1,8 TSI nie chce odpalic

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • SilentEmpire
    Rider
    • 2009
    • 304

Auto odebrałem w listopadzie 2009.
    ETKA pokazuje nowszy napinacz, ale mniemam na podstawie powyższego, że każdemu tak teraz pokaże?
    Chipa wgrałem w grudniu 2009 (chyba przy przebiegu nieco ponad 1k), podgrywałem soft ori już wielokrotnie (na naprawę sound systemu, na wymianę softu w bolero oraz w całym sterowniku i na przegląd - wszystko w ASO).
    Na biegu jałowym na zimno pracuje czasem nierówno, jak stare benzyniaki, ale tylko obroty pływają i ew. można stwierdzić lekkie dławienie - myślicie, że to może mieć związkiem z całym tematem?
    Olej żre, dolewam (ok. litra /10k), błędów żadnych nie ma, kontrolka silnika nigdy się nie zapaliła...
    SUPERB

Komentarz

• piramida
      RS
      • 2009
      • 12222
      • Superb III (3V3)

panowie trzeba było kupic klekota :szeroki_usmiech wtedy spalibyście spokojnie
      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• SilentEmpire
        Rider
        • 2009
        • 304

Nie wiadomo. Pierwsze 2.0 TDI, jakieś 4 lata temu, nie miały przypadkiem problemów z głowicami?
        SUPERB

Komentarz

• rafik11
          Rider
          • 2009
          • 448

a w 1,9 tdi z panewkami też coś chyba nie tak było?

Komentarz

• grzes74
            Ambiente
            • 2009
            • 176
            • Rapid (NH3)

Zamieszczone przez rafik11
            a w 1,9 tdi z panewkami też coś chyba nie tak było?
            Coś było znajomemu z pracy urwała się śruba od panewki - cóż masakra w silniku,
            Octavia 2, prawie 3 letnia, po gwarancji, nalot ok. 90 tys km.
            Naprawili w ASO biorąc część kosztów na siebie (chyba płacił za samą robotę - co biorąc pod uwagę uszkodzenia i tak tanio nie było.......).

Wychodzi na to że jak się nie chce mieć problemów z motorem - najlepiej coś z kraju kwitnącej wiśniówki - wolnossące i w benzynie. Oni chyba jeszcze jakoś dają radę.......
            pozdrawiam
            Grzes
            polecam :

www.octavia-forum.de
            www.skodacommunity.de
            www.briskoda.net........

Komentarz

• Ayu
              RS
              • 2009
              • 4154

Po co te rozkminki o dieslach tutaj... Dziś rano odpaliłem auto i przez pierwsze pól minuty obroty na poziomie 1,2 k i lekka delirka. Też to zgłoszę na przeglądzie.

Komentarz

• SilentEmpire
                Rider
                • 2009
                • 304

Ja się umówiłem do ASO na sprawdzenie rozrządu - podałem objaw nierównej pracy na zimnym silniku. Ale o akcji serwisowej słowa nie powiedzieli, o wadliwym napinaczu też nic - tylko, żeby podjechać na sprawdzenie. I znowu trzeba wywalić czipek :/
                SUPERB

Komentarz

• Psycho Dad
                  Rider
                  • 2009
                  • 629

Zamieszczone przez piramida
                  panowie trzeba było kupic klekota :szeroki_usmiech wtedy spalibyście spokojnie
                  Tylko 1.8 TSI było już w zwykłej II i nie było problemów.... żadnych
                  Dlatego między innymi się skusiłem na poprawiony 1.8 TSI w FL ... Ale za dobrze go poprawili :/
                  Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• theOne
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 177

Zamieszczone przez hotrain
                    Po co te rozkminki o dieslach tutaj... Dziś rano odpaliłem auto i przez pierwsze pól minuty obroty na poziomie 1,2 k i lekka delirka. Też to zgłoszę na przeglądzie.
                    To nazywacie problemem? Ja takie coś miewam czasem na każdych światłach, albo co któreś skrzyżowanie, albo dzień spokoju, albo kilka - reguł występowania zero Oczywiście po odpaleniu również
                    Witam

Passat 1.8 TSI R-Line MY2010

Komentarz

• Salt
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 178

Potwierdzam, że akcja serwisowa jest prowadzona po cichu. Mnie właśnie dzisiaj wyhaczyli przy wizycie w ASO z jakąś małą pierdółką. Akcja w wewnętrznym systemie Skody ma symbol 15D7. Mam auto kupione w lutym 2009.
                      andrzejwojnar.pl
                      alchemiaswiatla.blogspot.com

Komentarz

• EŁ
                        L&K
                        • 2004
                        • 1168
                        • Octavia III (5E3)
                        • BJB 1.9 TDI PD 105 KM
                        • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

czy ta akcja dotyczy tylko 1.8 TSI czy 2.0 TSI tez? ( CCZA)

Komentarz

• Salt
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 178

a skąd mam wiedzieć??
                          andrzejwojnar.pl

Komentarz

• caveman_
                            Ambiente
                            • 2010
                            • 196

Zamieszczone przez Salt
                            Potwierdzam, że akcja serwisowa jest prowadzona po cichu. Mnie właśnie dzisiaj wyhaczyli przy wizycie w ASO z jakąś małą pierdółką. Akcja w wewnętrznym systemie Skody ma symbol 15D7. Mam auto kupione w lutym 2009.
                            W którym ASO byłeś ? Moja ma datę produkcji 27.04.2010 ciekawe czy mnie też "wyhaczą" jeśli do nich podjadę :diabelski_usmiech
                            www.mikrowag.pl

Komentarz

• SilentEmpire
                              Rider
                              • 2009
                              • 304

Ja byłem dzisiaj w ASO, ponieważ przyjechałem nagrzanym samochodem, objawu szarpania i pływania nie było jak pokazać. Sprawdzili w swoim cudnym programie, że mój nr VIN nie ma żadnej akcji serwisowej, no i oczywiście pierwszy raz coś takiego słyszą.
                              Mimo wszystko szarpanie mają sprawdzić, ale muszę zostawić auto, więc daje je tam rano przed pracą.
                              O sprawdzenia występowania szarpań poprosiłem niezależnego mechanika - potwierdził i powiedział, że nie powinno tak być. Chce żeby pojechał jutro do ASO i komisyjnie z nimi odpalił silnik. Bo pewnie jak sami to zrobią, to wszystko będzie OK...
                              SUPERB

Komentarz

• piramida
                                RS
                                • 2009
                                • 12222
                                • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez SilentEmpire
                                Nie wiadomo. Pierwsze 2.0 TDI, jakieś 4 lata temu, nie miały przypadkiem problemów z głowicami?
                                tak, miały
                                superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• theOne
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 177

Zamieszczone przez SilentEmpire
                                  Ja byłem dzisiaj w ASO, ponieważ przyjechałem nagrzanym samochodem, objawu szarpania i pływania nie było jak pokazać. Sprawdzili w swoim cudnym programie, że mój nr VIN nie ma żadnej akcji serwisowej, no i oczywiście pierwszy raz coś takiego słyszą.
                                  Mimo wszystko szarpanie mają sprawdzić, ale muszę zostawić auto, więc daje je tam rano przed pracą.
                                  O sprawdzenia występowania szarpań poprosiłem niezależnego mechanika - potwierdził i powiedział, że nie powinno tak być. Chce żeby pojechał jutro do ASO i komisyjnie z nimi odpalił silnik. Bo pewnie jak sami to zrobią, to wszystko będzie OK...
                                  Przy mnie odpalał kierownik serwisu stojącego przez noc Superba 1.8 tsi i trząsł - powiedział, że wszystko jest z nim w porządku, normalna sytuacja, bo obr. zwiększone itp. Serwis Gall Icm Wrocław. Mi tak jak Wam na starcie, trzęsie b. często stojąc na światłach Serwis rozkłada ręce.
                                  Witam

Komentarz

• mirek_p11
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 6630
                                    • Volkswagen
                                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez theOne
                                    Serwis rozkłada ręce
                                    może czas na zmianę serwisu :roll: A ma już ktoś wgranego nowego softa w ASO ? tak się zastanawiam czy jeżeli po zmianie oprogramowania i sprawdzeniu rozrządu okaże się, że jest wszystko w porządku to może jednak jest coś nie tak z przepustnicą lub z zaleceniami producenta jeżeli chodzi o stosowanie paliwa 95 w silnikach 1.8 TSI.

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                                    Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                                    Fotki

Komentarz

• theOne
                                      Ambiente
                                      • 2010
                                      • 177

Update-dwa serwisy rozkładają ręce Czy np. wgranie od nowa softu może coś dać? Jest szansa, że jest "źle wgrany"? Bo w VW nie ma nowego softu, a inni z takim nie mają problemu...
                                      Witam

Komentarz

• Salt
                                        Ambiente
                                        • 2009
                                        • 178

Zamieszczone przez caveman_
                                        Zamieszczone przez Salt
                                        W którym ASO byłeś ? Moja ma datę produkcji 27.04.2010 ciekawe czy mnie też "wyhaczą" jeśli do nich podjadę :diabelski_usmiech
                                        W interauto-zakopiańska się 'stołuję' bo mam najbardziej po drodze. Ale to wygląda na systemową ogólnopolską akcję, więc chyba nie ma znaczenia gdzie sie pojawisz.
                                        andrzejwojnar.pl

Komentarz

• EŁ
                                          L&K
                                          • 2004
                                          • 1168
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Salt
                                          Zamieszczone przez caveman_
                                          Zamieszczone przez Salt
                                          W interauto-zakopiańska się 'stołuję' bo mam najbardziej po drodze. Ale to wygląda na systemową ogólnopolską akcję, więc chyba nie ma znaczenia gdzie sie pojawisz.

ogólnopolską i systemową akcję ci wyglada....no to Ci chyba tylko wygląda :lol: ....co to za akcja serwisowa do której sie aso przed klientem nie przyznają....co co to kur...wa ta Skoda jest??? :evil: ...żona uzytkuje Toyote Rav4 i jak była akcja to sami dzwonili z ASO że jest "akcja pedał" :diabelski_usmiech ...albo "dywanik" :lol: i żeby przyjechac......a to co robi Skoda to jakaś paranoja.......zastanawiam sie czy dobrze zrobiłem wybierając znowu Skode.......na inne serwisy sie psy wiesza ale teraz widze ze one wcale nie są takie złe przy tym syfie.

Komentarz

• loyd
                                            RS
                                            • 2010
                                            • 2342

A czasem nie jest tak, że jak jest akcja serwisowa ogólnopolska to objęte jest nią każde auto kupione w skepie a nie tylko te na gwarancji.

Przecież taka akcja to nic innego jak przyznanie się do błędu konstrukcyjnego. A stąd już tylko krok do możliwości dochodzenia szkody na zasadach ogólnych .... (oczywiście tylko w zakresie szkody wyrządzonej tym jednym błędem ....) ....

Komentarz

• Psycho Dad
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 629

Zamieszczone przez

ogólnopolską i systemową akcję ci wyglada....no to Ci chyba tylko wygląda :lol: ....co to za akcja serwisowa do której sie aso przed klientem nie przyznają....co co to kur...wa ta Skoda jest??? :evil: ...żona uzytkuje Toyote Rav4 i jak była akcja to sami dzwonili z ASO że jest "akcja pedał" :diabelski_usmiech ...albo "dywanik" :lol: i żeby przyjechac......a to co robi Skoda to jakaś paranoja.......zastanawiam sie czy dobrze zrobiłem wybierając znowu Skode.......na inne serwisy sie psy wiesza ale teraz widze ze one wcale nie są takie złe przy tym syfie.
                                              Stary ty masz 2.0 czego trzęsiesz tyłkiem.
                                              A tak na wszelki wypadek bierzcie kwity że zgłaszacie problem z trzęsiawką w okresie gwarancji lub dziwnymi odgłosami, przy odpalaniu.
                                              Bo po okresie gwarancji będzie można się odwoływać że problem był wcześniej. Jak strzeli napinacz. To nic nie kosztuje a może potem zaoszczędzić nerwów.
                                              Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• Salt
                                                Ambiente
                                                • 2009
                                                • 178

EŁ - proponuję udać się pod pobliską budkę z piwem i tam rzucając mięsem wylać swoje żale. Tutaj proponuję zachowywać elementarne zasady kultury i pisania w sposób przypominający zasady języka polskiego.

Loyd - moje auto jest formalnie po gwarancji więc gwarancja w kontekście tej akcji nie ma chyba znaczenia.
                                                andrzejwojnar.pl

Komentarz

• EŁ
                                                  L&K
                                                  • 2004
                                                  • 1168
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Psycho Dad
                                                  Zamieszczone przez

Stary ty masz 2.0 czego trzęsiesz tyłkiem.
                                                  stary nie trzese , mam autko jeszcze na gwarancji, pytam tylko z ciekawosci bo ktos tu kiedys pisal ze 2.0TSI jest rozwierconym 1.8 TSi wiec myslałem ze ten sam problem moze jej dotyczyć.....bardziej mnie przeraża jak was traktuja serwisy Skody...ja jestem przyzwyczajony do troszke innych standardów.....przykład......przeglad serwisowy w Rav......mechanik zostawia przyklejony do progu spory ciężki klocek z podnosnika....zdzarza sie ....nie zauważył, każdy jest tylko człowiekiem..wyjeżdzam....na trasie łomot....klocek odpada trafia pana za mną w BMW E90 tłucze mu lampę..płacę panu na miejscu... :? .wracam na ASO...mówie co i jak.....po 5 minutach kierownik serwisu proponuje mi zwrot CAŁEGO kosztu przeglądu za który zapłąciłem godzinę wczesniej....kwota nie mała :szeroki_usmiech ...zadnych pism , papierków, przepychanek i pieprzenia kocopałów o niczym......czytajac wasze przejscia ze skodą......mysle że dla nich by to była abstrakcja :lol: :lol:

Komentarz

• Salt
                                                    Ambiente
                                                    • 2009
                                                    • 178

Przecież to jakiś bełkot bez grama logiki. Co ma zachowanie człowieka z serwisu T do hipotetycznego - bo przecież piszący nie miał żadnych doświadczeń tego typu - zachowania S????
                                                    andrzejwojnar.pl

Komentarz

Pracuję...