[O2] 1.8 TSI + DSG - drgania przy zmianie z 1 na 2

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Ayu
    RS
    • 2009
    • 4154

majkel123, a Ty już jesteś po wymianie/ wizycie w ASO w tej sprawie? Napisz proszę co i jak się odbyło jeśli już w Auto-Blak.

Komentarz

• majkel123
      Rider
      • 2010
      • 570

hotrain, nie, od tamtej wizyty nie byłem w serwisie z braku czasu.
      Oczywiście drgania powróciły, może nie są tak silne i uciążliwe jak wcześniej ale jednak są.

Muszę pojechać znowu, ale ma to sens tylko jak będzie sucho więc na razie doopa

Trzeba auto zawirusować, to samo się naprawi.
      Arctic 1.8 TSI DSG7

Komentarz

• arekban
        Ambiente
        • 2010
        • 208

Mój problem opisywany na pierwszej stronie tego watku powrócił
        Robi się ciepło i wygląda na to, że żaden soft nie pomaga gdy skrzynia się rozgrzeje.
        Szarpie przy przelaczania z 1 na 2 jak diabli !

Czy ktoś może sprawdzić w ETCE od kiedy zmieniono w DSG7 symbol montowanego sprzęgła ? Było to pewnie na przełomie 2011 i 2012 ? Chyba zamieniono na nr czesci " 0AM 198 140 C"

Wymiana sprzęgła do najprostszych nie należy

Pewnie znowu serwisy skody będą sie uczy na naszych autach
        żałość...

Komentarz

• ary
          Rider
          • 2011
          • 634

W CAXA i CBZB historia wygląda tak:
          >> 15.11.2009 0AM 198 141 C
          16.11.2009>>08.11.2010 0AM 198 141 F
          9.11.2010>>30.05.2011 0AM 198 141 K
          31.05.2011>>07.11.2011 0AM 198 141 P
          08.11.2011>> 0AM 198 140 A

Numer który podałeś 0AM 198 140 C był do 1.8TSI (CDAA/CDAB) w okresie 9.11.2010>>30.05.2011

Co ciekawe ta ostatnia modyfikacja 0AM 198 140 A
          jest dedykowana aktualnie do wszystkich TSI od 1.2l do 1.8l
          O2 Scout 1.8 TSI

Komentarz

• arekban
            Ambiente
            • 2010
            • 208

To by pasowało - wyczytałem że na dopiero na przełomie roku 2011 i 2012 montowano zmodernizowane sprzęgła które podobno nie posiadają wady poprzednich. Sprzegło jest takie same dla wszystkich TSI do 1.8.
            Podobno prędzej czy później problem objawia się w większości skrzyń DSG7.

VW wypuścił zalecenie na początku roku zalecenie TPI 2026097/3 w którym wskazuje właśnie na wymianę zespołu sprzęgieł. Czy w Skodzie ono też obowiązuje ?

Czy ktoś może polecić dobry serwis Skody w Wielkopolsce ? Poświęcę się i zrobię pare km więcej do serwisu który wie coś więcej niż użytkownicy tego forum

Komentarz

• majkel123
              Rider
              • 2010
              • 570

VW wypuścił zalecenie na początku roku zalecenie TPI 2026097/3 w którym wskazuje właśnie na wymianę zespołu sprzęgieł. Czy w Skodzie ono też obowiązuje ?
              http://www.arsoft.pl/pdf/TPI_2026097...ionen_DSG1.pdf
              A może warto by było napisać do SAP i poprosić by ustosunkowali się do tego zalecenia,
              sam już nie wiem :cry:
              Arctic 1.8 TSI DSG7

Komentarz

• MG
                Ambiente
                • 2008
                • 101
                • Octavia II (1Z3)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

W zeszłym tygodniu w moim samochodzie został wymieniony zespół sprzęgieł.
                Naprawa gwarancyjna.

Od naprawy przejechałem do dziś niewiele bo około 150 km, więc ostrożnie napiszę że chyba jest dobrze. Skuteczność naprawy będzie można potwierdzić moim zdaniem po kilkunastu tysiącach km.

Komentarz

• majkel123
                  Rider
                  • 2010
                  • 570

MG, gdzie wymiany dokonałeś :?:
                  Możesz napisać coś więcej co do przeprowadzonej ekspertyzy i ogólny czas oczekiwania od zgłoszenia do wymiany :?:
                  Ile czekałeś na części :?:
                  Arctic 1.8 TSI DSG7

Komentarz

• MG
                    Ambiente
                    • 2008
                    • 101
                    • Octavia II (1Z3)
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Wymiana w Pol-Mot na Gruchacza.
                    Zbliżał się koniec okresu gwarancyjnego, więc pod koniec lutego odstawiłem samochód do serwisu z prośbą o usunięcie problemu ze skrzynią i kilku innych drobiazgów. Samochód był w serwisie 3 dni, naprawiono większość zgłoszonych wad jednak w przypadku skrzyni dostałem odpowiedź, że problem nie wystąpił podczas jazd testowych :evil:

Któregoś dnia w połowie marca sporo jeździłem po mieście, samochód dobrze się rozgrzał i drgania pomiędzy 1 i 2 zaczęły występować przy każdej takiej zmianie biegów. Podjechałem do serwisu i usterka zastała potwierdzona. Wykonano od razu jakieś pomiary, których wyniki zostały wysłane podobno do producenta. Wypełniłem też ankietę dotyczącą usterki skrzyni DSG. Kilka dni później dostałem telefon z decyzją o gwarancyjnej wymianie zespołu sprzęgieł. Na części czekałem około 2 tygodni. I to tyle...

Komentarz

• krzysn
                      Rider
                      • 2007
                      • 515

A ja zaczynam czuć złość. Kur.. zapłaciłem kupę kasy za samochód z nadzieją na lata bezawaryjnej jazdy. Gwarancja kończy się za rok, obecnie przebieg 10tys.

Auto z kwietnia 2011, dsg lekko stuka/puka przy zmianie z 2/3 i 3/5 chociaż umiem to wyeliminować odpowiednio operując gazem. Teraz okazuje się, że mam czekać na usterkę sprzęgieł... Finansowo to jakoś przełknę, ale nerwowo pewnie nie wytrzymam :evil:

Może założylibyśmy temat z przebiegami tsi+dsg i informacjami o awarii skrzyni ?

Komentarz

• Psycho Dad
                        Rider
                        • 2009
                        • 629

krzysn, Przy założeniu że robisz 5000km rocznie ... strata wartości 50% po 4 latach + inne koszty ... wychodzi że taniej by wyszło jeździć taksówką ...
                        Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratoRS
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

Psycho Dad, Chyba 10tys/rok bo auto jest z kwietnia 2011 a nie 2010 :diabelski_usmiech
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• krzysn
                            Rider
                            • 2007
                            • 515

Psycho Dad, nie 5 ale 10-11 tys. Ale nie gadamy tu o sensie posiadania samochodu tylko o tym, jak VW robi na nas eksperymenty.

Komentarz

• arekban
                              Ambiente
                              • 2010
                              • 208

Ciąg dalszy mojej sprawy.
                              Oddałem OII DSG7 do serwisu z problemem szarpania przy przełączaniu z 1 na 2.
                              Jak na złość problem przy jezdzie testowej się nie ujawnił.

Wgrali kolejny najnowszy soft do DSG, pewnie też wykonali adaptację i po odbiorze znowu skrzynia chodzi miękkko i poprawnie
                              Jestem więcej niż pewien, że za 5... 10 tys km będzie to samo bo po serwisie w ostatnich trzech dniach jazdy jeden raz odczułem ponownie drobne szarpanie.

Kierownik serwisu stwierdził - jest możliwa akcja naprawcza na powyższe objawy i mają takowe instrukcje od Skody, ale objaw musi zostać stwierdzony i pokazany przy pracowniku serwisu.

Za 3 tygodnie koniec gwarancji... no cóż w tej chwili zostało mi albo jezdzić na siłę i w chwili pojawienia sie szarpania gnac do serwisu... albo po upływie gwarancji modlić się lub napisać do TVN

pozdrawiam.. miłego weekendu...

Komentarz

• Grzegorz56
                                Rider
                                • 2010
                                • 266
                                • Octavia II (1Z3)
                                • CDAA 1.8 TSI 160 KM

arekban, podaj wersję wgranego softu. U mnie w marcu wgrano wersję 2151, ciekaw jestem którą wersję wgrano u ciebie.

Komentarz

• MG
                                  Ambiente
                                  • 2008
                                  • 101
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Z tymi wersjami oprogramowania do DSG7 to ciekawa sprawa.
                                  Wiele razy pytałem o aktualizację softu w ASO i za każdym razem słyszałem, że nie ma nowszej wersji oprogramowania do DSG7 w moim aucie. Mimo wykonanej wymiany sprzęgła mam wersję, która nie była zmieniana od nowości :

Address 02: Auto Trans Labels: 0AM-300-04x.lbl
                                  Part No SW: 0AM 300 048 L HW: 0AM 927 769 D
                                  Component: GSG DSG AG7 402 1812
                                  Revision: 00040024 Serial number: 00001001260178
                                  Coding: 0000020
                                  Shop #: WSC 73430 790 00000

No fault code found.

Komentarz

• Grzegorz56
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 266
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • CDAA 1.8 TSI 160 KM

U mnie najpierw zmieniono soft z 1813 na 2151, następnie umówiono mnie na wymianę sprzęgieł. Próbowano naprawić softem a jak się nie udało to zmieniono sprzęgła. :szeroki_usmiech

Komentarz

• Leniwiec
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 624
                                      • Octavia IV (NX3)
                                      • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Opisany w tym temacie problem mam od dobrych 2 lat - auto z 08.2009, obecnie prawie 50kkm.

Byłem z tym w ASO i za każdym razem twierdzili, że wszystko jest ok, że softu nowszego niż mój nie ma do skrzyni, itd. Jestem zielony w sprawach serwisowych, więc nie mam podstaw podejrzewać, że ASO mnie po prostu olewa i nawet nowego softu nie chce im się wgrać. Ale z tego co czytam wnioskuję, że soft zmienił się nie raz. Czyli zlali mnie.
                                      Teraz wychodzi, że to gówniane sprzęgło, i trzeba je wymienić. Szlag człowieka trafia :evil:

Gwarancji nie mam od końca wakacji zeszłego roku. Pod koniec gwarancji zgłaszałem w ASO kilka usterek, m.in. kolejny raz problem z DSG, ale jak na złość akurat skrzynia po akcji jaka miałem ładnych kilka tygodni wcześniej (czwarty post w tym wątku) świrowała dość rzadko i nie chciała powtórzyć wybryków przy serwisancie.
                                      W skrócie skrzynia w czasie ruszania spod świateł się "rozłączyła" (samo D bez numerka, nic nie idzie robić). Jak po kilku minutach ponownie zaskoczyła to ogólnie przez jesień i zimę problemy z 2. były sporadyczne. Miałem nadzieję, że to faktycznie TTTK i że będzie spokój.

Teraz zrobiło się ciepło i problem wrócił. Z bonusem chyba.

Raz że auto potrafi tak szarpać czasem już od jedynki przy ruszaniu.
                                      Dwa, przy otwartych oknach zauważyłem, że podczas tego szarpania coś na zewnątrz ostro grzechocze, taki metaliczny dźwięk. Normalnie w aucie tego nie słychać, ale raz "wietrzyłem" się jadąc wąskimi uliczkami i takie echo od budynków od tego poszło, że miałem wrażenie że mi się skrzynia rozpada na kawałki :shock:

Liczę jednak po cichu, że to grzechotanie nie ma nic wspólnego ze skrzynią, staram się wsłuchiwać i grzechotanie pojawia się też dość często przy jeździe po nierównościach. Może się tylko coś gdzieś poluzowało.

Generalnie jak teraz tu czytam wygląda to tak, że temat jest VW znany od dłuższego czasu. To czemu serwisy Skody olewają ludzi? Jak zgłaszałem na gwarancji to odsyłali mnie, że wszystko jest w porządku, teraz jak pojadę to pewnie chętnie mnie zaproszą na wymianę sprzęgła za ogromną ilość papierków :evil:
                                      Pozdro

Komentarz

• Grzegorz56
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 266
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Miałem szczęście u mnie wymieniono sprzęgło jeszcze na gwarancji. Przy zamawianiu sprzęgieł podejrzałem cenę (4700 zł) ale na forum ktoś podawał cenę na allegro około 1700 zł. Podjedź do serwisu nieautoryzowanego i zapytaj się o koszt wymiany takich sprzęgieł, może skończą się twoje problemy.

Komentarz

• Ayu
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 4154

Auto odstawione na wymianę sprzęgła przy przebiegu 38184 km. Operacja trwała dwa dni i już jest po. Działa tak jak powinno.

Komentarz

• majkel123
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 570

U mnie natomiast chujnia totalna :evil:
                                            Auto odstawione dwa dni temu na sprzęgło i kilka drobnych poprawek - niestety wymieniony zestaw sprzęgieł okazał sie wadliwy, podobno po upadku jest uszkodzona jedna z tarcz.
                                            Muszę czekać na przyjazd kolejnego zestawu i ponowną qrwa wymianę.

Co mnie najbardziej martwi i dziwi to to, że nowo wymieniane jest dokładnie tego samego producenta i z tym samym numerem więc jest ogromne prawdopodobieństwo powtórki.

Generalnie dłonie opadają do kostek :cry:
                                            Arctic 1.8 TSI DSG7

Komentarz

• Ayu
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 4154

majkel123, może jednak nie będzie tak źle. Jedyne co nam pozostaje to właśnie mieć nadzieję.

Komentarz

• _tm_
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2004
                                                • 2333
                                                • Superb III (3V3)
                                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                                • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                                                • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Chłopaki, trzeba mieć nadzieję :szeroki_usmiech - u mnie samo się naprawiło i (odpukać) mam nadzieję, że już nie wróci.
                                                S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                                                Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                                                -------------------------------------------------------------------------
                                                O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                                                O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                                                O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• kowal 2002
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 5161

A u mnie odwrotnie, zaczynam to coraz bardziej czuć :evil: ...
                                                  Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                                                  Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• majkel123
                                                    Rider
                                                    • 2010
                                                    • 570

Zamieszczone przez hotrain
                                                    majkel123, może jednak nie będzie tak źle. Jedyne co nam pozostaje to właśnie mieć nadzieję.
                                                    O jakiej tutaj można mówić nadziei, skoro nowa część z półki jest zepsuta albo kończy się po kilkunastu tysiącach :shock: Tylko czemu ten sam fajans wsadzają, tego zrozumieć nie potrafię - jakaś umowa długoterminowa z dostawcą i kara z jaką wiąże się z jej zerwanie :?:

Czy macie jakieś inne pomysły :?:
                                                    Arctic 1.8 TSI DSG7

Komentarz

Pracuję...