Oczywiście z tym pożeraniem poliwęglanu przez płyn do spryskiwaczy to gruba przesada, chyba, że koledzy moczą reflektory w tym płynie :P
płyn do spryskiwaczy...
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez pstrykaczOczywiście z tym pożeraniem poliwęglanu przez płyn do spryskiwaczy to gruba przesada, chyba, że koledzy moczą reflektory w tym płynieTo prawda, niestety. Zły płyn powoduje wżery w poliwęglanie oraz matowienie kloszy.
A co do moczenia kloszy w płynie - jest własnie dokładnie tak jesli masz spryskiwacze reflektorów. Fontanna płynu uderza, a potem powoli spływa, po kloszu reflektora.
Dlatego gdy masz spryski lepiej używac markowych płynów dobrej klasy które nie szkodzą kloszom wykonanym z poliweglanów.
P.S Na takich płynach z reguły jest wzmienaka, że płyn nadaje się do stosowania w autach wyposażonych w spryskiwacze reflektorów.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
ja bym raczej obstawial mechaniczne zuzycie niz chemiczne - plastik malo co rusza. Ale jak reflektor jest brudny i ma np piasek na kloszu, spryskasz plynem i przejedziesz wycieraczka to po prostu sie porysuje piaskiem. Zadna filozofia. Mi kiedys wpadl kamyk pod wycieraczke i zarysowal szybe na okraglo (a szyba "troszke" twardsza niz plastik). Jako ciekawostke dodam ze z czasem rysa znikla samoistnie. Wiec prawdopodobnie wystarczy klosz wypolerowac i bedzie jak nowy.
Jesli juz to np odblysnik predzej zmatowieje (utleni sie?). Jak ktos ostatnio ubieral choinke i ma stare bombki, to na nich ladnie widac co sie moze stac z odblysnikiem.
Tak wiec z tym plynem szkodzacym na lakier czy reflektory to sciema po prostu. Mialem biale auto i zadne plamy mi nie zostawaly, a w czasach mlodosci lalem najtansze plyny...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MarxTak wiec z tym plynem szkodzacym na lakier czy reflektory to sciema po prostu.
Ehh, szkoda gadaćCzarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BigZamieszczone przez pstrykaczOczywiście z tym pożeraniem poliwęglanu przez płyn do spryskiwaczy to gruba przesada, chyba, że koledzy moczą reflektory w tym płynieTo prawda, niestety. Zły płyn powoduje wżery w poliwęglanie oraz matowienie kloszy.
A co do moczenia kloszy w płynie - jest własnie dokładnie tak jesli masz spryskiwacze reflektorów. Fontanna płynu uderza, a potem powoli spływa, po kloszu reflektora.
.
przesadzasz. nawet jesli to na pewno nie w ciagu jednej czy dwoch zim. przynajmniej na tym forum jeszcze nikt nie pisal ze mu klosze zjadlo ....
Zamieszczone przez BigDlatego gdy masz spryski lepiej używac markowych płynów dobrej klasy które nie szkodzą kloszom wykonanym z poliweglanów.
P.S Na takich płynach z reguły jest wzmienaka, że płyn nadaje się do stosowania w autach wyposażonych w spryskiwacze reflektorów.kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rssprzesadzasz. nawet jesli to na pewno nie w ciagu jednej czy dwoch zim. przynajmniej na tym forum jeszcze nikt nie pisal ze mu klosze zjadlo ....Ale co mi tam, nie moje małpy nie mój cyrk. Stosujcie co chcecie a potem kupicie nowe lampy
Nie chce mi sie spierac z kimś kto twierdzi że specjaliści w danej dziedzinie nie wiedza co mówią i tylko on ma rację.
Zamieszczone przez rssmoze napiszasz wprost o jaki plyn chodziCzarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BigNie chce mi sie spierac z kimś kto twierdzi że specjaliści w danej dziedzinie nie wiedza co mówią i tylko on ma rację.ale jesli 'redaktorow auto swiata' nazywasz 'specjalistami' to fakt - traktuje ich z lekkim przymruzeniem oka (jak wiekszosc ludzi) , biorac pod uwage ze w tekscie roi sie od sformulowan typu 'moze miec wplyw' czy 'moze powodowac' a konkretow (poza tzw prawdami ogolnymi) niewiele.
Zamieszczone przez BigZamieszczone przez rssmoze napiszasz wprost o jaki plyn chodzi .
Zamieszczone przez Bignp. Sonax.kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
-
Marx, poczytej sobie ten wątek (na dole strony jest ładna fortka reflektora) http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic...fcb39d56a68574
ale jak znam wszechwiedzacych to i tak powiesz, że to ściema, albo że gośc dostaje odsyp od producenta drogich płynówCzarny Elegance
Komentarz
-
-
Ale te odpryski na refrektorach to raczej od soli i kamieni.
Na masce i kawałku widocznym zderzaka ma to samo.
Z resztą jak widziałem u mnie w warsztacie różne refrektory i w zależnośći od wieku samochodu miały mniej lub więcej obic od kamieni. Nawet te szklane, a szczególnie to widać szkłach halogenów i tych szklanych i plastikowych (a tam nie dociera spryskiwacz)
pozdrowienia
Komentarz
-
-
Czy wszystkie zimowe plyny zamarzaja na szybie jak jest na zewnatrz -8 i jedzie sie 150, bo myslalem ze mnie w sobote cos trafi.
Chociaz dzis mega plyn z Orlenu po psiknieciu nim na szybe i przetarciu wycieraczka po chwili zrobil na szybie takie ladne kwiatuszki, jak to czesto bywa w nieogrzewanych pomieszczeniach :twisted:
Komentarz
-
-
Lidl
Skusiłem się w Lidlu i kupiłem zapas na 2 samochody na zime (cały zeszły rok przejeździłem na tych płynach i miałem zaufanie) a tu zonk: przy - 5 marznie. Nie pomogło płukanie zbiorniczków. Żona omal mnie nie uszkodziła, przynajmniej słownie wyraziła taki zamiar, za rzekomą próbę sfingowania wypadku.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftCzy wszystkie zimowe plyny zamarzaja na szybie jak jest na zewnatrz -8 i jedzie sie 150, bo myslalem ze mnie w sobote cos trafi.
Chociaz dzis mega plyn z Orlenu po psiknieciu nim na szybe i przetarciu wycieraczka po chwili zrobil na szybie takie ladne kwiatuszki, jak to czesto bywa w nieogrzewanych pomieszczeniach :twisted:
ja dopóki nie zagrzeję auta (a to niestety w zimie trochę trwa) staram się nie używać spryskiwacza jak w baniaku mam płyn z tej stacji - poniżej 0 momentalnie robią się piękne wykwity na szybie i koniec z widocznością :? Totalny syfGarret
-----------
Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)
Komentarz
-
Komentarz