Stuki luz DSG

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krzysn
    Rider
    • 2007
    • 515

MG, być może przyczyną jest ciągła "nauka" dsg stylu jazdy kierowcy. Ja np. rozpędzam się dość dynamicznie do tych 50-60km/h i właściwie kiedy skrzynia wrzuca 5-tkę zaczynam jechać ze stałą prędkością. Może zmienia się sposób wysprzęglania ?

Gdyby to była jakaś usterka, występowałaby stale. Mimo wszystko fajnie wiedzieć, że nie tylko ja coś słyszę ;-)

Komentarz

• SP9XWW
      Rider
      • 2009
      • 579

No ja pierdziele. ad: Teraz mnie to stukanie dopadło... Buda szwenda się przeważnie po mieście (DSG7), na wiatraku tylko 13k przebiegu. Lekkie dodanie gazu, stuk, ujęcie, stuk przy prędkościach do 20 km/h. Ktoś z Was już doszedł do tego co tak stuka w podłodze?
      Vy 73! de S!@w

Komentarz

• dab
        Ambiente
        • 2011
        • 117

W moim DSG x6 za to szarpie w chwili przejscia z 1 na 2 - ale tylko i wylacznie za pierwszym razem od ruszenia. Potem juz niezaleznie ile sie jedzie, przerzuca plynnie. za to niestety zawsze ta wlasnie pierwsza zmiana biegu na 2 jest ze szpetnym szarpnieciem... :-(
        Ktos moze wie, czuje co moze byc? :?
        pozdrawiam
        dab

Komentarz

• daro.12
          Drive
          • 2011
          • 88

Czyli widzę, że problem dalej istnieje Mam OIIFL od miesiąca, przejechane 1000km. Dodaje gaz stuknięcie, ujmuję stuknięcie. Oczywiście udałem się z tym do serwisu. Po sprawdzeniu przez serwis, który był połączony online z Poznaniem (procedura dot. DSG) stwierdzili, że takie stuki mogą występować i nic w tym złego. Serwis stwierdził, że mają związane ręce bo Poznań ma zawsze rację. Dzisiaj wysłałem pismo do Poznania, żeby na piśmie mi potwierdzili, że w aucie za prawie 100 tyś stuki pod czas jazdy są jak najbardziej normalne. Nie mam jeszcze pomysłu jak to ugryźć ale na pewno nie odpuszczę.
          10% rabatu dla OCP w Next Generation na pokrycie dowolnego elementu w hydrografice!

https://www.facebook.com/pages/Next-...082994?fref=ts

Pozdrawiam
          Darek

Komentarz

• dwaoka
            Elegance
            • 2010
            • 927

dab, nie rozgrzany olej
            bkc+dsg

Komentarz

• daro.12
              Drive
              • 2011
              • 88

Dostałem odpowiedź z Poznania, że oni nie są gwarantem ale zapraszają na ponowną diagnostykę samochodu. Po 2ch dniach konsultacji z producentem stwierdzili, że wymieniają koło dwumasowe, a jak to nie pomoże to trzeba będzie wymienić sprzęgło.
              10% rabatu dla OCP w Next Generation na pokrycie dowolnego elementu w hydrografice!

Pozdrawiam
              Darek

Komentarz

• krzysn
                Rider
                • 2007
                • 515

Zamieszczone przez daro.12
                wymieniają koło dwumasowe
                ??? sądziłem, że w 1.4 tsi tego nie ma...

Komentarz

• daro.12
                  Drive
                  • 2011
                  • 88

Kurde, no właśnie tak czytam http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=asc&start=825

Większość mówi, że nie ma. W ASO sraso jednak stwierdzili, że wymieniają dwumas :shock:
                  O co chodzi

Pozdrawiam
                  Darek

Komentarz

• leszekmw
                    RS
                    • 2005
                    • 5356

Zamieszczone przez daro.12
                    konsultacji z producentem stwierdzili, że wymieniają koło dwumasowe,
                    u mnie pomogło w 80% , ale mi stukało tylko przy skręconych kołach. najpierw wymienili mi przegub zewnętrzny . potem dwumas i było prawie ok , próbowano jeszcze wewnętrzny ale to nic ie dało. według mnie , ale ja się nie znam , stawiam na to że coś jest nieskręcone dobrze w tych autach , jakiś luz , może poduszka pod skrzynią , ...
                    a spróbujcie taki motyw , już kiedyś pisałem.. , otwórzcie okno i jeżdżąc wzdłuż jakiejś ściany blisko , murku . na leciutkim gazie na 2 , ewentualnie bez gazu i wtedy posłuchajcie czy coś słychać.. . ja słyszę to zawsze na działce jak jadę polną drogą wzdłuż ogrodzeń z desek , u mnie jest taki dźwięk jakby coś miało luz duży , np półoś .tak jest od nowości i tak ma być :szeroki_usmiech
                    O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                    GVI 1.4TSI
                    LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                    tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• daro.12
                      Drive
                      • 2011
                      • 88

Dzisiaj odebrałem auto po wymianie koła dwumasowego. Nie zapeszając na razie działa. Jest cisza, nie ma żadnego dźwięku przy dodawaniu i ujmowaniu gazu. Szkoda tylko, że trzeba było interweniować w Poznaniu.

Ps. żeby nie było niejasności, w 1.4 TSI nie ma dwumasu ale 1.4 TSI + DSG już jest

Pozdrawiam
                      Darek

Komentarz

• yogi_at_pozen
                        Rider
                        • 2011
                        • 418

daro.12, jestes absolutnie pewien, że w ASO wymieniali dwumas? masz to na papierze?

Wszelkie znaki na niebie i ziemi mowią, że w 1.4 nie ma dwumasy (mam tu równiez na myśli 1.4 z DSG).
                        AFAIK dwumas jest stosowany przy silnikach z duzym momentem (vide diesle), a tego w 1.4 az tyle nie ma :/

Może raczej chodziło o "dwuczęściowe" sprzęgło? - bo z wymianą tego już się spotkałem zarówno na tym jak i na zagranicznych forach.

Byłoby to dla mnie duzym zaskoczeniem - kolejny element ktory sie moze spierd...olic.

Pozdrawiam,
                        Michał

Komentarz

• daro.12
                          Drive
                          • 2011
                          • 88

Niczego już nie jestem pewien :? . Nie mam tego w książce serwisowej, bo nie bardzo mi zależało na tym ale jest w systemie Skody i widziałem to na własne oczy. Na koniec dostałem info "proszę pojeździć, jeśli dalej będą występowały stuki wymienimy sprzęgła"

Ps. Czy ktoś w okolicy Katowic ma może 1.4 z DSG? Bardzo chciałbym się przejechać takim autem i dać się do przejechania moim.

Pozdrawiam
                          Darek

Komentarz

• nofast
                            Classic
                            • 2012
                            • 5

Witam, mam podobny problem do opisywanych powyżej.
                            Konkretnie stuki w DSG przy zmianie niskich biegów (1-2-3) przy wolnym ruszaniu.
                            Zrobiłem test jaki opisuje arekban 25 maja 2010 tzn. na P przy zgaszonym silniku zacząłem bujać samochodem tył/przód i efekt jest taki:

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Jest to identyczny stuk do występującego w trakcie jazdy. Arekban pisze, że wystarczy przygięcie blaszki osłony wydechu która stuka o maglownicę. Mechanikiem nie jestem ale przygiąć potrafię - może będzie ktoś uprzejmy wkleić zdjęcie co trzeba przygiąć.

Komentarz

• daro.12
                              Drive
                              • 2011
                              • 88

Jak chcesz to podjedź do mnie, powiem Ci czy to to samo co u mnie się działo. Przy okazji przekonamy się czy DSG pracują podobnie.

Pozdrawiam
                              Darek

Komentarz

• nofast
                                Classic
                                • 2012
                                • 5

Nie chciałbym Cię fatygować. Nagrałem te stuki w trakcie jazdy:
                                W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Na koniec 8 sekundy jest stuk, wcześniej dałem gazu, puściłem gaz i kiedy samochód zaczął hamować silnikiem znowu dodałem gaz i wtedy powstaje stuk. Tak samo jest przy spokojnym ruszaniu i przy jeździe z górki. Auto ma tak od nowości. Obecny przebieg 3 tys km. Trzeba się wsłuchać bo ciężko to uwiecznić telefonem.

Na P przy ruszaniu samochodem przód/tył jest ten sam stuk:

Film z podobnymi stukami znalazłem również w sieci:

Nie wiem czy się tym przejmować bo w codziennej jeździe sytuacja ma miejsce rzadko i poza tym DSG działa bez zarzutu. Jedyne co dodatkowo zauważyłem to czasem nierówna praca silnika tzn. mam na myśli minimalne szarpnięcia odczuwalne w kabinie na N lub P.

Co o tym sądzicie? Można z tym jeździć czy na serwis? i co to może być? luz technologiczny

Komentarz

• comando
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 244

Mam dokladnie tak samo od nowosci. Moze faktycznie jakas blaszke trzeba przygiac...

Komentarz

• daro.12
                                    Drive
                                    • 2011
                                    • 88

Trudno usłyszeć stuk. Jak przeczytałeśnofast, u mnie wymienili dwumas. Może jednak dasz się namówić na jazdę próbną Mnie cały czas coś nie pasuje z DSG, a miałem możliwość jeździć z tą skrzynią tylko dieslem. Daleko nie mamy Możemy umówić się pod jakimś marketem.

Pozdrawiam
                                    Darek

Komentarz

• nofast
                                      Classic
                                      • 2012
                                      • 5

Ok, ja mieszkam na Podlesiu więc może OBI na Rolnej?

Komentarz

• daro.12
                                        Drive
                                        • 2011
                                        • 88

Ok, do zobaczenia.

[ Dodano: Wto 26 Cze, 12 20:56 ]
                                        Po spotkaniu z kolegą nofast, wszystko się wyjaśniło. To co napiszę jest moim i tylko moim zdaniem, skrzynia DSG jest fajna tylko dla tego, że sama zmienia biegi i już. Człowiek cały czas się zastanawia, czy jak będzie ruszał to szarpnie, stuknie, puknie. Jeździłem kilkoma autami z automatem i stwierdzam, że DSG jest najgorszą skrzynią pod względem komfortu. Szybka jest, tego nie można jej zarzucić ale ja nie jeżdżę z pedałem gazu non stop wciśniętym w podłogę i bardziej zależałoby mi na płynnej jeździe. Jak to kolega stwierdził chyba trzeba zacząć ostrzej jeździć. Wniosek DSG lepsze od manuala ale jest gro fajniejszych automatów, tyle

Pozdrawiam
                                        Darek

Komentarz

• nofast
                                          Classic
                                          • 2012
                                          • 5

Ja aż tak krytycznie nie jestem nastawiony do DSG. To prawda czasem stuknie ale reszta jest ok. Testuje ją teraz we Włoszech i na stromych drogach spisuje się bardzo dobrze. Oczywiście czasem stuknie. Przytrafił mi się natomiast gorszy problem - gradobicie.

Komentarz

• daro.12
                                            Drive
                                            • 2011
                                            • 88

Uszkodziło Ci samochód?
                                            Pamiętaj, że masz dopiero 4000 przebiegu, u mnie już słychać bardzie i częściej.

Pozdrawiam
                                            Darek

Komentarz

• nofast
                                              Classic
                                              • 2012
                                              • 5

Niestety uszkodziło, na dachu mam pare wgniotów, maska była schowana pod dachem. Podobno da się zrobić bez malowania metodą wypychania. Co do DSG to postanowiłem, że będe żądał przedłużenia gwarancji na ten element. Czytałem , że w Chinach VW daje 10 lat lub 160tys km gwarancji na DSG. Skrzynia wydaje różne dźwięki i nie można być pewnym, że z tego powodu jej żywotność się nie zmniejsza. Jak wróce do kraju to napiszę pismo do importera i do Niemiec. Sensu naprawy nie widzę. Nikt tak naprawdę nie wie o co chodzi. Być może ta skrzynia tak ma i tyle. Za rozbieranie skrzyni biegów i silnika w nowym samochodzie raczej podziękuje. I za wymiany elementów na chybił trafił też.

Komentarz

• daro.12
                                                Drive
                                                • 2011
                                                • 88

Daj znać jak coś wywalczysz.

Co do wgniotów, mam magika w Tychach, który pracuje dla pewnej marki samochodów i robi cuda bez malowania. Sam korzystałem kilka razy z jego usług (ostatnio nowy Mercedes E) i koleś zadziwia swoimi umiejętnościami. Znajomi nie wierzą jak odbierają auta od niego. Niestety terminy ma dość odległe, na brak pracy nie narzeka. Przy tym wszystkim jest tani. Za 5 wgniotów parkingowych skasował moją mamę w nowym Civic-u 150 zł (na 3ch różnych elementach). Jak będziesz zainteresowany daj znać, zadzwonię do niego.

Pozdrawiam
                                                Darek

Komentarz

• arekban
                                                  Ambiente
                                                  • 2010
                                                  • 208

Zamieszczone przez nofast
                                                  Nie chciałbym Cię fatygować. Nagrałem te stuki w trakcie jazdy:

Na koniec 8 sekundy jest stuk, wcześniej dałem gazu, puściłem gaz i kiedy samochód zaczął hamować silnikiem znowu dodałem gaz i wtedy powstaje stuk. Tak samo jest przy spokojnym ruszaniu i przy jeździe z górki. Auto ma tak od nowości. Obecny przebieg 3 tys km. Trzeba się wsłuchać bo ciężko to uwiecznić telefonem.

Na P przy ruszaniu samochodem przód/tył jest ten sam stuk:

Film z podobnymi stukami znalazłem również w sieci:

Nie wiem czy się tym przejmować bo w codziennej jeździe sytuacja ma miejsce rzadko i poza tym DSG działa bez zarzutu. Jedyne co dodatkowo zauważyłem to czasem nierówna praca silnika tzn. mam na myśli minimalne szarpnięcia odczuwalne w kabinie na N lub P.

Co o tym sądzicie? Można z tym jeździć czy na serwis? i co to może być? luz technologiczny
                                                  Eeeee tam... ja jeżdze już 2,5 roku..40 tys na liczniku i objawy są cały czas identyczne jak na w/w filmikach. Przestałem się przejmować bo nie zauważyłem pogarszania się problemu. Byle do przodu !

Komentarz

• witachu
                                                    L&K
                                                    • 2011
                                                    • 1319

ja co prawda, nie mam takich objaw ale podepnę się pod temat gdyż wydaje mi sie, ze tez może dotyczyć DSG. o to co mnie spotkało. na delikatnym podjeździe, wyjeżdzając z polnej drogi na asfaltową, chciałem tak ruszyć delikatnie zeby auto samo wytoczyło się na asfalt, puszczając hamulec i dodając delikatnie gazu, własnie zeby auto ruszyło ze wzniesienia, auto odrobinę ruszyło ale zgasło :O :roll: co mnie zaskoczyło bo przeciez to automat, mozna by to przyrównać do sytuacji w aucie z manualną skrzynią biegów, ze ruszamy pod małym wzniesieniem puszczamy sprzegło i zapominamy dodac gazu i auto gasnie. czy ktoś się spotkał kiedyś z taką sytuacją, ze w aucie z automatem(DSG, taką też mam u siebie) ruszając zgasło auto?
                                                    czym może być taka sytuacja spowodowana, czy wogóle coś takiego może się zdarzyć przy DSG lub ogólnie przy skrzyni automatycznej.
                                                    troche mnie to zaskoczyło, zaciekawiło, i nie wiem czy ta sytuacja może zwiastować jakieś powazne problemy z autem, skrzynią? autko ma 76 tys km przejechane. skrzynia chodzi ok, dwumas tez i sprzęglo tez ok.
                                                    z góry dzieki za wszystkie opinie

szukałem podobnego tematu ale nie znalazłem, jesli taki jest to prosze o podrzucenie linku.
                                                    OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance

Auto Detailing: Dream Car Studio
                                                    (znajdź również na fb)

Komentarz

Pracuję...