Stuki luz DSG

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ckwietniewski
    Drive
    • 2007
    • 59

maverick, zapytam się i ja czy o to samo chodzi.
    Mnie bardziej denerwuje wyczuwalny luz który powoduje stuk, czyli jak dodaje i odejmuje gazu reakcja na hamowania czy przyspieszania jest opóźniona i poczucie jest takie jakby układ napędowy musiał się "ułożyć" do zmiany obciążenia silnika.
    Jak pisałem przy zakładaniu tematu, wymieniłem tuleje na wahaczach co nic nie dało.

więc pytanko i do ciebie i do innych z problemem stuku.
    Macie taki luz?

Dzięki za odpowiedzi

Komentarz

• leszekmw
      RS
      • 2005
      • 5356

ckwietniewski, no bardzo jestem ciekaw czy te śruby Ci pomogą.., to by było dziwne chyba..
      O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
      GVI 1.4TSI
      LANCIA YPSILON 1.2 MPI
      tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• czyzyk64
        Elegance
        • 2008
        • 866

czy ustawialiście po wymianach srub lub tylnych tulei wahacza przedniego zawieszenie?
        Czy ktoś może pokazać mi ( najlepiej zdjecie) , ktore śruby wymienialiscie i gdzie wkładaliście te podkładki?
        Z gory dzieki.

Komentarz

• misiek^wro
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8321

ckwietniewski, mi sie wydaje, ze ja mam bardzo podobny luz, o ktorym mowisz :cry:

Skrecone kola - dodanie gazu - stuk po stronie gdzie jest wieksze obciazanie ( czyli przeciwna do kierunku skretu )
          Prosto - ruszam - stuk. Jade powoli, odejmuje noge z gazu - stuk.

Przy wiekszych predkosciach, jak autko sie kula to juz nie stuka, tylko przedzial 0-15 ( no moze 20 ).
          Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
          Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
          ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• ckwietniewski
            Drive
            • 2007
            • 59

Ja mam podobnie tylko że do prędkości jakieś 150 km/h :/ i czy jadę na wprost czy skręcam mam stuk, trochę tylko większy na skręcie
            Dziś się okaże czy śruby pomogą.

Komentarz

• misiek^wro
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 8321

Czy wymiana tulejek wiaze sie z odkrecaniem srub loza?

Komentarz

• MG
                Ambiente
                • 2008
                • 101
                • Octavia II (1Z3)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ostatnio zauważyłem dziwne dźwięki z okolic skrzyni biegów. Mam 1.4 z DSG z przebiegiem dopiero 3000 km. Dźwięki trudno nazwać, jest to coś w stylu nierównomiernego terkotu. Dźwięki są wyraźne w sytuacji gdy zwalniam, automat zmienia bieg z 3 na 2 i następnie bez dodawania gazu kontynuuję wolną jazdę. Zauważyłem to przy wolnej jeździe po marketowym parkingu gdy szukałem miejsca jeżdżąc z otwartymi oknami. Przy szybszej jeździe szum powietrza i odgłosy z opon przykrywają te dźwięki. Przy wolnej jeździe i zamkniętych oknach też tego nie słyszę. W czasie gdy słychać te dźwięki samochód zachowuje się normalnie, nic nie szarpie.
                Wczoraj posadziłem żonkę w samochodzie i kazałem wolno jeździć w kółko po pustym parkingu. No i zasadniczo jest kwas, bo na zewnątrz auta dźwięki są słyszalne wyraźniej, szczególnie na zakrętach.

Nie są to metaliczne dźwięki więc raczej nie jest to obijanie osłon maglownicy i wydechu.

Jadę z tym w tygodniu do ASO, ale mam jeszcze pytanie czy te dźwięki to może być tzw.„luz konstrukcyjny” na przegubach wewnętrznych ?

Czy u kogoś z 1.4 TSI z DSG występują podobne objawy ?

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

misiek^wro, Tylne konsole, nie wymagaja odkrecenie kolyski. Za to zeby odkrecic lewy wahacz trzeba albo podniesc silnik ze skrzynia, albo opuscic kolyske innej opcji nie ma, bo przeszkadza miska - no chyba ze miski nie masz :diabelski_usmiech
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• ckwietniewski
                    Drive
                    • 2007
                    • 59

Tak
                    Wymieniam też śruby.

Komentarz

• arekban
                      Ambiente
                      • 2010
                      • 208

Zamieszczone przez MG
                      Ostatnio zauważyłem dziwne dźwięki z okolic skrzyni biegów. Mam 1.4 z DSG z przebiegiem dopiero 3000 km. Dźwięki trudno nazwać, jest to coś w stylu nierównomiernego terkotu. Dźwięki są wyraźne w sytuacji gdy zwalniam, automat zmienia bieg z 3 na 2 i następnie bez dodawania gazu kontynuuję wolną jazdę. Zauważyłem to przy wolnej jeździe po marketowym parkingu gdy szukałem miejsca jeżdżąc z otwartymi oknami. Przy szybszej jeździe szum powietrza i odgłosy z opon przykrywają te dźwięki. Przy wolnej jeździe i zamkniętych oknach też tego nie słyszę. W czasie gdy słychać te dźwięki samochód zachowuje się normalnie, nic nie szarpie.
                      Wczoraj posadziłem żonkę w samochodzie i kazałem wolno jeździć w kółko po pustym parkingu. No i zasadniczo jest kwas, bo na zewnątrz auta dźwięki są słyszalne wyraźniej, szczególnie na zakrętach.

Nie są to metaliczne dźwięki więc raczej nie jest to obijanie osłon maglownicy i wydechu.

Jadę z tym w tygodniu do ASO, ale mam jeszcze pytanie czy te dźwięki to może być tzw.„luz konstrukcyjny” na przegubach wewnętrznych ?

Czy u kogoś z 1.4 TSI z DSG występują podobne objawy ?
                      Kolego.. mam też 1.4 z DSG z przebiegiem 5000km
                      Wydaje mi się że takie dźwięki mam też u siebie. Słyszałem je kilkukrotnie właśnie przy powolnej jezdzie z otwartym oknem.
                      Ja narazie się nie przejmuję bo wygląda to na pracę mechatroniki albo na jakieś niewielkie luzy w mechanizmach.
                      Wątpie aby ktoś w ASO sie tym zainteresował bo naprawdę ciężko to usłyszeć. Zobaczymy za jakiś czas czy nie będzie głośniej.

Daj znać co powiedzieli w Twoim ASO

Komentarz

• MG
                        Ambiente
                        • 2008
                        • 101
                        • Octavia II (1Z3)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez arekban
                        ...
                        Dzięki za informację.
                        Jutro mam wizytę w ASO, odezwę się co powiedzieli.

Komentarz

• arekban
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 208

Zamieszczone przez MG
                          ...
                          Dzięki za informację.
                          Jutro mam wizytę w ASO, odezwę się co powiedzieli.
                          MG i co dowiedziałeś się w ASO ?

Komentarz

• MG
                            Ambiente
                            • 2008
                            • 101
                            • Octavia II (1Z3)
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Sprawdzili czy są błędy DSG - nie było.
                            Profilaktycznie dokręcili śruby zawieszenia.
                            I generalnie stwierdzili, że wszystko jest ok i te dźwięki to normalne odgłosy pracy skrzyni.

Komentarz

• arekban
                              Ambiente
                              • 2010
                              • 208

Zamieszczone przez MG
                              Sprawdzili czy są błędy DSG - nie było.
                              Profilaktycznie dokręcili śruby zawieszenia.
                              I generalnie stwierdzili, że wszystko jest ok i te dźwięki to normalne odgłosy pracy skrzyni.
                              Ja w 1.4 tsi DSG ponownie słyszę dziwny dźwięk przy jezdzie powolnej na bruku lub przez drogę z płyt betonowych.

Przy okazji wizyty w ASO podnieśli auto na podnośniku i sprawdzali luz w zawieszeniu. Nic nie znaleźli oprócz dziwnych odgłosów mechanizmu róźnicowego lub luzu na jakichś zębatkach podczas kręcenia kołami na podnośniku. Skrzynia w pozycji N.

Mam prośbe do innych posiadaczy 1.4 lub 1.8 TSI z DSG. Czy u was też słychać odgłosy luzu na machnizmach skrzyni biegów ?
                              Można to sprawdzić najszybciej stawiając auto na prostym terenie wrzucająć pozycję N na skrzny biegów przy wyłączonym silniku. Najlepiej popychać i ciągnąć auto o kilka cm w przód i tył na przemian. Najlepiej pociągać za przedni pas przy otwartej masce.

Komentarz

• MG
                                Ambiente
                                • 2008
                                • 101
                                • Octavia II (1Z3)
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

arekban, Mam dokładnie tak samo. Na N popychając i ciągnąc auto za przedni pas słyszę ten delikatny terkot. Fakt że jadąc wolno po na parkingu z kostki lub po nierównościach słychać to najlepiej.

Czego ja dowiedziałem się w ASO już wiesz.

Komentarz

• arekban
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 208

Zamieszczone przez MG
                                  arekban, Mam dokładnie tak samo. Na N popychając i ciągnąc auto za przedni pas słyszę ten delikatny terkot. Fakt że jadąc wolno po na parkingu z kostki lub po nierównościach słychać to najlepiej.

Czego ja dowiedziałem się w ASO już wiesz.
                                  MG dzięki...
                                  Jeśłi jeszcze inni potwierdzą ten fakt stukania to będzie nam się przyzwyczaić, nie przejmując się tym i stwierdzić że "ten typ tak ma".
                                  Druga sprawa - to moja żona nic nie słyszy .. wiec może jesteśmy przewrażliwieni

Komentarz

• leszekmw
                                    RS
                                    • 2005
                                    • 5356

ckwietniewski, i co tam u Ciebie :?:
                                    O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                    GVI 1.4TSI
                                    LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                    tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• misiek^wro
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 8321

Wlansie, pomoglo ?

U mnie sruby nic nie daly - teraz nie wiem co nastepne w kolejce - czy polosie kpl czy poduszki :evil:

Komentarz

• BigLucek
                                        Classic
                                        • 2010
                                        • 8

Dołączyłem dzisiaj do waszego grona. Mam Octavię II 1.9 TDI Elegance przebieg 170 tys.
                                        Stuki zaczęły się jak stwierdzono w serwisie,że osłona przegubu wewnętrznego jest uszkodzona i zaproponowano mi wymianę całego przegubu ale ja zgodziłem się tylko na wymianę osłony. NO i od tej pory minął rok... stuka i stuka!!! Wymieniłem tuleje, wymieniłem przeguby wewnętrzne, wymieniłem skrzynię na używaną, dwumasę i stuka dalej... doprowadza mnie to do szewskiej pasji!!! W serwisie rozkładają ręce, samochód rok po gwarancji więc muszę za wszystko płacić!!! Przykre doświadczenie. Nie wiem już co robić...nie sprzedam samochodu w takim stanie

Komentarz

• Maicroft
                                          Moderator
                                          S_OCP MemberModeratorr
                                          • 2004
                                          • 25757
                                          • Audi

Moze jednak ten przegub stuka
                                          Spritmonitor.de

Komentarz

• misiek^wro
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 8321

BigLucek, to widze rozwiazanie problemu bedzie ciezka sprawa :roll:

Nic - na pierwszy ogien ida tuleje, zaraz po nich wsadzam dwie kompletne nowe polosie - koszt obu zamknie sie w kwocie o troche wiekszej, niz zakup 1 zakichanego przegubu ( 750 pln - regenerowany + zwrot starego )

Jesli to nie pomoze, to strzal w leb :?

Komentarz

• BigLucek
                                              Classic
                                              • 2010
                                              • 8

Tuleje wymieniłem, przeguby 2 wewnętrzne również i stuka dalej , teraz spróbuję podkładki nowe i śruby belki...zobaczymy co będzie

Komentarz

• misiek^wro
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 8321

Ja jeszcze tak niesmialo typuje poduszki silnika/skrzyni :|

[ Dodano: Wto 24 Sie, 10 21:56 ]
                                                Ha !

Nowy trop : dzis przy odpalaniu gabloty na wcisnietym hamulcu - pierdutnelo tak, jak zwykle wali przy dodawaniu/puszczaniu gazu - takze 99% typy to poduchy silnika/skrzyni :lol: + 1% typ to kolo dwumasowe :x

Komentarz

• ckwietniewski
                                                  Drive
                                                  • 2007
                                                  • 59

misiek^wro, śrub nie wymieniłem bo w ASO skody ich zamówić się nie da (te co zamówiłem przyszły takie jak same jak sąw standardzie), musze pojechać do Audi aby je zamówić.
                                                  Poduszki pod silnikiem wymieniałem i nic mi to nie dało.
                                                  Koło dwumasowe to samo.

Komentarz

• misiek^wro
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 8321

ckwietniewski, no to kurde dziwne - stoje na parkingu, hebel wcisniety - przekrecam kluczyk na rozruchu - jeb, stuuuuuk !

Jesli to nie poduszki i dwumas, to chyba pora na strzal w leb :?

Komentarz

Pracuję...