Zamieszczone przez kowal 2002
[O2] 1.8 TSI + DSG - drgania przy zmianie z 1 na 2
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez MaicroftU mnie jakby cos szuralo. Ale to juz tak z 10kkm jestByła Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
Niestety (albo i stety ze względu na trwający okres gwarancyjny) dopisuję się do kolejki osób z drgającym DSG. Bezpośrednio po zgłoszeniu (1.8 TSi DSG - data produkcji XII 2010, przebieg ~41kkm) serwis dokonał zmiany softu i nastawień skrzyni - niestety efekt drgania pozostał.
Dzisiaj, po około 2 tygodniach od zgłoszenia, dostałem informację o zamówieniu części (sprzęgło) i skierowaniu mojej octy na wymianę sprzęgła.
Dam znać jak samochód zachowywać się będzie po wymianie.
///EDIT 10 10 2012 ///
Dziś o świcie odebrałem Octę - wygląda na to że wszystko hula. Żadnego szarpania i aż przyjemnie się jeździ.
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Bylem dzis, nowy soft, adaptacja i jak dla mnie na 2 biegu z predkosci 8-15km/h przyspieszenie z gazem tak 30% wiec calkiem spokojnie i drga dalej. Pewnie w tym tygodniu zawitam ponownie.
A no i najwazniejsze - przebieg ~14600 :lol:
Zamieszczone przez kowal 2002Jak na razie zauważyłem, że przy schodzeniu z wysokich obrotów coś czasem hałasuje, mam nadzieje, że to tylko jakaś osłona wpada w rezonans...
Komentarz
-
-
1,4TSI, ok 34000km wgrali nowy soft i nastawy. Skrzynia zaczęła delikatniej jakby chodzić i troche płynniej zmieniać biegi (albo może działa psychologia). Trochę pojeździłem i znowu zaczęło nieraz drgać. U mnie najczęściej można to zauwazyć w takiej sytuacji: jade rozpędzony i dość szybko zwolnię, np. przy światłach i za chwilę ruszam - są drgania.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez navigatorjak na razie jest nas czterech - Ty, sesik, ostrosłup vel piramida i mła - stanowimy, co prawda, nieliczne ale silne lobby...
Zamieszczone przez misiek^wroEhhh zaczynam miec wrazenie, ze to cale DSG to jeden wielki
niewypal
to co dla mnie jest największą chujnią to te mikre przebiegi przy których pada DSG czy rozrząd :? , pamiętam tez jak złowieszczyłem :lol: wśród brandzlowników 1,4TSI, kiedy ten silnik dopiero wchodził, tu trzeba się cieszyć, że sprężarki się nie wysrywają jeszcze, ehh...saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Jestem ciekaw jak to będzie wygladac w przypadku skrzyni z R'ki :roll:
W swojej poprzedniej pomimo 146 tysi przelotu to takiego czegoś nie zaobserwowałem :evil: Czasem robiła RRRRRR przy przyspieszaniu, swego czasu coś stukało przy hamowaniu/przyspieszaniu ( ale wymienili obudowe bo się gwint sp... od łapy ) i ogólnie to nie miałem drgań ;/Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
Kuźwa, dopisuję się do listy. W moim przypadku wibracje występują po rozgrzaniu skrzyni, podczas zmiany z 1 na 2 bieg. Muszę wtedy odpuszczać gaz, bo wrażenie jest takie, jakby cały przód podskakiwał. Umówiłem się w listopadzie na diagnozę. Przebieg 16 tys, prod. marzec 2011.
Kupując dsg miałem nadzieję na dłuuugie lata bezproblemowej jazdy... Ciekawe, czy poprawione sprzęgła eliminują problem czy też za rok-dwa znowu coś się spieprzy. Jak można sprzedawać taki bubel?
Chyba to moje ostatnie auto ze stajni vw :-(
Komentarz
-
-
Nie tylko my mamy problem:
DSG7 - szarpie na II biegu przy niskich obrotach Witam. Przy przebiegu rzędu 15 tys km w passacie B6 1.8 TSI DSG pojawił się dość osobliwy problem. Mianowicie w sytuacjach, w których należy zwolnic do około 10 - 15 km/h (np. przy przejeżdżaniu przez progi zwalniające), po zakończeniu hamowania, p...
Pierwszy z brzegu temat na forum Passata
A tu ciekawostki:
Z wyroznieniem A teraz rozwiązanie bo podobno jest na to TPI (TPI 2026097/2 lub nowsze TPI 2026097/3) - dotyczy wymiany sprzęgieł.
A tu przepis u VW
retrorabbit.jimdo.com/download
0AM198140B - zestaw naprawczy 3703zl brutto, nawet na miejscu u Gajos :lol:
A na tym chyba polegal blad:
A tak trzeba to zrobic
W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.
Pisza ze od czerwca 2011 jest ok. Moje auto zamowione w marcu, zrobione w sierpniu, bo byl problem z DSG (teraz juz wiadomo czemu wstrzymali produkcje skrzyn)
Komentarz
-
-
Maicroft, super zebrany temat.
Tylko film http://www.youtube.com/watch?feature...&v=nUMOt0u7JTk dotyczy DSG6.
W DSG7 robi się to tak
Zamieszczone przez arekbanWymiana sprzęgła do najprostszych nie należy
Skutecznie, jeśli translator google się nie myli
Występując jako grupa użytkowników samochodów wyposażonych w DSG7 dostali pisemne zapewnienie bezpłatnej diagnostyki i naprawy DSG7 do 5 lat lub 150 tys. km. :diabelski_usmiech
[ Dodano: Nie 11 Lis, 12 17:43 ]
krzysn, Sprzęgło miałem wymieniane w kwietniu 2012 przy przebiegu około 22400. Do dziś przejechałem 8600 km i ciągle jest ok. Może ktoś na forum ma większy przebieg po wymianie i potwierdzi skuteczność naprawy.
W ASO uprzyj się, że chcesz wypełnić taki formularz (oczywiście w polskiej wersji) http://www.dsg7.com/2026333.pdf . Dodatkowo niech wykonają pomiary i wyślą do do Poznania. Według moich doświadczeń to jedyne co prowadzi do wymiany sprzęgła. Inne działania ASO to gra na czas.
Komentarz
-
-
Byłem w serwisie i jestem po upgradzie softu w dsg oraz adaptacji. Skrzynia pracuje inaczej, główna różnica to przesunięcie zmiany biegów o około 500 obrotów w górę. Np. przy emeryckim ruszaniu 2 wskakiwała przy 1400, teraz blisko 2000 obr/min.
Jak myślicie, czy jest to efekt nowego softu i tak już zostanie czy też ma to związek z adaptacją i wkrótce skrzynia wróci do "normy"?
Komentarz
-
-
Ulozy sie i bedzie tak samo. Tak skrzynia ma ruszac z niskich obrotow w sposob plynny, tak jak robila to DSG 6 i jak robi skrzynia ASB.
Aha, dzis uslyszalem, ze jak sie upieram to moge zostawic samochod, zostanie wyjeta skrzynia, dokonana analiza i w razie potrzeby wymienione sprzegla, z tym, ze jesli sa przypalone to place sam, a jak nie to Skoda. No tak, ale pytam jaki wplyw ja mam na jazde na pol sprzegle i przypalanie badz nie samych sprzegiel w automatycznej skrzyni biegow :lol:
Przyblizony czas postoju auta jest nieznany, o aucie zastepczym tez nie ma raczej mowy. TPI w Skodzie rzekomo nie obowiazuja, do momentu jak VIN nie jest podpiety pod jakas akce serwisowa.
Aha moge sobie w sumie jezdzic, jeszcze mam rok gwarancji i tak za pol roku sprawdza znowu (tu patrz wyzej, a jak sie sprzegla spala w tym czasie) i moze wtedy bedzie juz latwiej cos stwierdzic.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftAha, dzis uslyszalem, ze jak sie upieram to moge zostawic samochod, zostanie wyjeta skrzynia, dokonana analiza i w razie potrzeby wymienione sprzegla, z tym, ze jesli sa przypalone to place sam, a jak nie to Skoda. No tak, ale pytam jaki wplyw ja mam na jazde na pol sprzegle i przypalanie badz nie samych sprzegiel w automatycznej skrzyni biegow :lol:
Zgodnie z instrukcją obsługi, fragmenty dla DSG:
"Zatrzymując się pod górę (na spadku drogi), nigdy nie próbować zatrzymać samochodu w miejscu, mając włączony stopień jazdy i „operując gazem“, czyli wykorzystując poślizg sprzęgła. Może w ten sposób dojść do przegrzania sprzęgła. Jeżeli wskutek przeciążenia występuje niebezpieczeństwo przegrzania sprzęgła, jest ono automatycznie wyłączane i samochód zaczyna się toczyć wstecz — niebezpieczeństwo wypadku!"
i dalej
" Podwójne sprzęgło w automatycznej skrzyni biegów DSG jest wyposażone w zabezpieczenie przed przeciążeniem. Gdy używane jest wspomaganie podjazdu pod górę, a samochód stoi lub pomału jedzie w górę, występuje zwiększone obciążenie cieplne sprzęgieł. Jeżeli dojdzie do ich przegrzania, na wyświetlaczu centralnym pojawia się (ikonka) i wyświetla się tekst komunikatu ostrzegawczego....."
Jak można spalić sprzęgła w nowym samochodzie z takimi zabezpieczeniami ?
Zakopany traktor z pola trzeba wyciągnąć, czy jak ?
Objawy są ewidentne i rozwiązanie znane. Zamiast przeprosić i zorganizować jak najszybszą naprawę to się organizuje klientowi "ścieżkę zdrowia". Niestety trzeba być w ASO mocno namolnym i sprawę krok po kroku pchać do przodu.
Komentarz
-
-
Maicroft, ale przecież nawet na forum poszło już sporo wymian sprzęgieł na gwarancji. Może spróbuj w innym ASO?
Jak widać lekko się VAG pośpieszył z DSG7 i ma drobne niedociągnięcia. Ale porównując wygląd skrzyń to DSG6 mogłoby przenosić napęd w czołgu, podczas gdy DSG7 wygląda bardziej jak skrzynia od motocykla.
Ale jak widać z obiema mogą być problemy, chociaż w DSG6 chyba żadziej. Jak nie delikatność mechatroniki to zestaw sprzęgieł mocowany na drobnych c-clipach, podkładeczkach i zapineczkach. Delikatnie się obawiam, że do 2030 roku więcej dotrwa aut sprzed 1970 niż tych ekologicznych - rozkładających się w trakcie jazdy - nowoczesnych dupowozów.
Maicroft, walcz na gwarancji, bo potem to będzie kicha. Sam widzisz ile zestaw sprzęgieł kosztuje, a w takim tępie to chyba żadne DSG7 nie dotrwa do 150 kkm na fabrycznych. A do DSG6 nie orientujesz się może ile kosztują?Ja tu tylko sprzątam...
Komentarz
-
-
krzysn, po adaptacji skrzyni miałem tak samo jak ty, tzn. tak jakby lepiej chodziła, chociaż czy zmieniała biegi na wyższych obrotach to ci teraz nie powie. Ale adaptacja nic nie dała. Testuj skrzynie jak najszybciej bo wbrew pozorom te 4 miechy gwarancji co ci zostało to nie tak dużo. Pójdziesz na serwis to ci powiedzą ze tera z kolejnym krokiem jest zrobienie ścieżki diagnostycznej co trwa 3-4 godziny, a taki termin dopiero możliwy jest za 2 tygodnie, itp, itd. Tak wiec lepiej śpiesz się. Nie wiem czy obserwowałeś przy jakich warunkach brzegowych wystepuja u ciebei drgania, ale ja w końcu zebrałem do kupy kilka czynników i wtedy już wiedziałem kiedy to wywołać zeby pokazac serwisantom. I tak:
- silnik powinien byc dobrze rozgrzany, i tu nie tylko wskazówka na desce rozdzielczej na 90st, tylko patrzyłem na olej i dopiero jak miał temperaturę powyżej 85st to efekt wystepował;
- lepiej jak auto trochę dociązone, a więc załałem zbiornik do pełna i wystarczy jak masz jeszcze jednego pasażera lub coś dasz do bagażnika (po prostu jak jest większe obciążenie auta to efekt u mnie częściej wystepował);
- podczas rozgrzewania jazda raczej korkowa, częste zatrzymywanie i ruszanie ponowne;
- po rozgrzanieu troche dynamiczniejszej jazdy na wyższych biegach, po których zatrzymać się i ruszamy
--> po tym powyzszym u mnie praktycznie zawsze wystepują drgania. I tak przyszykowałem auto do pokazania efektu drgań serwisantom.
[ Dodano: Pią 30 Lis, 12 10:56 ]
No i ja jestem już po wymianie zespołu sprzęgieł. Mam nadzieje, że problem zniknie na zawsze - wstawili niby nowsze, ale jeszcze tego sam nie zweryfikowałem, muszę podpiąć kompa.
Po tym jak wgrali nowy soft i nastawy problem w ciągu tygodnia powrócił i w związku z tym zgłosiłem że dalej jest nie tak. Niestety zgłosiłem to dosłownie kilka dni po zakończeniu okresu gwarancyjnego. Stanowisko SAPu było takie że praktycznie musiałbym wybulić z własnej kieszeni 1800zł (całkowity koszt wymiany to ok.3900zł) - niby jakaś tam dobra wola była. Oczywiście napisałem reklamację i za drugim podejściem powiedzieli, że pokryją całkowite koszty naprawy. Co w ogóle jest absurdem bo sytuacja jest taka, że zgłaszana usterka była na gwarancji coś tam zrobili i nie pomogło, a więc wg mnie:
1. albo naprawiamy dalej bo nie zostało przecież naprawione
2. albo traktujemy ostatnia naprawę (a wiec wgranie softu) jako normalna usluge i przeciez tu tez obowiązuje jakas gwarancja
Tak czy inaczej nie powinno być od razu problemów, a nie tak jak wymyślali ze cos tam w ramach dobrej woli. Dla mnie sprawa jest oczywista - w obecnym kapitaliźmie nikt nie da nawet 1zł za darmo, a już na pewno nie taki koncern jak VW. Skoro juz na dzień dobry chcieli pokryć chociaż część kosztów tzn. że są świadomi tego że dają d... i powinni to naprawić. W przeciwnym wypadku nikt by nie wymienil mi tego po gwarancji bez ponoszneia kosztów z mojej strony.
Reasumując wymienili mi zespól sprzegiel, ale niestety musiałem w sumie walczyć o to.
Jakby ktoś chciał u siebie sprawdzać to u mnie była wersja DSG jak poniżej, a problem dał znac o sobie po ok. 30tys. km:
Part No SW: 0AM 300 049 G HW: 0AM 927 769 D
Component: GSG DSG AG7 403 2175
Revision: 00040034 Serial number: 00001009245831
Coding: 0000020
Shop #: WSC 73430 790 00999
Komentarz
-
-
Wczoraj byłem w ASO na przeglądzie i zgłosiłem ponownie wibracje. Wypełniłem ankietę nt. awarii skrzyni i czekam na decyzję skody...
Jednocześnie Pan Wojtek z ASO Danelczyk szybko znalazł w elsie opis usterki i sposób jej naprawy. Do skrzyni ma trafić sprzęgło o numerze takim samym jak na pdf-ie załączonym przez Maicrofta, jeśli dobrze pamiętam to z końcówką 140C
W elsie jest informacja, że za wibracje odpowiada zbyt słaby docisk tarczy sprzęgła K2. Trzymajcie kciuki, może uda mi się wymienić to dziadostwo. W każdym razie serwis potraktował mnie bardzo życzliwie.
-----------------
Ale czekałem na ten moment :-)
Jestem po wymianie zespołu sprzęgieł. Przejechane około 60 km od wymiany, z czego ja zrobiłem z 10km. Wygląda, że jest ok, naprawdę inna jazda samochodem.
Wymiana trwała 2 dni. Robiło ASO Danelczyk, uczyli się na moim samochodzie ;-)
Komentarz
-
-
Dobra to cos dodam nowego. Podobno jak w ELSIE po numerze VIN nie jest podpiety zaden temat o DSG to nic nie moga zrobic - prawda to ??
Twierdza, ze maja nowy soft jakis z grudnia do skrzyni, ale adaptacje mozna wykonac jedynie przy dodatnich temperaturach. Musze poszukac informacji na ten temat.
Oczywiscie jak jest zimno, to prawie nie slizga, ale szura dalej, chociaz jak trzeba to nie zacznie :evil:
Czy ktoś ma jakieś materiały dotyczące adaptacji skrzyni DSG7. Wszyscy operuja adaptacja skrzyni DSG6
Komentarz
-
-
W PDFie o którym mowa pod tym linkiem sadzę, że wyjaśniony jest nasz problem w autach spod znaku Skody.
Kod(opis) D3E8034BAFD
Niestety, nie mam dostepu, moze ktoś ma ->PW
A co do adaptacji, juz tez znalazłem:
I'd like to share procedure 'How to perform basic settings to gearbox DSG 7'. Please take a look at my article on Russia Yeti club. I'm sorr
[ Dodano: Wto 05 Lut, 13 13:46 ]
Zrobilismy na nowym sofcie adaptacje jeszcze raz i wczoraj przy zagrzanym silniku (olej 100-103'C) problemu jakby nie bylo. Nie bylo idealnie, ale nie bylo zle.
Natomiast szuranie pod maska po wysprzegleniu 2 biegu i wrzuceniu 1 zostalo. Nie mam pojecia o co chodzi. Oslony i inne takie byly sprawdzane.
Papiery przygotowane, lecz czemu i co szura. Silnik, naped - nie ma jednoznacznego sposobu na zmuszenie auta do szurania na zawolanie :evil:
Komentarz
-
Komentarz