znajomy lekarz wlewal kiedys do spryskiwacza wszystkie 'prezenty' z 'ruska' akcyza , ktore pacjenci kupowali mu na stadionie... wtedy to byl dopiero zapach
kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Dorzucę info od siebie... Od lat używam płynu zimowego Autoland o wdzięcznej nazwie Psik-Psik. Jak do tej pory nie zamarzł ani razu. Inna podpowiedź dla "skrobiących" lód po szybach. Od jakiegoś czasu robię na zimę zapasy płynu do odmrażania szyb (z zewnętrznego lodu) też Autolandu - o nazwie Mors. Jak dla mnie jest to środek bomba! Wystarczy spryskać lud na szybie, zaczyna sam spływać po kilkudziesięciu sekundach bez jakiegokolwiek skrobania... Jak ktoś ma z tym problem, polecam w 100%. 8)
Kupiłem płyn zimowy - fotka niżej. Masakra! Już podczas wlewania do zbiornika wydał mi się podejrzany, ale po jednym psiknięciu podczas jazdy trzeba był wietrzyć samochód - jeszcze żaden płyn nie śmierdział tak denaturatem jak ten. Cóż, spuściłem go po powrocie i nalałem innego.
Ja się zaopatrzyłem w coś takiego - K2 CLAREN nie zamarza w temp -80°C receptura na nanocząsteczkach: cena ok 7 zł za litr...może nie rewelacja ale w zimie jak znalazł bo wiadomo, że w mrozy ciężko będzie coś kupić sensownego bo raz dwa ...rozkupią każdy płyn który nie zamarza :P
W makro jest promocja na ten płyn, ceny nie pamiętam ale stoi z brzegu, aby nie trzeba było wchodzić między regały.
Najlepszy IMHO płyn do spryskiwaczy to FAIRLINE dostępny w Makro. Kosztuje śmieszne pieniądze, pachnie bardzo delikatnie i nie bylo z nim do tej pory żadnych problemów.
Ja zakupiłem Sonax Xtreme (także nano technologia) koncentrat 2L, 17 zł, 1:1 do -20, zobaczymy jak będzie. Natomiast na lato przymierzam się do koncentratu Sonax Xtreme 250 ml (25L płynu do sprysków :shock: ).
Konrad OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części
Uzywam go od 2 lat (tylko gotowego produktu a nie koncentratu) i jestem zadowolony. Bardzo ładnie myje szybę i co wazniejsze jest bezpieczny dla "szkieł" reflektorów wykonanych z poliweglanów, a ja mam spryski.
A ja leje ze statoila .....
Cena troche powalająca ale pachnie ładnie (teraz nawet wypuścili zimową wersje dla kobiet o jeszcze lepszym zapachu :lol: )
nie zamarza , nie zostawia smug i rewelacyjnie zbiera syf z szyby.
Kiedys kupowałem od kumpla koncentrat zimowy 5 litrów do rozrobienia (1 litr koncentratu i 4 litry wody) ale przy -20 zamarzł i wróciłem do statoilowskiego
Była O2 RS 190 km / 436 Nm
Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm
Tak a pro po płynu. Jak moja Octavia była na gwarancji okazało się że nie pryska tylna wycieraczka no to do serwisu. W serwisie ( w-wa al. jer) stwierdzili że spadł wężyk. Pan doradca serwisowy przy przekazaniu samochodu stwierdził iż to od nie używania oryginalnego płynu skody i na następny raz jak nie będzie pryskać to usługa będzie płatna. To ja się pytam od czego jest ta gwarancja i co ma do tego nie oryginalny płyn skoro fabrycznie był źle zamontowany ten wężyk? A jak bym nie miał gwarancji na pewno bym do nich nie jechał.
Uzywam go od 2 lat (tylko gotowego produktu a nie koncentratu) i jestem zadowolony. Bardzo ładnie myje szybę i co wazniejsze jest bezpieczny dla "szkieł" reflektorów wykonanych z poliweglanów, a ja mam spryski.
Mam pytanie do Ciebie odnosnie tego płynu. Ja spróbowałem go w tym roku i faktycznei pod względem czyszczenia szyb z robali to rewelacja w porównaniu np. z BP ale co mnie zmusiło do rezygnacji z używania to to że pozostawiał na lakierze w miejscach gdzie spływał płyn po karoseri zacieki pokryte czyms w rodzaju kamienia co było bardzo trudno domyć a na czarnym było widać jak cholara
Czy u Ciebie też tak było ????
O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic
Pan doradca serwisowy przy przekazaniu samochodu stwierdził iż to od nie używania oryginalnego płynu skody i na następny raz jak nie będzie pryskać to usługa będzie płatna
:shock: :shock: :shock: co?? mam jeszcze w ASO kupować płyn do spryskiwaczy??
taaaaaa... juz raz zrobilem ten blad... przy jakiejs tam wizycie w aso , standardowe pytanie : czy uzupelniamy plyny ? mowie czemu nie , bardzo prosze, przy odbiorze podliczenie ( uwierzycie lub nie ) :
koles za biurkiem : yyyy.... weszlo 370ml ... yyyy przelicznik taki i siaki za jednostke..... yyyy 74 PLN do zaplaty.....
zrobilem oczy typu : :shock: i delikatnie acz stanowczo odpowiadam : prosze Pana, plyn za 74 PLN to se moge do Bentleya wlewac ... dziekuje za taki przelicznik, placic nie mam zamiaru , i jakos dziwnym sposobem udalo sie zejsc na 25 PLN max chyba...
Takze pilnowac sie chlopaki , pilnowac :twisted:
..... >>> JEŻELI ZA PIERWSZYM RAZEM CI SIĘ NIE POWIEDZIE, TO SKOKI SPADOCHRONOWE NIE SĄ DLA CIEBIE <<<<< ....
A ja leje płyny supermarketowe, nie zamarzają, nie zostawiają smug i generalnie są ok.
Raz kiedyś kupiłem płyn z BP (w trasie mi zabrakło) nie dość, że zapłaciłem za niego 34zł to skończył się szybciej niż ten w biedronki i to znacznie szybciej. Intensywność używania była podobna.
W Polsce nie ma kryzysu.
Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.
No to ja dodam swoje trzy grosze.
Używam płynu z biedronki (AURA czy cuś) - nie zamarza, ostatnio przerzuciłem się na AUTOLAND Psik-Psik - również niezły , no i zapach bardziej mojej żonie podchodzi.
A będąc w markecie, z ciekawości powąchałem płyn na którym wielkimi literami było napisane "cytrynowa świeżość" (16 zł/ 5 l/-22stC) i okazało się, że cytryny mają zapach denaturatu :shock: :shock: :shock:
Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.
koles za biurkiem : yyyy.... weszlo 370ml ... yyyy przelicznik taki i siaki za jednostke..... yyyy 74 PLN do zaplaty.....
kiedyś miałem to samo tyle , że nikt o nic mnie nie pytał , jak popatrzyłem na fakture i zobaczyłem pozycje płyny zapytałem co to , gość powiedział , że uzupełnili płyn do spryskiwaczy i za usługe 60 czy 70 zł było , powiedziałem mu , że ja takiej usługi nie zamawiałem i że natychmiast ma spuścić płyn ze zbiorniczka , uzupełnić moim starym :lol: tyle ile było i kazałem wezwać kierownika , gość zbladł i stwierdził , że usługa jednak będzie gratis :lol:
Widocznie brakowało mu pare zyli do wyrobienia planu serwisowego a tu pech chciał bo sprawdziłem fakture
Poza tym , nawet nie wiedziałem , że istnieje coś takiego jak orginalny skodowski płyn do spryskiwaczy
Była O2 RS 190 km / 436 Nm
Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm
Komentarz