[O2] 1.8 TSI + DSG - drgania przy zmianie z 1 na 2

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • misiek^wro
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 8321

Ja Wam powiem tak.

Zmieniam olej, filtry, skrzyni jakos super nie oszczedzam, ale tez nie katuje - to ze czasem szarpnie, czy cos zadrzy - mam gdzies - powiedziano mi w zakladzie gdzie robilem dwumase i obudowe, ze DSG to trwal i czasem ryknac, ziewnac czy pierdnac musi - jesli bedzie cos szuralo w srodku, dzwonilo, zbijalo biegi bez sensu, albo "slizgalo" to wtedy nalezy sie zainteresowac - a tak to olewac!
    Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
    Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
    ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• Mihau
      RS
      • 2009
      • 7461
      • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

A może to faktycznie wina oleju? Patrząc po postach to większość pisze gdy temperatury są niższe, a przecież w skrzyni nie ma żadnych tarć i olej się wolno grzeje? Ja u siebie w manualu zauważyłem np. że muszę lekko więcej gazu dodawać, bo mi przy ruszaniu bardziej spadają obroty.
      Taka moja lekka dedukcja

ps. choć moja teoria może paść w związku z faktem, że kolega Nematode ma do wymiany zestaw sprzęgieł.
      O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• krzysn
        Rider
        • 2007
        • 515

Przy -15 do -20 moja DSG pozostawia wiele do życzenia - wyraźnie słyszę wysprzęglanie, trzaski itp. Powyżej -10 względna cisza, czasem sobie kliknie podczas zmiany biegu, czasem szarpnie.

W 1.8 tsi jest dwumasa, może to durne jeżdżenie przy 1300 obrotów tak ją wykańcza ? Ja bym mimo wszystko poczekał aż się trochę ociepli, w przyszłym tygodniu foreca.com podaje, że będzie ok. -5 st.

co do problemu kolegi Netmatode to nie zdziwię się, gdy za rok-dwa będzie to samo...

Komentarz

• Nematode
          Ambiente
          • 2010
          • 139

Zamieszczone przez majkel123
          ... Jak sie dowiedziałem, w warsztacie był Superb ze zdiagnozowaną koniecznością wymiany sprzęgła, więc jest to powszechnie znany problem ...
          Ten Superb nadal tam stoi To właśnie moje autko. Czekam na odbiór, bo ma być prawdopodobnie gotowe do końca tygodnia. U mnie na pewno objawy wibracji i drgań przy przełożeniu z 1 na 2 i dodaniu gazu nie wynikały z temperatury obecnej na zewnątrz, bo auto oddałem licząc od dzisiaj 2 tygodnie temu i wtedy mrozów nie było. A problem już zgłaszałem na przeglądzie w listopadzie.
          Ktoś powyżej zasugerował hotrain, że może wina oleju w skrzyni. Z tego co się orientuję to w DSG7 oleju praktycznie nie ma i sprzęgła chodzą na sucho.
          Jak odbiorę auto to zobaczę czy problem zniknie. Jak nie będę dalej męczył ASO i SAP. Na chwilę obecną do jednych i do drugich raczej zastrzeżeń mieć nie mogę, bo zespół sprzęgieł poszedł do wymiany

Komentarz

• majkel123
            Rider
            • 2010
            • 570

Zamieszczone przez Nematode
            Na chwilę obecną do jednych i do drugich raczej zastrzeżeń mieć nie mogę, bo zespół sprzęgieł poszedł do wymiany
            Nie no nie pitol, jak nie możesz mieć zastrzeżeń jak jesteś bez auta dwa tygodnie i to jeszcze SB :lol:

Co prawda przejechałem niewiele od wizyty w serwisie i również przekonany byłem że sie pogorszy za moment i dalej będzue choojnia ale jak na razie jesrt znaczna poprawa.

Nematode, jak odbierzesz swoje auto to może byśmy sie spotkali i sie przejedziesz moim autem i określisz w jakim stopniu objawy podobne są do Twojego SB :?:
            Arctic 1.8 TSI DSG7

Komentarz

• Nematode
              Ambiente
              • 2010
              • 139

Na chwilę obecną do jednych i do drugich raczej zastrzeżeń mieć nie mogę, bo zespół sprzęgieł poszedł do wymiany
              Nie no nie pitol, jak nie możesz mieć zastrzeżeń jak jesteś bez auta dwa tygodnie i to jeszcze SB :lol:
              No nie pitole Trzeba być wyrozumiałym
              Wiem, że nie mam auta i mnie to denerwuje, ale zdaję sobie sprawę że coś może się zepsuć lub mieć fabryczną wadę. Na reklamację teoretycznie ASO ma 14 dni, więc mógłbym się wpienić bo dzisiaj auta nie dostałem, ale nie będę robił awantury o kilka dni. Obsługa w ASO ok. , zaproponowali mi auto zastępcze, które cały czas służy, uznali reklamację i wymieniają cześć na nową. Reasumując wydaje mi się że tak to powinno działać. Mam tylko nadzieję, że wymiana rozwiąże problem.

Nematode, jak odbierzesz swoje auto to może byśmy sie spotkali i sie przejedziesz moim autem i określisz w jakim stopniu objawy podobne są do Twojego SB :?:
              Jak odbiorę i problem okaże się rozwiązany to nie widzę przeszkód 8)

Komentarz

• Mihau
                RS
                • 2009
                • 7461
                • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

A nie dostałeś "turbo"-fabii na zastępczy?

Komentarz

• Nematode
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 139

Zamieszczone przez Mihau
                  A nie dostałeś "turbo"-fabii na zastępczy?
                  Chcieli mi jakąś fabię dać, a ja czekałem na jakieś większe auto. Dali mi Seata Cordobę, która mnie rozczarowała gabarytem, bo myślałem że trochę większa będzie a tutaj miejsca mało, ale co tam ważne że dali zastępcze auto. Gdybym nie dostał to bym pewnie codziennie po kilka razy dzwonił czy już zrobione moje auto

Edyta: No więc sobie wykrakałem i zbyt wcześnie "posłodziłem"
                  Dostałem wczoraj telefon, że jest problem. Mianowicie serwis nie może mi naprawić auta, bo nie ma części. W dużym skrócie serwis nie może zamówić części, bo części nie może zamówić importer, bo części nie ma w fabryce czy jakoś tak. Czyli dostałem informację, że nie ma części i nie wiadomo kiedy będzie co za tym idzie nie wiadomo kiedy będę miał sprawne auto. Postarają się oczywiście załatwić sprawę jak najszybciej. Miałem możliwość odbioru samochodu w stanie w jakim oddałem do serwisu czyli bez wymienionego zestawu sprzęgieł i czekania na telefon od serwisu, że mają już część i zapraszają na wymianę. Jednak po konsultacji z paroma osobami nie odebrałem auta, żeby nie jeździć niesprawnym pojazdem. Dodatkowo w serwisie musiałem zdać auto zastępcze.
                  Reasumując wydałem blisko 120k na samochód, który jest nie sprawny, wracałem przy -15 do domu 2 godziny autobusem i nie wiem kiedy auto zostanie naprawione. Na chwilę obecną wykazuję spokój ... :twisted:

PS: osobom, które mają podobny problem jak u mnie z wibracjami lub drganiami w momencie zmiany z 1 na 2 i dodaniu gazu zanim oddadzą auto do jakiegoś serwisu niech wezmą pod uwagę, że nawet jak zostanie stwierdzona potrzeba wymiany zespołu sprzęgieł to tych sprzęgieł nie ma i nie wiadomo kiedy będą.

Komentarz

• Grzegorz56
                    Rider
                    • 2010
                    • 266
                    • Octavia II (1Z3)
                    • CDAA 1.8 TSI 160 KM

PS: osobom, które mają podobny problem jak u mnie z wibracjami lub drganiami w momencie zmiany z 1 na 2 i dodaniu gazu zanim oddadzą auto do jakiegoś serwisu niech wezmą pod uwagę, że nawet jak zostanie stwierdzona potrzeba wymiany zespołu sprzęgieł to tych sprzęgieł nie ma i nie wiadomo kiedy będą.
                    :shock:
                    22 lutego byłem na przeglądzie po 50000 km i zgłosiłem takie same problemy. Zostało wgrane chyba najnowsze oprogramowanie do skrzyni DSG i dostałem "zaproszenie" na wtorek w celu wymiany sprzęgieł. Jak na razie nie dostałem informacji o trudnościach w zamówieniu sprzęgieł. Ale poczekajmy, odezwę się po wymianie.

Komentarz

• dwaoka
                      Elegance
                      • 2010
                      • 927

Grzegorz56, to musi być jakaś grubsza sprawa, skoro tak chętnie ASO zaprasza na wymianę drogiej części. Raczej rzadko spotykane zachowanie.
                      bkc+dsg

Komentarz

• Nematode
                        Ambiente
                        • 2010
                        • 139

Jestem po wymianie zestawu sprzęgieł i na chwilę obecną chyba problem zniknął. Ale jako, że przejechałem dopiero 50 km to chyba za wcześnie, żeby ostatecznie ogłosić sukces. Ze sprzęgłem to było tak, że ASO dostało przykaz na wymianę sprzęgła, ale tak jakby na model wyżej niż to które posiadałem w swoim aucie. Nie wiem czy to kwestia innej partii czy wyprodukowane w innej fabryce, ale serwis nie mógł włożyć dokładnie takiego modelu o tym samym oznaczeniu jak miałem w aucie tylko musieli tak jakby wsadzić nowszy model tej części i dlatego musiałem czekać. Gdyby ASO mogło wymienić na taką samą część o tym samym numerze seryjnym to bym miał auto wcześniej, bo taka część była w hurtowni czy gdzie tam oni to zamawiają. Dodatkowo zgłaszałem ciężko chodzącą roletę, zacieki na tylnych ramkach od małych okienek z tyłu auta, których nie można było w żaden sposób domyć, oraz zrobili uszczelkę przy tylnej wycieraczce, bo mi lekko kapało jak spadł deszcz i otwierałem bagażnik (robił się zaciek na szybie). Wszystko zrobili
                        Już po odbiorze zauważyłem, że mam "gratis" poodciskane w niektórych miejscach paluchy na jasnej podsufitce oraz coś jest z przednią wycieraczką, bo mi prawa o coś stuka i nie wiem o co biega :evil: Podsufitkę oleję i sam wyczyszczę, ale z wycieraczką muszę rozkminić o co chodzi albo zareklamuje, bo auto stało u nich prawie miesiąc i może jakiś magik wycieraczkami skrobał szyby z lodu :roll:

Komentarz

• Grzegorz56
                          Rider
                          • 2010
                          • 266
                          • Octavia II (1Z3)
                          • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Też jestem po wymianie zestawu sprzęgieł. Wymiana w ciągu dwóch dni roboczych. Odczuwalna zmiana jazdy - brak szarpań podczas ruszania i przyspieszania oraz płynna (nieodczuwalna) zmiana biegów.

Komentarz

• doctore
                            Ambiente
                            • 2010
                            • 205

K...a już się boję jak podejść z moją. Mam te same problemy co opisujecie i niestety pogłębiają się. Przez pierwsze 12 m-cy było wszystko super aż miło a później zaczęło się. Szarpanie sprzęgła nie występuje w ogóle przy zimnym silniku i oleju w skrzyni dopiero po rozgrzaniu zaczyna się. Przy ostrej jeździe nie wyczuwam tego ale przy delikatnej na 2 szarpie aż miło. Ten sam problem jest na 2 jeżeli jest mała prędkość i przyśpieszam.
                            W listopadzie byłem w serwisie Plichty w Oliwie ale mistrz nawet nie umiał nastawić w swoim kompie wszystkich parametrów wg wykazu Skody. Chcieli mi wgrać nowego softa do skrzyni ale mieli starszą wersję niż moja.
                            Panowie, zaczyna robić się problem i w zasadzie na obecną chwilę nie mam pojęcia jak to może zakończyć się.
                            Najgorsze w tym wszystkim to jest to, że moja nie chciała automatu i chyba miała rację.
                            Miało być fajnie a jest...
                            Jest OIIFL 1.4 TSI + DSG7, Elegance.

Komentarz

• BADYL
                              RS
                              • 2011
                              • 2398
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BKD 2.0 TDI 140 KM

drgranatt, auto na gwarancji więc nie ma się co przejmować :wink: Co to za usterka już wiesz więc zanotuj sobie gdzieś na kartce co powinno być zrobione i zawieź auto do ASO :wink: Jeżeli takie sieroty w tym serwisie to jedź do innego :wink: pozdrowinka
                              nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• _tm_
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2004
                                • 2333
                                • Superb III (3V3)
                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                                • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

A ktoś się orientuje jaki jest koszt wymiany tych sprzęgieł po gwarancji ?
                                S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                                Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                                -------------------------------------------------------------------------
                                O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                                O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                                O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• Ayu
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 4154

Grzegorz56, Ty robiłeś w Wimarze na Modlińskiej?

Komentarz

• Mihau
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 7461
                                    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez hotrain
                                    Grzegorz56, Ty robiłeś w Wimarze na Modlińskiej?
                                    Ta.

Komentarz

• Grzegorz56
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 266
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • CDAA 1.8 TSI 160 KM

hotrain, tak robiłem na Modlińskiej
                                      Zamieszczone przez _tm_
                                      A ktoś się orientuje jaki jest koszt wymiany tych sprzęgieł po gwarancji ?
                                      w cenniku ASO 4700,00 koszt sprzęgieł + robocizna.

Po wymianie 300 km i jak narazie jest dobrze, brak szarpnięć.

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratoRS
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

Czyli realnie kolo 1700zl
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• patrykL
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 588

Najgorsze w tym wszystkim to jest to, że moja nie chciała automatu i chyba miała rację
                                          gdyby to byl automat to nie bylo by problemu (sprzegiel itd.) :cry:

Komentarz

• _tm_
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2004
                                            • 2333
                                            • Superb III (3V3)
                                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                            • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                                            • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                                            Czyli realnie kolo 1700zl
                                            Na allegro nowe sprzęgło do DSG7 - 1740zł. Do tego robocizna, ale ogólnie nie ma tragedii.

Komentarz

• majkel123
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 570

Zamieszczone przez _tm_
                                              Na allegro nowe sprzęgło do DSG7 - 1740zł. Do tego robocizna, ale ogólnie nie ma tragedii.
                                              Może i nie ale wymiana sprzęgieł co kilkanaście tysięcy średnio mi się podoba :|
                                              Arctic 1.8 TSI DSG7

Komentarz

• patrykL
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 588

Na allegro nowe sprzęgło do DSG7 - 1740zł. Do tego robocizna
                                                mozna powiedziec, ze poldarmo

Komentarz

• _tm_
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2004
                                                  • 2333
                                                  • Superb III (3V3)
                                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                                  • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                                                  • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

U mnie na razie samo się naprawiło. Zobaczymy na jak długo .

Komentarz

• majkel123
                                                    Rider
                                                    • 2010
                                                    • 570

Czyli kolejny argument dla wiruska
                                                    Arctic 1.8 TSI DSG7

Komentarz

Pracuję...