Stuki luz DSG

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomek
    L&K
    • 2005
    • 1078

trzeba mocniej wciskać gaz, a nie jeździć jak Kapelusz
    A na poważnie, naprawdę muszą być bardzo specyficzne warunki - prędkość i gaz aby stuknęło. W normalnej jeździe praktycznie nie występuje. Znalazłem to, bo szukałem po poczytaniu o tym na forum. Tak samo jak z twardymi boczkami w tylnych drzwiach.
    Chyba przestanę czytać....
    O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• piotrek_gdy
      RS
      • 2008
      • 7723
      • Volkswagen
      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez tomek
      Tak samo jak z twardymi boczkami w tylnych drzwiach.
      tomek, a zaglądałeś do schowka po lewej stronie kierowcy???
      w pre FL tam była wykładzinka włókninowa a po FL już nie ma
      dołozyłem sobie ze schowka który mi zostal w garażu :wink:
      przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• leszekmw
        RS
        • 2005
        • 5356

Zamieszczone przez piotrek_gdy
        tomek, a zaglądałeś do schowka po lewej stronie kierowcy???
        w pre FL tam była wykładzinka włókninowa a po FL już nie ma
        hihihi... :jaja ..jakieś kiepskie te Wasze octavie , a to boczek twardy , o to wykładzinka... :wink:
        O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
        GVI 1.4TSI
        LANCIA YPSILON 1.2 MPI
        tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• tomek
          L&K
          • 2005
          • 1078

włożyłem tam okulary na jesieni. Od tamtej pory nie zaglądałem, ale sprawdzę przy okazji.
          Jak nie ma, to przynajmniej nie będzie problemu, że się wyciera :P
          O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• kmicio
            Ambiente
            • 2008
            • 233

Moje boje ciąg dalszy.

Przypadek z kategorii dziwnych - to moja domena chyba i pech zarazem.

Wczoraj rozpieprzyłem przód po raz kolejny. Po podmianach półosi, przegubów itd itp. moja 'lux karoca księcia pana' dalej utyka jak kaczka dziwaczka. Na luzie, na biegu na wstecznym od 0 do nieskonczoności. Non stop trzepie. Nowe koła - nic. Wczoraj poszła na podnośnik. Koła aut - wibracje w rytm obrotu półosi. Więc ośki aut i obserwujemy flansze... Prawa od pasażera pracuje równo. Lewa ma około 2mm odchyłke od normy.

Cycki mi opadają na glebę. Podejmę chyba się wymiany tej flanszy w skrzyni. Rozpieprzyłem cały przód - zero śladów dzwona. Wszystkie plastiki orginał, gumy części wszystko ten sam rok. Był wymieniany silnik przy 103kkm i podejrzewam że ktoś pieprznął flanszą o coś i ją skrzywił .

Ciekawe czy ktoś miał podobny przypadek. Czy od krzywej flanszy będzie samochód zachowywał się jakby miał zósemkowane koła i przy małej prędkości lekko utykał co obrót koła a przy szybkości 100km/h będą wibracje jak przy uwalonym przegubie wewnętrznym.

Nie mniej szukam lewej flanszy do skrzyni DSG i poduszki pod skrzynie biegów.
            *1B1B*1.8T*4x4
            *1B1B*1.9T*DSG

Komentarz

• BigLucek
              Classic
              • 2010
              • 8

Dawno nic nie pisalem, szanowni Użytkownicy, na temat stuków... stuki na chwile dały mi żyć bezstresowo po wymianie śrub mocujęcych belki i wstawieniu podkładek. Ale tylko na chwilę... trwało to ok 1 miesiąca a teraz znów wali! Nie wiem w dalszym ciągu co może być przyczyną tych stuków. Serwis jest bezradny, mówią,że trzeba się przyzwyczaić...

Komentarz

• misiek^wro
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 8321

BigLucek, witaj w klubie.

Ja mam przelot 14x kkm - takze mysle, ze to powoli dwumasa sie odzywa, zwlaszcza ze jak jade w korku i co chwile wciskam gaz i go puszczam to auto troche sie rzuca :evil: ciezko to opisac
                Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• dwaoka
                  Elegance
                  • 2010
                  • 927

misiek^wro, na szczęście u mnie nic nie puka, w korku też telepie podczas delikatnego 2-3, a to samo podczas redukcji... aby tylko do soboty, pan doktor wymieni mi dwumasę będzie obszerna relacja
                  bkc+dsg

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

A ja dwumase wymienilem i stuk taki delikatny przy wysprzeglaniu skrzyni przy samym zatrzymaniu dalej jest.
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• dwaoka
                      Elegance
                      • 2010
                      • 927

Maicroft, zaraz przed zatrzymaniem też mam, jak już przestaje hamować silnikiem i rozłącza napęd do postoju? ale to nie puknięcie, tylko jakby ruch czegoś w skrzyni, wysprzęglenia czy coś... nie znam się na tym

ogólnie to przestałem się wsłuchiwać tak bardzo, to przecież nie jest zrobione z aksamitu, tylko z metalu!
                      bkc+dsg

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

No dokladnie wtedy.

A tak to albo nie ma juz zadnych stukow, albo ja przestałem na to zwracac uwage
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• misiek^wro
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 8321

Maicroft, czyli to samo co u mnie.

A jak skrzynia zimna i zmieniacie z R na D to czuc prace skrzyni ?

Bo jesli tak, to jezdze az padnie i nie stekam :P

Komentarz

• dwaoka
                            Elegance
                            • 2010
                            • 927

misiek^wro, pewnie, że tak
                            ja uznaję to za normę, silnik też inaczej pracuje zimny nie? :wink:
                            tak samo manual skrzynia, turbina, wszystko to inaczej gra zimne, ja po odpaleniu staram zawsze kilka sekund poczekać, żeby chociaż trochę tego oleum się rozprowadziło...
                            bkc+dsg

Komentarz

• comando
                              Ambiente
                              • 2010
                              • 244

Podłączę się do tematu. W moim DSG 7 biegów występuje następujący problem:
                              Przy bardzo delikatnym przyspieszaniu na nierównościach słychać przy każdej zmianie biegu postukiwanie. Nie jest to normalne pojedyńcze stuknięcie skrzyni (takie klik że wrzuciła bieg) tylko jakby chrobotanie (kilka szybkich stuknięć). Dzieje się tak tylko kiedy mam małą prędkość typu 10km/h i rozpędzam się powoli (biegi zmieniają się co 10km/h). Jeżeli mocniej wcisnę gaz nic nie słychać. Mój przebieg 7k :| Nie towarzyszą temu zjawisku żadne szarpania ani inne niedogodności. Czy to normalne? Może ktoś kto ma taką skrzynie zrobi mały test (koniecznie przy otwartych szybach, bo tylko wtedy słychać to stukanie) i zobaczy czy też stuka ?

Komentarz

• MG
                                Ambiente
                                • 2008
                                • 101
                                • Octavia II (1Z3)
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

comando, Przeczytaj wypowiedzi moje i kolegi arekban w tym wątku z lipca i sierpnia 2010. Obaj mamy O2 1.4 TSI z DSG7.

Komentarz

• krzysn
                                  Rider
                                  • 2007
                                  • 515

To jeszcze ja sie przylacze :-)
                                  Mam 1.4 tsi z dsg7, wlasciwie od nowosci slysze po uruchomieniu silnika i pierwszych kilkunastu metrach jazdy, przy przelaczeniu z 2 na 3, takie tupniecie. Potem juz nie wystepuje, az do kolejnego parkowania.
                                  Czy ma ktos podobnie ?

Komentarz

• comando
                                    Ambiente
                                    • 2010
                                    • 244

MG, dzięki za pomoc. Skoda to jest firma... :|

Dwa razy miałem jeszcze taką sytuację że gdy ruszałem wciskając pedał w podłogę (z kliknięciem) przy zmianie biegu z 1 na 2 usłyszałem bardzo głośne uderzenie w skrzyni a samochód na 2 sekundy jakby przestał przyspieszać. Było sucho więc to nie wina ASR...

Koledzy, przytrafiło się wam coś podobnego ?

Komentarz

• edeks
                                      Classic
                                      • 2011
                                      • 9

comando,

W Superbie 1,8 tsi dsg7 mam dokładnie to samo co Ty podczas delikatnego przyspieszania plus dodatkowo takie same postukiwania przy odjęciu gazu i delikatnym dohamowaniu Diagnozy jak na razie brak. Jak z czasem coś wyjdzie napiszę co było.

Komentarz

• MG
                                        Ambiente
                                        • 2008
                                        • 101
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez krzysn
                                        To jeszcze ja sie przylacze :-)
                                        Mam 1.4 tsi z dsg7, wlasciwie od nowosci slysze po uruchomieniu silnika i pierwszych kilkunastu metrach jazdy, przy przelaczeniu z 2 na 3, takie tupniecie. Potem juz nie wystepuje, az do kolejnego parkowania.
                                        Czy ma ktos podobnie ?
                                        Tupnięć jeszcze nie miałem.
                                        Nic takiego u mnie się nie dzieje.

[ Dodano: Czw 07 Lip, 11 18:38 ]
                                        comando Nie ma za co

Zamieszczone przez comando
                                        Koledzy, przytrafiło się wam coś podobnego ?
                                        Nigdy nie odczułem uderzeń/tupań przy ruszaniu.

Zaobserwowałem za to inny przypadek. Jadąc na 7 biegu około 70 km/h chciałem płynnie przyspieszyć - gaz płynnie ale zdecydowanie na około 60%. Skrzynia powinna zrzucić na 6 może 5 bieg, ale jakby "walczyła" by utrzymać 7 bieg. Czuć wówczas, że następuje jakby małe przeciążenie. I to właśnie wtedy, na chwilę przed zrzuceniem biegu przez skrzynię z 7 na 6 usłyszałem klika krótkich, szybkich ale wyraźnie słyszalnych kliknięć. Trudno to zjawisko powtórzyć w mieście, trzeba mieć trochę miejsca przed sobą i jechać dość wolno, ale przez ostatnie pół roku usłyszałem te kliknięcia chyba trzy razy. Poza tym nic się nie dzieje.

Zauważyliście coś podobnego u siebie ?

Komentarz

• Nematode
                                          Ambiente
                                          • 2010
                                          • 139

Ja to coś podejrzewam, że to może być kwestia małej ilości oleju w skrzyni. DSG6 miało chyba grubo ponad 5 litrów oleju. A te niby suche skrzynie DSG7 mają chyba maks 1,5 litra. Możliwe, że to normalna praca skrzyni tyle, że jak w sześciobiegowych wszystko pływało w oleju to może było tłumione jakoś, a tutaj mało oleju i słychać te brzdęki. Teraz okres wakacyjno-urlopowy, więc pospolitego ruszenia nie ma co robić, ale po wakacjach możemy spróbować zrobić jakąś listę zbiorową i jeśli będzie trochę osób to można jakieś oficjalne pismo z podpisami wysłać do SAP i do UOKiK. Jeśli się uda jakieś filmiki zrobić tak, żeby można było te dźwięki zarejestrować można dołączyć załączniki itp. Nawet jeśli nas zleją to w przypadku ewentualnych problemów ze skrzynią w przyszłości już po gwarancji zawsze to dodatkowy argument w sądzie.
                                          Można jeszcze spróbować jesli ktoś mieszka blisko zachodniej granicy uderzyć do ASO w Niemczech i zareklamować u nich pracę skrzyni. Tam na pewno nawet jesli podejście jest podobne to mechanicy mają większą wiedzę niż u nas, bo tam pewnie co drugie auto w DSG, a przykładowo Superbów w zeszłym roku sprzedało się tam kilkanaście razy więcej. Dodać do tego wszystkie VW i Skody to wyjdzie tego sporo czyt. Niemcy mieli się na czym uczyć

Komentarz

• krzysn
                                            Rider
                                            • 2007
                                            • 515

Nematode, nie ma co przesadzać. Podczas wysprzęglania manualną skrzynią też zdarza się szarpnąć czemu może towarzyszyć jakiś dźwięk. To moje "tupnięcie", jednorazowe, na zimnej skrzyni traktuję jako jej cechę. Od tego wsłuchiwania się w samochód można dostać pierdolca a przecież nie o to chodzi. U siebie już usłyszałem pompę paliwa, stuki prz zmianie z dwójki na trójkę, jakiś hałas z zawieszenia. Wszystko przez forum ;-)
                                            Auto fajnie jeździ, DSG zmiania biegi super choć rzeczywiście, czasem na siłę próbuje jechać 60km/h na siódmym biegu (jak zauważył MG).

Komentarz

• dwaoka
                                              Elegance
                                              • 2010
                                              • 927

krzysn, ja też zauważyłem, ża czasem na siłę ciągnie z 6 zamiast zrzucić, ale zdarza się to tylko w długich trasach, a takie 5h non stop zrobiłem ostatnio x4, i właśnie tak było.
                                              Ja myślę, że czasem za delikutaśnie się z tym usrojstwem obchodzę i wsłuchuję
                                              bkc+dsg

Komentarz

• Nematode
                                                Ambiente
                                                • 2010
                                                • 139

Zamieszczone przez krzysn
                                                Nematode, nie ma co przesadzać. Podczas wysprzęglania manualną skrzynią też zdarza się szarpnąć czemu może towarzyszyć jakiś dźwięk. To moje "tupnięcie", jednorazowe, na zimnej skrzyni traktuję jako jej cechę. Od tego wsłuchiwania się w samochód można dostać pierdolca a przecież nie o to chodzi. U siebie już usłyszałem pompę paliwa, stuki prz zmianie z dwójki na trójkę, jakiś hałas z zawieszenia. Wszystko przez forum ;-)
                                                Auto fajnie jeździ, DSG zmiania biegi super choć rzeczywiście, czasem na siłę próbuje jechać 60km/h na siódmym biegu (jak zauważył MG).
                                                Tzn imho nie przesadzam, bo nie po to dałem 10k żeby mi brzęczała skrzynia w nowym aucie. A jeśli TTTM to chciałbym dostać to info na papierze od SAPu. Ja tam stuków czy szarpnięć nie mam na razie tak jak niektórzy opisują, ale ze skrzyni dochodzą niepokojące dźwięki. Jeśli jadę sobie spokojnie i hamuję przed światłami, skrzynia redukuje 3-2-1 i przy włączonym radiu na 1/3 głośności (bolero) słyszę chrobotanie ze skrzyni to coś jest nie tak. Zresztą raz jak jechałem i kumpla gdzieś podwoziłem i radio było włączone to jako pasażer siedząc sam zapytał co tak chrobocze. Czyli nie tylko ja to słyszę. Reasumując muszę pokombinować jak te dźwięki nagrać, bo tak to trochę nie wiadomo o czym człowiek mówi. Próbowałem już to nagrać kamerą, ale nic nie słychać na nagrania. Po powrocie z urlopu spróbuję jakoś to zarejestrować.

Komentarz

• misiek^wro
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 8321

dwaoka, mi moja czesto na 8ce ( tam jest sporo podjazdow ) wlasnie sie meczy na niskich obrotach przy podjazdach

i trzyma te 1.3 - 1.5, a buda wpada w drgania delikatne

Komentarz

• dwaoka
                                                    Elegance
                                                    • 2010
                                                    • 927

misiek^wro, za delikatnie jeździmy. Właśnie mi się przypomniało jak kiedyś na lotnisko w Dublinie jechałem taxi O2 1.9TDI DSG '06, koleś miał nalatane 350kkm od nowości, jak go pytałem, to tylko dwumasę dwa razy robił, i serwis olejowy co 60.000km, a tak to nic!
                                                    bkc+dsg

Komentarz

Pracuję...