miejsce wkładam mały śrubokręt, dosyć to ułatwia.
                      Skodzinka kochana <3

Komentarz

• Sony
                        Rider
                        • 2015
                        • 342
                        • Octavia II (1Z3)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Podłączę się do tego tematu, bo sprawa niby prosta a jednak wymiana 1. raz i małe schodki z mocowaniem lampy do nadwozia.
                        Proszę zatem o poradę.
                        Po wymianie żarówki H7 w Oct. II FL okazuje się, że lampa jako całość nie chce wejść szczelnie na swoje miejsce (uszczelką w narożniku górnym nie dochodzi w błotniku) oraz blokada lampy z haczykiem u dołu nie chce się w sposób pewny zamknąć (otwiera się). Dociskanie lampy i postukiwanie ręką na siłę też niewiele daje - efekt gumowatości..

Być może ta szpilka z tworzywa na którą nakręcamy nakrętkę zamykającą u góry lampy częściowo się wykręciła, przeszkadza w ułożeniu lampy w otworze.
                        Jak to powinno wyglądać,
                        czy przy montażu lampy trzeba tą szpilkę wkręcić do oporu i po ułożeniu lampy w otworze oraz zablokowaniu lampy u dołu skasować na niej luz (wykręcając szpilkę), czy też szpilki tej nie należy ruszać ?
                        Czy wkręcenie tej szpilki pozwoli na skuteczne zablokowanie lampy u dołu tym haczykiem z bezpiecznikiem? - u mnie bez lampy owe zabezpieczenie działa poprawnie a po włożeniu lampy nie rygluje się w sposób pewny, tak jakby lampa nie była do końca na swoim miejscu.
                        Czy wkręcanie/wykręcanie tej szpilki ma wpływ na zmianę regulacji ustawienia świateł, przez co światła trzeba od nowa regulować? - czy też blokujemy lampę haczykiem , kasujemy luz na szpilce, przykręcamy nakrętką a regulacja samego ustawienia świateł nie ulega zmianie ?
                        Ps.
                        Sama szpilka ma kiepski (miękki) kwadrat na regulację luzu.

Dzięki za pomoc.

Komentarz

• vaz
                          Elegance
                          • 2010
                          • 799
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Forum ogólne czyli wszystko o serwisowaniu i eksploatacji Skoda Octavia II (1Z). Porady i wskazówki. UWAGA! Na tym forum nie piszemy o problemach i usterkach!

ustaw głębokość wkręcenia śruby regulacyjnej tak jak jest w drugim reflektorze (w moim przypadku jest 8 mm między obudową lampy a nakrętką na tej śrubie) i wtedy spróbuj wsunąć reflektor na swoje miejsce
                          Antyfotoradar Valentine1
                          Harry II Classic+Sirio ML145

Komentarz

• Sony
                            Rider
                            • 2015
                            • 342
                            • Octavia II (1Z3)
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Dzięki vaz , będę kontynuował we wskazanym przez Ciebie temacie.

Komentarz

Pracuję...