1,8 TSI nie chce odpalic

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Nematode, u mnie po 16k tak głośno nie pracuje - oczywiście mowa o starcie. Co do obrotów to u mnie na zimnym wskakują na 1100-1200

Komentarz

• Nematode
      Ambiente
      • 2010
      • 139

Może zrobię w wolnej chwili jeszcze jeden filmik w weekend gdzie nagram cały proces uruchomienia auta z otwartą maską, żeby dokładniej uchwycić towarzyszący rozruchowi dźwięk łańcucha. Co do obrotów to podobno jest normą, że najpierw są delikatnie wyższe i po kilkunastu sekundach spadają do ok. 800. Dodam, że do momentu jak słychać łańcuch to jest taki jakby efekt lekkich drgań w aucie co też podobno jest normą i powinienem tak naprawdę się bać tylko tego łańcucha. Kolega kross12 zwraca uwagę, że u niego jest ciszej więc już zaczynam się powoli bać Czekam na więcej opinii osób, które mają ten sam silnik jak i kolegów, którym posypały się napinacze.

Komentarz

• Mihau
        RS
        • 2009
        • 7460
        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Nematode, u mnie po prawie 17k km też ciszej chodzi, fakt jak tylko odpalę to słychać taki lekki metaliczny dźwięk ale tak mam od nowości (chyba :P) na 100% to nie jest łańcuch. Będę ruszął ok. 19 na mały objazd to też nakręcę filmik jak to u mnie jest. Co do obrotów i telepania po starcie też mam, ok. 1200 rmp przez jakieś 20-30 sekund i lekkie telepanie.

Zamieszczone przez misiek^wro
        Wyraźnie przeszla mi ochota na 1.8 TSI :roll:
        to bierz od razu 2.0 TSI

ps. gratuluje MGR-a
        O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• mirek_p11
          RS
          • 2010
          • 6630
          • Volkswagen
          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Nematode
          Czekam na więcej opinii osób, które mają ten sam silnik jak i kolegów, którym posypały się napinacze.
          Dzisiaj odebrałem auto z serwisu i nic juz nie terkocze a drgania ustąpiły , więc proponuję podjechać do ASO, aby sprawdzili napinacz, bo może się okazać, że zaczyna być już z nim coś nie tak. Kolega z ASO poinformował mnie, że mój jak na złość nie wydawał odgłosów przy uruchomieniu ale jak zdjęli pokrywę to był już pęknięty i był to ostatni moment na wymianę, bo później to już laweta i walka z ASO o nowy silnik. Co do chipa na gwarancji pierwsze co ASO robi to test czy go nie ma. Jak wyjdą odstępstwa od ich norm to klient płaci z własnej kieszeni. Ponoć mają odgórnie narzuconą całą procedurę przez SAP i muszą wysłać papiery z badania.

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
          Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
          Fotki

Komentarz

• misiek^wro
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 8321

Co do chipa na gwarancji pierwsze co ASO robi to test czy go nie ma. Jak wyjdą odstępstwa od ich norm to klient płaci z własnej kieszeni. Ponoć mają odgórnie narzuconą całą procedurę przez SAP i muszą wysłać papiery z badania.
            Hehe, zwlaszcza ze wala sie wszystkie tak czy siak, to lepiej za te u wlascicieli czipensow nie placic sprytne unikanie odpowiedzialnosci.
            Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
            Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
            ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• Mihau
              RS
              • 2009
              • 7460
              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Obiecany filmik.
              [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=4l8eQ0RWlPw[/youtube]

Mam się bać? :roll:

Komentarz

• rafik11
                Rider
                • 2009
                • 448

to u mnie było słychać bardziej takie trrrrr niż odgłos pracy łańcucha natomiast u was były podwyższone obroty natomiast te obroty u mnie owszem były podwyższone ale strasznie skakały między 1000 a 1100 obrotów

Komentarz

• misiek^wro
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 8321

Zamieszczone przez Mihau
                  Mam się bać? :roll:
                  Zamów msze

Komentarz

• theOne
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 177

Ktoś może coś słyszał jak jest w takim razie z 2.0 tsi 170 lub 210 hp? Przymierzam się powolutku do Tiguana bądź Golfa Gti :lol: ale powoli zaczynam mieć niesmak do silników tsi...
                    Witam

Passat 1.8 TSI R-Line MY2010

Komentarz

• BADYL
                      RS
                      • 2011
                      • 2398
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • BKD 2.0 TDI 140 KM

czy w obecnych egzempalrzach usterki o których wspominacie usunęli :?: :?: :?: Czy po zrobieiu jakiegoś tam przebiegu moga również wystąpić problemy :?:
                      nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• Mihau
                        RS
                        • 2009
                        • 7460
                        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

BADYL, wadliwy napinacz był montowany do 28.04.2010 roku więc teraz nie powinno być żadnych problemów. Oby

theOne, takie zapytania to raczej na forumie VW, bo w Skodzitsu nie montują tych silników.

Komentarz

• Nematode
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 139

Mihau no dość podobnie to słychać jak u mnie z tym, że u ciebie jest bardziej donośny dźwięk, bo jesteś w jakimś garażu podziemnym i nie wiem czy nie ma czegoś jak echo Ja w lipcu jadę na urlop więc na pewno nie ruszę tematu przed. A jak wrócę to podjadę do ASO. No chyba, że na urlopie coś się wysra.

Komentarz

• Mihau
                            RS
                            • 2009
                            • 7460
                            • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Nematode, w moim imienia koleś z Auto Blak napisał pismo do SAPu, żeby im zapłacili za sprawdzenie rozrządu czyt. zdjęcie pokrywy i sprawdzenie co tam dokładnie siedzi, bo jak widać po sytuacji Mirka, w systemie jedno, w samochodzie drugie. Zobaczymy. Jak się zgodzą to git, jak nie to chyba sam za to zapłacę i się okaże. Wole wydać te 140 PLN za 1h roboty i wiedzieć na czym stoję niż żeby się to miało spierdzielić po gwarancji.

Komentarz

• SilentEmpire
                              Rider
                              • 2009
                              • 304

Zamieszczone przez Mihau
                              wadliwy napinacz był montowany do 28.04.2010 roku
                              hm, ja mam 10'2009 i podobno napinacz dobry, dla mojego VIN nie przewidziano akcji serwisowej

Zamieszczone przez Mihau
                              żeby im zapłacili za sprawdzenie rozrządu
                              Chyba wystarczy zgłosić nierówną pracę na zimnym silniku, zostawić auto w ASO, zabrać kluczyki, przyjechać kolejnego dnia i komisyjnie odpalić. Po czym (po otwarciu zlecenia serwisowego), poprosić o pismo, że żadna usterka nie występuje.
                              SUPERB

Komentarz

• Mihau
                                RS
                                • 2009
                                • 7460
                                • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

No to już zgłupiałem. Generalnie to napisałem pismo do SAP dziś i zobaczymy co odpowiedzą.

Komentarz

• SilentEmpire
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 304

Ja zrobiłem tak jak opisałem. I mam pieczątkę, że jest super. Auto trzęsie po odpaleniu, czuć na karoserii, ale cóż... No i wożę ze sobą RTSa, ale ostatnio zrobiłem w ciągu miesiąca 3 trasy nad morze (800 km w jedną stronę), leci ślicznie 230-240 po niemieckich autostradach, żre 12-16l, ale leci

Aha, jeszcze jakieś 1l olejku na 10k, prawie jak trabant
                                  SUPERB

Komentarz

• theOne
                                    Ambiente
                                    • 2010
                                    • 177

Dzisiaj odpalając auto po ~2h od jazdy słyszałem odgłos, jakby "coś" się poluzowało i pracując uderzało/zahaczało lekko o coś innego... Pomijam to, że zdarza się dość często, że na jałowym mam drgawki (raz mocniejsze raz słabsze, ale np. nonstop, czasem z przerwami) a nie takie wybicie z rytmu co jakiś czas, jak inni miewają.

:?
                                    Witam

Passat 1.8 TSI R-Line MY2010

Komentarz

• piramida
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 12222
                                      • Superb III (3V3)

panowie tak czytam o tych waszych napinaczach i tak sobie myslę że jak by u mnie coś takiego miało miejsce to czy na gwarancji czy nie to od razy bym to załatwił i nie czekał na buuuummmmm, wymieniając teoretycznie dobry napinacz nawet za własną kasę chyba sie nie traci gwarancji?
                                      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• SilentEmpire
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 304

Zamieszczone przez piramida
                                        wymieniając teoretycznie dobry napinacz nawet za własną kasę chyba sie nie traci gwarancji?
                                        Jeśli wymienisz w ASO i napinacz kupisz w ASO - to nie tracisz. Ale wtedy 1kPLN nie Twoje, co w przypadku samochodu za 80kPLN nie ma prawa mieć miejsca.
                                        SUPERB

Komentarz

• piramida
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 12222
                                          • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez SilentEmpire
                                          Zamieszczone przez piramida
                                          wymieniając teoretycznie dobry napinacz nawet za własną kasę chyba sie nie traci gwarancji?
                                          Jeśli wymienisz w ASO i napinacz kupisz w ASO - to nie tracisz. Ale wtedy 1kPLN nie Twoje, co w przypadku samochodu za 80kPLN nie ma prawa mieć miejsca.
                                          no to "tauzen" robi różnice :roll: ale z drugiej strony patrząc że jak napinacz pierdolnie to silnik do wymiany też nie napawa optymizmem :evil:

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• SilentEmpire
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 304

zdecydowanie nie napawa, zwłaszcza jak się czyta to forum

a takie pytanie - jak już się usłyszy odgłos stukania, to lepiej szybko wyłączyć silnik i wzywać pomoc, czy może depnąć na gaz, żeby podnieść obroty i ciśnienie oleju a tym samym docisnąć napinacz? jakoś tak mi to tłumaczyli w ASO...
                                            SUPERB

Komentarz

• piramida
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 12222
                                              • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez SilentEmpire
                                              zdecydowanie nie napawa, zwłaszcza jak się czyta to forum

a takie pytanie - jak już się usłyszy odgłos stukania, to lepiej szybko wyłączyć silnik i wzywać pomoc, czy może depnąć na gaz, żeby podnieść obroty i ciśnienie oleju a tym samym docisnąć napinacz? jakoś tak mi to tłumaczyli w ASO...
                                              to już w aso mają na to patent :roll: :haha:

Komentarz

• misiek^wro
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 8321

SilentEmpire, a z jakiej racji ma sie stracic gwarancje, jak sie wymienia w jakiej kolwiek stacji zakupiony nawet na allegro napinacz?

Zgodnie z nowymi dyrektywami, jesli auto jest serwisowane wg. przykazan producenta, sa wpisy w ksiazce, a salony ktore to robia sa salonami mechaniki samochodowej to producent auta w przypadku naprawy mechanicznej/wymiany oleju musi uznac roszczenia gwarancyjne ...

Komentarz

• Ayu
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 4154

SAP umywa ręce od jednoznacznej odpowiedzi na pytanie czy mam dobry napinacz, piszą tylko, że na dzień dzisiejszy po sprawdzeniu systemu komputerowego nie przewidziano akcji serwisowej dla auta z tym numerem VIN. To ile kosztuje ten napinacz z wymianą? :wink:

Komentarz

• Mihau
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 7460
                                                    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

hotrain, ja dalej czekam na odpowiedź.

Komentarz

Pracuję...