Zamieszczone przez jelinskiartur
[O2] 1.8 TSI + DSG - drgania przy zmianie z 1 na 2
Zwiń
X
-
RSS_OCP Member
- 2004
- 2333
- Superb III (3V3)
- ASV 1.9 TDI VP 110 KM
- CDAA 1.8 TSI 160 KM
- CHHB 2.0 TSI RS 220 KM
[O2] 1.8 TSI + DSG - drgania przy zmianie z 1 na 2
Znalazłem taki archiwalny post:
Zamieszczone przez Marcos75Witam,
Odgrzeję trochę temat i zapytam co może być. U mnie 1.8TSI z DSG. Tak mam że jak zwalniam przy progach lub przy wyjeździe z ulicy to do ok. 5 może 4 km/h auto nie przerzuca na pierwszy bieg tylko rusza z dwójki. Patrząc na obroty to jest ok. 900 r/min lub coś w okolicach i czuje wyraźnie drgania jakby dwumasa się nie wyrabiała lub silnik ruszał z niskich obrotów i powstają drgania. Po kilku takich przejazdach teraz jestem wyczulony i dodaje gazu bardzo delikatnie lub manualnie wrzucam na pierwszy bieg. Przy całkowitym zatrzymaniu wrzuca na jedykę. Samochód ma przejechane trochę ponad 500 km także nie ma mowy o dawaniu w gaz, poprostu normalna spokojna jazda. I nie wiem czy ma tak być? Jak jest u Was?.
P.S. Efekt ten nie ma raczej nic wspólnego z programem, ponieważ znam jeszcze jedną, seryjną Octavię 1.8TSI DSG, która ma dokładnie taki sam problem.
-
był podobny wątek, http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=41325
u mnie jest jakies "opoznienie" przy zmianie z 2 na 3, ale przy wczesniejszej redukcji z 3 na 2, czyli dojezdzam do ostrego zakretu, hamuje, dsg redukuje z 3 na 2, zdejmuje noge z hamulca, daje gazu, obroty rosna, ale sprzeglo jakby slizgalo sie przez jakies 1,5sekundy po czym dopiero lapie, dzieje sie to przy delikatnej jezdzie, przy ciezszej nodze raczej nie...
bede jechal do serwisu sprawdzic czy jest nowy soft do skrzyni...
Komentarz
-
-
RSS_OCP Member
- 2004
- 2333
- Superb III (3V3)
- ASV 1.9 TDI VP 110 KM
- CDAA 1.8 TSI 160 KM
- CHHB 2.0 TSI RS 220 KM
Zamieszczone przez dwaokabył podobny wątek, http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=41325
u mnie jest jakies "opoznienie" przy zmianie z 2 na 3, ale przy wczesniejszej redukcji z 3 na 2, czyli dojezdzam do ostrego zakretu, hamuje, dsg redukuje z 3 na 2, zdejmuje noge z hamulca, daje gazu, obroty rosna, ale sprzeglo jakby slizgalo sie przez jakies 1,5sekundy po czym dopiero lapie, dzieje sie to przy delikatnej jezdzie, przy ciezszej nodze raczej nie...
bede jechal do serwisu sprawdzic czy jest nowy soft do skrzyni...
I jeszcze aktualizacja: podłączenie czujnika nic jednak nie zmieniło - wibracje nadal występują.
[ Dodano: Wto 01 Lut, 11 09:57 ]
Zamieszczone przez robekcooldługi ten przewód od czujki wału. na pewno to był on? był podpięty i zwisał pod zderzak?
Komentarz
-
_tm_, Megon w swoim 1.8 TSI ma to samo.
Jeszcze tego mu nie ogladalem, ale rzuce okiem pewnie jutro i bedziemy myslec. Pewnie przypadlosc TSI z DSG - TTTMByła Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
RSS_OCP Member
- 2004
- 2333
- Superb III (3V3)
- ASV 1.9 TDI VP 110 KM
- CDAA 1.8 TSI 160 KM
- CHHB 2.0 TSI RS 220 KM
Megon odezwał się do mnie na PW i potwierdził, że ma taki sam objaw. To w sumie 4 Octavie 1.8 TSI z DSG z takim efektem. Ciekawe ile na forum mamy takich Octavii ? Chyba niedużo i może okazać się, że większość ma ten problem, czyli faktycznie TTTM.
Komentarz
-
Zamieszczone przez _tm_Jeżeli ruszę delikatnie na 1 biegu i w momencie zmiany na 2 bieg docisnę lekko gaz to czuć lekkie drgania.O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
U mnie w 1.8 TSI DSG7 to samo. Na początku nie było takich przypadłości. Od około 2 tygodni mam wibracje przy zmianie 1 na 2 lub jak kto woli jadąc w korku i tocząc się bez wciskania gazu po lekkim dodaniu gazu pojawiają się wibracje. Też wydaje mi się, że występuje takie zjawisko po przejechaniu kilku kilometrów. Mam silnik z serii CDAA auto odbierałem przełom październik/listopad a produkcja z początku października. Jedyne czym się różnimy to ja mam Superba. Zwrócę na to uwagę mechaniorom, bo zaraz będę miał przegląd pierwszy. Przebieg mam niecałe 15k km.
Komentarz
-
-
Mam 1,4 TSI z DSG 7 - przebieg 30 tys km i ostatnio przerabiałem 2 razy w ASO podobny przypadek. Nie mam pojęcia czy ten sam problem dotyczy 1.8 TSI DSG7.
U mnie szarpało jakby sprzęgło na 2 biegu. Czuć to było wyrażnie przy przyśpieszaniu i zmianie biegu z 1 na 2.
Dodakowo w ostatnich tygodniach sprzęgło zachowywało się inaczej niż wcześniej - przy ruszaniu po puszczeniu pedału hamulca auto ruszało dopiero przy dodaniu gazu. Na początku użytkowania toczyło się już po odpuszczeniu hamulca.
Byłem 2 razy w ASO - pierwsza wizyta niewiele pomogła (brak błędów w DSG i zero wniosków), druga wizyta wiele już poprawiła. Podobno zmienili soft w DSG, przeprowadzili adaptacje i coś programowali. Czuć wyrażniej że sprzęgło szybciej reaguje, auto rusza już przy odpuszczaniu hamulca, wydaje mi się też że przy zmianach biegów sprzęgło szybciej jest odpuszczane. W ten sposób w dyżym stopniu wyeliminowane zosało szarpanie na drugim biegu. Od około 3 tys km może ze 2 razy coś delikatnie szarpneło, poprzednio szarpało co dzień. Bedę obserwował co będzie dalej.
Nie wiem dokładnie czy mój przypadek jest tym samym problemem co Wasze, w wolnej chwili sprawdzę wersję softu, czy faktycznie została zmieniona.
EDIT:
Sprawidziłem wersję softu w DSG i faktycznie jest zmienona.
Tak było:
Address 02: Auto Trans Labels: 0AM-300-04x.lbl
Part No SW: 0AM 300 048 L HW: 0AM 927 769 D
Component: GSG DSG AG7 402 1812
Revision: 00040024 Serial number: 00001004060441
Coding: 0000020
Tak teraz jest jest:
Address 02: Auto Trans Labels: 0AM-300-04x.lbl
Part No SW: 0AM 300 048 L HW: 0AM 927 769 D
Component: GSG DSG AG7 402 2150
Revision: 00040024 Serial number: 00001004060441
Coding: 0000020
Moje wnioski są takie - no cóż DSG to nowinka na którą sami się zgodziliśmy i jesteśmy królikami doświadczalnymi grupy VAG
W moim przypadku obawiam się że problem został wyeliminowany na chwilę i pewnie powróci. Albo będę co kilkanaście tysięcy kilometrów zmuszany do wizyty w ASO w celu programowania skrzyni albo (co może być o wiele gorsze dla nas) mamy do czynienia z poważniejszą wadą DSG.
Bombardujcie swoje ASO bo zostaniemy z ręką w nocniku po gwarancji.
Poczytałem też trochę obcojęzyczne fora i chyba nie jesteśmy z tym sami bo VW coś już działa w tym temacie i się do czegoś przyznaje choć rozwiązania problemu nadal nie widzi.
Pierwszym krokiem w VW jest flash oprogramowania skrzyni na najnowszy i czekanie na ocenę klienta. Niektórym sam soft nie pomagał i przy około 30 tys km mieli już wymieniane sprzęgła w DSG7 w golfach TSI 122KM.
Cytuje Biuletyn VW 2026097 / 1 wydanie z dnia 25.08.11.
Bulletin 2026097/1 issued 25.08.11. Transmission - Vibrations, jerking and clattering when changing 1 - 2 while accelerating.
1.4TSi / 7Spd DSG.
Customer's remarks:
Juddering/Clattering in 2nd gear for 2 seconds accelerating through 5 - 10kph or when changing 1st to 2nd at low speed or when reversing.
Occurs once the car has warmed up.
Reason:
Drop of friction value of multiple clutch.
Current situation:
Currently no effective repair possible. Repalcing the multiple clutch does does not effectively fix the complaint. There is no parts damage. Working on a solution.
Complaint not caused by the two-mass flywheel.
Postpone repairs until a solution is available.
Poczytajcie i oceńcie sami:
My car today developed a problem with the DSG. Normally when it's in 2nd gear in slow traffic the clutch take up from a slow crawl to acceleration is
Komentarz
-
-
Panowie, wrzucałem kiedyś ten dokument, co prawda dotyczy on adaptacji/resetu skrzyni 6-biegowej. Być może istnieje podobna instrukcja do DSG7. W sieci znalazłem wypowiedzi, iż taką adaptację powinno się przeprowadzać co każdą wymianę oleju albo częściej.
http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/6-Speed_Direct_Shift_Gearbox_(DSG/02E)
Komentarz
-
-
Witam,
Potwierdzam, problem nadal istnieje. Właśnie zbliża mi się serwis więc będę pytał. Problem w tym że od tego czasu co pisałem na forum to już teraz całym samochodem wibruje i nie przesadzam w tym miejscu, wibracja jest taka jak u dentysty przy wiertle wolnoobrotowym. Jeśli serwis stwierdzi ze to nic to będę w szoku. Problem jest wtedy gdy samochód nawet nie przerzuca a kiedy zbliżam się do ronda i pozostaje na 2-ce ale nie wyhamowuje całkowicie, toczę się około 3-4 km/h i próbuję przyspieszyć by wjechać na rondo, wibracja jest naprawdę odczuwalna. Jest to oczywiście tylko przykład. Rozmawiałem z zaprzyjaźnionym mechanikiem z VW i powiedział że u nich problem jest znany i dokładnie opisywał co jest w biuletynie powyżej. Nie ma na to rozwiązania ze strony VW i jeśli klient się nie uprze to nie robią przy tym nic oprócz wymiany softa. Jeśli problem jest większy (odczuwalne mocne wibracje) to wymieniają sprzęgła ale to nie rozwiązuje problemu. VW pracuje nad problemem ale nie ma rozwiązania. Ciekaw jestem czy serwisowi skody jest znany ten problem i tak samo traktują klientów z takim problemem. Niedługo się przekonamy.
Pozdrawiam,
Marek
Komentarz
-
-
W moim aucie (sierpień 2010, 25kkm) od jakiegoś czasu jazda po mieście jest skrajnie irytująca. Na niskich biegach (1-2) i na rozgrzanym silniku szarpie tak, że cały samochód się trzęsie, a ja obchodzę się z pedałem gazu jak z jajkiem. Zaczynam tęsknić za swoim starym, zamulonym automatem w Volvo V40, który nie szarpał nigdy.
Byłem z tym jakiś czas temu w serwisie na Kocmyrzowskiej (wtedy jeszcze szarpało mniej), ale oczywiście nie wyskoczyły żadne błędy i umówiłem się, że wrócę jeśli sytuacja się pogorszy. I właśnie niedługo się wybieram, zwłaszcza że dodatkowo dopadło mnie to cholerne terkotanie po prawej stronie auta.
Komentarz
-
-
RSS_OCP Member
- 2004
- 2333
- Superb III (3V3)
- ASV 1.9 TDI VP 110 KM
- CDAA 1.8 TSI 160 KM
- CHHB 2.0 TSI RS 220 KM
Zamieszczone przez majkel123Kur... mać mam dokładnie to samo Panowie
Auto z 10/2010 18500 km.
:evil:.
Komentarz
-
Byłem jakiś czas temu w ASO i zwróciłem uwagę na problem. Przejechał się mechanik moim autem i też pojawiły się wibracje gdy on kierował. Miałem najnowszy soft w skrzyni, więc wgrano mi go jeszcze raz na wszelki wypadek i mam obserwować czy jest jakaś zmiana. Oczywiście zmiany nie ma i dalej jest tak samo jak było. Czekam na auto zastępcze i wstawiam auto do serwisu mają coś pokombinować. Tylko pytanie czy to ma sens skoro na chwilę obecną VW nie ma rozwiązania tego problemu? Mam jeszcze niecałe 3 lata gwarancji, więc teoretycznie mam czas, ale trochę wstyd jak kogoś wiozę rocznym autem i zaczyna telepać. Raz miałem taką sytuację, że depnąłem mocniej gazu, a auto nie specjalnie chciało przyśpieszyć. Efekt jakby ślizgało się sprzęgło. No ale było to jednorazowo.
Komentarz
-
Komentarz