dudek_t, Ja kupiłem Lidlowy PowerShine i krzyczą coś koło 15-16 zł. Podrożał i to sporo od zeszłego roku.
płyn ten zostawił u mnie trudny do usunięcia niebieski osad wokół dysz. Zobaczę przy okazji wymiany żarówki w reflektorze czy to samo jest w zbiorniku :roll:
Antyfotoradar Valentine1
Harry II Classic+Sirio ML145
Po namowach kolegów kupiłem zgrzewkę (4 sztuk) "Aura" w Biedronce w Węgrowie. Wychodzi 11,80 zł sztuka. Dopatrzyłem się na opakowaniach dumnego napisu "Auto Świat Poleca" Zobaczymy...
marlej108, ale Ty jesteś delikutaśny.
A myślisz że z powietrza, jedzenia i wody nie wchłaniasz związków, które wywołują niepożądane reakcje w organizmie...?
Zamieszczone przez marlej108
kupilem dzis w lidlu 5 litrow za 14.99
to dość niska cena jak na płyn zawierający tylko etanol...
Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień: http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
podejrzanie niska... wiec byc moze jeden ze skladnikow to metanol tylko wystepuje pod inna nazwa... w kazdym razie sama nazwa (metanol) nie pada. Szczerze mowiac glownie mysle o wozeniu za dwa miesiace Potomka... nie chcialbym zeby trul sie jakims gownem bo pan producent postanowil zaoszczedzic na litrze 10 groszy... Jak skoncze te opakowanie to kupie w BP ten plyn gdzie sie wyraznie chwala ze nie ma metanolu i innego toksycznego dziadostwa.
Przypuszczam, ze doroslemu ow plyn z metanolem przez sekunde nie zaszkodzi - ale dziecku??? prosze poczytajcie na stronie Orlenu opis-charakterystyke plynu Sylen zimowy - k..wa z tego wynika ze to jakas megatrucizna... (???!!!???)
wystarczy wpisac w google: płyn zimowy sylen metanol
albo wejsc na te strone:
opis jest taki, jakby sie mialo do czynienia z materialem nuklearnym... to ze wypicie szkodzi to wiadomo... ale tam w opisie jest co moze sie stac w kontakcie ze skora... czy przez samo wdychanie... cytuje: "nieodwracalne zmiany w ukladzie nerwowym"... itd. Watpie zeby organizm noworodka byl super wytrzymaly na rozne chemiczne gowno ktore laduja do tych plynow.
Oczywiscie jak ktos psika sobie raz na jakis czas to mu sie nic nie stanie, ale jak ktos tu pisal - zuzywa dziennie i 5 litrow takiego syfu, to moze lepiej poszukac czegos bez tego metanolu (i w miare mozliwosci innego dziadostwa)... Tyle ze wtedy to pewnie kosztuje bardzo duzo... ale zdrowie i tak jest wazniejsze.
ps. plyn zimowy mozna sobie tez samemu zrobic - i to bardzo prosto - plyn do mycia naczyn + woda + alkohol etylowy w odpowiedniej proporcji - wystarczy wygooglowac. Jak sie okaze ze ow nieszkodzacy (???) plyn z BP bedzie kosztowal 100 milionow to sobie zaczne toto sam robic. Ja i tak zuzywam plynu raczej malo - przez 9400 km przejechanych Golfem w niecale 3 miesiace poszlo dopiero mniej niz dwa i pol litra.
w kazdym razie jakby ktos z Was wyhaczyl jakis plyn bez tego gownianego metanolu to prosze zeby dal tu znac - pozdro :-)
Bez przesady. To co się dostaje do auta, to żadne stężenie. :roll:
czolem, nie wiem - ja sie po prostu na tym nie znam.
moze wiec to po prostu tylko straszenie, ale fakt jest faktem, ze niektorzy sa bardziej wrazliwi na rozne chemikalia, a inni mniej. Po prostu boje sie o zdrowie Potomka... dlatego dla swietego spokoju kupie ten plyn na BP. Zreszta ten co kupilem wg napisu na opakowaniu i testu w Auto Swiat Poradnik tez nie ma metanolu...
Sadze ze doroslemu to g..wno szkodzi przez chwile. Ale noworodkowi... nie jestem taki juz pewny...
marlej108, jakbyś miał się tak przejmować tym, co wdychasz, to nie przyjeżdżałbyś na Śląsk, czy do Krakowa, gdzie smog czasem przykrywa połowę miasta. BTW w Katowicach na Jagielońskiej jest tablica, na której wyświetlane są wyniki aktualnych badań jakości powietrze. Obok tego podawane są normy. Z tego co zauważyłem, rzadko kiedy mieszczą się w widełkach...
Jeśli coś tam dociera do środka, to szkoda Maluszka. Może kiedyś Auto Bild, albo ADAC przeprowadzi takie testy.
Kupilem denaturat [etanol] dolalem do letniego plyny.
Rewelacyjnie odtluscil szybe i przczyscil dysze [ znowu mgielka]
Ale smrod!!!!!!!! Nie ztej ziemi - nie polecam jakby komus przyszlo do glowy
opis jest taki, jakby sie mialo do czynienia z materialem nuklearnym
Bo tak powinna wyglądać uczciwie przygotowana karta charakterystyki. Sądzisz, że to, że inni producenci to olewają świadczy o tym, że ich płyn jest lepszy. Każdy duży koncern napisze tyle uwag ile się da, bo to dla nich dupochron.
A co do płynu z BP, to chyba niewiele taniej od Pb wychodzi :szeroki_usmiech ale kto bogatemu zabroni....
Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
O II Tour Combi 1.6
Mitsu Carisma 4G93 GDI
kupiłem ostatnio płyn z bp wydałem za 4l prawie 30zł i jest to niestety źle wydane trzy dychy płyn jest przeciętny, śmierdzi i był drogi. Skusiłem się reklamą w tv i zachętami na stacji.
Z moich doświadczeń polecam:
- psik psik
- płyn z biedronki (aurora)
- sonax
były całkiem niezłe a cenowo nie odbiegały od tego z bp
z letnich miałem kilka razy koncentrat z BMW był super
Ostatnio byłem zmuszony do zakupu płynu na shellu na S7 za prawie 29zł. Z ciężkim sercem ale wziąłem, bo musiałem. Normalnie od lat biorę ten z biedrony i daje radę.
akurat to ze plyn jest drogi przezyje, zuzywam malo. Dla mnie podstawowym kryterium jest: BRAK METANOLU i jak najmniej innego swinstwa. Ten plyn z kolei z Orlenu to TRUCIZNA :-) ale jak mowili Rzymianie - Chcacemu nie dzieje sie krzywda :-)
dzis kupie ten na BP, a jak smierdzi to znaczy ze ma etanol, bo wlasnie etanol smierdzi i dodaja do niego rozne zapachowe dodatki zeby smrod skasowac, co pewnie im srednio wychodzi. Za to metanol jest... bez zapachowy - dlatego taki niebezpieczny.
Uwazam, ze jak ktos serio zuzywa 5 litrow plynu dziennie to lepiej jednak stosowac cos bez metanolu, oczywiscie plyn 30 zl za 4 litry jest absurdalnie drogi w takiej sytuacji - wiec warto se kupic troche alkoholu etylowego i dolewac do letniego (w nich nie ma metanolu). W internecie mozna znalezc ile dolac na litr plynu.
Ja powtarzam - zuzywam plynu b.malo wiec przezyje zlodziejska cene za plyn zimowy bez metanolu. Nie mam w tym temacie nic wiecej do powiedzenia, oprocz prosby do osob, ktorym sie uda kupic plyn zimowy bez metanolu gdzies taniej albo innej firmy zeby tutaj daly znac - mi sie taka informacja przyda :-) dziekuje za nia z gory :-)
Zna ktoś dobre i tanie :lol: płyny z jak najmniejszą ilością metanolu? Widziałem na allegro Artic (<3% met.) za 15,99za 5L. W Carrefour udało mi się kupić płyn 5L 18,99 (też <3% met) producent - UniTarpin.
Sylen z Orlenu bodajże metanol <30% :roll:
Ludzie, nie siejcie paniki! Płyny do spryskiwaczy są całkowicie bezpieczne! (Jeśli tylko się ich nie pije. :lol: )
Skład płynu do spryskiwaczy:
metanol - do 3%
etanol - zimowe 30-35%, letnie do 5%
glikol etylowy, propylenowy lub gliceryna - do 5%
woda
środki powierzchniowe
środek antypienny
barwnik i zapach
biocyd (zabezpieczenie przed grzybami itp)
środek regulujący pH
Metanol jest po to by skazić etanol, by różne cwaniaki, aferzyści środków do produkcji płynów do sprysków nie rozlewały do buteleczek jako podrabianą wódeczkę, bez akcyzy i by nie dorabiali się milionów, okradając skarb państwa a pośrednio nas wszystkich.
Zna ktoś dobre i tanie :lol: płyny z jak najmniejszą ilością metanolu? Widziałem na allegro Artic (<3% met.) za 15,99za 5L. W Carrefour udało mi się kupić płyn 5L 18,99 (też <3% met) producent - UniTarpin.
Sylen z Orlenu bodajże metanol <30% :roll:
Prawie kazdy zimowy bedzie zawieral metanol!
Co mozemy zrobic to wybierac takie plyjy w ktorych jest go najmniej.
Tam gdzie na opakowaniu nie ma informacji o zaw CH3OH to jest niemal pewne ze ma go duzo.
Proponuje szukac makro selgros portale aukcyjne badz lokalni producenci czesto rodzinne formy produkujace plyny z deklaracja niskiej zawartosci met.
1 lub 2 % to stezenie pomijalne i obojetne w tej aplikacji.
Natomiast 30% to kryminal moim zdaniem
to może coś takiego :diabelski_usmiech ---> http://www.auto-swiat.pl/1-plyn-do-s...3-proc-rabatem
Widziałem dziś te tabletki w Auchan....wyobrażam sobie, że wpadam do sklepu po płyn do spryskiwaczy bo mi się właśnie skończył a sprzedawca daje mi tabletki ... :2kc
Komentarz