[O2] czujniki cofania

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ziolklu_BKS
    Classic
    • 2011
    • 30

U mnie padly 2 czujniki i krzycza za wymiane 350 EUR

Zna ktos numer katalogowy czujnika do Octavii 2 (2004 rok) albo sprawdzonego sprzedawce na allegro.

Czy wszystkie czujniki sa jednakowe?

Pozdrawiam

Komentarz

• kowal 2002
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 5161

ziolklu_BKS, jest tego do bólu na allegro, e-bay-u itp. Cena 50-80 pln/szt. Spytaj na allegro u użytkownika andulin. Numer czujnika 7H0 919 275 C.
      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• ziolklu_BKS
        Classic
        • 2011
        • 30

Dzieki wielkie kowal.

Komentarz

• bogusch
          Classic
          • 2013
          • 5

A teraz ja..jeden czujnik wymienilem... teraz na wyswietlaczu przedni lewy krzyczy ze przed nim cos jest chodz nic niema itylny lewy srodkowy ma problem (komp wyczytal)..jak jest sucho i cieplo wszystko ok.popada albo wilgotnie i dupa...jakies rady?

Komentarz

• demmsi
            Elegance
            • 2011
            • 966
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez bogusch
            A teraz ja..jeden czujnik wymienilem... teraz na wyswietlaczu przedni lewy krzyczy ze przed nim cos jest chodz nic niema itylny lewy srodkowy ma problem (komp wyczytal)..jak jest sucho i cieplo wszystko ok.popada albo wilgotnie i dupa...jakies rady?
            Sprawdzić wiązkę czy nie ma przetarć...

Komentarz

• bogusch
              Classic
              • 2013
              • 5

A czy posiada ktos moze jakis schemat jak moge dojsc do tych wiazek i gdzie sa wtyczki..pozdro

Komentarz

• Dafik88
                Ambiente
                • 2012
                • 177
                • Octavia II (1Z3)
                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez bogusch
                tylny lewy srodkowy ma problem (komp wyczytal)..jak jest sucho i cieplo wszystko ok.popada albo wilgotnie i dupa...jakies rady?
                Miałem to samo. Szukałem najpierw na wiązkach, wtyczkach, jakieś lekkie przetarcia izolowałem, a i tak nie pomogło. Wystarczyło że zrobiło się trochę wilgotno i nie działał. Dopiero wymiana czujnika pomogła. Już nic niepokojącego się nie dzieje :wink:
                Życie to nie je bajka, to je bitwa!

Komentarz

• maxdebesciak
                  Classic
                  • 2013
                  • 7

Mam podobny problem co kolega z 1. postu. Po wrzuceniu wstecznego słyszę długie beeeep i tyle. Ostatnio zauważyłem, że gdy temperatura na dworze osiągnie 27 stopni (i więcej) to czujniki zaczynają działać prawidłowo. Jak się ochłodzi, to znowu lipa.
                  Edition 100 2.0TDI 140KM@170KM + DSG

Komentarz

• Dafik88
                    Ambiente
                    • 2012
                    • 177
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez maxdebesciak
                    Mam podobny problem co kolega z 1. postu. Po wrzuceniu wstecznego słyszę długie beeeep i tyle. Ostatnio zauważyłem, że gdy temperatura na dworze osiągnie 27 stopni (i więcej) to czujniki zaczynają działać prawidłowo. Jak się ochłodzi, to znowu lipa.
                    Podłącz pod kompa i zobaczysz który czujnik padł. Następnie wymień go i będziesz miał spokój
                    Życie to nie je bajka, to je bitwa!

Komentarz

• Hiszp4n
                      Drive
                      • 2011
                      • 40

przykładaj ucho do kazdego czujnika i ten co nie tyka to do wymiany lub wiazka do sprawdzenia

Komentarz

• JerzyM73
                        Rider
                        • 2010
                        • 602

Witam piszę tutaj bo nie chcę zakładać nowego tematu. U mnie problem jest taki, że czujniki działają bez problemu ale czasami nie wyłącza mi się obraz samochodu na wyświetlaczu radia Bolero. Jest widoczny ten samochodzik nawet jak jadę normalnie - powinno się przełączyć na normalne informacje z radia. Pomaga tylko zatrzymanie się, np. na światłach w wciśnięcie przycisku od czujników parkowania. Co może być przyczyną ??? nic nie grzebane w zderzakach ani elektronice.
                        O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
                        Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic

Komentarz

• Arti_r1
                          RS
                          • 2008
                          • 2626

widzę że nie tylko ja mam problem z czujnikami parkowania, ale zarazem nie widzę aby ktoś miał taki jak ja, tzn. czujniki przód tył tykają,działają, pokazują na ekranie co i jak. Ale przedni czujnik od strony kierowcy ciągle piszczy stale i pokazuje max zbliżenie do przeszkody. Zrozumiałbym gdybym coś przed nim było, ale on tak pokazuje nawet na pustym parkingu :/
                          Co jest z nim?
                          Fabryka Barw :]

Czarna O1 rs-line tdi
                          Srebrna O2 Scout

DACAR.team

Komentarz

• jasiek2905
                            Rider
                            • 2012
                            • 267
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM
                            • DADA 1.5 TSI 150 KM

Ja miałem taki problem z pokazującymi na full i piszczącymi czujnikami jak kupiłem inny kolor a potem je przemalowałem. Sam nie rozumiem dlaczego, czy inna przepuszczalność farby? Jak są oryginalnie malowane jest ok, chyba że użyta farba ma znaczenie ja malowałem kolorem bazowym a potem bezbarwnym. Może to błąd? nie wiem, ale warstwa lub rodzaj farby ma znaczenie.

Komentarz

• Arti_r1
                              RS
                              • 2008
                              • 2626

u mnie ten lewy czujnik raz piszczy ciągle, a raz działa normalnie :roll: nie wiem co z nim może być nie tak. Malowany nie był, no chyba że czujki do scout'ów były malowane
                              Fabryka Barw :]

Czarna O1 rs-line tdi
                              Srebrna O2 Scout

DACAR.team

Komentarz

• kamil83
                                Classic
                                • 2013
                                • 10

też mam problem z czujnikami a mianowicie czujniki wszystkie działają jak podchodzę obok samochodu i poszczegolnych czujników to wszystko jest ok, każdy działa jak należy w aso podpieli kompa i powiedzieli że czujniki wszystkie są ok, problem jest w tym że jak włączam wsteczny to czujniki przód lewy i tylny prawy pokazują że jest jakaś przeszkoda i piszczą , czasami te objawy ustępują ale na krótko , najczęściej piszczą jak uruchamiam wsteczny jak jadę to naszczęście jest oki....

Komentarz

• Tomato
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 303
                                  • Volkswagen
                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

kamil83, tez tak miałem. u mnie jeden czujnik zapadł się trochę do środka. pomogło wciśnięcie na właściwą pozycję.

Komentarz

• gladeus
                                    Classic
                                    • 2014
                                    • 4

Witam wszystkich uzySKODnikow

Od 2 tygodnie jestem szczesliwym posiadaczem Octavi II (r.2005).... z niesprawnym parktronikiem. Kupujac auto dowiedzialem sie ze ma niesprawny lewy czujnik (stwierdzenie germanskiego serwisu).
                                    Auto fabrycznie wyposazone w parktronic tylko z tylu.

Jak na razie nie udalo mi sie stwierdzic ze system dziala:
                                    - nie mam zadnego przycisku ktory pozwalalby na wlaczenie/wylaczenie systemu
                                    - brak jakiejkowiek informacji na komputerze (pelny) lub na radiu (nexus) - nie wiem czy tak to sie ma obywac
                                    - przy wrzucaniu wstecznego czasem slychac jeden dlugi sygnal.. a czasem nie

Bede wdzieczny za wszelkie porady, sugestie czy pomoc )

Komentarz

• zadariusz1
                                      Rider
                                      • 2011
                                      • 543
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

Podłącz kompa,a on ci prawde powie,możesz też wrzucić wsteczny wyjść z auta i podejśc do czujników i przykładać ucho do każdego,jesli bedziesz słyszał takie delikatne cykanie z czujnika oznacza to ze on działa,jeśli natomiast bedzie cisza to wiadomo ze coś z czujnikiem jest nie tak

Komentarz

• gladeus
                                        Classic
                                        • 2014
                                        • 4

Zanim zaopatrze sie w zestaw do kompa to pewnie mi chwile zejdzie,
                                        sprobuje wiec zastosowac echotest Dzieki.

A czy jest mozliwe by system w zadnen dodatkowy sposob (poza dzwiekiem) nie informowal na radiu czy komputerze o aktywacji czy dzialaniu parktronika?
                                        I bylby to jedynie taki wariant podstawowy tegoz parktronika.

Komentarz

• zadariusz1
                                          Rider
                                          • 2011
                                          • 543
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

Jest taka możliwość , że tylko będzie piszczał głośniczek,a efektu wizualnego nie będziesz miał w radiu

Komentarz

• fooojciech
                                            Ambiente
                                            • 2013
                                            • 124

czy jest mozliwosc dostac się jakos bez zdejmowania tylnego zderzaka do czujników ,tj do tylnego skrajnego zewnetrznego po stronie kierowcy. metodą nasłuchu ten czujnik nie działa ,a jeszcze niedawno działał , mysle ze to wina wiazki albo cos w tym stylu ,i chcialbym jakos to od dołu z kanału obejrzec ,ale czy cos da rade czy nie bardzo? bo reka na chodniku próbowalem ,ale wydech przeszkadza ,i ewentualnie jak by ktos mi powiedzial ktoredy ida wiazki od tych czujników tylnich ,czy one ida gdzies pod samochodem czy w srodku kabiny i ewentualnie w ktorych miejscach szukac.za pomoc z góry dziękuje

Komentarz

• mrblack
                                              Classic
                                              • 2010
                                              • 45

Siemka

No niestety nasze skodziny często chorują na te nieszczęsne czujniczki

Ja też dzisiaj stawiam samochoda do mechanika na wymianę tulei w zawiasach i też na wymianę czujnika z tyłu.... Juz drugi dziad padł w kadencji .... Pierw piszczało po wrzuceniu wstecznego potem chodziło normalnie a i znowu piszczało i w końcu zdechło :cry:

I raczej bez demontażu zderzaka się nie obejdzie...

Pozdrowionka :!:

No i dało się wymienić czujnik bez prucia zderzaka

Tylko dół zderzaka trzeba było odkręcić i się pogimnastykować aby dotrzeć łapą do czujnika ...

Komentarz

• krzysn
                                                Rider
                                                • 2007
                                                • 515

A moim zdaniem warto spróbować. Sprawdź, jak wygląda mocowanie czujnika cofania (są dostępne na allegro) i jak wygląda sam czujnik. Dowiesz się, jak go wyjąć. Pewnie będzie trochę walki z odpięciem wiązki.
                                                Da się sięgnąć ręką do czujnika od spodu zderzaka. Kiedyś z jakiegoś powodu czujnik wszedł do środka (odkleiła się taśma dwustronna dzień po wizycie w ASO...) i bez problemu udało mi się go wcisnąć na miejsce.

Komentarz

• siemo
                                                  Classic
                                                  • 2013
                                                  • 2

Nie brałem udziału w dyskusji bo dopiero sam muszę w tej materii zadziałać, ale dzięki wszystkim za fajne informacjehttp://forum.octaviaclub.pl/images/smiles/IThankYou.gif . podbudowany :evil: nurkuje pod zderzak. Na pewno napisze jak mi poszło. :thank:

Komentarz

• gladeus
                                                    Classic
                                                    • 2014
                                                    • 4

Przyszły cieplejsze dni (które co prawda już się skończyły) i parktronik zaskoczył mnie i zadziałał.
                                                    Czy jest możliwe takie uszkodzenie czujnika, by w cieplejsze dni działał a jak się schłodzi to już nie?

I drugie pytanie, czy należy montować czujnik o takich samych oznaczeniach i czy dla OII z 03.2005 można ustalić jego numer bez wcześniejszego wymontowania?

Komentarz

Pracuję...